Syrop z pędów sosny - właściwości, skład i zastosowanie syropu z pędów sosny

Oczyszcza organizm, leczy infekcje i działa łagodząco na ból gardła. Lada moment rozpoczyna się sezon na zbiór młodych pędów sosny, z których można przygotować pyszny i zdrowy syrop – idealny na kaszel, nawet dla małych dzieci, które uwielbiają jego słodki smak.



fot. shutterstockfot. shutterstock
  1. Sosna zwyczajna jako drzewo lecznicze
  2. Pędem po pędy
  3. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Sosna zwyczajna jako drzewo lecznicze

Sosna zwyczajna, pospolita jak nazwa wskazuje jest drzewem dość pospolitym w polskim krajobrazie. Spotkać ją można w lasach, borach, a także samotnie rosnącą na piaszczystej glebie.

Sosna zwyczajna ma dosyć długą historię leczniczą. „Zawsze traktowana była jako drzewo magiczne, obdarzone życiodajną mocą. Stanowiła symbol długowieczności, zdrowia, męstwa i zwycięstwa. (…) Pączki, pędy, igły i szyszki były lekiem na reumatyzm, szkorbut, opuchliznę wodną i gruźlicę.” – pisze w książce „Zioła, jak zbierać, przetwarzać, stosować” Magdalena Gorzkowska.

Spacerując po polskich lasach i patrząc na ogołocone z młodych pędów sosny, można odnieść wrażenie, że polskie społeczeństwo nadal wierzy w uzdrawiającą moc tego drzewa. Czy słusznie?

Współczesna literatura donosi, że pączki i młode pędy sosny mają działanie wzmacniające, odkażające, moczopędne i wzmacniające. Są bogate w olejki eteryczne, garbniki, substancje gorzkie, witaminę C, flawonoidy i sole mineralne. Stosuje się je do leczenia nieżytów górnych i dolnych dróg oddechowych, ponieważ doskonale łagodzą chrypkę i bóle gardła. Sprawdzają się również w leczeniu suchego kaszlu i anginy. Sosna ma także właściwości antyseptyczne.
Pędy sosny, , fot. shutterestock

Pędem po pędy

Pędy zbiera się w okresie od kwietnia do maja. Pędy muszą być pokryte żywicą i łuskami. Zrywamy te o długości około 5 cm, pamiętając o tym, by z jednej sosny zebrać nie więcej niż 3-4 pędy. Najlepiej jeżeli pędy pozyskujemy z drzew ściętych, najlepiej z prowadzonych planowych przycinek.

Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Kierujemy się zasadą „na oko”. Młode pędy sosny układamy w warstwami w słoiku, przesypując je cukrem. Następnie słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na dwa tygodnie w nasłonecznione i ciepłe miejsce. Codzienne potrząsamy.

Po dwóch tygodniach przecedzamy syrop z pędów sosny, zlewamy do butelek i pasteryzujemy. Profilaktycznie można zażywać jedną łyżeczkę syropu dzienne. Kiedy męczy nas kaszel spożywamy trzy łyżeczki syropu dziennie.

Z młodych pędów można przygotować także nalewkę sosnową, odwar czy maść.
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. Magdalena Gorzkowska; “Zioła, jak zbierać przetwarzać, stosować”; Wydawnictwo BOSZ;
  2. Anna Sakawsky ; “Homemade Tree Tip Syrup”; data dostępu: 2019-08-02
  3. John Staughton; “5 Incredible Benefits Of Pine”; data dostępu: 2019-08-02
  4. Nature & Garden ; “Pine tree health benefits and therapeutic value”; data dostępu: 2019-08-02
  5. Dawn Combs; “4 Parts of Pine Trees That Benefit Your Health”; data dostępu: 2019-08-02
  6. Cristina Anamaria Semeniuc i in.; “Characterization of pine bud syrup and its effect on physicochemical and sensory properties of kefir”; data dostępu: 2019-08-02
Ocena (4.2) Oceń:
Pasaż zakupowy