Shiitake - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby shiitake ciekawostki

Fot. Aivuk[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com Fot. Aivuk[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com

Grzyb shiitake – niegdyś kosztowny klejnot z Dalekiego Wschodu - dziś – powszechnie dostępne superjedzenie. Można powiedzieć, że w tych niepozornych dalekich krewnych pieczarek zawiera się 2000 lat chińskiej i japońskiej medycyny naturalnej. Grzyby te stanowią doskonały nutraceutyk, który ukoi nasze nerwy, obniży ciśnienie, zmniejszy cholesterol, uchroni nas przed rakiem i przedwczesną starością. To jednak nie koniec tajemnic, jakie kryje w sobie ten wspaniały „eliksir życia”!


Grzyby shiitake (Lentinus edodes), zwane w Polsce twardnikami japońskimi, stanowią jadalny gatunek grzybów należących do rodziny Omphalotaceae z rzędu pieczarkowców. Są to popularne w Japonii Ta-ké, które rosną na drzewach Shii – stąd wywodzi się ich nazwa. Gdzieniegdzie określa się ja również mianem siangu tudzież grzybów aromatycznych. Składają się one z brązowego podkręconego kapelusza o średnicy osiągającej maksymalnie 20 cm i jasnoczerwonobrązowego trzonu o grubości 4 cm. Ich gęsty hymenofor ma kolor białawy lub czerwonawy, a miąższ charakteryzuje barwa biała i oryginalny lekko kwaskowaty smak. Grzyby te występują dziko w Azji Wschodniej, w Chinach, Japonii oraz na Półwyspie Indochińskim. W tych krajach uprawia się je również w szklarniach lub na świeżym powietrzu. Owocniki rosną w grupach na martwym drewnie liściastym. Twardniki japońskie od wieków są niezwykle popularne w kuchni i medycynie Dalekiego Wschodu, gdzie, ze względu na niezwykłe właściwości prozdrowotne, nazywa się je „eliksirem życia”.

Orientalna hodowla w warunkach domowych


Jeżeli grzyby shiitake są stałym elementem naszej kuchni, zamiast kupować je w sklepach, możemy rozpocząć ich hodowlę w warunkach domowych. Twardniki japońskie nie sprawiają większych problemów w uprawie – wyrastają na każdym podłożu przygotowanym z martwego drewna drzew liściastych, które przeleżało przynajmniej miesiąc. Aby rozpocząć hodowlę, w drewnie należy wykonać otwory, a następnie umieścić w nich nabytą np. w Internecie grzybnię i podlać ją. Aby siangu mogły się rozwijać w sprzyjających warunkach, przenosi się je do ciepłego, wilgotnego, osłoniętego przed wiatrem i zacienionego miejsca. Najlepsza do hodowli temperatura to 16-22 °C. Co ciekawe, przy odrobinie wprawy i szczęścia, z jednej grzybni w ciągu kilku lat możemy otrzymać nawet 5 kg grzybów! Z tego względu domowa uprawa grzybów shiitake, pomijając niepowtarzalne walory smakowo-zapachowe, jest naprawdę opłacalna i zapewnia nam stały dostęp do tych niezwykle zdrowych rarytasów rodem z Dalekiego Wschodu.

Grzyby shiitake - grzyby śpiącego Buddy

Grzyby shiitake prawdopodobnie uprawiano w Chinach już 2000 lat temu. Hodowano je także w starożytnej Japonii, gdzie obdarzano je szczególnym kultem. Wtajemniczeni mnisi opukiwali drzewo, na którym rosły grzyby, aby obudzić „śpiącą grzybnię”, a nawet samego Buddę, który miał obdarzyć święte shiitake uzdrawiającymi właściwościami.

Obrządek ten raczej nie przetrwał do dzisiaj, jednak siangu wciąż nazywa się w Azji grzybami śpiącego Buddy. Pierwsze wzmianki na temat uprawy grzybów aromatycznych można znaleźć w zapisach z chińskiego Longquan opracowanych przez He Zhan w 1209 roku. Z kolei pierwsza książka traktująca o uprawie Lentinus edodes została przygotowana w Japonii przez ogrodnika Sato Chūryō w roku 1796.

Rozpowszechniła ona stosowaną do dzisiaj metodę hodowli tych grzybów, polegającą na nacinaniu kłód drzewa Shii i wprowadzaniu do nich zarodników. Jeszcze około 16 lat temu shiitake stanowiły potrawę ekskluzywną, a ich cena była bardzo wysoka. Jednakże za sprawą badań przeprowadzonych przez Amerykanów, które spopularyzowały ich lecznicze właściwości, znacznie staniały i dostęp do nich stał się powszechny. W latach 80. XX wieku Stany Zjednoczone wprowadziły skomercjalizowane sposoby uprawy shiitake i zaczęto nimi handlować na masową skalę. Obecnie hodowla siangu jest niesamowicie popularna i stanowi aż 25 % światowej produkcji grzybów. Twardniki japońskie stanowią ważny element fungoterapii, a tradycyjna medycyna chińska konsekwentnie uważa je za eliksir życia, który, ze względu na swój unikalny skład, wzmacnia system odpornościowy, chroni przed rakiem i opóźnia procesy starzenia.


Uprawa grzybów shiitake Fot. LID [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy