Orzechy jednak nie tuczą?

Fot. Martin Fisch[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com Fot. Martin Fisch[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com

Orzechy włoskie mają 21 proc. mniej kalorii niż dotychczas sądzono. – wynika  z badania opublikowanego w Journal of Nutrition. Wydział Badań Rolnictwa, Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wykazał, że jedna porcja (1 uncja, tj. 28 g) orzechów włoskich zawiera 146 kalorii, a nie 185, co stanowi 39 kalorii mniej niż wcześniej sądzono.


Z historycznego punktu widzenia, wartość kaloryczną orzechów włoskich określano stosując równoważniki Atwatera, które ustalono pod koniec XIX wieku. Pozwalają one określić, jaką wartość metaboliczną oraz energię dostarczają organizmowi produkty spożywcze. Badania nadzorowane przez doktora dr Davida J. z USDA wykazały, że wartość metaboliczna orzechów włoskich jest mniejsza o 21 proc., niż to wcześniej określały wspomniane wskaźniki.

„Wyniki naszych badań mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego konsumenci spożywający orzechy włoskie zazwyczaj nie przybierali na wadze –  stwierdził dr Baer.

„Ponadto, konsumpcja orzechów włoskich wiąże się z istotną liczbą potencjalnych korzyści dla zdrowia, w tym m.in. ze zmniejszeniem ryzyka zachorowań na raka, chorób układu krążenia oraz tych, w których występują zaburzenia funkcji poznawczych. Ponadto, niniejsze wyniki mogłyby potencjalnie pomóc zmniejszyć obawy dotyczące kaloryczności orzechów, jakie mogą mieć konsumenci przed wprowadzeniem ich do codziennej diety”.

Niniejsze badania potwierdzają korzyści płynące ze spożywania orzechów włoskich, które pozwalają kontrolować masę ciała. Dodatkowo, stanowią one wspaniałe źródło błonnika (2 g na uncję) oraz białka (4 g na uncję). Orzechy włoskie to jedyne orzechy, które są znaczącym źródłem kwasu alfa-linolenowego (2,5 g na uncję) oraz roślinnego kwasu tłuszczowego omega-3, mających korzystne działanie na pracę serca i mózgu.

„Wiele badań wskazuje na korzystny wpływ regularnego spożywania orzechów włoskich na zdrowie i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób niezakaźnych. Działa ono pozytywnie na profil lipidowy we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, niektórych nowotworów oraz zmniejsza śmiertelność. Istnieją również doniesienia stwierdzające ich oddziaływanie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Co więcej, okazuje się, że spożywane orzechów włoskich korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu u osób w wieku podeszłym i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń pamięci” – powiedział dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek, kierownik Zakładu Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Potrzebne są kolejne analizy, które pozwolą lepiej wyjaśnić uzyskane wyniki, jak również określić, w jakim stopniu ukazana powyżej technika liczenia kalorii potencjalnie wpłynęłaby na wartość kaloryczną innych pokarmów.

Współautorami omówionego badania, oprócz dra Baera są dr Sarah K. Gebauer i dr Janet A. Novotny z Laboratorium Żywienia i Zdrowia USDA.


Centrum Prasowe PAP


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy