Olejek sosnowy – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olejek sosnowy?

Szyszka sosnowa; źródło: pixabay.com Szyszka sosnowa; źródło: pixabay.com

Olejkiem sosnowym zachwycali się już starożytni Grecy – źródła historyczne podają, że sam Hipokrates zalecał go swoim pacjentom. Egipcjanie z kolei dodawali szyszki z sosny do potraw, aby zapobiegać infekcjom pokarmowym i szybkiemu psuciu się żywności, mimo że nie mieli oczywiście pojęcia o istnieniu mikrobów. Ale olejek sosnowy faktycznie ma działanie odkażające w stosunku do bakterii, grzybów i pleśni, przy czym jest to zaledwie jedna z jego licznych zalet!


Naturalny olejek sosnowy wyrabia się poprzez destylację parową igieł, a czasem także szyszek i gałązek, pochodzących z jednego z kilku gatunków sosen: karłowej kosorzewiny (Pinus mugo), sosny długoigielnej (Pinus palustris) oraz sosny norweskiej (Pinus sylvestris). Ta ostatnia, szlachetna i długowieczna, jest najczęściej wykorzystywana do celów aromaterapeutycznych, podczas gdy z innych gatunków produkuje się olejki o nieco innym zastosowaniu, wykorzystywane np. do produkcji środków czyszczących czy lubrykantów do różnego rodzaju mechanizmów. Z uwagi na niezwykle szerokie spektrum zastosowania, od 1995 r. wyrabia się również syntetyczne olejki sosnowe, które obecnie zdominowały rynek.

Magia sosnowych igieł

O niezwykłych właściwościach sosny wiedzieli już północnoamerykańscy Indianie oraz pierwotne ludy europejskie, które z igieł i gałązek wyrabiały specyfiki na kaszel i bóle stawów. Sosnowymi odwarami leczono powszechnie także przeziębienia, gorączki i reumatyzm, a samo drzewo palono w rytualnych ceremoniach oczyszczających oraz jako broń przed insektami.

Po opracowaniu metod destylacji naturalnych surowców zdrowotnych, olejek sosnowy stał się panaceum na dziesiątki codziennych dolegliwości i problemów. Początkowo wyrabiano go lokalnie, w małych destylarniach, ale dziś górę wziął globalny przemysł, a potentatami w produkcji olejku sosnowego są kraje nadbałtyckie, Austria, Węgry i państwa dawnej Jugosławii. Same igły zbiera się w ciągu całego roku, a przed destylacją tnie na malutkie kawałki. Z danej transzy igieł otrzymuje się olejek w ilości sięgającej zaledwie ok. 0,3% pierwotnej wagi surowca!


Olejek sosnowy; źródło: naturallivingideas.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy