Pokrzywa - właściwości, działanie i zastosowanie pokrzywy

Spotkać ją można dość łatwo, a kto miał z nią bliski kontakt, ten nie żywi do niej ciepłych uczuć. Pokrzywa to chwast, który rośnie dziko w zaroślach, ogrodach, na łąkach, pastwiskach, w lasach i w rowach. Pokrzywa kojarzona jest głównie z pieczeniem, swędzeniem i bąblami. Mimo, iż przez swoją parzącą naturę pokrzywa uprzykrza życie ludziom, to jest bardzo cenną rośliną, którą z powodzeniem można wykorzystać w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. Nadszedł czas na to, by zrehabilitować pokrzywę!



  1. Pokrzywa sprzyja zdrowiu i urodzie
  2. Pokrzywa wykazuje właściwości przeciwbólowe
  3. Pokrzywa pomaga przy alergiach sezonowych
  4. Pokrzywa lekiem na całe zło
  5. Przepisy z wykorzystaniem pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.), nazywana także pokrzywą dwupienną, pokrzywą parzącą, pokrzywą wielką, to jednoroczna roślina. W formie dzikiej można ją spotkać w Azji, Europie, Ameryce Północnej i Afryce Północnej. Jako chwast porasta ziemie w okolicy domostw, ogrodów, pastwisk, polan, lasów liściastych, okolicy jezior czy poboczy dróg. Ze względu na skład chemiczny postrzegana jest jako jedna z najcenniejszych roślin stosowanych w fitoterapii.

Pokrzywa już w starożytności była cenioną rośliną – zarówno w kuchni i jak i w ziołolecznictwie. Hipokrates dostrzegał w tej roślinie potencjał do oczyszczania krwi. Z kolei Dioskurides i Pliniusz stosowali pokrzywę miejscowo przy gojeniu się ran, czyraków i owrzodzeń. Przez Słowian uważana była za roślinę magiczną wykorzystywaną w celu ochrony przed złymi urokami. Jak pisała Emilia Grzędzicka w „Atlasie ziół” bicie parzącą pokrzywą to klasyczny, ludowy środek przeciw artretyzmowi i reumatyzmowi.

Zgodnie ze współczesną nomenklaturą pokrzywa zaliczana jest do surowców roślinnych działających diuretycznie, czyli takich które zwalczają infekcje bakteryjne układ moczowego. Komisja Europejska zaleca stosowanie Urticae radix w leczeniu pierwszego i drugiego stadium przerostu gruczołu krokowego.

Poza tym pokrzywa reguluje przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn i kwasu moczowego, likwiduje obrzęki. Dzięki zawartości krzemionki przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się organizmu (krzemionka zapobiega utracie elastyczności włókien elastynowych i kolagenowych). Pokrzywę stosuje się zewnętrznie i wewnętrznie przy problemach skórnych, w łupieżu, w łojotoku, wypadaniu włosów.

Właściwości pokrzywy wynikają z jej składu. W zielu i liściach znajdziemy bogactwo witamin A, C, E i K, karoten, ksantofil, acetylocholinę, serotoninę, pochodne kumarynowe, np. skopoletynę, flawonoidy, kwas foliowy, sole mineralne takie jak - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, krzem, potas, selen, sód, wapń i żelazo.

Pokrzywa sprzyja zdrowiu i urodzie

Ten niepozorny, parzący chwast jest istną bombą antyoksydacyjną. Wysoka zawartość witaminy C i związków fenolowych sprawia, że pokrzywa wymiata z organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się i degenerację organizmu. Dzięki temu pokrzywę można stosować przy leczeniu wielu chorób, w tym alergii, cukrzycy, chorób układu krążenia, serca, a także przy leczeniu nowotworów czy schorzeń urologicznych. Zawartość miedzi, cynku, krzemu i selenu sprawia, że pokrzywa pomaga w pielęgnowaniu urody. Poprawia wygląd cery, wzmacnia włosy i paznokcie. Oprócz tego oczyszcza organizm z kwasu moczowego i toksyn, wzmacnia odporność, poprawia przemianę materii.

Pokrzywa wykazuje właściwości przeciwbólowe

W medycynie ludowej znano i stosowano liście pokrzywy w celu łagodzenia bólu. Biczowanie się parzącymi łodygami poprawiało ukrwienie i ruchomość stawów. Współczesne badania potwierdzają przeciwbólowe właściwości pokrzywy, które wynikają z zawartości azotanów potasu i wapnia. Dzięki pobudzaniu wydalania mocznika, kwasu moczowego i jonów chloru pokrzywa łagodzi przewlekły artretyzm i reumatyzm.

Pokrzywa pomaga przy alergiach sezonowych

Pokrzywa zwyczajna ze względu na zawartość związków czynnych, m.in. pochodnych tyrozyny, które wykazują działanie przeciwhistaminowe, stosowana jest w chorobach alergicznych. Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że pokrzywa zdecydowanie łagodzi objawy kataru siennego.

Pokrzywa lekiem na całe zło

Lecznicze właściwości mają liście pokrzywy (zbierane przed kwitnieniem), korzenie, a także cała roślina.

Pokrzywę najlepiej zbierać tuż przed kwitnieniem, wtedy ma najwięcej właściwości. Pokrzywę pokrywają parzące włoski, które zawierają kwas mrówkowy, acetylocholinę i histaminę. Przy kontakcie z pokrzywą włoski się łamią, kalecząc i parząc skórę. Dlatego pokrzywę należy zbierać umiejętnie, najlepiej przy użyciu rękawiczek.

Przepisy z wykorzystaniem pokrzywy

Zaraz po zerwaniu należy pokrzywę wysuszyć. Możemy to zrobić w jakimś suchym i zacienionym miejscu lub w piekarniku, pamiętając o tym, ze przez słońce rośliny tracą swoje właściwości lecznicze. Pokrzywę po wysuszeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach. A co można dobrego przyrządzić z pokrzywy? Sok, napar, olejek, wywar, herbatę – pomysłów jest mnóstwo. Poniżej prezentujemy przepisy na pokrzywę autorstwa Amelii Romańskiej z Vege Luv.
Pesto z pokrzywy

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

Orzechy (albo płatki migdałowe) delikatnie podprażyć na patelni (uwaga, aby nie przypalić!) i zmiksować z resztą składników na gładką masę. Koktail z pokrzywy

Składniki:

Składniki zmiksować i od razu spożywać.
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. Lutomski J, Hasik J; “Fitoterapia w urologii”; ;
  2. Emilia Grzędzicka; “Ilustrowany atlas ziół”; ;
  3. Marzena Pieszak, Przemysław Ł. Mikołajczak; “Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.)”; Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Farmakologii i Biologii Doświadczalnej;
  4. Karolina Jakubczyk, Katarzyna Janda, Sylwia Szkyrpan, Izabela Gutowska, Jolanta Wolska; ; “Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne”; Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie;
  5. “6 Evidence-Based Benefits of Stinging Nettle”; data dostępu: 2019-05-17
  6. Jakubczyk, Karolina & Janda, Katarzyna & Szkyrpan, S & Gutowska, Izabela & Wolska, J. (2015).; “Stinging nettle (Urtica dioica L.)--botanical characteristics, biochemical composition and health benefits. 61. 191-198. ”; Pom J Life Sci 2015, 61, 2, 191 –198;
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy