Olej z pestek granatu – właściwości i działanie. Jak stosować olejek z pestek granatu?

Olej z pestek granatu urasta do rangi nowożytnego eliksiru młodości i panaceum na choroby cywilizacyjne. Mimo że stosowany od wieków, dopiero w ostatnich dwóch dekadach stał się obiektem pogłębionych studiów naukowych, które zasypują nas niewiarygodnie optymistycznymi doniesieniami. Czy i w jaki sposób warto włączyć olej z pestek granatu do pielęgnacji własnego zdrowia i urody?



Olej z pestek granatu. Źródło: shutterstockOlej z pestek granatu. Źródło: shutterstock
  1. Produkcja oleju z pestek granatu
  2. Składniki oleju z pestek granatu
  3. Olej z pestek granatu dla zdrowia
  4. Olej z pestek granatu dla urody
  5. Dla kogo olej z pestek granatu?
Granat właściwy (Punica granatum) to owoc z rodziny krwawnikowatych, który od tysięcy lat wykorzystywany jest w regionie Morza Śródziemnego jako surowiec leczniczy. Z wykopalisk archeologicznych z okresu wczesnej epoki brązu wynika, że był to jeden z pierwszych udomowionych przez człowieka owoców, który pełnił ważną rolę religijną. Ceniono przy tym nie tylko sok i pestki, ale także korę, kwiaty, liście i korzenie drzew granatowca. Z punktu widzenia dzisiejszej nauki, to właśnie jednak pestki, a dokładniej zawarty w nich olej, zasługują na szczególną uwagę.

Produkcja oleju z pestek granatu

Najwięcej granatów na świecie uprawia się obecnie w Iranie, Indiach i Pakistanie. Drzewa granatowca nie są przesadnie wysokie (5-10 m), ale mają reputację długowiecznych, osiągając wiek nawet 200 lat! Uprawiane są jedynie w klimacie ciepłym lub tropikalnym, z gorącymi suchymi latami oraz chłodniejszymi zimami z dużą ilością opadów.

Sama struktura owoców jest bardzo ciekawa, powiem miąższ otacza ciasno pestki i nie jest łatwy do ręcznego oddzielenia. Olej stanowi ok. 12-20% wagi pestek granatu, przy czym owoce powinny być podczas zbioru dojrzałe. Aby go wyprodukować, najpierw oddziela się pestki o reszty owocu, myje i suszy w niskiej temperaturze. Czasami stosuje się również dodatkowo związki zapewniające stabilność antyoksydantów. Tak przygotowany surowiec tłoczony jest na zimno z wykorzystaniem specjalnych pras, przy czym 90 kg pestek otrzymuje się ok 450 g oleju. Końcowy produkt jest stosunkowo jasny, zwykle słomkowy, czasem bursztynowy, o dość rzadkiej konsystencji i charakterystycznym aromacie.

Składniki oleju z pestek granatu

Olej z pestek granatu jest przede wszystkim niezwykle zasobnym źródłem sprzężonych kwasów tłuszczowych, spośród których najbardziej znaczący jest kwas punikowy, określany jako kwas omega 5. Współczesna medycyna przypisuje mu właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyestrogenowe, immunomodulacyjne (wpływające na układ odpornościowy), a także zmieniające poziom lipidów w krwi. Jest to jeden z najciekawszych związków lipidowych studiowanych w ostatnich latach! Ponadto olej jest bardzo zasobny w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy. Zawiera także cenny kwas alfa-linolenowy (omega 3).

W oleju z pestek granatu znajdziemy również silne związki antyutleniające zaliczane do polifenoli, m.in. kwas elagowy, kwas galusowy; karotenoidów, a ponadto liczne tokoferole będące prekursorami witaminy E. Ponadto w składzie produktu obecne są cenne fitosterole, m.in. kampesterol, sitosterol i stigmasterol – wszystkie one są składnikami błony komórkowej organizmów żywych!

Proporcje poszczególnych składników oleju nie są jednak stałe i różnią się w zależności od odmiany granatowca, jego środowiska rozwoju oraz stopnia dojrzałości owoców.
Olej z pestek granatu dostępny jest już w formie suplementu diety. Źródło: shutterstock

Olej z pestek granatu dla zdrowia

Badania naukowe w ostatnich dekadach skupiają się przede wszystkim na potencjale oleju z pestek granatu do walki ze zmianami nowotworowymi. Z eksperymentów wynika, że wykazuje on zdolność do chemicznej ochrony przed rakiem pochodzenia hormonalnego (piersi, prostaty) oraz zbierającym coraz większe żniwa rakiem jelita grubego (Rackova, 2014).

Dzieje się to przede wszystkim za sprawą silnych właściwości przeciwzapalnych zawartych w nim antyoksydantów, polegających na zdolności do hamowania wydzielania prostaglandyn, które z kolei odgrywają kluczową rolę w rozwoju nowotworów. Istnieje bardzo szeroki wachlarz studiów potwierdzających skuteczność oleju z pestek granatu w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie (Schubert, 1999; Jiang, 2000; Madlener, 2007; Constantini, 2014).

Samo oddziaływanie antyoksydacyjne związków wchodzących w skład oleju z pestek granatu może mieć przełożenie nie tylko na procesy nowotworowe, ale także choroby takie jak arterioskleroza, nefropatie czy nawet cukrzyca. W jednym z badań prowadzonych na myszach suplementacja olejem z pestek granatu okazała się być skuteczna w zwiększaniu wrażliwości na insulinę i redukowaniu otyłości u przekarmionych gryzoni (Miranda, 2013).

Ponadto olej z pestek okazuje się in vivo redukować akumulację niezdrowych trójglicerydów oraz promować regenerację tkanki nabłonka (Koba, 2007; Topkafa 2015). Eksperymenty prowadzone na szczurach wykazały, że już dwutygodniowa suplementacja olejem powoduje redukcję białej tkanki tłuszczowej w regionie brzusznym, a także lipidów we krwi (Arao, 2004.  Wysoka koncentracja polifenoli ma zdaniem naukowców również korzystny wpływ na pamięć. Z badań wynika, że olej z pestek granatu może być bardzo skuteczny w leczeniu niedokrwienia mózgu (Sarkaki, 2013).

Studia naukowe sugerują również, że olej z pestek granatu może przeciwdziałać osteoporozie (Spilmont, 2013) zwiększając aktywność enzymów odpowiadających za uwapnienie kości; chronić trzustkę przed stanami zapalnymi (Minaiyan, 2014)), chronić wątrobę przed stresem oksydacyjnym (Shaban, 2013), wspomagać układ nerwowy poprawiając ekspresję genów (Al-Sabahi, 2014), a nawet przeciwdziałać nieprzyjemnym symptomom związanym z menopauzą (Auerbach, 2012).
Diagram przedstawiający właściwości zdrowotne oleju z pestek granatu; opracowanie własne

Olej z pestek granatu dla urody

Zalety oleju z pestek granatu znalazły szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Ze studiów naukowych wynika, że wspiera on proliferację komórek skóry, zwiększa grubość naskórka, a nawet stymuluje syntezę kolagenu (Aslam, 2006).

Aplikowany bezpośrednio na skórę, najlepiej w formie łagodnego masażu, olej z pestek granatu może wspomagać więc proces regeneracji, redukując niedoskonałości takie jak zmarszczki, bruzdy czy blizny. Przy regularnym stosowaniu pomaga zwiększać elastyczność i gładkość skóry, nadając jej wyraźnie młodszego wyglądu. Ponadto pielęgnacja z wykorzystaniem oleju z pestek granatu działa silnie przeciwzapalnie i nawilżająco, nadając się do każdego rodzaju cery, nawet tłustej. Nie zatyka on bowiem porów i nie zaostrza objawów trądziku, działając wręcz ograniczająco na naszą własną produkcję sebum. Uważa się ponadto, że dzięki obecności naturalnych steroli olej w pestek granatu może poprawiać równowagę hormonalną u kobiet i mężczyzn, poprawiając strukturę skóry mimo upływającego czasu. Przypomnijmy, że u pań spadek estrogenu prowadzi do nieuniknionego wiotczenia naskórka.

Olej z pestek granatu może także wręcz przynosić ulgę w stanach takich jak łuszczyca i egzema, ograniczając łuszczenie się i suchość skóry. Gdyby tego było mało, produkt nadaje się również do pielęgnacji włosów, poprawiając poziom ich nawilżenia i połysku, a ponadto skutecznie oczyszczając skórę głowy i przeciwdziałając jej stanom zapalnym, takim jak egzema skóry głowy czy świąd, a także przetłuszczaniu się włosów.
Olej z pestek granatu to doskonały naturalny kosmetyk do skóry i włosów. Źródło: shutterstock

Dla kogo olej z pestek granatu?

Olej z pestek granatu wydaje się być produktem całkowicie bezpiecznym. Pośród licznych studiów przeprowadzonych na jego temat, tylko jedno wykazało pewien poziom toksyczności. Mowa o eksperymencie, w którym podano szczurom wyjątkowo wysokie dawki, przewyższające wszelkie standardy zalecane w przeciwzapalnej rutynie, a w rezultacie odnotowano wzrost enzymów wątrobowych w krwi (Meerts, 2009). Przeciętny człowiek korzystający z dobrodziejstwa oleju z pestek granatu nie musi jednak obawiać się tego efektu.

Właściwie niewiele jest osób, które nie skorzystałyby na korzyściach związanych z konsumpcją i zewnętrznym zastosowaniem oleju z pestek granatu. Szczególnie warto polecić go kobietom, które osiągnęły wiek dojrzały i potrzebują wsparcia zarówno w kontekście objawów menopauzy, jak i naturalnego starzenia się skóry. Choć nietani, prawdopodobnie jest to jeden z najskuteczniejszych naturalnych kosmetyków!
Olej z pestek granatu w formie suplementu w kapsułkach powinien również w swojej wszechstronności zainteresować osoby borykające się z problemami zdrowotnymi określanymi zbiorczym mianem syndromu metabolicznego. Chroni on bowiem aktywnie przed chorobami serca, nowotworami i cukrzycą, sprzyjając również szczupłej sylwetce! W tym kontekście może wydawać się podobny innym dobroczynnym olejom, takim jak oliwa z oliwek, ale zdecydowanie wyróżnia go obecność unikalnego i niezwykle obiecującego kwasu punikowego!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

  1. Mohammad Taher Boroushaki i in.; “POMEGRANATE SEED OIL: A COMPREHENSIVE REVIEW ON ITS THERAPEUTIC EFFECTS”; data dostępu: 2020-12-22
  2. Muhammed Yayla i in.; “Potential therapeutic effect of pomegranate seed oil on ovarian ischemia/reperfusion injury in rats”; data dostępu: 2020-12-22
  3. Luciana Tedesco YOSHIME i in.; “Bioactive compounds and the antioxidant capacities of seed oils from pomegranate (Punica granatum L.) and bitter gourd (Momordica charantia L.)”; data dostępu: 2020-12-22
  4. Saeed Dadashi i in.; “Pomegranate (Punica granatum L.) seed: A comparative study on biochemical composition and oil physicochemical characteristics Biochemical composition of pomegranate seed oil”; data dostępu: 2020-12-22
  5. Muhmmad Asim Shabbir i in.; “Punicic acid: A striking health substance to combat metabolic syndromes in humans”; data dostępu: 2020-12-22
  6. Kazunori Koba, Teruyoshi Yanagita, Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention, ; “Potential Health Benefits of Pomegranate (Punica granatum) Seed Oil Containing Conjugated Linolenic Acid”; Elsevier 2011;
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy