Ostropest plamisty – uprawa, właściwości, wartości odżywcze. Jak stosować ostropest?

Kwiat ostropestu; źródło: Wikimedia Commons Kwiat ostropestu; źródło: Wikimedia Commons

Ludzie leczą się ostropestem już ponad 2 tysiące lat! Od czasów starożytnych Rzymian zioło kojarzone było bardzo słusznie z dobrodziejstwem dla wątroby – narządu, który najdobitniej chyba odczuwa postęp cywilizacyjny. Ostropest pojawia się w tej roli w tekstach medycznych największych lekarzy dób antyku i średniowiecza, takich jak Pliniusz Starszy, Dioscorides czy Matthioli. Ostatni ze wspomnianych autorów polecał go m.in. do leczenia żółtaczki oraz kamicy nerkowej.


W tradycyjnej medycynie napary z ostropestu wykorzystywano także przy zaburzeniach miesiączkowania, problemach z oddawaniem moczu, chronicznych wymiotach, krwawieniach, zaburzeniach żołądkowych, a nawet zapaleniach oskrzeli, płuc i żylakach. Od połowy XIX wieku ostropest polecany był przez lekarzy do łagodzenia wzdęć, zaparć oraz hemoroidów. Przez cały ten czas dominującym zastosowaniem naparu z fioletowych kwiatów było leczenie schorzeń i niedomagań wątroby, a także połączonego z nią woreczka żółciowego.

Ostropest w przyrodzie

Łacińska nazwa ostropestu plamistego – Silybum marianum – odwołuje się do legendy, według której, gdy Maria uciekała z Jezusem przed prześladowaniami Herodota, kropla mleka z jej piersi upadła na roślinę, charakterystycznie barwiąc jej liście. Stąd też epitet „marianum”.

Faktycznie bowiem cechą charakterystyczną ostropestu są duże, podłużne, zielone liście o ząbkowanych, kolczastych brzegach, na których wyraźnie zaznaczają się mlecznobiałe nerwy. Cała roślina może sięgać od 30 do 200 cm wysokości i tworzy zwykle dość rozłożystą kępę. W czerwcu na końcu łodyg rozwijają się fioletowe kwiaty o równie charakterystycznych pierzastych płatkach, zebrane w pokaźne koszyczki otoczone kolczastymi łuskami. Botaniczni laicy mają skłonność do mylenia ostropestu z ostem, bowiem między obiema roślinami należącymi do rodziny astrowatych rzeczywiście jest kilka podobieństw.

Po przekwitnięciu ostropest rodzi owoce w postaci suchej niełupki z szarym puchem, który ma za zadanie roznosić jak najdalej nasionka rośliny.

Ostropest plamisty jest rośliną rodzimą dla Europy, która wraz z kolonistami zawędrowała również do Ameryki Północnej, Afryki, Azji, a nawet Australii. W Polsce ostropest porasta w stanie dzikim łąki i nieużytki, ale bywa także spotykany w zaniedbanych ogrodach. Na cele farmakologiczne uprawia się go jednak w formie plantacji na polach, przy czym zdecydowanie służą mu żyzne gleby oraz ciepłe i wilgotne warunki atmosferyczne.

Charakterystyczne nakrapiane liście ostropestu plamistego; źródło: pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy