Owoce morza – jeść czy nie jeść?

Owoce morza, właściwości, zastosowanie Owoce morza, fot. pixabay.com

Frutti di Mare zawierają niewiele tłuszczu, natomiast dużo białka, są też bardzo dobrym źródłem innych składników odżywczych, zwłaszcza cynku. Dieta, w której skład wchodzi dużo mięczaków i skorupiaków, przyczynia się do zapobiegania chorobie wieńcowej serca.



Mięczaki i skorupiaki dostarczają organizmowi dużo białkoa, witamin oraz składników mineralnych: są smaczne, niskokaloryczne i pożywne. Większość mięczaków – małże, ostrygi oraz przegrzebki – ma po dwie muszle, inne, na przykład ślimaki, mają muszlę  pojedynczą. Skorupiakikrewetki, kraby, homary, langusty i raki – mają ciała złożone z segmentów opancerzonych schirynizowanym oskórkiem tworzącym skorupę.

Mięczaki i skorupiaki są bardzo dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Większość z nich dostarcza dużo witaminy B12 potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Są też źródłem cynku, który pełni ważną funkcję w syntezie białek ustrojowych, rozwoju narządów płciowych oraz gojenia się ran.

Poszczególne gatunki mięczaków i skorupiaków zawierają zróżnicowane ilości innych witamin i składników mineralnych, a w tym witamin B1, B2, PP oraz takich składników mineralnych jak selen, wapń, magnez i jod.

Źródło selenu

Mięczaki i skorupiaki są dobrym źródłem selenu. Mikroelement ten – występujący w organizmie człowieka w znikomych ilościach – współdziała z witaminą E, zapewniając płodność i prawidłowy rozwój. Selen – jako przeciwutleniacz – odgrywa też istotną rolę w zwalczaniu raka, szczególnie w związku z neutralizacją skutków oddziaływania na organizm produktów utleniania lipidów (tłuszczów), które mogą prowadzić do wzrostu guzów nowotworowych.

Badania wykazały, że selen chroni organizm przed takimi toksycznymi metalami, jak rtęć i kadm, wchodząc z nimi w połączenie, które po dalszych przekształceniach wydalane są z organizmu. Ze wszystkich skorupiaków najbogatsze w selen są raki. Krewetki dostarczają tego mikroelementu w nieco mniejszych ilościach. Wśród mięczaków jego dobrym źródłem są małże i przegrzebki.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy