Słodzone napoje zabijają!

Konsumpcja słodkich napojów może prowadzić do przedwczesnych zgonów około 184 tys. dorosłych osób rocznie. – wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma „Circulation”.



Cukier krzepi? Zdecydowanie nie, czego dowodzą najnowsze badania. „W wielu krajach znaczna liczba zgonów wynika z nieprawidłowej diety, w której dominują słodzone napoje gazowane. Dlatego globalnym priorytetem powinno być zmniejszenie spożycia lub całkowite wyeliminowanie słodkich napojów z diety.” – powiedział jeden z autorów badania dr Dariush Mozaffarian z Tufts University w Bostonie.

W pierwszym szczegółowym raporcie badacze oszacowali związek między liczbą zachorowań na cukrzycę, choroby serca, nowotwory i spowodowane tym zgony, a ilością spożywanych napoi słodzonych cukrem. W analizie brano pod uwagę wszelkie słodzone cukrem napoje gazowane, napoje owocowe, napoje energetyczne, słodzone herbaty mrożone. Z analizy wykluczono 100 proc. sok owocowy.

W badaniach, która prowadzone były w latach 1980 i 2010, wzięło udział 611.971 osób w 51 krajach. Na podstawie analiz innych publikacji dotyczących szkód zdrowotnych związanych z napojami słodzonymi cukrem, badacze obliczyli bezpośredni związek między spożyciem słodkich napoi, a cukrzycą, otyłością, chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworami.

Analizując wyniki naukowcy doszli do wniosku, że spożycie napojów słodzonych cukrem mogło być odpowiedzialne za 13 tys. zgonów spowodowanych cukrzycą, 45 tys. zgonów z powodu chorób układu krążenia i 6450 zgonów w wyniku nowotworów. Wszystkie te trzy choroby są związane z wysoką konsumpcją cukru.

Wśród 20 krajów z najwyższą liczbą zgonów spowodowaną spożyciem słodkich napojów aż 8 znajdowało się w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach. Problemy zdrowotne zauważano też częściej u młodszych niż u starszych osób. „Budzi to obawy co do przyszłości. Jeśli ci młodzi ludzie nadal będą spożywać słodzone napoje w takich ilościach, to tego efekty mogą być jeszcze bardziej tragiczne, niż obserwujemy teraz” – dodał jeden z autorów badania dr Gitanjali Singh.

„Nie ma żadnych korzyści zdrowotnych z napojów słodzonych cukrem, a redukując ich spożycie możemy oszczędzić dziesiątki tysięcy istnień rocznie.” – powiedział Mozaffarian powiedział.
Źródło: Singh GM, Micha R, Khatibzadek S, Lim S, Ezzati M, and Mozaffarian, D. Estimated Global, Regional, and National Disease Burdens Related to Sugar-Sweetened Beverage Consumption in 2010. Circulation, June 2015 DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.114.010636
Ocena (0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy