Syrop z cebuli – właściwości, skład i zastosowanie syropu z cebuli

Jesień oraz przełom zimy i wiosny, to okres, który sprzyja rozwojowi wielu infekcji i chorób. Na szczęście można je leczyć oraz zapobiegać im naturalnymi metodami. Specyfikiem, który może wspomóc nasz organizm w walce z przeziębieniami jest syrop z cebuli. Chociaż nie brzmi zbyt apetycznie, ten naturalny preparat stosowany przez nasze prababcie i babcie, znowu wraca do łask. Co warto wiedzieć o syropie z cebuli?



Syrop z cebuli to niezawodny i naturalny preparat na przeziębienie, fot. shutterstockSyrop z cebuli to niezawodny i naturalny preparat na przeziębienie, fot. shutterstock
  1. Syrop z cebuli – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne syropu z cebuli
  3. Przepisy na syrop z cebuli
  4. Syrop z cebuli dla dzieci i kobiet w ciąży
  5. Jak należy przechowywać syrop z cebuli?
  6. Czy warto stosować syrop z cebuli?

Syrop z cebuli – co to takiego?

Syrop z cebuli to niezawodny i naturalny preparat na przeziębienie i podkręcenie odporności. Swoje właściwości zawdzięcza głównemu składnikowicebuli, który jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Przepis jest prosty: wystarczy, że do cebuli dodamy się dużą ilość cukru lub miodu i odstawimy specyfik na jakiś czas, by warzywo puściło soki, a powstały roztwór „przegryzł się” ze sobą. Niestety w smaku i zapachu syrop nie jest przyjemny – to słodycz zmieszana z ostrym smakiem cebuli. Co prawda miód łagodzi nieco ostre nuty, ale nie da się uniknąć aromatu cebuli.

Ze względu na odpychający zapach, cebula nie zalicza się do ulubionych warzyw, jednak od tysiącleci wykorzystywano ją w codziennej diecie. Przez wieki używano cebuli także w medycynie ludowej, jako cudowny lek zwalczający np. bóle reumatyczne. Chociaż sam pomysł łączenia cebuli i cukru (lub miodu) wydaje się nieco kontrowersyjny i odpychający, to specyfik ten potrafi zdziałać cuda. Od wieków syrop z cebuli chwalony jest za swoje właściwości zwalczające przeziębienie i podnoszące odporność organizmu. Prawdopodobnie nasze babcie podawały nam ten domowy farmaceutyk za każdym razem, kiedy dopadły nas wszelkie infekcje.
Na podstawie: https://mamamiod.com/natural-medicine-onion-syrup-coughs-colds/

Właściwości prozdrowotne syropu z cebuli

Cebula sama w sobie zalicza się do jednych z najzdrowszych warzyw. W połączeniu z cukrem (albo miodem) to bogactwo cennych witamin i minerałów, ale także substancji bakteriobójczych oraz składników odżywczych wpływających pozytywnie na odporność naszego organizmu. Syrop z cebuli działa przede wszystkim wykrztuśnie, głównie za sprawą związków występujących w tym warzywie, które rozrzedzają wydzielinę nagromadzoną w skutek infekcji. Spożywanie syropu z cebuli zalecane jest głównie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest najbardziej podatny na infekcje.

Głównym zadaniem syropu z cebuli jest oczyszczanie górnych dróg oddechowych. Jego wykrztuśne właściwości wspomagają leczenie uporczywego kaszlu zarówno suchego, jak i mokrego.To także skuteczny naturalny farmaceutyk pomocny w leczeniu anginy, zapalenia gardła i krtani oraz zapalenia zatok.

Syrop z cebuli stosuje się głównie w leczeniu przeziębienia, ale dobrze także sprawdzi się w przypadku chorób pęcherza. Wszystko dlatego, że flawonoidy zawarte w cebuli działają moczopędnie. Działają także łagodząco w przypadku podwyższonej zawartości mocznika we krwi i przy obecności białka w moczu.

Jednak to nie wszystkie cenne właściwości, których dostarcza nam syrop z cebuli. To także znakomity antyseptyk – stosowany zewnętrznie wspomaga leczenie infekcji skórnych i przyspiesza gojenie się ran. Przynosi ulgę w przypadku poparzeń oraz uśmierza ból po ukąszeniu owadów.

Ten naturalny lek na bazie cebuli to bogactwo wielu cennych witamin: witamina A, B1, B2, C i PP oraz minerałów: cynku, fosforu, selen, wapnia i żelaza. Cynk bierze udział w regulacji pracy organów wewnętrznych, między innymi trzustki, co ma wpływ na prawidłowe wydzielanie insuliny. Działa również korzystnie na kości oraz wspomaga leczenie reumatyzmu. Cynk jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla skóry, włosów i paznokci, a jego niedobory skutkują w pogorszeniu się stanu skóry. Co więcej, minerał ten wspomaga leczenie trądziku i owrzodzenia.

Selen w przyrodzie występuje w mikroskopijnych ilościach, ale jest bardzo ważnym pierwiastkiem, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Przede wszystkim potrzebny jest do odpowiedniego funkcjonowania enzymów, ochrony komórek przed wolnymi rodnikami oraz toksynami. Selen jest też niezbędny dla prawidłowego działania tarczycy. Co więcej, wspomaga także leczenie bólu w reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz jest środkiem stosowanym w leczeniu depresji, choć zażywany w nadmiarze może wywołać objawy depresji i chorób układu nerwowego.

Fosfor z kolei to pierwiastek mineralny, który razem z wapniem i witaminą D odpowiada za zdrowe i mocne kości i zęby. To także niezbędny element do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, między innymi za przewodzenie bodźców nerwowych, jak i utrzymanie w organizmie równowagi kwasowo – zasadowej. Fosfor posiada zdolność przetwarzania pokarmu w niezbędną do życia energię.
Witamina C, inaczej nazywana kwasem askorbinowym, jest najbardziej popularną witaminą stosowaną na wzmocnienie odporności, która powszechnie znana jest jako lek na przeziębienie. To właśnie ta witamina wykazuje się największa mocą w syropie z cebuli. Witamina C ma także ogromne znaczenie w funkcjonowaniu organizmu, ponieważ jest obecna w wielu różnych procesach, które w nim zachodzą. Ponadto kwas askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia się skóry.
Syrop z cebuli swoje cenne właściwości zawdzięcza głównemu składnikowi – cebuli, fot. shutterstock

Przepisy na syrop z cebuli

Przepis na syrop z cebuli (wersja podstawowa)

Obieramy dwie/trzy cebule i drobno siekamy. Obficie zasypujemy cukrem. Całość odstawiamy pod przykryciem (na około pięć godzin) do momentu, gdy cebula puści sok.

Przepis na syrop z cebuli i czosnku

Obieramy i kroimy na kawałki 2-3 cebule, a następnie układamy w słoiczku i zasypujemy cukrem. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy do momentu, kiedy cebula puści sok. Gotowy syrop przelewamy przez gazę i dodajemy kilka posiekanych lub zmiażdżonych ząbków czosnku.

Przepis na syrop z cebuli i miodu

Przygotowując ten naturalny preparat warto użyć miodu. Jest on zdecydowanie bardziej wartościowy od cukru. Cebulę trzeba zalać miodem i pozostawić na noc, wtedy warzywo powinno puścić soki i zmieszać się z miodem.
Przepis na syrop z cebuli i cytryny

By wzmocnić działanie tego naturalnego specyfiku, można do niego dodać sok z wyciśniętej cytryny. Taki zabieg sprawi, że nasz syrop jeszcze skuteczniej obroni organizm przed infekcjami.
Do syropu z cebuli można tez dodać imbir, cytrynę albo czosnek, by spotęgować moc tego specyfiku, fot. shutterstock

Syrop z cebuli dla dzieci i kobiet w ciąży

Kobiety spodziewające się dziecka nie powinny samodzielnie podejmować się leczenia nawet zwykłego kataru. Jednak w przypadku syropu z cebuli, to niezastąpiony lek dla ciężarnych kobiet, ponieważ jest bezpieczny dla dziecka.

Dzieciom powyżej 1. roku życia spokojnie można podawać syrop z cebuli jako naturalny lek na kaszel. Maksymalna dawka podawana maluchowi to 1 łyżeczka trzy razy dziennie. Co ciekawe, syrop z cebuli może również zwalczyć katar u dziecka. Wystarczy zmoczyć nim wacik i przyłożyć do dziurki do nosa malucha (delikatnie posmarować przy nozdrzach).

Syrop z cebuli wykazuje działanie wykrztuśne, dlatego też nie powinno się go stosować na noc. Najlepiej jest go zażyć maksymalnie 2-3 godziny przed snem.

Jak należy przechowywać syrop z cebuli?

Syrop z cebuli powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku. Swoje cenne właściwości prozdrowotne zachowuje przez około 2 tygodnie, ale pod warunkiem, że jest trzymany w lodówce. W temperaturze pokojowej może szybko stracić swoją użyteczność.

Czy warto stosować syrop z cebuli?

Syrop z cebuli to od wieków znany skuteczny preparat naturalnego pochodzenia zwalczający infekcje i przeziębienie. Od kilkuset lat wykorzystywany jest w medycynie ludowej, ale jego skuteczność jest uniwersalna. Chociaż sama idea połączenia cebuli z cukrem (lub miodem) może wydać się niesmaczna, a jego gorzko-słodki smak może odpychać, to najważniejsze, że ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego też, kiedy borykamy się z uciążliwym kaszlem i przeziębieniem, warto sięgnąć po domowej roboty syrop pozbawiony wszelkich chemicznych ulepszaczy.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://www.peoplespharmacy.com/articles/onion-syrup-was-tasty-cough-remedy”; data dostępu: 2020-03-10
  2. “https://www.holistichealthherbalist.com/make-simple-onion-honey-syrup-colds-flu-everything-else/”; data dostępu: 2020-03-10
  3. “https://keeperofthehome.org/homemade-cough-syrup/”; data dostępu: 2020-03-10
  4. “https://utopia.org/guide/homemade-cough-syrup-onion-and-honey-cough-remedy/”; data dostępu: 2020-03-10
  5. “https://wellnessmama.com/140334/onion-benefits/”; data dostępu: 2020-03-10
  6. “https://mamamiod.com/natural-medicine-onion-syrup-coughs-colds/”; data dostępu: 2020-03-10
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy