Olej z pestek kiwi – właściwości i działanie. Jak stosować olej z pestek kiwi?

Olej z pestek kiwi to produkt, o którym mało kto słyszał, ale który zdobywa coraz większą popularność w kosmetyce. Włochate brązowe owoce aktinidii słyną z wysokiej zawartości witaminy C, jednak ich zielony miąższ okazuje się kryć w sobie jeszcze większy potencjał. I choć trudno jest sobie wyobrazić sam proces produkcji, olej z pestek kiwi zyskuje na gospodarczym znaczeniu, stając się cennym surowcem eksportowym farmerów z Nowej Zelandii.



Olej z pestek kiwi; źródło: pixabay.comOlej z pestek kiwi; źródło: pixabay.com
  1. Co warto wiedzieć o kiwi?
  2. Olej z pestek kiwi - produkcja
  3. Olej z pestek kiwi - skład chemiczny
  4. Znaczenie kwasu alfa-linolowego dla zdrowia
  5. Olej z pestek kiwi jak silna ochrona antyoksydacyjna
  6. Zastosowanie oleju z pestek kiwi w kosmetyce
Większość dzisiejszych dorosłych pamięta jeszcze ekscytację, która towarzyszyła pojawieniu się owoców kiwi na polskim rynku. Bo też niespotykanie wyglądające brązowe płody o charakterystycznym meszku na powierzchni nie należą do gastronomicznej klasyki. Nawet do Nowej Zelandii, która dziś słynie jako światowy producent kiwi, aktinidia przywędrowała z Chin dopiero w XX w. Oryginalnie wszak pnącze to, zwane również chińskim agrestem, pochodzi z terytorium północno-wschodnich Chin, a pierwsze wzmianki na temat jego wykorzystania pochodzą z XII w.

Co warto wiedzieć o kiwi?

Tak naprawdę istnieje wiele odmian owoców kiwi pochodzących z różnych gatunków pnączy aktinidii – od dużych, znanych nam odmian deserowych, po małe żółte i pomarańczowe owoce, które spożywa się w całości ze skórką. Wspólną cechą charakterystyczną jest symetryczny owalny przekrój, w którym drobne czarne nasionka rozmieszczone są w formie wewnętrznego okręgu. Co ciekawe, ogólna masa pestek stanowi zaledwie 2-3% masy całego owocu, więc, łatwo sobie wyobrazić, że pozyskiwanie oleju z nasion kiwi musi być procesem pracochłonnym i stosunkowo drogim.

Mimo nowozelandzkiej famy, Chiny wciąż są światowym liderem w produkcji owoców kiwi, a na drugiej pozycji zaskakująco plasują się Włochy, gdzie popularne egzotyczne pnącza sukcesywnie wyparły część uprawy winorośli, przynosząc nieoczekiwanie wysokie zyski.
Kiwi rosną na zdrewniałych pnączach; źródło: pixabay.com
Owoce kiwi zawierają drobne czarne pestki; źródło: pixabay.com

Olej z pestek kiwi - produkcja

Z chwilą, gdy naukowy świat odkrył zaskakujące właściwości pestek z kiwi rozpoczął się wyścig o możliwie najefektywniejsze pozyskiwanie oleju z nich. Okazuje się bowiem, że końcowy produkt, choć ma wyjątkowo korzystny dla człowieka profil kwasów tłuszczowych, wykazuje się bardzo niską stabilnością w kontekście utleniania. W uproszczeniu, oznacza to, że trudno jest przez dłuższy czas zachować dobroczynne korzyści oleju z pestek kiwi. Stąd też kluczową rolę odgrywa niezwykle ostrożny proces tłoczenia, a także odpowiednie przechowywanie i opakowanie produktu.
Pierwszym krokiem jest więc mechaniczne oddzielenie pestek od soczystego, włóknistego miąższu – proces ten opatentowano w Nowej Zelandii. Następnie do tłoczenia oleju z pestek kiwi wykorzystuje się specjalny laboratoryjny przyrząd zwany aparatem Soxhleta, a ostatnimi czasy także bardziej innowacyjne i niekonwencjonalne metody – np. ekstrakcję ultradźwiękami, mikrofalami oraz nadkrytycznym dwutlenkiem węgla.

Olej z pestek kiwi - skład chemiczny

Olej z pestek kiwi ma jasnożółtą barwę i delikatny, charakterystycznych zapach. Jeśli chodzi o skład chemiczny, to aż w 60-70% złożony jest z niezwykle cennego dla człowieka kwasu tłuszczowego nienasyconego, zwanego kwasem alfa-linolowym (omega 3). Dość znaczny udział w całkowitej masie produktu mają również kwas linolowy (omega 6) oraz kwas oleinowy (omega 9). W mniejszych ilościach znajdują się w nim również kwas palmitynowy oraz kwas stearynowy.

W porównaniu z resztą miąższu pestki kiwi zawierają również bardzo wysoki poziom polifenoli – związków chemicznych o działaniu przeciwutleniającym. Konkretnie naukowcom udało się wyizolować prekursor kwercetyny, posiadającej silne właściwości przeciwzapalne, oraz kemeferol, flawonoid o wysokim potencjale przeciwnowotworowym, przeciwbakteryjnym oraz antywirusowym.  Poza tym w oleju znajdują się także tokoferol oraz tokotrienole – naturalne izomery witaminy E.
Olej z pestek kiwi ma olbrzymi potencjał w zakresie ochrony skóry przed starzeniem; źródło: pixabay,com

Znaczenie kwasu alfa-linolowego dla zdrowia

Kwas alfa-linolowy (ALA) to związek zaliczany w poczet kwasów tłuszczowych omega 3. Organizm ludzki nie potrafi go sam syntetyzować, co oznacza, że musi być dostarczany z zewnątrz w finalnej postaci. Potrafimy jednak przekształcać małą część ze skonsumowanego ALA w kwasy EPA i DHA, niezwykle istotne z punktu widzenia zdrowia serca i ochrony przeciwnowtworowej.
Ponadto sam kwas alfa-linolowy okazuje się przydatny w zwalczaniu chorób autoimmunologicznych, migren, depresji, astmy oraz problemów ze skórą i włosami. I to w tej ostatniej roli olej z pestek kiwi sprawdza się najlepiej, zdaniem naukowców oferując doskonale bioprzyswajalny kwas alfa-linolowy.

Olej z pestek kiwi jak silna ochrona antyoksydacyjna

Zawarte w tłoczonym z pestek kiwi oleju tokoferole i tokotrienole są związkami o bardzo silnym działaniu przeciwutleniającym. Oznacza to, że chronią komórki naszego ciała przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które z kolei bezpośrednio związane są z upływem czasu, dymem papierosowym, promieniowaniem słonecznym czy zatruciem środowiska. Jest to działanie zgeneralizowane, obejmujące prawie wszystkie komórki ciała, ale w szczególnie dobitny sposób prawdziwe dla skóry. To na niej bowiem widać najlepiej szkodliwe efekty stresu oksydacyjnego, któremu olej z pestek kiwi potrafi skutecznie zapobiegać. Oprócz związków witaminy E w przedmiotowym oleju znajdują się także wysokie ilości fitosteroli, zwłaszcza beta-sitosterolu, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe i zarazem przeciwulteniające. Nic więc dziwnego, że olej z pestek kiwi poleca się przede wszystkim jako dermatologiczny eliksir młodości – zapobiegający powstawaniu zmarszczek i przebarwień starczych, a także utracie jędrności skóry.
Olej z pestek kiwi ma dobroczynne działanie na włosy i skórę głowy; źródło: Wikimedia Commons

Zastosowanie oleju z pestek kiwi w kosmetyce

Weryfikacja składu chemicznego oleju z pestek kiwi uzmysłowiła naukowcom jego olbrzymi potencjał w kontekście kosmetyki i dermatologii. Walka z oznakami upływającego czasu to wszak jeden z najszybciej rozwijających i najbardziej rentowanych segmentów rynku zdrowia i urody.
Oprócz opisanego wyżej efektu przeciwstarzeniowego olej z pestek kiwi oferuje jednak szereg dalszych korzyści, które dotyczą bardzo różnych grup wiekowych:
  • niezwykle wysokie stężenie kwasów omega 3 działa na skórę nawilżająco i wzmacniająco. Uważa się wręcz, że w aplikacji zewnętrznej produkt może przyspieszać regenerację komórek naskórka;
  • równocześnie z właściwościami nawilżającymi olej z pestek kiwi ma łagodzące działanie na skórę i okazuje się być skuteczny w łagodzeniu stanów zapalnych związanym z przebiegiem łuszczycy oraz egzemy. Regularne stosowanie redukuje łuszczenie się i świąd skóry;
  • badania nad ekstraktem z pestek kiwi sugerują również, że może być on skuteczny w zapobieganiu rozwojowi bakterii Propionicacterium acnes i wydzielaniu hormonu dihydrotestosteronu, a więc dwóch czynników odpowiadających za pojawianie się zmian trądzikowych;
  • olej z pestek kiwi może być również z powodzeniem stosowany do pielęgnacji włosów i skóry głowy, zapewniając głębokie nawilżenie, łagodzenie stanów zapalnych oraz zwiększenie elastyczności.

Trudno się dziwić, że olej z pestek kiwi sprzedawany jest przede wszystkim jako produkt kosmetyczny, choć wszystko wskazuje na to, że jego potencjał jako suplementu diety jest również nie do przecenienia. Tymczasem jednak, 100% olej z pestek kiwi warto aplikować bezpośrednio na skórę i włosy oraz dodawać do maseczek i gotowych kosmetyków. Produkt bardzo łatwo się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy i zasadniczo nie wywołuje podrażnień. Ostrożność w aplikacji powinni jednak zachować ludzie uczuleni na owoce kiwi, orzechy laskowe, pszenicę i mak – dla nich olej może być wszak alergizujący.
Agata Pavlinec

Bibliografia

  1. “Kiwi seed extract”; Oryza Oil & Fat Chemical Co, LTD., 2012; 2019-01-04
  2. Pennstate Hershey, Milton S. Hershey Medical Center; “Alpha-linolenic acid”; data dostępu: 2019-01-04
  3. Georges Piombo, Nathali Barouh, Bruno Barea i inni; “Characterization of the seed oils from kiwi (Actinidia chinensis), passion fruit (Passiflora edulis) and guava (Psidium guajava)”; Fondamental 2006; 2019-01-04
  4. Health Benefits Times; “Kiwi seed oil”; data dostępu: 2019-01-04
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy