Syrop z babki lancetowatej – właściwości, skład i zastosowanie syropu z babki lancetowatej

Od tysiącleci różne rośliny wykorzystywane są w medycynie naturalnej do leczenia wielu chorób i przykrych schorzeń. Jedną z nich jest babka lancetowata, która jest bardzo dobrze znana w Polsce. Chociaż zalicza się ją chwastów, roślina ta ma szerokie zastosowanie i charakteryzuje się cennymi właściwościami. Można z niej zrobić naturalny syrop, który wspomaga leczenie uciążliwych dolegliwości zdrowotnych. Co warto wiedzieć o syropie? Jak zrobić domowy syrop z babki lancetowatej?



Syrop z babki lancetowatej to bez wątpienia prawdziwy dar natury, fot. shutterstockSyrop z babki lancetowatej to bez wątpienia prawdziwy dar natury, fot. shutterstock
  1. Syrop z babki lancetowatej – co to takiego?
  2. Właściwości syropu z babki lancetowatej
  3. Syrop z babki lancetowatej – czy jest bezpieczny?
  4. Przepis na domowy syrop z babki lancetowatej
  5. Syrop z babki lancetowatej – czy warto stosować?

Syrop z babki lancetowatej – co to takiego?

Babka lancetowata to jedna z najpopularniejszych i powszechnie stosowanych roślin leczniczych na całym świecie. Jest trochę niedoceniana, bo zalicza się ją do chwastów. Babka lancetowata pochodzi z rejonu półkuli północnej w Europie i Azji, ale z czasem rozpowszechniła się na cały świat, dotarła także do Australii czy na Hawaje. Występuje również w Polsce i dostępna jest niemal wszędzie – rośnie na łąkach, polanach, a nawet trawnikach. Nie ma dużych wymagań, dobrze rośnie na słabej ziemi, nie boi się wysokiej temperatura i suszy. Charakteryzuje się podłużnym, lancetowatym kształtem liści o intensywnie zielonej barwie, stąd też pochodzi jej nazwa. Ziele tej rośliny zbiera się w okresie od maja do września, ale najbogatsze pod względem substancji odżywczych są liście babki zebrane w lipcu. Starożytni medycy aplikowali babkę lancetowatą na ukąszenia węży i skorpionów. W średniowieczu zaczęto ją stosować na różnego rodzaju obrzęki wywołane złamaniami, zwichnięciami, a także ranami. Co ciekawe, cudowne właściwości kulinarne i lecznicze babki lancetowatej docenił także Aleksander Wielki w trakcie swojego pobytu w Indiach. Nie mając pojęcia, że roślina ta występuje w Europie, ponownie sprowadził ją na tereny swojego imperium.

Babka lancetowata eliminuje i wspomaga terapię różnych schorzeń skórnych, układu oddechowego, rozrodczego i krążenia czy nawet zaburzeń trawienia.  Na wszelkiego rodzaju zadrapania czy stłuczenia babcia i mama polecały okłady z babki lancetowatej w formie opatrunku, która dostępna była na każdym podwórku. Jej silne właściwości prozdrowotne pochodzą od zawartych w niej składników aktywnych, między innymi fenoli, flawonoidów, karotenu, steroli czy polisacharydów. Poza tym są cennym źródłem takich minerałów jak potas, krzem, wapń, cynkfosfor oraz błonnika pokarmowego. Nic zatem dziwnego, że roślina ta została doceniona przez naszych przodków. Na jej podstawie można przygotować wiele naturalnych medykamentów, np. napar czy syrop. Chociaż w aptekach dostępne są gotowe syropy z babki lancetowatej, w bardzo łatwy i tani sposób sami możemy zrobić takie lekarstwo. Syrop z tej rośliny może nie zachęca swoim ciemnym kolorem, ale bez wątpienia to prawdziwy dar natury. Słoiczek z tym specyfikiem powinien znajdować się w każdym domu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy najbardziej jesteśmy narażeni i łatwiej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje.
Na podstawie: https://gardenerspath.com/plants/herbs/grow-plantain/#Cultivation-and-History

Właściwości syropu z babki lancetowatej

Syrop z babki lancetowatej przejmuje wszystkie właściwości prozdrowotne tej rośliny, a nawet oddziałuje znacznie intensywniej, ponieważ jest lepiej przyswajany przez nasz organizm. Domowe lekarstwo jest całkowicie bezpieczne i nie wywołuje efektów ubocznych, nie zawiera także żadnych chemicznych składników. Syrop z babki lancetowatej charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym oraz funkcją zmniejszającą przekrwienie błon śluzowych i nadmierną przepuszczalność naczyń włosowatych.

Powszechnie stosowany jest jako lek na przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych. Wszystko za sprawą naturalnie występujących w babce substancji śluzowych, które działają kojąco na śluzówkę jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego. Dlatego też doskonale sprawdza się w niwelowaniu, łagodzeniu i tłumieniu kaszlu, zarówno suchego, jak i mokrego. Babka lancetowata posiada aktywność przeciwskurczową, przede wszystkim na mięśnie gładkie dróg oddechowych, wykrztuśną i regenerującą uszkodzony nabłonek. Syrop na bazie tej rośliny zalecany jest palaczom jako antidotum na ich tzw. „kaszel palacza”. Regularnie stosowany może wspomagać także leczenie krztuśca, gruźlicy oraz dychawicę oskrzelową. Syrop z babki lancetowatej zalecany jest również wszystkim osobom z podwyższonym ryzykiem wystąpienia choroby zawodowej związanej z chrypką, np. nauczycielom, szkoleniowcom czy wykładowcom. Natomiast zalany ciepłą wodą przyniesie ulgę kiedy pojawia się ból gardła.

Jednak lecznicze działanie na układ oddechowy to nie wszystkie cudowne właściwości tego syropu. Ten naturalny lek wykazuje także aktywność łagodzącą ból i minimalizującą gorączkę. Dodatkowo związki zawarte w jej liściach uszczelniają naczynia krwionośne oraz wzmagają krzepliwość krwi. Natomiast wspomniane wcześniej śluzy działają kojąco na podrażniony żołądek oraz łagodzi problemy układu pokarmowego takie jak np. wrzody żołądka, biegunka lub nieżyt jelit. Z powodzeniem syrop z babki lancetowatej zastosować można również na ugryzienia i użądlenia owadów ze względu na jego właściwości niwelujące ból i obrzęki.

Syrop z babki lancetowatej – czy jest bezpieczny?

Domowy syrop z babki lancetowatej jak najbardziej jest bezpiecznym i naturalnym lekarstwem, nie da się przedawkować. Jeśli jednak ktoś ma alergię na podstawowy składnik tego syropu, czyli na liść babki lancetowatej, musi z niego zrezygnować. Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny go zażywać bez wcześniejszej konsultacji ze swoim lekarzem.

Przy występowaniu infekcji dróg oddechowych, uporczywego kaszlu i grypy, dorośli powinni zażywać po 1 łyżeczce 3 razy dziennie, a jeśli trzeba to nawet 4 razy dziennie. Dzieciom natomiast podajemy syrop 3 razy w ciągu dnia po 1 łyżeczce. Nie powinno się go rozcieńczać, ponieważ po zażyciu powinien powlekać drogi oddechowe. Jeśli nie dopadła nas żadna infekcja, zapobiegawczo możemy zażywać 1 łyżeczkę syropu jeden raz dziennie przez 20 dni, a potem zrobić dwutygodniową przerwę.
Do przygotowania syropu potrzebujemy, liście babki lancetowatej, cukier, wodę i alkohol, fot. shutterstoc

Przepis na domowy syrop z babki lancetowatej

Składniki:
  • 100 g świeżych liści babki lancetowatej
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 100 g cukru
  • 50 ml czystej wódki

Przygotowanie:
Liście babki lancetowatej myjemy, kroimy na drobne kawałki i mielimy w maszynce do mięsa lub blenderze. Zmielone liście  przekładamy do głębokiej miski, dodajemy 100 ml przegotowanej, letniej wody i dokładnie mieszamy – do momentu aż powstanie papka. Następnie dokładnie przecedzamy ją przez gazę (czynność wykonujemy nad garnkiem, w którym znajdzie się sok). Do wyciśniętego soku dodajemy 100 g cukru i chwilę gotujemy, ale nie wolno doprowadzić do wrzenia. Następnie dodajemy 50 ml wódki, dokładnie mieszamy i tak powstały preparat rozlewamy do słoików. Lekarstwo przechowujemy w temperaturze pokojowej, ale nie dłużej niż rok i nie wystawiamy go na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i ekstremalnych temperatur. Wtedy traci wszystkie swoje cenne właściwości prozdrowotne.

Syrop z babki lancetowatej – czy warto stosować?

Syrop z babki lancetowatej to naturalny lek na wiele schorzeń i przypadłości, a w szczególności układu oddechowego i pokarmowego. Jest on całkowicie bezpiecznym produktem, a jego stosowanie przyniesie same plusy. Niewielkim kosztem i z łatwo dostępnym surowcem możemy stworzyć medykament, który wspomoże nasz organizm szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy najbardziej jesteśmy narażeni i łatwiej podatni na wszelkie infekcje. Domowy syrop z babki lancetowatej to znakomita alternatywa dla drogich oraz nie do końca bezpiecznych i naturalnych farmaceutyków dostępnych na aptecznych półkach.
Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)

Bibliografia

  1. “https://www.ndrugs.com/?s=herbion%20plantain%20syrup”; data dostępu: 2020-06-23
  2. “https://www.herbalclinic-swansea.co.uk/articles/plantago-lanceolata-plantain/”; data dostępu: 2020-06-23
  3. “https://www.healthline.com/nutrition/plantain-weed”; data dostępu: 2020-06-23
  4. “https://gardenerspath.com/plants/herbs/grow-plantain/#Cultivation-and-History”; data dostępu: 2020-06-23
  5. “https://www.herbstead.com/plantain/”; data dostępu: 2020-06-23
  6. “https://www.healthbenefitstimes.com/narrow-leaf-plantain/”; data dostępu: 2020-06-23
  7. “https://commonsensehome.com/grandma-called-it-medicine-leaf/”; data dostępu: 2020-06-23
Ocena (4.3) Oceń:
Pasaż zakupowy