Syrop grenadyna – właściwości, skład i zastosowanie grenadyny

Ma ją w swoim składzie kilka soczystych, kultowych drinków. Jednak nazwać grenadynę zwykłym syropem barmańskim, to jak porównać owoc granatu z nadpsutym jabłkiem. Prawdziwa grenadyna nie ma sobie równych wśród syropów używanych do drinków, napojów i deserów. Grenadyna to kwintesencja egzotycznego smaku. Niestety, dziś coraz rzadziej spotykana.



fot. shutterstockfot. shutterstock
  1. Granat zawsze atrakcyjny
  2. Syrop grenadyna zamiast soku z malin
  3. Zaginiony syrop grenadyna
  4. Przetwory z granatu na zdrowie!
Z definicji grenadyna to gęsty, słodki syrop uzyskiwany wyłącznie z owoców granatu. Ma charakterystyczny rubinowy kolor, jest smaczna i naturalna. Dodaje się ją do lodów waniliowych, ciepłych i zimnych napojów oraz do wielu kultowych drinków. Bez niej tequila sunrise i sex on the beach nie są już tak smaczne!

Granat zawsze atrakcyjny

Owoce granatu są smakowite, orzeźwiające, zdrowe i – niezależnie od sposobu wykorzystania – czarują estetyką. Ciemnoróżowe drobinki wrzucone do sałatki od razu odmienią jej wygląd i sprawią, że stanie się bardziej apetyczna dla oczu. To samo można powiedzieć o wypiekach, ciastach i deserach. Granat nieraz okrasza także wykwintnie przygotowane dania wytrawne, towarzyszy mięsiwom, serom i kompozycjom z warzyw. Na talerzu zawsze tworzy ciekawy kontrast z pozostałymi składnikami. Podnosi też ich walory smakowe, dostarczając wyraźnych słodko-kwaśnych nut.

Podobnie w świecie napojów i drinków spisuje się grenadyna. Jej naturalna barwa pozwala na tworzenie ciekawych kontrastów. Tym bardziej, że ze względu na wysoką gęstość, grenadyna łatwo opada na dno, bez trudu odcinając się od pozostałych warstw wyraźną granicą.

Syrop grenadyna zamiast soku z malin

W naszej części Europy grenadynę smakujemy przede wszystkim w drinkach. I, ku rozczarowaniu wielu z nas, nie jest to oryginalny syrop z owoców granatu, ale mieszanka barwników i aromatów, nadająca temu słodzącemu dodatkowi smak owoców (również niekoniecznie granatów). Zawartość soku w barmańskich grenadynach sięga zaledwie 10% i prawie zawsze składa się na nie sok z wiśni, malin, truskawek, porzeczek i cytryny, wzbogacany nutą wanilii. Dawniej i u nas za barem spotykano prawdziwą grenadynę z granatów, ale przemysł szybko wykoncypował recepturę na syrop, który efektownie ją udaje. W końcu osiągnięcie pięknej, rubinowej barwy i odpowiedniej gęstości to żadne wyzwanie dla firm produkujących sztuczne dodatki do żywności.
Owoce granatu na drzewie, fot. shutterstock

Najlepszy syrop grenadyna

Prawdziwego syropu z granatów możemy spróbować podczas zagranicznych wakacji. Grenadynę częściej wykorzystuje się w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, gdzie przeznaczana jest nie tylko do drinków. Na południu używa się jej również do urozmaicania smaku herbat, czyli robi dokładnie to samo, do czego my wykorzystujemy popularny sok z malin czy aronii. Warto jednak być czujnym i przyglądać się składom, gdyż kolorowe i syntetyczne syropy opanowały cały światowy rynek. Może się więc okazać, że najprościej uzyskać grenadynę w domu, kupując uprzednio świeże granaty i kilka naturalnych dodatków.

Zaginiony syrop grenadyna

Wyrób prawdziwej grenadyny nie powinien przysporzyć nam problemów, zwłaszcza jeśli lubujemy się w gotowaniu konfitur i preparowaniu różnorakich przetworów. Kłopotliwe może nam się wydawać jedynie pozyskanie soku z granatów, których miąższ nie tak łatwo jest oddzielić od pestek i włókien.

Istnieją jednak co najmniej dwa sprytne sposoby na to, by wyciskanie soku nie było zbyt pracochłonne i zniechęcające.

W pierwszej kolejności z granatem możemy rozprawić się tak jak z cytryną – kroimy owoc na pół i wyciskamy sok przy użyciu zwyczajnej wygniatarki do cytryn. Inna metoda polega na wyjęciu rubinowych ziarenek łyżką i przesypanie ich do zamykanej, foliowej torebki. Po zamknięciu, torebkę kładziemy na płaskiej powierzchni i rozgniatamy drobne owoce za pomocą drewnianego wałka. Nasionka szybko puszczą sok, który następnie łatwo zlejemy do osobnego naczynia, przesączając go przez nieco tylko otwartą strunę woreczka.

Świeżo pozyskany sok z granatu wlewamy do rondla, zasypujemy cukrem w proporcji 1:1 i gotujemy na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić – dopiero wtedy zdejmujemy syrop z ognia i ewentualnie przesączamy go przez gazę lub gęste sitko w celu pozbycia się resztek włókien oraz grudek sacharozy.

Teoretycznie nasz syrop jest gotowy i można wlać go do butelki. Jednak Jeffrey Morgenthaler, słynny znawca sztuki barmańskiej oraz bloger, zachęca aby do wyprodukowanego w ten sposób syropu dodać odrobinę wody z kwiatu pomarańczy oraz melasę z granatu. Oba produkty, z których kluczowym jest ten drugi, możemy nabyć w internecie lub w sklepie z żywnością orientalną.
Grenadyna sprzedawana w sklepach i proponowana w barach to obecnie mieszanka cukru i syropu oraz wielu czerwonych owoców z wyjątkiem granatu, fot. shutterstock

Przetwory z granatu na zdrowie!

Jedzenie świeżych nasion granatu lub picie wyciśniętego z nich soku działa na organizm wzmacniająco i odmładzająco. Granat w wielu starożytnych mitologiach oraz wierzeniach uchodził za symbol wiecznej młodości i energii życiowej. Okazuje się, że przekonania te mają silną podstawę. Owoce granatu zawierają spore ilości polifenoli, fitoestrgenów, witamin - witamin z grupy B (witamina B6 i B12), witaminy C, D i E, beta-karotenu, a także minerałów - fosforu, magnezu, wapnia i żelaza. Taki zestaw przeciwutleniaczy czyni z owoców granatowca prawdziwą bombę przeciwzapalną. Wykazano również, że częste spożywanie granatów zapobiega rozwojowi nowotworów, w tym zwłaszcza nowotworu prostaty i piersi. Granat, dzięki zawartości fitoestrogenów, wspomaga zdrowie kobiet, łagodzi burze hormonalne i działa łagodząco na napięcia mięśni.
Grenadyna, choć zalicza się do przetworów i powstaje na bazie całkiem sporej ilości cukru, nie jest wcale pozbawiona walorów prozdrowotnych. W diecie należy ją jednak dozować z umiarem. Syrop to kaloryczny produkt, nawet jeśli zawiera melasę z granatu i wiele dobrodziejstw wyciśniętych uprzednio ze świeżego owocu. Pamiętajmy, że przetwory tracą swoje walory odżywcze po roku przechowywania, dlatego grenadynę najlepiej przygotowywać w niewielkich ilościach.



Jak wykorzystać syrop grenadyna?

Grenadyna to popularny składniki tequili sunrise, barmańskiego klasyka, w którym występuje wraz w tequilą i sokiem pomarańczowym. Sprawdza się poza tym w wielu słonecznych drinkach rodem z Meksyku i egzotycznych wysp. Jest też nieodzownym elementem koktajlu shirley temple oraz bożonarodzeniowego grenadine italian soda.



Samodzielnie przygotowana grenadyna jest o niebo lepsza od sztucznej grenadyny, obecnie powszechnej w produkcji. Tę drugą zazwyczaj wytwarza się na bazie zagęszczonych soków oraz syropu glukozowo-fruktozowego, z całym arsenałem sztucznych barwników i aromatów.

Naturalnej grenadyny możemy użyć do lodów, deserów, napojów bezalkoholowych, a także do herbaty. Aby nieco odchudzić nasze specjały, możemy wykorzystać mniejszą ilość grenadyny, a resztę uzupełnić naturalnym sokiem żurawinowym.

Grenadyna to tradycyjny syrop wytwarzany z drobnych nasion granatu. Ma słodko-kwaśny, egzotyczny smak i piękny rubinowy kolor, co chętnie wykorzystujemy do dekoracji koktajli i deserów. Obecnie trudno o prawdziwą grenadynę z granatów. Zwykle syrop Grenadine produkuje się z dodatkiem innych owoców.
Elżbieta Gwóźdź

Bibliografia

1. „Granatowiec właściwy – tradycja, produkty i korzyści zdrowotne”, K. Bogacz, w: „Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny”, nr 6/2009.
2. „Superfoods for Dummies”, by Dr. Brent Agin and Shereen Jegtvig, Wiley Publishing Inc., Indiana 2009.
3. www.jeffreymorgenthaler.com odsłona z dnia 18.05.2018.

Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy