Olej ze słodkich migdałów – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej ze słodkich migdałów?

Słodkie migdały nie są dla nas taką egzotyką. Ich cieniutkimi płatkami chętnie dekorujemy desery, a i produkowany z tych orzechów marcepan znamy bardzo dobrze! Migdałowiec nie rośnie jednak w Polsce. To drzewo woli cieplejsze klimaty. Dlatego olej ze słodkich migdałów, podobnie jak same orzechy, jest surowcem importowanym. Czy warto po niego sięgnąć?



Migdały. von Luigi Chiesa (Eigenes Werk) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 oder CC BY-SA 2.5 it], via Wikimedia CommonsMigdały. von Luigi Chiesa (Eigenes Werk) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 oder CC BY-SA 2.5 it], via Wikimedia Commons
  1. Olej ze słodkich migdałów - pochodzenie i specyfika
  2. Olej ze słodkich migdałów - właściwości
  3. Olej ze słodkich migdałów - działanie
  4. Aromaterapeutyczne masaże olejkiem ze słodkich migdałów


Olej ze słodkich migdałów - pochodzenie i specyfika

Olej ze słodkich migdałów uzyskuje się poprzez tłoczenie na zimno pestek owoców migdałowca pospolitego, popularnie zwanych migdałami. Migdałowiec to wysokie, długowieczne drzewo, rosnące naturalnie na terenie Azji i rozprzestrzenione w krajach śródziemnomorskich, na północnych krańcach Afryki oraz w Ameryce. W Polsce, ze względu na brak odpowiednich warunków środowiskowych, migdałowiec pospolity nie urośnie. Przyjmują się za to jego ozdobne, niższe odmiany, które możemy posadzić w przydomowym ogrodzie. Nie wydają one co prawda owoców z jadalnymi nasionami, ale zachwycająco kwitną.

Migdałowiec należy do rodziny różowatych, z których wywodzą się także jabłoń, śliwka, wiśnia czy brzoskwinia. W niektórych systematykach, nazywany jest „śliwą-migdał”, uchodząc za jedną z odmian śliwy.

Stosowany w kosmetyce i farmacji olej, występuje zwykle pod nazwą „olej ze słodkich migdałów”. Jak można się domyślić, istnieje ponadto odmiana migdałowca rodząca gorzkie nasiona. Zawierają one pewne ilości trującej amigdaliny, która odbiera orzechom słodycz. Amigdalina, należąca do grupy glikozydów cyjanogennych, obecna jest również w migdałach słodkich, ale w o wiele mniejszej ilości. Z obydwu odmian orzechów migdałowca produkuje się olej. Jednak zanim trafi do sprzedaży, jest rektyfikowany w celu zneutralizowania amigdaliny. Oba rodzaje oleju są więc bezpieczne. Niemniej, odmiana migdałowca dająca słodkie orzechy, jest o wiele chętniej uprawiana, zarówno dla celów przemysłu spożywczego, jak i kosmetycznego. Słodkie migdały – surowe, kandyzowane, prażone czy solone – to rarytas, podobnie zresztą, jak wyrabiany z nich marcepan. Olej z gorzkich migdałów częściej wykorzystuje się w farmacji.
Kwitnący migdałowiec pospolity. By No machine-readable author provided. Mzelle Laure assumed (based on copyright claims). [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons
Olej ze słodkich migdałów. By A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace) (Own work) [FAL], via Wikimedia Commons

Olej ze słodkich migdałów - właściwości

A więc olej ze słodkich migdałów. Sama jego nazwa brzmi już pięknie i każe zmysłom poszukiwać w pamięci najwspanialszych doświadczeń zapachowych oraz smakowych. Omawiany olej pachnie jednak dość delikatnie. Wnosi jedynie subtelną, ale słodką i przyjemną nutę zapachową.

Z tego względu chętnie wykorzystuje się go w aromaterapii. Ma lekką konsystencję, bladożółtą barwę i zawiera spore ilości antyoksydantów, witaminy oraz minerały, a także kwasy tłuszczowe – w głównej mierze oleinowy (63-73% zawartości) i linolowy (21-29%). Olej migdałowy jest jadalny. Użyty w kuchni, wzbogaci potrawy o bardzo delikatny, słodkawy smak, dlatego też najbardziej nadaje się do deserów, słodkich śniadań, a także dań z ryb, koktajli i sałatek. Jego trwałość wynosi od 4 do 6 miesięcy. Traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 70 ̊ C. A jak działa na skórę?



