Syrop klonowy – właściwości, skład i zastosowanie syropu klonowego

Złocisty i gęsty słodzik, spływający na talerz z góry puszystych, amerykańskich naleśników? To właśnie syrop klonowy – tradycyjny i naturalny specjał odkryty przez rdzennych Amerykanów, który zdobywa w Europie coraz większą popularność. Czy syrop klonowy ma szansę zdominować inne alternatywne słodziki? Czy jest zdrowy? Poznajmy właściwości syropu klonowego.



Syrop klonowy wyglądem przypomina miód, lecz te dwa słodkie specjały bardzo się od siebie różnią. By piviso via Pixabay CC0.Syrop klonowy wyglądem przypomina miód, lecz te dwa słodkie specjały bardzo się od siebie różnią. By piviso via Pixabay CC0.
  1. Syrop klonowy - słodycz prosto z drzewa
  2. Syrop klonowy - klonowe złoto Ameryki
  3. Syrop klonowy – słodki i kaloryczny, ale wciąż zdrowy?
  4. Syrop klonowy - stopniujemy smak

Syrop klonowy - słodycz prosto z drzewa

Prawdziwy syrop klonowy to nic innego jak odparowany i zagęszczony sok pozyskiwany z klonów. Sok klonowy, określany też jako woda klonowa, przypomina znaną nam całkiem dobrze wodę brzozową. Oba produkty zbierane się zresztą w identyczny sposób, przy użyciu mocowanego do pnia systemu kraników i rurek. Jednak podczas gdy sok z brzóz trafia do butelek i w tej formie jest sprzedawany jako produkt końcowy, sok klonowy przechodzi przez kolejne etapy przetwórstwa, z których pierwszy to odparowanie. Woda z soku klonowego odciągana jest w wyniku zastosowania mechanizmu odwróconej osmozy oraz za pomocą specjalnie opatentowanego w tym celu energooszczędnego parownika. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości (jest to nadrzędne kryterium stanowiące o jakości produktu – syrop nie powinien być ani za gęsty, ani za rzadki), powstały w ten sposób syrop zostaje przefiltrowany w celu usunięcia grudek sacharozy, a następnie rozlewany i butelkowany niezmiennie w temperaturze 82 st. C.

Żaden z wymienionych procesów przetwórstwa nie wpływa niekorzystnie na walory odżywcze syropu klonowego. Na żadnym etapie produkcji nie dodaje się do niego barwników, aromatów czy konserwantów. Butelkowanie w odpowiednio wysokiej temperaturze sprawia, że syrop zachowuje trwałość na około 18 miesięcy i jest w tym czasie odporny na działanie drobnoustrojów.

Drzewa nie doznają uszczerbku z powodu odciągania soku z ich pni. Po pierwsze dokonuje się tego tylko raz do roku, wczesną wiosną, gdy pnie wzbierają sokiem po zimie. Otwory po nawierceniach na kraniki naturalnie zarastają, a podczas następnych zbiorów, kranik mocuje się w innym miejscu. Kanadyjskie klony są eksploatowane w ten sposób od wieków. Wiemy, że sok klonowy, a także sposób na przetworzenie go w syrop, jako pierwsi odkryli rdzenni Amerykanie, na długo przed ekspansją kolonizatorów. Tubylcy uzyskiwali syrop klonowy, umieszczając w soku rozgrzane kamienie, co umożliwiało odparowanie wody i karmelizowanie cukru.
Syrop klonowy pozyskuje się głównie z pni klonu czarnego, czerwonego i cukrowego. Fot. pixabay.com

Syrop klonowy - klonowe złoto Ameryki

Nikogo nie powinien zdziwić fakt, że liderem w produkcji syropu klonowego jest Kanada. To tam, w prowincji Quebec, wytwarza się ponad 80% tego zdrowego słodzika. Kanadyjczycy zadowalają się wszak jedynie 20% z całej produkcji, zaś reszta wyrobu wędruje za najbliższą granicę, czyli do Stanów Zjednoczonych. Mieszkańcy USA uwielbiają naleśniki z sosem klonowym do tego stopnia, że skupują od swoich sąsiadów aż 60% produkowanego przez nich syropu. Reszta wędruje do Japonii i do Europy, w której największy popyt na syrop klonowy odnotowuje się w Niemczech.
Co roku z każdego klonu można uzyskać około 1-2 litrów syropu. Choć metody odparowywania wody z soku zostały udoskonalone na przestrzeni dekad, nadal jest to proces czasochłonny. Nie można go skracać, jeśli ma powstać naturalny i wartościowy syrop, niewspomagany barwnikami czy konserwantami. Syrop klonowy będzie więc zdecydowanie droższy od cukru, a nawet od naturalnego, prawdziwego miodu (1l syropu klonowego kosztuje około 70-100 zł). Czy mimo to warto po niego sięgnąć?

Syrop klonowy – słodki i kaloryczny, ale wciąż zdrowy?

W przeciwieństwie do miodu, który często jemy prosto ze słoika, syrop klonowy lepiej stosować z umiarem i traktować jako dodatek. Wszystko ze względu na wysoką zawartość sacharozy, która stanowi aż 50-75% jego składu. Dla porównania, miód zawiera jej stosunkowo niewiele, przy wyższym stężeniu fruktozy i glukozy.
Przypomnijmy, że sacharoza to nic innego, jak nasz zwykły, biały cukier z cukiernicy. Jeśli jednak mamy wybór: posłodzić deser czy herbatę cukrem lub syropem klonowym, bez zastanowienia wybierzmy ten drugi! Syrop klonowy zawiera bowiem cenne minerały, witaminy oraz przeciwutleniacze. Ich obfitością przewyższa nawet miód. Uwagę zwraca zwłaszcza wysoka zawartość fosforu, krzemu, manganu, magnezu, potasu, sodu, wapnia i żelaza, a także witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, biotyny i niacyny. Syrop klonowy zawiera ponadto liczne przeciwutleniacze i jest nieco mniej kaloryczny niż miód oraz cukier (w 100 g znajduje się 270 kcal). Warto też pamiętać, że to produkt całkowicie wegański, a do tego nieuczulający. Alergicy uczuleni na miód i wyroby pszczele, mogą stosować syrop klonowy zamiast miodu, mając jednak na uwadze, że sacharoza i tak nie powinna zbyt często gościć w ich diecie.
Najwięcej syropu klonowego powstaje W Kanadzie, w prowincji Quebec. Fot. Pixabay.com

Syrop klonowy – ostrzeżenie dla cukrzyków!

Syrop klonowy bywa polecany cukrzykom jako zdrowy zamiennik cukru. Niektóre źródła podają, że jest on bezpieczny i korzystny ze względu na zawartość polifenoli oraz biotyny, które regulują poziom glukozy we krwi. Nie zmienia to jednak faktu, że w jego składzie przeważa sacharoza, czyli cukier, którego cukrzycy powinni unikać.

Syrop klonowy - stopniujemy smak

Im dłużej sok klonowy będzie parował w parowniku, a cukier ulegał karmelizacji, tym ciemniejszą konsystencję osiągnie syrop. Najciemniejsza wersja syropu, zwana Very Dark, zdecydowanie różni się od wersji Golden – jasnej i bardzo delikatnej. Kanadyjski producent proponuje ponadto smaki Amber i Dark. Amber ma bogatszy smak niż Golden, ale nadal zachowuje delikatność, natomiast Dark jest znacznie bardziej wyrazisty i nasycony. Very Dark to propozycja dla smakoszy, którzy cenią głęboki, wręcz ostry smak syropu, charakteryzujący się nutą przepalonego cukru. Generalnie przyjmuje się jednak, że najsmaczniejszy i najbardziej godny polecenia jest złocisty i delikatny Golden.

Różne odsłony smakowe syropu klonowego możemy testować w kuchni. Kanadyjczycy i Amerykanie uwielbiają dodawać go do deserów, głównie puszystych naleśników, lodów, gofrów, ciasteczek, wypieków, tostów na słodko oraz do mięs.

Marynata do mięsa z syropem klonowym

Składniki:

Przygotowanie:
Czosnek miażdżymy, umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy z resztą składników. W marynacie zanurzamy mięso (marynaty wystarczy na około 1 kg) i wstawiamy do lodówki na całą noc. Marynata na bazie syropu klonowego pasuje zwłaszcza do żeberek, karkówki, kurczaka czy bekonu.
Syrop klonowy to naturalny płynny środek słodzący, wytwarzany z soku klonowego. Liderem producentów syropu klonowego są Kanadyjczycy, którzy pozyskują go czasochłonną, tradycyjną metodą odparowywania wody. Syrop klonowy, choć składa się w większości z sacharozy, jest zdrowszy od cukru, gdyż obfituje w minerały, witaminy z grupy B oraz przeciwzapalne polifenole.
Elżbieta Gwóźdź

Bibliografia

  1. Alison and Steven Anderson; “How to Make Maple Syrup. From Gathering Sap to Marketing Your Own Syrup”; Storey Publishing, USA 2014.;
  2. Kendra Wills; “Celebrating the history of maple syrup”; data dostępu: 2019-08-02
  3. Kate Pickert; “A Brief History of Maple Syrup”; data dostępu: 2019-08-02
  4. Kris Gunnars; “Maple Syrup: Healthy or Unhealthy?”; data dostępu: 2019-08-02
  5. University of Rhode Island; “Pure maple syrup contains medicinally beneficial compounds, pharmacy researcher finds”; data dostępu: 2019-08-02
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy