Soja zmniejsza ryzyko raka płuca

Panowie, którzy rzucili już palenie, mogą rozważyć włączenie do swojej diety produktów sojowych. Zdaniem japońskich naukowców soja może być bowiem jednym z czynników zmniejszających ryzyko raka płuca. O ich wnioskach informuje "American Journal of Clinical Nutrition".



Fot. sxc.huFot. sxc.hu

Zawarte w soi izoflawony o działaniu zbliżonym do estrogenu mogą posiadać właściwości przeciwnowotworowe – twierdzą badacze. Dotyczy to przede wszystkim nowotworów o podłożu hormonalnym, jak rak piersi i rak prostaty, jednak istnieje prawdopodobieństwo, że na izoflawony reagują również komórki płuc.
Dr Taichi Shimazu z tokijskiego Centrum Badań nad Rakiem przez 11 lat prowadził badania, w których uczestniczyło ponad 76 tys. Japończyków (36 tys. mężczyzn i 40 tys. kobiet) w wieku od 45 do 74 lat. W chwili rozpoczęcia badań żadna z osób nie chorowała na raka.

Naukowcy systematycznie monitorowali stan zdrowia badanych, ich dietę oraz tryb życia. W ciągu 11 lat zanotowano stosunkowo niewiele zachorowań na raka płuca – 481 przypadków wśród mężczyzn i 178 przypadków wśród kobiet.

Dr Shimazu zaznacza jednak, że wśród 13 tys. niepalących panów wystąpiły 22 przypadki raka płuca w grupie, która spożywała jedynie śladowe ilości soi, podczas gdy w grupie, której dieta zawierała najwięcej soi, przypadków zachorowania było prawie o połowę mniej.

Ze względu na niski odsetek zachorowań wśród kobiet naukowcy nie byli w stanie stwierdzić, w jakim stopniu konsumpcja soi wpływa u nich na ryzyko rozwoju tego nowotworu.

Jak przyznają sami autorzy badań, wnioski te wymagają potwierdzenia, gdyż nie uwzględniono wpływu biernego palenia oraz przyjmowania suplementów diety zawierających izoflawony sojowe.
Ekologia.pl

Bibliografia

American Journal of Clinical Nutrition

Ocena (3.9) Oceń:
Pasaż zakupowy