Soda oczyszczona – właściwości, działanie i zastosowanie sody oczyszczonej

Soda oczyszczona to jeden z najpopularniejszych produktów kuchennych. By evitaochel via Pixabay CC0. Soda oczyszczona to jeden z najpopularniejszych produktów kuchennych. By evitaochel via Pixabay CC0.

Soda oczyszczona jest tania, skuteczna i uniwersalna. Co chwilę przewija się w poradnikach dla gospodyń i ekologicznych rodziców. Soda oczyszczona pozwala zaoszczędzić pieniądze niepotrzebnie wydawane na chemiczne środki czystości. Jest też sprawdzonym remedium na wiele dolegliwości, a swoje miejsce znalazła i w kosmetyce. Właściwości i zastosowania sody oczyszczonej wykraczają daleko poza udane wypieki.


Wodorowęglan sodu w praktyce

Soda oczyszczona to w języku chemii wodorowęglan sodunieorganiczny związek chemiczny, w praktyce forma soli, występująca naturalnie w przyrodzie oraz w ludzkim organizmie. Ma charakter zasadowy. Znamy ją także pod nazwą dikarbonat lub soda do pieczenia, ponieważ jako produkt jest używana głównie w piekarnictwie. Sodę oczyszczoną pozyskuje się poprzez wydobycie sody śnieżnej lub innych minerałów rodzimych. Odkłada się ona w osadach wód słodkich i gruntowych. Wodorowęglan sodu występuje w naturze pod postacią kryształków. Soda oczyszczona, którą większość z nas ma w swoich kuchennych szafkach jest przetworzona do białego proszku, który z łatwością łączy się z innymi substancjami, czy to podczas pieczenia i gotowania, czy też sprzątania. Do tych celów bowiem najczęściej wykorzystujemy sodę oczyszczoną.

Soda od kuchni

Nie sposób wymienić wszystkie zastosowania sody oczyszczonej. Jest ich tak dużo, że środek ten powinien znajdować się w każdym domu. Jego uniwersalność sprawia, że może zastąpić wiele nie tylko zbędnych, ale i toksycznych środków czystości. Soda oczyszczona w formie pasty pomoże wyczyścić fugi i brudny zlew, a nawet pozbyć się zaschniętego tłuszczu z kuchenki i piekarnika. Poradzi sobie również z osadem po kawie czy herbacie na kubkach, a zagotowana z kwaskiem cytrynowym odświeży wnętrze czajnika. Sodę można dodawać do zmywarek lub po prostu do wody, w której wspomoże mycie naczyń. Soda jest cudownym pochłaniaczem zapachów. Kilka łyżek sody umieszczonych w lodówce zlikwiduje nieprzyjemną mieszankę zapachową. To samo stanie się, gdy sodę oczyszczoną wysypiemy na dywan, deskę do krojenia czy dłonie. Sodą oczyszczoną możemy też czyścić muszlę klozetową i elementy ze stali nierdzewnej.

Wodorowęglan sodu to również sprzymierzeniec w kuchni. Poza wspomaganiem wypieków, soda oczyszczona zapobiegnie zwarzeniu gotującego się mleka, zmiękczy twarde mięso, złagodzi zbyt kwaśmy smak potraw, wyczyści warzywa i owoce, a także sprawi, że omlety i naleśniki będą bardziej puszyste.



Wodorowęglany neutralizują odczyn kwaśny i pomagają utrzymać właściwe, zrównoważone pH.



Soda jest składnikiem proszku do pieczenia i sama wspomaga wypieki unsplash-logoJonathan Pielmayer
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy