Olej z pestek winogron – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z pestek winogron?

Winogrono należy do najpopularniejszych owoców na świecie, które ma wielorakie zastosowanie. Najpopularniejszym produktem pochodnym jest wino. Jednak mało kto sobie zdaje sprawę, jak bardzo wartościowe są jego pestki. Olej z pestek winogron posiada wiele drogocennych prozdrowotnych właściwości. Z drugiej jednak strony olej z pestek winogron negatywnie wpływa na ludzki organizm, dlatego jest nieco kontrowersyjnym produktem. Co ciekawe, znajduje on zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce.



Photo by Maja Petric on UnsplashWinogrona. Photo by Maja Petric on Unsplash
  1. O oleju z pestek winogron słów kilka
  2. Jakie właściwości posiada olej z pestek winogron?
  3. Dlaczego warto spożywać olej z pestek winogron?
  4. Główne zastosowanie oleju z pestek winogron
  5. Olej z pestek winogron w kuchni
  6. Olej z pestek winogron w kosmetologii
  7. Kontrowersje wokół oleju z pestek winogron
  8. Czy warto stosować olej z pestek winogron?


O oleju z pestek winogron słów kilka

Winogrona znane są ludzkości od ponad sześciu tysięcy lat. Do Europy i Ameryki Północnej przybyły z Azji. O oleju powstałym z ich pestek mowa jest w Biblii, z kolei pierwsze oficjalne wzmianki datuje się na XVI wiek, kiedy cesarz Maksymilian przyznał muzykom przywilej jego produkcji. Pierwsza mała produkcja rozpoczęła się pod koniec XVIII wieku we Włoszech, zaś na masową skalę – we Francji w wieku XIX. Aktualnie olej z pestek winogron produkowany jest we Włoszech, Hiszpanii, Chile czy Stanach Zjednoczonych.

Olej z pestek winogron jest produktem całkowicie naturalnym, a co za tym idzie, również ekologicznym. Produkcja oleju odbywa się metodą mechaniczną (tłoczenie na zimno lub gorąco), a następnie poddawana jest ekstrakcji chemicznej lub rozpuszczalnikowej (metoda Soxleta). Pestki winogron są tzw. materiałem odpadowym związanym z produkcją wina, a zawarty w nich olej stanowi od 8 do 20% suchej masy. Olej z pestek winogron jest łagodny w smaku, posiada barwę jasnozieloną albo jasnożółtą.

Jakie właściwości posiada olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron zawiera duże pokłady kwasów tłuszczowych, między innymi: kwasu linolowego (stanowi 65–72% zawartości ), kwasu oleinowego (12–23%), kwasu palmitynowego (4–11%) oraz kwasu stearynowego (8,5–15%). Jednonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią około 19% wszystkich tłuszczów, zaś wielonienasycone około 70%, a nasycone – 11%.

Wśród kwasów tłuszczowych występujących w oleju z pestek winogron najwięcej jest kwasu linolowego, który należy do grupy tłuszczów dla nas niezbędnych. O ich znaczeniu decyduje przede wszystkim fakt, że ​​organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Olej z pestek winogron bogaty jest w witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem. W porównaniu do oliwy z oliwek, olej ten oferuje dwukrotnie większą zawartość tej witaminy, która doskonale wpływa na naszą odporność, posiada właściwości neuroprotekcyjne, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Poza tym witamina E reguluje poziom cholesterolu we krwi, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i równowagę organizmu, a także chroni komórki przed starzeniem oraz znacznie poprawia kondycję skóry.
Fot. pixabay.com

Dlaczego warto spożywać olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron zawiera bardzo dużo substancji przeciwutleniających, między innymi flawonoidy, procyjanidyny fenolowe i kwas linolowy. Substancje te stanowią barierę ochronną dla naczyń krwionośnych, a tym samym zapobiegają ich uszkodzeniom i regulują poziom ciśnienia we krwi.

W związku z występowaniem w nim witaminy E, jest niezwykle ważnym przeciwutleniaczem. Przede wszystkim doskonale wpływa na nasz układ odpornościowy, pobudzając produkcję komórek odpowiedzialnych za występowanie wszelkim infekcjom i zmianom nowotworowym. Opóźnia również proces starzenia się. Związek aktywny zawarty w oleju (proantocyjanidyna) ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim reguluje poziom złego cholesterolu we krwi. 

W związku z wysoką zawartością witaminy E, olej z pestek winogron działa prewencyjnie w zakresie wypadania i osłabienia włosów, a także niweluje uczucie suchości skóry głowy i zapobiega łupieżowi. Regularne stosowanie oleju z pestek winogron bezpośrednio na włosy zapewnia ich wzmocnienie i zdrowszy wygląd. Nasiona winogron zmniejszają obrzęki, które mogą pojawiać się w po przebytych operacjach i drobnych urazach.

Główne zastosowanie oleju z pestek winogron

Olej z pestek winogron wykorzystywany jest na wiele sposobów. W przemyśle spożywczym – w postaci oleju jadalnego. Jest praktycznie bezzapachowy, a zatem podkreśla naturalny smak potraw. Stosowany na zimno nie traci obecnych w nim witamin i składników mineralnych.

Zazwyczaj większość olejów można stosować jako środek nawilżający na skórę. Olej z nasion winogron jest bardzo lekki, a więc łatwo wchłania się i nie pozostawia tłustej warstwy. Nie podrażnia skóry i nie wywołuje też reakcji alergicznych. Inną jego zaletą jest pobudzanie tkanki skórnej, a tym samym regeneracja komórek. Olej z pestek winogron może też potencjalnie chronić ciało przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UVB.

Stosując olej z pestek winogron można przyspieszyć proces gojenia się ran, a także mieć wpływ na redukcję nieestetycznych blizn. Można go również stosować w profilaktyce chorób naczyniowych takich jak żylaki czy trądzik różowaty.

Olej z pestek winogron w kuchni

Olej z pestek winogron nie nadaje się do smażenia. Wszystko ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które bardzo źle reagują na wysoką temperaturę i dostęp powietrza. Ulegają wtedy utlenianiu i przemianom, w wyniku których powstają szkodliwe dla zdrowia związki. Dlatego też zaleca się go spożywać na surowo np. dodając do surówek i sałatek.

Olej z pestek winogron w kosmetologii

Właściwości przeciwutleniające, które wykazuje olej z pestek winogron są odpowiedzialne za ochronę skóry przed starzeniem się. W związku z tym korzystnie wpływa on na redukcję zmarszczek, zapewniając tym samym odpowiednie nawilżenie skóry oraz chroniąc ją przed wolnymi rodnikami. By wzmocnić błonę komórkową i poprawić kondycję, skóra potrzebuje dużych zasobów kwasu linolowego, a olej z pestek winogron posiada go aż nadto. Ten rodzaj kwasu pomaga także w utrzymaniu odpowiedniej ilości kolagenu i elastyny w organizmie, dzięki czemu skóra jest elastyczna.

Można go stosować także do cery tłustej i trądzikowej. Zawarte w nim przeciwutleniacze nie zatykają porów. W przypadku cery suchej olej zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Na cerę naczynkową wpływa pozytywnie ze względu na obecność witaminy K. Olej z pestek winogron charakteryzuje się tym, że jest lekki, delikatny i nie klei się. Dlatego też śmiało można do stosować go nawet jako bazę pod makijaż.

Olej z pestek winogron nakładać stosować również jako maskę na włosy. Tłuszcz ten lekko je nabłyszczy, nawilży, i co najważniejsze – nie sprawi, że będą się przetłuszczać. W pielęgnacji ciała można go wykorzystać do masażu, w połączeniu z aromatycznymi olejkami eterycznymi. Dobrze sprawdzi się też jako samodzielnie wykonany peeling – np. w połączeniu z kawą.

Kontrowersje wokół oleju z pestek winogron

Dlaczego ten olej jest tak kontrowersyjny? Z jednej strony wykazuje podobne właściwości do oliwy z oliwek, ponieważ zawiera podobną ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega-6 i omega-9. W odpowiednich dawkach związki te mają pozytywny wpływ na nasz organizm: pomagają zachować odpowiednią równowagę hormonalną, zdrowy mózg, serce oraz innych komórek w organizmie.

Z drugiej jednak strony wysoki poziom kwasów omega-6 pochodzący z oleju z pestek winogron może bardziej nam zaszkodzić niż pomóc. Głównie ze względu na stosowanie diety bogatej już w tego rodzaju kwasy tłuszczowe. Dodatkowe ilości będą niekorzystne dla naszego zdrowia. Używanie niewielkich ilości oleju z pestek winogron nie powinny wywołać drastycznie negatywnych skutków zdrowotnych, jednak zaleca się używać go jako dodatku, a nie podstawowego tłuszczu w codziennej diecie.

Co nam grozi, jeśli przesadzimy z ilością kwasów omega-6? W ten banalny sposób można upośledzić działanie naszego układu odpornościowego i nasilić procesy zapalne, czego skutkiem jest m.in. wzrost ryzyka wystąpienia chorób serca, miażdżycy, nowotworów, przyspieszone starzenie się i większa podatność na popadanie w infekcje. Innym negatywnym skutkiem nadmiernego spożywania oleju z pestek winogron jest zaburzenia równowagi hormonalnej i pracy tarczycy, do czego skutkiem jest przewlekły stan zapalny. Wysoki poziom tego typu wąsów przyczynia się do zakłócania wytwarzania hormonów płciowych, hormonów odpowiedzialnych za dobry nastrój i wpływa niekorzystnie na pracę tarczycy. Wiąże się to ze wzrostem masy ciała.

Czy warto stosować olej z pestek winogron?

Jeśli nasza dieta jest uboga w kwasy omega-6, to jak najbardziej powinniśmy spożywać ten rodzaj oleju. Jednak trzeba to robić z dużą rozwagą, przede wszystkim pamiętając, by go nie podgrzewać. Można go dodać do ulubionej sałatki warzywnej. Olej z pestek winogron zdecydowanie lepiej sprawdzi się w pielęgnacji ciała, jako naturalny kosmetyk. Przede wszystkim zapewni doskonałe nawilżenie naszej skóry. A to również jest bardzo ważne.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-grape-seed-oil-for-skin-hair-health/#gref”; data dostępu: 2019-02-03
  2. “https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-grapeseed-oil#6”; data dostępu: 2019-02-03
  3. “https://draxe.com/grapeseed-oil/”; data dostępu: 2019-02-03
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy