Wanilia przyprawa - właściwości, pochodzenie i zastosowanie wanilii

Fot. Ted Major/Flickr CC[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com Fot. Ted Major/Flickr CC[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com

Zaraz po szafranie i kardamonie, wanilia to najdroższa przyprawa świata. Co wpływa na jej wysoką cenę? Między innymi skomplikowany proces zapylania oraz długie owocowanie, a później preparowanie lasek wanilii. Wanilia to roślina wymagająca i szlachetna. Tak też należy ją traktować. Nie dajmy się zwieść waniliowym namiastkom.


Wanilia nie taka zwyczajna

Każdy z nas z łatwością rozpoznaje smak wanilii. Jej aromat jest zresztą równie intensywny i charakterystyczny. Do tego stopnia, że niektórym wydaje się nawet nieco mdławy. Nie przeszkadza nam to jednak w zajadaniu klasycznych lodów waniliowych, piciu waniliowego mleka czy pałaszowaniu waniliowych serków homogenizowanych. Uwielbiamy też kosmetyki aromatyzowane wanilią. Przepyszne żele pod prysznic, mydła i płyny to wdzięczne towarzystwo podczas gorących kąpieli i rozgrzewających pryszniców w zimowe dni. Balsamy i kremy do ciała z wanilią zostawiają na naszej skórze zapach słodyczy na cały dzień. Przyznajmy szczerze, że większość tych spożywczych i kosmetycznych dobroci ma raczej przystępne ceny. Gałka lodów waniliowych nie jest przecież wcale droższa od czekoladowych lub śmietankowych, a słodkie desery w wariancie waniliowym dorównują cenom tych o smaku truskawkowym czy kokosowym. Powstaje zatem pytanie, dlaczego przyprawa szlachetna, droga i trudniej dostępna niż inne, jest zarazem tak powszechna?

Na niemal wszystkich produktach „waniliowych” możemy zobaczyć obrazek przedstawiający wachlarz ciemnych lasek, obok których spoczywa piękny jasny kwiat, podobny do storczyka. Długie, zakręcone na końcach laseczki to nic innego jak owoce wanilii – pnącej rośliny jednoliściennej z rodziny storczykowatych. Wanilia pochodzi z terenów Ameryki Południowej i Środkowej, tam też jest uprawiana w celach przemysłowych. Liany wanilii pną się po pniach drzew lub specjalnie przygotowanych rusztowaniach. Owoce, wyglądające dosłownie jak pokaźne strąki fasolki szparagowej, zbiera się zanim w pełni dojrzeją, a następnie poddaje fermentacji i długotrwałemu procesowi suszenia. To między innymi ze względu na długi czas preparowania owoców, wanilia jest tak droga i trudno dostępna. Mało tego, owocuje dopiero po kilku miesiącach od zapylenia. Samo zaś zapylenie to wydarzenie niemalże wyjątkowe. Mogą go dokonać jedynie niektóre gatunki kolibrów i pszczół, których fizjonomia musi ściśle odpowiadać ukształtowaniu kielicha waniliowej orchidei. Nie ma już chyba wątpliwości, dlaczego wanilia jest tak drogim rarytasem. Pozostają natomiast te dotyczące zwyczajnych i całkiem przystępnych cen produktów o smaku lub zapachu wanilii. Otóż w większości dodaje się do nich syntetyczny aromat, który z naturalną wanilią nie ma nic wspólnego.


Laski wanilii, fot. pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy