Pestycydy w owocach i warzywach - gdzie jest ich najwięcej? Jak unikać pestycydów?

Lubisz smak soczystych pomidorów i zapach świeżych ogórków? Właśnie teraz jest czas – kiedy na straganach i sklepowych półkach zaczynają pojawiać się przeróżne świeże warzywa i owoce, powszechnie uznawane za zdrowe. Ale to tylko jedna strona medalu. Warzywa i owoce, choć smaczne i bogate w witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze, często zawierają dużo pozostałości środków ochrony roślin – pestycydów.


Mimo iż pestycydy są bardzo skuteczne w walce ze szkodnikami, nie mają dobrej prasy. Pestycydy nie zagrażają naszemu zdrowiu bezpośrednio, ale zjadanie ich regularnie i w zbyt wysokich stężeniach może mieć poważne następstwa. Kumulacja pestycydów może wpłynąć na zdrowie, wywołując nowotwory, problemy z rozwojem u płodu i u dzieci, zaburzenia układów biologicznych (rozrodczego, hormonalnego, odpornościowego, nerwowego centralnego). Dlatego warto unikać styczności z nimi, jednak nie zawsze jest to możliwe – bo aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom pestycydów.


Czy zatem jesteśmy skazani na chemię w pożywieniu? Oczywiście, że nie. Musimy tylko wiedzieć, w których produktach jest jej najwięcej. I tutaj z pomocą przychodzi Environmental Working Group (EWG). EWG to amerykańska organizacja, która co roku publikuje przewodnik, który odpowiada na pytanie: w których warzywach i owocach jest najwięcej pestycydów?
Pestycydy, których użyto na każdym etapie hodowli powodują,że mamy piękne, duże i błyszczące jabłka, fot. sxc.hu



„Brudna 14”

Według najnowszych badań EWG (2016 r.) najwięcej pestycydów jest w truskawkach. Owoce te chłoną duże ilości pestycydów – jak wynika z badań EWG, truskawki zawierają przeciętnie aż 13 groźnych pestycydów.Jeżeli kupujemy idealne truskawki – duże, czerwone i bez żadnej skazy, to trzeba mieć świadomość, że takie owoce powstają dzięki zastosowaniu środków ochrony roślin.

Na drugim miejscu w rankingu EWG uplasowały się jabłka. Trzecie miejsce zajęły nektarynki, a czwarte brzoskwinie. Na kolejnych miejscach uplasowały się: seler naciowy, winogrona, czereśnie, szpinak, pomidory, czerwona papryka, pomidorki koktajlowe i zielony ogórek. „Brudną 14” zamykają ostra papryka, jarmuż.

„Czysta 15”

Nie we wszystkich owocach i warzywach znajduje się dużo pestycydów. Organizacja EWG opracowała również listę „czystych” produktów, które zawierają zdecydowanie mniejsze ilości środków ochrony roślin. Na czele listy jest awokado, a tuż za nim uplasowały się słodka kukurydza, ananas i kapusta. Dobrym wynikiem może pochwalić się także mrożony groszek cukrowy. Niewiele pestycydów jest również w cebuli, szparagach, mango i papai. Bez obaw można również sięgać po kiwi, bakłażana i grejpfruty. Bezpiecznym wyborem są również melon kantalupa, melon Galia i kalafior. Te owoce i warzywa, choć nie są zupełnie pozbawione pestycydów, ale mają ich stosunkowo najmniej.

Na polskim polu

W 2011 roku Państwowa Inspekcja Sanitarna zbadała 2 222 próbki w 41 asortymentach środków spożywczych, w tym: świeżych owocach i warzywach, zbożach, żywności przetworzonej oraz produktach pochodzenia zwierzęcego. W 1821 próbkach środków spożywczych nie wykryto pozostałości pestycydów. Pozostałości na poziomie równym, bądź niższym niż ustalone przepisami prawa wspólnotowego stwierdzono w 384 próbkach. Pozostałości pestycydów przekraczające ustalone, dopuszczalne limity wykryto w 10 próbkach.
Najmniej środków ochrony roślin, spośród przebadanych owoców i warzyw ma awokado, fot. sxc.hu


Jak unikać pestycydów?

Obecność pestycydów na warzywach i owocach może zniechęcać do ich konsumpcji, ale nie należy z nich rezygnować, gdyż korzyści płynące ze zdrowej diety przewyższają ryzyko związane z pestycydami. Najlepszym rozwiązaniem jest sięganie po produkty bio, które zresztą są coraz bardziej dostępne. Niestety – ze względu na swoją cenę – nie są one osiągalne dla wszystkich konsumentów. Zatem co robić, aby uniknąć efektu pestycydów lub przynajmniej zminimalizować ich działanie?
  • Jedz sezonowo i postaw na warzywa i owoce, które akurat są dostępne na rynku
  • Kupuj lokalne produkty – im bliżej rosły twojego miejsca zamieszkania tym lepiej – to oznacza dużo mniejsze prawdopodobieństwo, że były traktowane chemikaliami, aby podnieść ich trwałość podczas transportu i przechowywania
  • Myj dokładnie owoce i warzywa pod bieżącą wodą
  • Jeżeli wydaje Ci się, że owoc lub warzywo jest nawoskowane, to dobrze jest obrać je wcześniej ze skórki, mimo że duża część witamin często jest zawarta w odrzucanej przez nas skórce
  • Postaw na warzywa i owoce oznaczone, jako ekologiczne/organiczne
  • Jeżeli masz ku temu warunki – załóż własny warzywno-owocowy ogródek
Ekologia.pl,
Źródło:
Environmental Working Group (EWG) (www.ewg.org)
Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Główny Inspektorat Sanitarny (www.gis.gov.pl)

Ocena (3.9) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy