Sól himalajska przyprawa - właściwości, skład i zastosowanie soli himalajskiej

Fot. Inquisitive Eye [CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. Inquisitive Eye [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Sól himalajska jest zdaniem jednych najlepsza, nieskażona, lecznicza i wyjątkowa. W opinii innych zwyczajna, przereklamowana, mało wartościowa, a wręcz szkodliwa. Prawda o soli himalajskiej z pewnością leży gdzieś pośrodku. Dlatego na przekór obietnicom marketingowców, lepiej używać jej z umiarem – jak zresztą każdej soli.


O cudownych, by nie powiedzieć cudotwórczych właściwościach soli himalajskiej nasłuchaliśmy się i naczytaliśmy już bardzo wiele. Jej entuzjastyczne recenzje i opisy sugerują
Skąd ten róż?
Sól kamienna lub morska przybiera różne barwy, od różowych przez czerwone, niebieskie i żółte, aż po czarne. Wszystko zależy od specyfiki jej składu oraz złóż, z których jest pozyskiwana.
na przykład, że zawiera ponad 80 pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym można stosować ją wspomagająco przy leczeniu rozmaitych dolegliwości. Mało tego – ma podobno zapobiegać niektórym chorobom. Brzmi fantastycznie, zwłaszcza dla tych z nas, którzy poszukują zdrowszego zamiennika zwykłej soli kuchennej, oskarżanej nieustannie o destruktywny wpływ na stan naszych organów wewnętrznych. Dietetycy przestrzegają jednak przed bezgraniczną wiarą w zapewnienia reklamodawców. Z pewnością sól himalajska jest zdrowsza od zwykłej, oczyszczonej soli kuchennej. Ale czy zasługuje na wynoszenie jej do rangi superfoods?

Sól himalajska: jak to pięknie brzmi

Himalaje kojarzą nam się z krystalicznym śniegiem oraz świeżym, mroźnym powietrzem. Są dzikie, dla większości z nas niedostępne, piękne i nieskażone. Pochodząca z nich (a dokładnie z terenów Karakorum) sól musi być zatem równie wspaniała. Wszak niespotykany jest nawet jej wygląd! Kto widział wcześniej sól w formie różowych, grubych kryształków? Ano, właśnie. Sól kamienna lub morska przybiera różne barwy, od różowych przez czerwone, niebieskie i żółte, aż po czarne. Wszystko zależy od specyfiki jej składu oraz złóż, z których jest pozyskiwana. Ze względu na znaczącą ilość żelaza, różowym, czerwonym lub fioletowym odcieniem charakteryzują się również inne rodzaje soli, na przykład sól peruwiańska. Z kolei odparowywana z wybrzeży Cypru sól grecka pięknie iskrzy się czernią, ponieważ zawiera związki węgla drzewnego. Barwa soli himalajskiej nie jest zatem niczym nadzwyczajnym. Ba, nawet nasza rodzima sól wydobywana w Kłodawie przybiera nie tylko biały, ale i różowy właśnie, a czasem nawet błękitny odcień. Marketingowcy zrobili jednak dobrą robotę i sprawili, że żadna sól nie cieszy się taką popularnością i przy okazji też reputacją, jak sól himalajska. A w przypadku soli to w dzisiejszych czasach nie lada wyczyn…
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy