Uwaga na ukryty cukier!

Badacze wyliczają, że średnio każdego dnia możemy spożywać nawet do 25 łyżek cukru. Jeśli myślisz – „mnie to nie dotyczy, bo nie jem słodyczy i nie słodzę kawy ani herbaty”, to jesteś w wielkim błędzie. Wiele produktów żywnościowych, które uważamy za zdrowe, w rzeczywistości mają więcej cukru, niż nam się wydaje.



Fot. Lauri Andler(Phantom)/Wikipedia CCFot. Lauri Andler(Phantom)/Wikipedia CC

Wszędobylski cukier
Kiedy słodzimy herbatę czy kawę dokładnie wiemy ile cukru spożywamy. Ale kiedy jemy płatki śniadaniowe z jogurtem czy frytki z keczupem, to nawet nie podejrzewamy, że pakujemy w siebie spore ilości cukru. Tym sposobem dajemy złapać się w pułapkę ukrytego cukru.
fot. dreasmtime
Płatki śniadaniowe
Płatki śniadaniowe z mlekiem lub jogurtem – trudno wyobrazić sobie prostsze do przyrządzenia, a przy tym zdrowe śniadanie. Niestety nie do końca. Według wyliczeń niemieckiej organizacji konsumenckiej Foodwatch płatki śniadaniowe zawierają sporo cukru – nawet do 30 proc. W orientacyjnym przeliczeniu daje to cztery-pięć łyżeczek na porcję. Szczególnie słodkie są popularne – szczególnie u dzieci – kolorowe mieszanki zawierające cukier, syropy i kandyzowane owoce. Dietetycy zalecają, by kolorowe kółeczka, czekoladowe kulki i „poduszkowce” wypełnione słodkim nadzieniem traktować jak słodycze, po które sięgamy od czasu do czasu. A najlepszym rozwiązaniem jest przygotowywanie własnej mieszanki musli i unikanie słodkich, kolorowych płatków śniadaniowych! Śniadanie w w postaci płatków owsianych, kukurydzianych czy żytnich, sprawi że będziemy mieć energię na co najmniej 3 godziny i dostarczymy swojemu organizmowi witamin i składników mineralnych.
fot. sxc.hu
Puszka pandory

Analizując skład przetworów w puszkach można zauważyć, że wiele z nich zawiera ukryte cukry, które są stosowane w trakcie procesu produkcyjnego, tak, by okres przydatności produktów do spożycia był dłuższy. Podobnie jest w przypadku owoców. Syrop, w którym zanurzone są kawałki ananasa czy brzoskwiń to nic innego, jak rozpuszczony w wodzie cukier. To dodatkowo zwiększa znacznie ich kaloryczność.
von Rainer Z ... (Eigenes Werk) [GFDL oder CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Sosy sałatkowe
Wiele osób jest zaskoczonych, kiedy dowiadują się, jak dużo cukru zawierają gotowe sosy do sałatek. Najwięcej na sumieniu mają wersje niskotłuszczowe typu „light”– producenci usuwają tłuszcz z sosu sałatkowego, a w zamian dodają cukier i sól, by poprawić smak sosu. W rezultacie kalorie z beztłuszczowego sosu sałatkowego pochodzą prawie wyłącznie z cukrów prostych. Czasami tylko 2 łyżki sosu sałatkowego dostarczają aż 8 g cukru (2 łyżeczki). Domowej roboty sosy – z soku z cytryny i oliwy z oliwek, z dodatkiem przypraw i ziół – są o wiele lepszym rozwiązaniem.

Cukier w pomidorze
Cukier jest często dodawany do przetworów pomidorowych w celu złagodzenia ich kwaskowatego smaku. Jest to szczególnie często stosowane, gdy pomidory są zbierane zbyt wcześnie. Największym grzesznikiem wśród pomidorowych przetworów jest keczup. Według danych amerykańskiego Departamentu Rolnictwa popularne sosy pomidorowe mogą zawierać aż 27 g cukru na 100 g produktu.

(Nie)zdrowy jogurt
Większość z nas uważa jogurt za smaczną i zdrową przekąskę. Jednak nie zawsze tak jest. Jogurty owocowe mają zazwyczaj więcej cukru niż owoców, a wsad w nich zawarty ma bardzo mało wspólnego ze świeżymi owocami. Warto podkreślić, że kubek (330 g) owocowego jogurtu zawiera ok. 45 g cukru, czyli mniej więcej 9 łyżeczek cukru. Dlatego zamiast jogurtu smakowego warto postawić na wersję naturalną – z dodatkiem owoców, orzechów lub miodu, smakuje świetnie, ma niewiele kalorii, a dostarcza wiele cennych składników odżywczych.

Dietetyczne batoniki
Jeżeli myślisz, że popularne batoniki „musli” to idealna przekąska w ciągu dnia, to jesteś w błędzie. Większość z tych „dietetycznych” przekąsek są nafaszerowane cukrem. Fakt – mogą zawierać zdrowy błonnik i bakalie – ale jednocześnie przepełnione są wieloma różnymi rodzajami węglowodanów. Na przykład 30-gramowy batonik może zawierać nawet 3 łyżeczki cukru. Dlatego, w momentach nagłego głodu lub spadku energii, lepiej zjeść garść orzechów.

Pieczywo
Choć trudno w to uwierzyć, to pieczywo również zawiera cukier. Zawartość cukrów w pieczywie zależna jest od ilości tych związków w mące, ale także od ilości dodanego cukru w trakcie pieczenia. W różnych rodzajach pieczywa pszennego zawartość cukrów może sięgać nawet 60 proc., podczas gdy w pieczywie żytnim ilość te nie przekracza 4-58 proc. Oczywiście najwięcej cukru mają wyroby ciastkarskie – więc jeżeli dbasz o linię, to zrezygnuj z francuskich rogalików, chleba bananowego, czy z dodatkiem bakalii. Postaw na pieczywo z pełnoziarnistej mąki żytniej, które zapewni ci sporą dawkę energii, witamin, składników mineralnych oraz zdrowego błonnika.
fot. sxc.hu
Jak nie wpaść w słodką pułapkę?
Cukier występuje pod wieloma nazwami. Warto zachować czujność, kiedy na liście składników widzimy syrop z agawy, syrop fruktozowy, glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, dekstrozę, glukozę, laktozę, melasę. Jeśli te nazwy pojawiają się wśród wymienionych składników produktu, albo produkt zawiera więcej niż 4 g cukru, zostaw go na półce w sklepie.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

www.health24.com, „10 foods with hidden sugar”
BBC News, “How much sugar is hiding in your food?”
Fundacja PRO-TEST „Ukryty cukier”

Ocena (3.9) Oceń: