Szafran przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie szafranu

Wielobarwne krokusy to jedne z pierwszych kwiatów zwiastujących nadejście wiosny. Szefowie kuchni utożsamiają je jednak ze zgoła czymś innym, mianowicie drogocennym szafranem, przyprawą, która niczym złoto uświetnia przepisy.



Szafran, fot. pixabay.comSzafran, fot. pixabay.com

Krokusy – wiosenne kwiaty cebulowe

Krokusy zaliczane są do rodziny kosaćcowatych. To byliny wyrastające do 15 cm wysokości, których łodyga ma postać bulwocebuli pokrytej charakterystyczną łuską. Ich nazwa pochodzi od greckiego Krokos – imienia nieszczęśliwie zakochanego mitologicznego młodzieńca, który został przemieniony w kwiat zwany szafranem. Obie używane zamiennie nazwy – krokus i szafran – są prawidłowe. Tę ostatnią stosuje się jednak przede wszystkim, gdy mowa o luksusowej przyprawie pozyskiwanej z krokusów.

Gatunkiem typowym jest szafran uprawny, pochodzący prawdopodobnie z południowo-wschodnich obszarów Europy. To jego właśnie bardzo często możemy dostrzec na rabatach i skwerach. Jest również uprawiany dla celów kulinarnych.

Uprawa szafranów może wydawać się prosta, gdyż nie są to kwiaty o wielkich wymaganiach. Do prawidłowego wzrostu potrzebują słonecznego stanowiska oraz lekkiej, przepuszczalnej, wystarczająco wilgotnej i raczej kwaśnej gleby. Bulwy krokusów są gotowe do zasadzenia na przełomie września i października. Decydując się na sadzenie krokusów, musimy jednak pamiętać o kilku ważnych elementach. Po pierwsze do sadzenia wybieramy uważnie tylko w pełni zdrowe cebulki, gdyż szafrany często zapadają na choroby grzybiczne. Po drugie, każdej cebulce musimy zapewnić odpowiednio dużo miejsca w glebie. Nie bez znaczenia pozostaje tu gatunek, jaki wybierzemy – szafrany uprawne powinno zakopywać się na głębokości około 15 cm, ale już cebulkom szafranów tureckich wystarczy 5 cm. Dalej, konieczne jest pozostawienie odstępu między poszczególnymi cebulkami. Zasadzona bulwa po roku obumiera, ale na jej miejscu powstają bulwy mateczne. Z biegiem lat krokusy rosną gęściej, gdyż rozmnażają się przez bulwy przybyszowe. Mimo wszystko z jednej cebulki wyrasta tylko jeden kwiat. Podczas uprawy krokusów należy pamiętać również o ich nawożeniu.

Krokusy zatem, choć nie są szczególnie wybredne jeśli idzie o stanowisko i warunki glebowe (wyrosną nawet w skrzyni na balkonie czy tarasie), wymagają uważnego obchodzenia się ze sobą już na starcie. Ich uprawa jest też czasochłonna, zwłaszcza gdy marzymy o bujnym skwerku. Nic więc dziwnego, że pozyskiwany z krokusów szafran jest najdroższą przyprawą świata. Nie tylko jednak czasochłonność upraw decyduje o jego wysokiej cenie.


Kwitnące krokusy, unsplash-logoMohammad Amiri
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy