W starożytnym Egipcie tymianek używany był do balsamowania zwłok, w Grecji jako kadzidło do świątyń, zaś w Rzymie dodawano jako przyprawę do trunków jako lek na nieśmiałość i melancholię. Tymianek od tysięcy lat kusi swoim intensywnym aromatem i właściwościami, którymi zachwyca się nawet współczesna medycyna.

- Tymianek - śródziemnomorski skarb
- Tymianek na przeziębienia
- Tymianek - ziołowy lek na zapalenie
- Tymianek - inne zalety zdrowotne
- Tymianek w służbie urody
- Tymianek w kuchni
Tymianek - śródziemnomorski skarb
Thymus vulgaris to najbardziej powszechna odmiana tymianku rosnąca dziko we Włoszech, Grecji, Hiszpanii, a także Turcji i Maroko. Wiecznie zielone, drobne listki osadzone są gęsto na sztywnych łodyżkach i przybierają często lekko zakręconą postać, z delikatnie białawym spodem. Tak naprawdę, na świecie rozróżnia się ponad 60 różnych gatunków tymianku, łącznie z tak ciekawymi odmianami jak tymianek cytrynowy czy pomarańczowy. Wszystkie je łączy charakterystyczna ostra woń z wyraźnymi ciepłymi, korzennymi nutami. Smak jest dość podobny, bardzo wyrazisty i poniekąd „medyczny”, pozostawiający w ustach na długo uczucie świeżości.Pomimo południowego rodowodu tymianek daje się łatwo uprawiać także w rodzimych ogródkach, zwłaszcza na zacienionych skałkach z niskim poziomem wilgotności. Z wyjątkiem okresów wyjątkowej suszy czy upałów, zioło praktycznie nie wymaga podlewania. Zbiera się je ucinając całe gałązki, które następnie można otrzeć w dłoniach lub na sicie, aby oderwać listki od łodyżki. W wielu przepisach na mięso stosuje się zresztą także całe gałązki tymianku.
Charakterystyczny zapach tymianku wiąże się z obecnością w jego liściach tymolu – lotnego olejku o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Już Hipokrates, żyjący na przełomie V i IV w. p.n.e. polecał wywary z tymianku jako doskonały lek na schorzenia górnych dróg oddechowych i trudno się z nim nie zgodzić.

pixabay.com
Tymianek na przeziębienia
W drobnych zielonych listkach znajdują się całkiem pokaźne dawki witaminy A oraz witaminy C, odpowiedzialnych m.in. za nasz system odpornościowych i skuteczność zwalczania wolnych rodników. Prawdopodobnie nikt nie spożywa jednak tak ogromnych ilości ziół, aby wyraźnie poczuć ten wpływ. Inaczej ma się rzecz z wspomnianym już tymolem – nawet w bardzo małych dawkach olejek ten potrafi skutecznie zwalczać grzyby oraz bakterie.Tymianek - ziołowy lek na zapalenie
Pogłębione badania nad działaniem tymolu dowiodły również, że oleje ten, włączony do diety, zwiększa zawartość zdrowych tłuszczów DHA w ścianach komórkowych oraz hamuje wydzielanie enzymu COX-2, który odpowiada za powstawanie stanów zapalnych w organizmie. Tymianek poleca się więc dziś powszechnie w leczeniu chorób reumatycznych, łącznie z dną moczanową, dolegliwości układu pokarmowego, a także przy problemach z sercem i układem krążenia. Istnieje pokaźna liczba studiów dowodzących pozytywnego wpływu ekstraktu z tymianku na nadciśnienie oraz podwyższony poziom cholesterolu.Portugalscy naukowcy poszli nawet o krok dalej i zasugerowali, że olejki i antyoksydanty zawarte w oleju z tymianku mogą skutecznie zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego. Wyizolowany z niego karwakrol, będący izomerem tymolu, w warunkach laboratoryjnych powstrzymuje rozwój i migrację komórek rakowych i traktowany jest obecnie jako perspektywiczny lek na raka piersi.
Tymianek - inne zalety zdrowotne
Antybiotyczne działanie tymianku zdaniem naukowców może w być w przyszłości wykorzystane do tworzenia naturalnych konserwantów do żywności. Nawet niska koncentracja olejku tymolowego w pożywieniu znacząco ogranicza liczbę bakterii Shigella wywołujących u ludzi biegunki. Dodając tymianek do sałatek i dań przetrzymywanych kilka dni w lodówce, ograniczamy więc ryzyko infekcji pokarmowej u domowników.Poza tym poszczególne badania naukowe wskazują również, że tymianek może:
- przynosić ulgę przy bólach menstruacyjnych;
- poprawiać jakość widzenia, zwłaszcza po zmroku, jednocześnie opóźniając proces degeneracji siatkówki;
- zapobiegać infekcjom jamy ustnej, dziąseł, a nawet próchnicy;
- ograniczać bóle głowy (wystarczy kilka kropli olejku tymiankowego wetrzeć w skronie i czoło).

Fot. stockfreeimages.com
Tymianek w służbie urody
Warto również wspomnieć o kosmetycznym zastosowaniu olejku tymiankowego, który, w przeciwieństwie do wielu innych olejków aromatycznych, może być bezpiecznie stosowany na skórę bez rozcieńczenia. Dzięki wspomnianym już właściwościom antyseptycznym i przeciwzapalnym, poleca się go na szczególnie przy problemach z trądzikiem, opryszczką oraz egzemą. Stosowany profilaktycznie w połączeniu z nocnym kremem pomaga wygoić blizny i odżywia skórę, dodając jej gładkości i elastyczności dzięki wysokiemu stężeniu antyutleniaczy.Tymianek w kuchni
Tymianek wraz z majerankiem, oregano i rozmarynem tworzy popularną kompozycję znaną powszechnie jako zioła prowansalskie. Warto jednak wykorzystywać go także solo, aby w pełni nacieszyć się wykwintnym smakiem.Oto trzy ciekawe pomysły na dania z tymiankiem:
Marchewka z tymiankiem
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżych liści tymianku
- 3 łyżki zielonej pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie słupki długości palca. W misce łączymy marchewkę, oliwę, zioła, sól i pieprz. Całość wykładamy na dużą, natłuszczoną blachę. Przykrywany folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika, na ok. 40 minut. Podajemy jako dodatek do mięsa.

pixabay.com
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka bez kości
- 5 ząbków czosnku
- ½ szklanki bulionu z kurczaka
- 1 cytryna
- 3 gałązki świeżego tymianku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyte piersi obtaczamy w soli i pieprzu i układamy w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy rozgnieciony czosnek, bulion, rozmaryn. Z cytryny ścieramy ostrożnie skórkę, a następnie wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do kurczaka. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni C, kilkakrotnie obracając.
Składniki:
- 2 1/3 szklanki mąk
- 1 paczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
- gruboziarnista sól
Przygotowanie:
Rozpuszczamy drożdże i cukier w ciepłej wodzie i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy pół łyżeczki soli. W misce łączymy mąkę z rozczynem i ugniatamy gładkie ciasto (ok. 5 minut). Pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na prostokątnej blasze nasmarowanej olejem. Wierzch smarujemy oliwą z podsmażony czosnkiem, posypujemy tymiankiem i solą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni C ok. 15 minut.
W powyższych przepisach świeży tymianek teoretycznie da się zastąpić suszonym, ale efekt nie jest ten sam. Zdecydowanie warto jest więc pokusić się o doniczkę z ziołem na parapecie kuchennym lub na balkonie.
Agata Pavlinic
Bibliografia
- “http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=77”; data dostępu: 2018-02-02
- “https://www.healthbeckon.com/thyme-benefits/”; data dostępu: 2018-02-02
- “http://theepicentre.com/spice/thyme/”; data dostępu: 2018-02-02
- Anna Kędzia, Bożena Dera-Tomaszewska, Marta Ziółkowska-Klinkosz, Andrzej W. Kędzia, Barbara Kochańska, Alina Gębska; “Aktywność olejku tymiankowego (Oleum Thymi) wobec bakterii tlenowych”; 6789Drobbnu979stjruu; 2018-02-02
- ALEXANDRE, PORTE & Godoy, Ronoel. (2008); “Chemical composition of Thymus vulgaris L. (thyme) essential oil from the Rio de Janeiro State (Brazil)”; Journal of the Serbian Chemical Society. 73. 10.2298/JSC0803307P; 2018-02-02