Olejek cedrowy – właściwości i działanie. Jak stosować olejek cedrowy?

Właściwości olejku cedrowego są bezcenne. Jest źródłem wielu witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki olejkowi z orzechów drzewa cedrowego możemy pozbyć się wielu dolegliwości zdrowotnych, a także zadbać o pielęgnację naszego ciała. Doceniany jest zarówno przez medycynę naturalną, jak i przemysł kosmetyczny. Poza tym pięknie pachnie i jest niedrogi. Co powinniśmy wiedzieć o niezwykłych właściwościach olejku cedrowego?



Właściwości olejku cedrowego docenia także branża kosmetyczna, fot. shutterstockWłaściwości olejku cedrowego docenia także branża kosmetyczna, fot. shutterstock
  1. Olejek cedrowy – co to takiego?
  2. Właściwości olejku cedrowego
  3. Zastosowanie olejku cedrowego
  4. Olejek cedrowy w medycynie
  5. Olejek cedrowy w kosmetyce
  6. Olejek cedrowy – czy dla każdego?
  7. Czy warto używać olejek cedrowy?

Olejek cedrowy – co to takiego?

Olejek cedrowy uzyskuje się z orzechów cedru syberyjskiego – długowiecznego drzewa, które rośnie głównie w krajach azjatyckich: Japonii, Korei Północnej, Chinach, Mongolii, Rosji oraz Stanach Zjednoczonych. Orzeszki, z których pozyskiwany jest olejek cedrowy, rosną w górnej części drzewa osiągającego wysokość nawet do 40 metrów! Cedr rodzi swoje owoce co dwa lata, ale najbardziej obfite zbiory występują co pięć lat.

Olejek cedrowy pozyskiwany jest na dwa sposoby. Ten tłoczony na zimno posiada najwięcej cennych właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych oraz posiada unikatowe walory smakowe. Charakteryzuje się orzechowym smakiem i bursztynowym kolorem. Jest doskonałą skarbnicą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i białka. Olej cerowy tłoczony na ciepło wykorzystuje się w medycynie, kosmetyce oraz przemyśle perfumeryjnym. Jest składnikiem wielu kosmetyków naturalnych i organicznych, a także tradycyjnych preparatów zdrowotnych.

Olejek cedrowy dobrze sprawdza się w towarzystwie innych olejków: bergamotki, cynamonu, kadzidłowca, jałowca, jaśminu, cytryny, limonki, lawendy, róży, neroli i rozmarynu.

Właściwości olejku cedrowego

Cudowne właściwości olejku cedrowego znane są i cenione od tysięcy lat. Nasi przodkowie stosowali go do balsamowania mumii oraz jako środek dezynfekujący i chroniący przez wirusami i bakteriami. W dzisiejszych czasach olejek cedrowy wykorzystuje się w medycynie (głównie naturalnej) oraz kosmetyce. Wszystko ze względu na jego nieocenione właściwości prozdrowotne i upiększające.

Olejek cedrowy bogaty jest w witaminy i minerały mające pozytywny wpływ na zdrowie. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminy z grupy B, witamina E i D, jod, magnez czy miedź. To także bogactwo witaminy F, która oznacza zespół wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ciekawe, olej cedrowy zawiera jej znacznie więcej niż olej pozyskiwany z ryb. Z kolei orzechy, z których uzyskiwany jest olejek cedrowy dostarczają wielu cennych aminokwasów i kwasów tłuszczowych, takich jak oleinowy czy linolowy.

Zastosowanie olejku cedrowego

Olejek cedrowy dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie w leczeniu wielu przykrych i nieprzyjemnych dolegliwości, jak np. oparzenia, odmrożenia oraz przyspiesza gojenie różnych ran. Usprawnia także proces usuwania martwej tkanki naskórka i usprawnia regenerację skóry. Olejek cedrowy stosowany jest przy schorzeniach i dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, takich jak: nadkwasota, zaparcia, wrzody czy stany zapalne żołądka.
Zalecane jest dodawanie do herbaty jednej łyżeczki tego olejku dwa razy dziennie - godzinę przed śniadaniem i dwie godziny po spożyciu kolacji. Olejek cedrowy wykorzystywany jest także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne i wykrztuśne zwalczając uciążliwy kaszel. Jest jednym ze składników wszelkich preparatów przeznaczonych do inhalacji i nacierania klatki piersiowej.
Opracowanie własne
Olejek cedrowy uzyskuje się z orzechów cedr, fot. shutterstock

Olejek cedrowy w medycynie

Olejek ten charakteryzuje się wieloma właściwościami leczniczymi. Przede wszystkim zapobiega zakażeniom ran oraz chroni przed zakażeniem tężcem. Można go także zastosować w przypadku oparzeń i odmrożeń organizmu. Wykazuje on także właściwości grzybobójcze, więc może być stosowany w leczeniu zakażeń grzybicznych. Można go spokojnie stosować jako środek antyseptyczny. Co więcej, wykazuje działanie uśmierzające ból i rozkurczowe. W praktyce oznacza to, że łagodzi niemalże wszystkie rodzaje skurczów: dróg oddechowych, mięśni, jelit, serca a nawet nerwów. Olejek cedrowy może być także używany jako lek moczopędny. Jest niezwykle skuteczny w zwalczaniu wielu schorzeń takich jak otyłość, nadciśnienie, reumatyzm, artretyzm, zakażenie dróg moczowych czy nagromadzenie toksyn we krwi. Jako środek moczopędny zwiększa częstotliwość oddawania moczu, który ma na celu wydalenie nie tylko wody, tłuszczu i toksyn, ale także nadmiar kwasu moczowego z organizmu.

Kobiety, które mają problem z nieregularnymi miesiączkami, mogą śmiało korzystać z olejku cedrowego, ponieważ nie tylko pobudza samą menstruacje, ale także ją reguluje. Działa także łagodząco na ból i skutki uboczne związane z miesiączką, takie jak nudności czy zmęczenie.

Olejek cedrowy działa także ściągająco – pomaga leczyć zęby, wzmacnia dziąsła. Jest także znakomitym środkiem uspokajającym. Pomaga w zasypianiu i poprawia jakości snu. Działa też antyłojotokowo, dlatego może być wykorzystany w leczeniu stanów zapalnych. Reguluje sebum, a tym samym zmniejsza łuszczenie się skóry, niweluje łupież oraz hamuje wypadanie włosów.

Olejek cedrowy w kosmetyce

Poza tym, że olejek cedrowy reguluje sebum i pielęgnuje włosy przetłuszczające się, znajduje także inne zastosowanie w pielęgnacji czupryny. Przede wszystkim wzmacnia strukturę włosów, ułatwia rozczesywanie, nadaje naturalny blask i zapobiega nadmiernemu rozdwajaniu się końcówek i wypadania. Na bazie olejku z drzewa cedrowego można przygotować maski czy odżywki. Tego typu kosmetyk przygotowuje się z żółtka jajka i wspomnianego olejku. Taką miksturę równomiernie aplikuje się na włosy i pozostawia na 20 minut, a następnie porządnie spłukuje letnią wodą.

Olejek cedrowy jest jednym z głównych składników wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Znajdziemy go w preparatach do pielęgnacji twarzy, paznokci, włosów oraz rąk. Wszystko za sprawą tego, że olejek cedrowy posiada właściwości głęboko nawilżające i odżywiające. Stanowi znakomite remedium na problemy z przesuszoną i łuszczącą się skórę. Regularne stosowanie preparatów z dodatkiem tego olejku eterycznego poprawia ogólny stan skóry, przywracając jej zdrowy wygląd i blask.

Olejek cedrowy wykorzystywany jest w pielęgnacji skóry twarzy wiotkiej i ze zmarszczkami. Regularnie aplikowany na skórę twarzy każdego dnia przez okres jednego miesiąca przynosi niesamowite efekty, nawilżając ją i wizualnie odmładzając. Olejek cedrowy jest również skutecznym panaceum na przesuszoną i spierzchniętą skórę dłoni, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Najlepiej jest go nakładać na dłonie każdego wieczora, na chwilę przed pójściem spać. Stosowany w taki sposób przywraca skórze jedwabistość i miękkość.
Stosuje się go zarówno w lecznictwie, jak i kosmetyce., fot. shutterstock

Olejek cedrowy – czy dla każdego?

Naturalnie uzyskany olejek cedrowy (o wysokich stężeniach) może podrażnić skórę, jeśli go nadużywamy. W przeciwieństwie do innych olejków eterycznych, ten z orzechów drzewa cedrowego nie może być stosowany w nieograniczonych ilościach. W skoncentrowanej formie wykazuje silne działanie - może powodować wymioty, nudności, a nawet doprowadzić do rozległego uszkodzenia układu pokarmowego. Dlatego też, przed rozpoczęciem kuracji należy skonsultować się z lekarzem. Natomiast kobiety w ciąży całkowicie powinny go unikać. Nie wolno go stosować doustnie, lecz w formie inhalacji, do leczniczych masaży oraz  jako dodatek do kąpieli.

Czy warto używać olejek cedrowy?

Jeśli nie występują jakiekolwiek przeciwwskazania, to jak najbardziej możemy stosować olejek cedrowy. Nie tylko w samej pielęgnacji ciała, ale także w zapobieganiu wielu przykrym dolegliwościom zdrowotnym. Olejek cedrowy jest dostępny w każdej aptece i nie jest drogi (około 10-12 zł). Można również dodawać sam olejek do ulubionych kremów czy balsamów, wspomagając ich działanie.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-cedarwood-oil.html”; data dostępu: 2019-11-20
  2. “https://www.doterra.com/US/en/blog/spotlight-cedarwood-oil”; data dostępu: 2019-11-20
  3. “https://essentialoils.co.za/essential-oils/cedarwood.htm”; data dostępu: 2019-11-20
  4. “https://www.peststrategies.com/pest-guides/chemicals/cedar-oil/”; data dostępu: 2019-11-20
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy