Sok z brzozy – właściwości, skład i zastosowanie soku z brzozy

Wiosna to najlepszy sezon na sok z brzozy. Aby korzystać cennych właściwości soku z brzozy wcale nie musimy kupować go w sklepie z ekologiczną żywnością. Przy odrobinie cierpliwości, w sposób skuteczny możemy go pozyskać samodzielnie – prosto z drzewa!



Sok z brzozy, fot. shutterstockSok z brzozy, fot. shutterstock
  1. Sok brzozowy obniży poziom „złego” cholesterolu
  2. Sok z brzozy to źródło cennego manganu
  3. I cennych przeciwutleniaczy
  4. Sok z brzozy dobry dla skóry
  5. Przeciwwskazania przy stosowaniu soku z brzozy
  6. Jak spożywać sok z brzozy?
  7. Jak zebrać sok z brzozy?
Uzdrawiające właściwości pozyskiwanego z brzozy napoju były znane już pradawnym zielarzom. Obecnie fitoterapeuci zalecają stosować go zarówno zewnętrznie – na skórę, jak i wewnętrznie – w celu uzupełnienia kuracji oczyszczającej.

Sok z brzozy składa się głównie z wody, jednak znajdziemy w nim także cenne minerały, witaminy, aminokwasy, fenylokwasy, a także cukry proste. Przemywanie skóry ciała i twarzy sokiem z tego drzewa rozjaśnia przebarwienia, odżywia, oczyszcza i neutralizuje opuchliznę pod oczami. Stosowany wewnętrznie - reguluje gospodarkę wodną w organizmie i usprawnia wyprowadzanie toksyn. Zawarta w nim ksyloza zapobiega zaparciom. Dzięki temu, że sok z brzozy jest osmotyczny i zawiera cukry oraz minerały w odpowiednich proporcjach, pełni rolę naturalnego izotonika. Co jeszcze dobrego może nam przynieść picie soku z brzozy?

Sok brzozowy obniży poziom „złego” cholesterolu

Związki występujące w soku z brzozy, znane jako saponiny, mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu we krwi. Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że związki te prowadzą do obniżenia poziomu cholesterolu, zapobiegając jego ponownemu wchłanianiu się i zwiększając jego wydalanie.

Sok z brzozy to źródło cennego manganu

Butelka soku z brzozy o pojemności 300 ml w 130% zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na mangan. Dlaczego to jest takie ważne? Bowiem mangan jest niezbędny do rozwoju i utrzymania zdrowych kości. Badania wykazały, że w połączeniu z cynkiem, miedzią i wapniem ‒ które to również znajdziemy soku z brzozy ‒ mangan zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy u starszych kobiet. Ponadto mangan pomaga w tworzeniu przeciwutleniacza zwanego dysmutazą ponadtlenkową (SOD), który chroni komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób.

I cennych przeciwutleniaczy

Sok z brzozy zawiera dużo przeciwutleniaczy polifenolowych, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Badania sugerują, że polifenole mogą chronić przed wieloma chorobami, w tym chorobami serca, cukrzycą typu 2, osteoporozą, chorobą Alzheimera, Parkinsona, a nawet niektórymi postaciami raka.

Ponadto w jednym badaniu przeprowadzonym z wykorzystaniem soku z brzozy zidentyfikowano betulinę, związek roślinny, który organizm zamienia w kwas betulinowy. Chociaż badania wymagają jeszcze potwierdzenia, można wysnuć wnioski, że kwas ten może mieć właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Sok z brzozy zawiera również witaminę C, która działa jako silny przeciwutleniacz.
Wiele czynników wpływa na to, jakie składniki odżywcze znajdziemy w wodzie brzozowej, w tym położenie geograficzne, rodzaj gleby, a nawet określony gatunek i wiek drzewa, fot. shutterstock

Sok z brzozy dobry dla skóry

Sok z brzozy stała się popularnym składnikiem balsamów i innych kosmetyków ze względu na swoje właściwości nawilżające i przeciwutleniające. Badanie opublikowane na łamach Environmental and Experimental Biology wykazało, że zastąpienie wody sokiem z brzozm w produkcie do pielęgnacji skóry znacznie zwiększyło produkcję komórek skóry zwanych keratynocytami, które które decydują o tempie i jakości odnowy naskórka.

Korzyści te mogą częściowo wynikać z zawartości witaminy C w soku z brzozy, która, jak wykazano, stymuluje produkcję kolagenu - białka, które sprawia, że skóra jest elastyczna i odpowiednio nawodniona. Ponadto witamina C chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Niemniej jednak potrzebne są dalsze badania nad wpływem soku z brzozy na zdrowie skóry - zarówno jako napoju, jak i składnika kosmetyków.

Przeciwwskazania przy stosowaniu soku z brzozy

Sok z brzozy jest ogólnie uważana za bezpieczną, gdy jest spożywana z umiarem. Jednak ze względu na ograniczone badania, potencjalne skutki uboczne jej spożywania nie są w pełni znane. Kto zatem powinien zachować ostrożność? Każdy, kto ma alergię na pyłki brzozy. Także osoby, które mają problemy z nerkami i przyjmują leki diuretyczne. Ze względu na brak danych na temat wpływu soku brzozy na zdrowie, powiny go unikać dzieci i kobiety w ciąży.

Jak spożywać sok z brzozy?

Trwająca przez minimum tydzień kuracja z wykorzystaniem soku z brzozy podnosi naszą witalność, nawadnia i oczyszcza ciało oraz doskonale odżywia organizm, dostarczając mu cennych substancji. Samodzielne pozyskanie prawdziwego soku z brzozy wcale nie jest trudne.

Oto, czego potrzebujemy:
  • brzoza – najlepiej rosnąca w naszym ogrodzie;
  • wkrętarka akumulatorowa – tego rodzaju sprzęt powinien być wyposażony w specjalne wiertło do drewna o średnicy 12 mm;
  • 2 butelki (najlepiej szklane) – w zależności od tego, jak dużo soku chcemy pozyskać, mogą być 2 albo 5 litrowe;
  • wężyk elastyczny z silikonu – można go nabyć w sklepie ogrodniczym. Do pobrania soku wystarczy wężyk półmetrowy. Jeżeli wiertło ma 12 mm średnicy, to zewnętrzna średnica wężyka powinna mieć minimum 14 mm.

Z dużej brzozy możemy pozyskać nawet 10 litrów soku na dobę, fot. shutterstock

Jak zebrać sok z brzozy?

  1. Pień brzozy nawiercamy poziomo, prostopadle do środka, na głębokość do połowy średnicy pnia. Pod miejsce odwiertu podstawiamy butelkę.
  2. Nawiercamy brzozę powoli i ostrożnie, co jakiś czas wyciągając i oczyszczając wiertło z wiórków.
  3. Po wykonaniu odwiertu wkładamy do niego rurkę i wciskamy wężyk – maksymalnie 3 cm za korę.
  4. Sprawdzamy, czy z brzozy zaczyna płynąć sok.
  5. W odwiert wciskamy rurkę, zaś w nakrętce butelki wiercimy otwór i wkładamy w niego wężyk, który prowadzi do pnia. Następnie zabezpieczamy butelkę tak, aby się nie przewróciła.
  6. Drugą butelkę (ze szczelną nakrętką) zostawiamy na później, kiedy sok będzie trzeba przetransportować.
  7. Czekamy aż zacznie płynąć upragniony sok.

Z dużej brzozy możemy pozyskać nawet 10 litrów soku na dobę. Po zakończeniu jego pobierania, zatykamy otwór w pniu odpowiednio dobranym kawałkiem brzozowej gałązki. Ułatwi to jego zarośnięcie i zatamuje ostatnie krople wypływającego soku. Kiedy na drzewie pojawią się pierwsze liście, sok przestanie płynąć. Świeżo zebrany napój jest zdatny do użytku tylko przez kilka dni. Należy przechowywać go w lodówce albo zamrażać w woreczkach – na później. Na początku sezonu sok jest niezwykle czysty i klarowny, zaś zbierany w końcówce sezonu zazwyczaj lekko mętnieje.

Uwaga!
Pozyskiwanie soku brzozowego bez zgody właściciela gruntu, na którym rośnie drzewo jest niedozwolone i podlega karze grzywny do 250 zł lub karze nagany.


Udanych zbiorów!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)

Bibliografia

  1. “https://www.healthline.com/nutrition/birch-sap”; data dostępu: 2020-03-20
  2. Boroduskis, Martins & Kaktiņa, Elza & Blāķe, Ilze & Nakurte, Ilva & Samodova, Diana & Kusiņa, Iveta & Mičule, Santa & Ramata-Stunda, Anna. (2017). ; “Chemical characterization and in vitro evaluation of birch sap and a complex of plant extracts for potential use in cosmetic anti-ageing products. ”; Environmental and Experimental Biology. 15. 29-36. 10.22364/eeb.15.05. ;
  3. “https://www.healthline.com/nutrition/birch-sap”; data dostępu: 2020-03-20
Ocena (4.1) Oceń:
Pasaż zakupowy