Przepis na lecznicze wino wg św. Hildegardy z Bingen

Święta Hildegarda z Bingen to żyjąca w średniowieczu benedyktyńska mistyczka i autorka leczniczych receptur, które docenia wielu współczesnych naturoterapeutów. Uznawana w swoich czasach za uzdrowicielkę św. Hildegarda zostawiła po sobie księgi medyczne, które, zgodnie z legendą, napisała z polecenia samego Boga. Jedna z nich zawiera przepis na wzmacniające i oczyszczające organizm pietruszkowe wino. Czy taka mikstura rzeczywiście potrafi zdziałać cuda?



pixabay.compixabay.com

Pietruszkowe wino według przepisu św. Hildegardy z Bingen ma za zadanie wzmocnić organizm, oczyścić go toksyn, a także poprawić krążenie, chronić serce, usprawnić trawienie i wyleczyć bezsenność. Jak radzi sama autorka, „Kto w sercu czy też w trzustce lub w boku ma bóle, niech gotuje pietruszkę w winie i doda trochę miodu, octu, a następnie przecedzi przez płótno. Niech pije często, a będzie ono go leczyć”. Czy średniowieczna mikstura naprawdę leczy serce i schorzenia układu pokarmowego? Warto przekonać się na własnej skórze.
Oto słynny przepis na lecznicze wino:

Składniki:

Przygotowanie:
Owoce głogu i pietruszkę gotujemy w winie na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Następnie zdejmujemy naczynie z palnika i dodajemy ocet oraz miód, po czym dokładnie wszystko mieszamy i raz jeszcze doprowadzamy miksturę do wrzenia. Gorący wywar należy odcedzić i wlać do szklanych butelek.

Lecznicza mikstura?

Jak radzi św. Hildegarda, lampkę pietruszkowego wina należy pić dwa razy dziennie przez kilka dni z rzędu. Z zapisów mistyczki wynika, że taka mikstura ma za zadanie rozgrzać ciało, poprawić krążenie, oczyścić krew, wzmocnić organizm i przywrócić mu harmonię. Czy wino przygotowane wg prastarej receptury różni się właściwościami od popularnego grzańca? Cóż, aby to ocenić, trzeba takiego napoju spróbować!
Alicja Chrząszcz


Bibliografia

  1. “http://www.sekrety-zdrowia.org”; data dostępu: 2017-07-01
Ocena (3.9) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy