Orzech czarny – właściwości, działanie i zastosowanie orzecha czarnego

Pozostający w cieniu orzecha włoskiego czarny orzech nie ma sobie równych w walce z pasożytami. Pozyskiwany z owoców tego ozdobnego drzewa wyciąg, poza zwalczaniem drobnych organizmów żyjących w ciele człowieka, pomaga pozbyć się Candida, a nawet opryszczki. Przygotowywana z orzecha czarnego nalewka – orzechówka - uchodzi za jeden z najsilniejszych naturalnych preparatów, które działają leczniczo w przypadku wielu schorzeń. Jakie jeszcze sekrety kryje w sobie ta pochodząca ze Stanów Zjednoczonych roślina? W jaki sposób należy stosować wyciąg z owoców Juglans nigra?



Owoce orzecha czarnego, fot. pixabay.comOwoce orzecha czarnego, fot. pixabay.com

Orzech czarny (Juglans nigra) jest gatunkiem drzewa liściastego z rodziny orzechowatych, w skład której wchodzi niemal 10 różnych rodzajów orzechów. Roślina ta rośnie dziko na terenie Ameryki Północnej - w środkowej i wschodniej części Stanów Zjednoczonych. W naszym kraju orzech czarny uprawia się rzadko. Sporadycznie można go spotkać w środowisku naturalnym, a drzewo to uznaje się w Polsce za gatunek lokalnie zadomowiony, czyli kenofit. Mimo że orzech czarny wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, w europejskich parkach sadzi się go już od XVII stulecia jako roślinę ozdobną. Pozyskiwane z tego drzewa drewno dawniej było ważnym budulcem ram obrazów, a dzisiaj jest wysoko cenionym surowcem i, z powodu swojej wysokiej jakości oraz walorów estetycznych, osiąga na rynku bardzo wysokie ceny. 

Orzech czarny – cechy charakterystyczne

Orzech czarny może dorastać nawet do 35 metrów wysokości. Jego korona jest szeroka, a zarazem kulista, zaś kora ma barwę szarą. Pędy tej rośliny są pokryte miękkim meszkiem - ich kolor jest brązowy. Liście tego rodzaju orzecha mają zwykle od 30 do 60 cm długości i składają się z kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu drobniejszych listków. Mają kształt podłużny, jajowaty i są lekko zaokrąglone u nasady. Wydzielają delikatny aromat. Kwiaty męskie orzecha czarnego występują w grubych, stożkowatych kotkach, zaś drobne, zielonkawe kwiaty żeńskie zbierają się na szczytach gałązek. Okres kwitnienia tej rośliny przypada na czas od maja do czerwca. Owoce orzecha czarnego to pestkowce o kulistym kształcie i średnicy od 3 do 5 cm. Ich skórka jest zielona i wydziela intensywny zapach. Bruzdowata łupina nasiona charakteryzuje się natomiast dużą twardością i ma barwę czarnobrązową. Jądro jest jadalne. Wrzesień i październik to czas, kiedy dojrzałe owoce orzecha spadają na ziemię, wówczas można dokonywać zbiorów.
Drzewo orzecha czarnego. I, Jean-Pol GRANDMONT [CC BY-SA 3.0 or CC BY 2.5], from Wikimedia Commons


Orzech czarny – indiański skarb

Z cennych właściwości orzecha czarnego przed wiekami korzystali już Indianie. Jego kora, łupiny, jądra i liście wykorzystywane są w naturalnej medycynie od wieków, jednak to łupiny wykazują najsilniejsze działanie – zwłaszcza przeciw grzybom z rodzaju Candida. Wyciąg z nich zawiera dużą ilość kojących i ściągających tanin, naturalny jod, a także substancje, które zabijają pasożyty. Powszechnie korzysta się także z jego przeczyszczających właściwości. W Europie Juglans nigra nadal pozostaje w cieniu orzecha włoskiego, zwanego królewskim. Pod względem zawartości leczniczych substancji antyseptycznych orzech czarny nie ma jednak sobie równych.
Juglon – tajna broń orzecha czarnego

Dziś, dzięki badaniom laboratoryjnym, wiemy, że za szczególne przeciwpasożytnicze działanie orzecha czarnego odpowiada zawarty w nim związek o nazwie juglon. Ta substancja, poza tym, że brudzi dłonie, gdy weźmiemy orzech do ręki, zwalcza drobne organizmy żywe. Dzięki temu skutecznie wspiera naturalną suplementację mającą na celu zapobieganie rozwójowi chorób pasożytniczych w organizmie. Regularne spożywanie wyciągu z orzecha czarnego zapobiega takim objawom, jak bóle brzucha, problemy trawienne, obniżona odporność i chroniczne zmęczenie, które są związane z bytowaniem pasożytów w ciele człowieka. Zawarty w orzechu czarnym juglon skutecznie unieszkodliwia nie tylko tasiemce i owsiki, lecz także szczególnie niebezpieczne dla zdrowia pasożyty krwi i wątroby. Związek ten zwalcza ponadto bakterie, wirusy i grzyby, które rozprzestrzeniają się w układzie pokarmowym. Spożywając regularnie wyciąg z orzecha czarnego można zapobiec kandydozie albo zatrzymać jej rozwój na początkowym etapie. Co ciekawe, najnowsze badania naukowe wykazały, że juglon może także zabijać komórki nowotworowe, a nawet zahamować proces replikacji wirusa HIV.

Wyciąg z orzecha czarnego – sposób na zdrowe jelita

Poza cennym juglonem, orzech czarny zawiera również witaminy (witamina A, witamina C i witaminy z grupy B (B1, B2), witamina P) oraz minerały (żelazo, kobalt, mangan, wapń, krzem, potas, selen, magnez). Składniki te sprawiają, że wyciąg z orzecha czarnego to naturalny lek na kłopoty z trawieniem, zgagę i kolki. Preparat ten zmniejsza ponadto stany zapalne śluzówki oraz intensyfikuje wchłanianie substancji w jelitach. Spożywanie wyciągu z czarnego orzecha blokuje także nadmierne przesączanie wody do jelita, dzięki czemu okazuje się pomocny w przypadku zaparć lub biegunek. W takich przypadkach sprawdza się o wiele lepiej niż słynna nalewka z orzecha włoskiego - orzechówka.
Nasiono orzecha czarnego. By Photo by and (c)2007 Derek Ramsey (Ram-Man). Location credit to the Chanticleer Garden. [GFDL or CC-BY-SA-3.0], from Wikimedia Commons


Spożywaj czarny orzech, by mieć serce jak dzwon

Orzech czarny może również skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu. Preparat ten zmniejsza poziom niebezpiecznego dla układu krążenia cholesterolu LDL aż o 4%. Wyciąg z łupin czarnego orzecha jest także zalecany diabetykom i osobom z nadciśnieniem.

Wyciąg z czarnego orzecha zadba o Twoją skórę

Dzięki wysokiej zawartości jodu, orzech czarny wykazuje dobroczynne działanie na gruczoł tarczycowy, zaś jego antyseptyczne właściwości wykorzystuje się w leczeniu chorób skóry. Odpowiednio rozcieńczony ekstrakt z orzecha czarnego znacznie łagodzi trądzik, egzemę, łuszczycę oraz zwalcza brodawki, a nawet opryszczkę. Aby szybko pozbyć się opryszczki, wystarczy zaaplikować na zmienioną chorobowo skórę roztwór z czarnego orzecha. Ze względu na to, że taki płyn ma żółty kolor i wygląda dość nieestetycznie, najlepiej taki zabieg przeprowadzić tuż przed pójściem spać. Odpowiedzialny za powstawanie opryszczki wirus Herpex simplex typu 2 nie ma szans w starciu z czarnym orzechem. Co ciekawe, dawniej, w szpitalach wojskowych taki roztwór stosowano w celu oczyszczania ran i owrzodzeń oraz przyspieszenia procesu ich gojenia.

Czarny orzech – lek na raka?

Badania naukowe potwierdzają, że obecny w orzechu czarnym juglon wykazuje silne działanie antyrakowe. Związek ten zabija komórki nowotworowe, nie pogarszając jednocześnie stanu zdrowia pacjenta. Dzięki temu, że wyciąg z orzecha czarnego zawiera również polifenole, kwasy omega-3 i melatoninę, dodatkowo hamuje proces namnażania się zmienionych chorobowo komórek.
Owoce orzecha czarnego. von Ferlut [GFDL oder CC BY-SA 3.0], vom Wikimedia Commons
Czarny orzech rosnący w parku, fot. pixabay.com


Wyciąg z czarnego orzecha niewskazany dla kobiet w ciąży

Z dobroczynnych właściwości wyciągu z orzecha czarnego nie mogą korzystać kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ nadal nie ma jednoznacznych wyników badań, które potwierdzałyby bezpieczne działanie na płód zawartych w tym preparacie substancji. Młode matki powinny więc powstrzymać się od zewnętrznego, jak i wewnętrznego stosowania preparatów z orzecha czarnego.

Dostępne na rynku suplementy z czarnego orzecha

Na rynku są dostępne różnego rodzaju preparaty zawierające wyciąg z czarnego orzecha: zmielony proszek, herbaty, tabletki, płynne roztwory oraz nalewki na bazie alkoholu. Jako że alkohol dobrze zbiera wszystkie cenne składniki zawarte w łupinach orzecha czarnego, najbardziej skondensowaną dawkę leczniczych właściwości tej rośliny zawiera nalewka. Wybierając odpowiedni suplement diety, należy zadbać o to, aby pochodził z wiarygodnego źródła i był wyprodukowany z dobrych jakościowo surowców.

Jak przyjmować wyciąg z Juglans nigra?

Preparaty zawierające wyciąg z orzecha czarnego można stosować w przypadku konkretnego schorzenia, z jakim się zmagamy lub profilaktycznie. Dawkowanie i sposób przyjmowania tego rodzaju suplementów zależy ściśle od efektu, jaki chcemy otrzymać. Pacjenci, którzy zmagają się z chorobami pasożytniczymi powinni spożywać na czczo, najlepiej z samego rana, krople lub wyciąg z orzecha czarnego. W przypadku leczenia opryszczki albo brodawek zaleca się kilka razy dziennie nakładać roztwór z owoców tej rośliny na zmienioną chorobowo skórę. W profilaktyce chorób albo w celu ogólnego wzmocnienia organizmu z kolei najlepiej sprawdza się nalewka z orzecha czarnego, zwana orzechówką. Należy jednak pamiętać, aby suplementacji preparatami z tej rośliny nie stosować jednocześnie z innego rodzaju środkami leczniczymi, ponieważ wówczas niektóre substancje aktywne mogą pozostać nieprzyswojone.
Alicja Chrząszcz


Bibliografia:
Johnson O., More D., Drzewa, Wyd. Multico, Warszawa 2009.
www.dobreziola.com [dostęp: 2018-06-02]
www.blog.magazyn-zdrowia.pl [dostęp: 2018-06-02]
www.lymeherbs.pl [dostęp: 2018-06-02]
www.natur-sklep.pl [dostęp: 2018-06-02]

Zdjęcia: www.pixabay.com, www.commons.wikimedia.org


Ocena (4.1) Oceń:
Pasaż zakupowy