Warto wiedzieć – olej ze słodkich migdałów a witamina E

Spośród wszystkich orzechów jadalnych, migdały zawierają najwięcej witaminy E. Silnego antyoksydantu, którego wpływ na zdrowie i piękny wygląd jest ogromny. Witamina ta przenika oczywiście do produkowanego z migdałów oleju (poza nią zawiera on jeszcze witaminę A, D czy ryboflawinę).

Co więcej, witamina E przedłuża trwałość olejów, będąc ich naturalnym konserwantem. By cieszyć się dłużej właściwościami ulubionego produktu, dodajmy do niego niewielką ilość witaminy E (do kupienia w aptece pod postacią kropli lub kapsułek).



Tłuszcz na rozstępy
Wcierajmy go w skórę okrężnymi ruchami, kierując się od dołu do góry (od ud, przez pośladki, po brzuch i piersi). Taki masaż najlepiej wykonywać codziennie. Dodatkowo, dwa lub trzy razy w tygodniu poprzedźmy go peelingiem kawowym. Już do tego zabiegu możemy włączyć olej migdałowy. Fusy z kawy, w połączeniu z frakcją tłuszczową stworzą gęstą papkę i będą się wygodniej rozprowadzać.

Olej ze słodkich migdałów - działanie

W przemyśle kosmetycznym, olej ze słodkich migdałów znalazł zastosowanie przede wszystkim w produkcji kosmetyków głęboko nawilżających oraz mydeł. Dodawany jest do balsamów, odżywek do włosów i kremów. Czystą postać olejku ze słodkich migdałów oferują sklepy z ekokosmetykami i półproduktami. Jeśli lubimy samodzielnie wyrabiać kremy i inne kosmetyki, zwróćmy uwagę na ten olej, bo jest doskonałym emolientem i stanowi niezawodną frakcję tłuszczową. Wyróżniają go silne właściwości nawilżające, dlatego pomoże przywrócić prawidłowy stan nawet bardzo suchej skórze. Poza tym świetnie regeneruje i ochrania. Łagodzi stany zapalne, pomaga skórze wrażliwej i atopowej. Może, a nawet powinien być stosowany na skórę z problemami, takimi jak łuszczyca czy egzema. Warto stosować go podczas ciąży, bo zapobiega powstawaniu rozstępów i zwiększa elastyczność skóry. Olej migdałowy to produkt łagodny i bezpieczny, ceniony także przez rodziców małych dzieci (jest idealny do pielęgnacji skóry maluchów, może zastąpić standardową oliwkę). Lubimy go, poza tym, za lekkość i szybkość wchłaniania. Nie pozostawia na skórze drażniącej, tłustej warstwy. Na co dzień możemy nakładać go na rozdwojone końcówki włosów (nie obciąży ich) lub smarować nim dłonie, paznokcie (w celu pozbycia się skórek) i szorstkie miejsca na skórze (łokcie, kolana). Sporadycznie nie zaszkodzi stosować go na twarz, ale zdecydowanie lepiej robić to po uprzednim zmiksowaniu z innym kosmetykiem (inaczej grozi nam zatkanie porów).
Olejek ze słodkich migdałów jest wykorzystywany do masażu. unsplash-logoChristin Hume

Aromaterapeutyczne masaże olejkiem ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów jest jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów do masażu. W aromaterapii stanowi olej bazowy. W zależności od tego, jaki efekt ma przynieść masaż, bazę uzupełniamy mieszaniną naturalnych olejków eterycznych.

Masaż energetyzujący

Użyj:
  • 100 ml oleju migdałowego
  • 15 kropli olejku rozmarynowego
  • 5 kropli olejku geraniowego

Masaż relaksacyjny

Użyj:
  • 100 ml oleju migdałowego
  • 15 kropli olejku ylang ylang
  • 15 kropli olejku z drzewa cedrowego
  • 5 kropli olejku szałwiowego
  • 5 kropli olejku lawendowego
  • 5 kropli olejku rumiankowego

Masaż na bóle mięśni

Użyj:
  • 100 ml oleju migdałowego
  • 8 kropli olejku eukaliptusowego
  • 5 kropli olejku rozmarynowego
  • 25 kropli olejku lawendowego
  • 5 kropli olejku majerankowego
Elżbieta Gwóźdź
  

Bibliografia

  1. Joni Loughran; “Natural Skin Care. Alternative & Traditional Techniques, ”; Health Harmony, New Delhi, India, 2002;
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy