Przepis na wzmacniający syrop z kwiatów czarnego bzu

Sambucus nigra słynie ze swoich wzmacniających, odtruwających, przeciwwirusowych i przeciwgorączkowych właściwości, z jego pomocą przeprowadzimy skuteczną kurację przeciwprzeziębieniową. Znany naszym prababciom syrop z kwiatów tej rośliny jest jednym z najlepszych preparatów wspomagających odporność organizmu. W jaki sposób należy przygotować tę cenną miksturę?



Syrop z czarnego bzu, fot. shutterstockSyrop z czarnego bzu, fot. shutterstock

  1. Kwiatowe zbiory
  2. Uwaga: bez na surowo szkodzi!
  3. Jak przygotować syrop?
Na przełomie maja i czerwca w powietrzu unosi się intensywna woń kwiatów - tak pachnie czarny bez, zwany lekarskim. Roślina ta, nie dość, że cieszy oko pięknymi kwiatami, które można wykorzystywać w kuchni do produkcji domowych lemoniad i nalewek, stanowi także ważny surowiec leczniczy. Jej kwiaty obfitują w witaminy (witamina A, B1, B2, B3, B6, C) i minerały (potas, wapń, magnez, sód, fosfor), dzięki czemu stanowią bazę do naturalnych preparatów mających na celu podniesienie odporności organizmu i zwalczanie różnego rodzaju infekcji. Najpopularniejszym lekiem wytwarzanych z tego ziela jest syrop.

Kwiatowe zbiory

Zbiory kwiatów czarnego bzu najlepiej zacząć w słoneczny, bezdeszczowy dzień w godzinach porannych. Należy zrywać jedynie kwiatostany o jasnym kolorze, które znajdują się w początkowej fazie kwitnienia. Czynność tę zaleca się wykonywać z należytą ostrożnością, żeby nie strzepać pyłku. Najlepszej jakości surowiec pozyskamy z drzew rosnących na stanowiskach oddalonych od ulicy i zgiełku.

Uwaga: bez na surowo szkodzi!

Kwiatów czarnego bzu pod żadnym pozorem nie można spożywać na surowo. Zawierają one bowiem toksyczną substancję – sambunigrynę. Spożywana w formie nieprzetworzonej często powoduje nudności, wymioty i osłabienie. Na szczęście proces gotowania skutecznie rozkłada tę toksynę.
Kwiaty czarnego bzu, fot. shutterstock

Jak przygotować syrop?

Z leczniczych właściwości kwiatostanów bzu lekarskiego najlepiej korzystać spożywając przygotowany z nich syrop.
Oto przepis na tę smaczną i zdrową miksturę:

Składniki:

Przygotowanie:
Świeżo zebrane kwiaty czarnego bzu rozkładamy na gazecie, a następnie, za pomocą nożyczek, odcinamy ich gałązki i zasuszone kwiaty. Kiedy kwiatostany będą już oczyszczone, umieszczamy je w naczyniu. W międzyczasie gotujemy wodę z miodem aż do momentu, gdy powstanie syrop. Następnie bierzemy dwie umyte cytryny i z jednej wyciskamy sok, a drugą kroimy na plasterki. Kiedy syrop z wody i miodu będzie gotowy, zalewamy nim kwiaty czarnego bzu i odstawiamy naczynie do przestygnięcia. Gdy temperatura mikstury nieco spadnie, dodajemy do niej plasterki cytryny i wyciśnięty sok, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Następnie naczynie z syropem z bzu szczelnie przykrywamy i odstawiamy na bok na ok. 4 dni. Należy przy tym pamiętać o codziennym mieszaniu lekarstwa drewnianą łyżką. Kiedy mikstura będzie już odpowiednio „odstana”, przefiltrowujemy ją i zagotowujemy. Gorący syrop należy wlać do sterylnych słoików, zakręcić wieczka i odstawić do wystygnięcia dnem do góry. Przygotowaną w taki sposób leczniczą mieszankę można przechowywać w domowej spiżarni. Po otwarciu wkładamy ją do lodówki i spożywamy w czasie max. 7 dni.
Na zdrowie!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Ocena (4.5) Oceń:
Pasaż zakupowy