Przepis na wzmacniający syrop z kwiatów czarnego bzu

Przepis na wzmacniający syrop z kwiatów czarnego bzu By Erik Forsberg (Hepp) www.flickr.comphotoshepp4775491192inphotostream, CC BY 2.0, httpscommons.wikimedia.orgwindex.phpcurid15676944 Przepis na wzmacniający syrop z kwiatów czarnego bzu By Erik Forsberg (Hepp) www.flickr.comphotoshepp4775491192inphotostream, CC BY 2.0, httpscommons.wikimedia.orgwindex.phpcurid15676944

Sambucus nigra słynie ze swoich wzmacniających, odtruwających, przeciwwirusowych i przeciwgorączkowych właściwości, z jego pomocą przeprowadzimy skuteczną kurację przeciwprzeziębieniową. Znany naszym prababciom syrop z kwiatów tej rośliny jest jednym z najlepszych preparatów wspomagających odporność organizmu. W jaki sposób należy przygotować tę cenną miksturę?


Na przełomie maja i czerwca w powietrzu unosi się intensywna woń kwiatów - tak pachnie czarny bez, zwany lekarskim. Roślina ta, nie dość, że cieszy oko pięknymi kwiatami, które można wykorzystywać w kuchni do produkcji domowych lemoniad i nalewek, stanowi także ważny surowiec leczniczy. Jej kwiaty obfitują w witaminy (witamina A, B1, B2, B3, B6, C) i minerały (potas, wapń, magnez, sód, fosfor), dzięki czemu stanowią bazę do naturalnych preparatów mających na celu podniesienie odporności organizmu i zwalczanie różnego rodzaju infekcji. Najpopularniejszym lekiem wytwarzanych z tego ziela jest syrop.

Kwiatowe zbiory


Zbiory kwiatów czarnego bzu najlepiej zacząć w słoneczny, bezdeszczowy dzień w godzinach porannych. Należy zrywać jedynie kwiatostany o jasnym kolorze, które znajdują się w początkowej fazie kwitnienia. Czynność tę zaleca się wykonywać z należytą ostrożnością, żeby nie strzepać pyłku. Najlepszej jakości surowiec pozyskamy z drzew rosnących na stanowiskach oddalonych od ulicy i zgiełku.

Uwaga: bez na surowo szkodzi!


Kwiatów czarnego bzu pod żadnym pozorem nie można spożywać na surowo. Zawierają one bowiem toksyczną substancję – sambunigrynę. Spożywana w formie nieprzetworzonej często powoduje nudności, wymioty i osłabienie. Na szczęście proces gotowania skutecznie rozkłada tę toksynę
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy