Tłuszcze trans mają zniknąć z żywności w ciągu 5 kolejnych lat! WHO szacuje, że ich spożycie prowadzi do ponad 500 tysięcy zgonów rocznie. Zdaniem organizacji wyeliminowanie tłuszczów trans jest kluczem do ochrony zdrowia i ratowania życia ludzi.
fot. pixabay.com
Przemysłowe tłuszcze trans są zawarte w utwardzonych tłuszczach roślinnych, takich jak margaryna. Są obecne także w słonych i słodkich przekąskach, pieczonych produktach spożywczych i smażonych potrawach typu fast-food. Producenci często stosują tłuszcze trans, ponieważ mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż inne tłuszcze. Nadają też produktom pożądanej konsystencji – sprawiają, że krakersy są bardziej chrupkie, a kremy bardziej kremowe. Niestety tłuszcze trans mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Światowa Organizacja Zdrowia zachęca rządy do wdrożenia strategicznych działań, które pomogą wyeliminować niezdrowe tłuszcze z diety. WHO zaleca m. in., by władze państw zapoznały się ze specyfiką przemysłowej produkcji tłuszczów, promowały przetwórców, którzy zastąpią tłuszcze trans zdrowszymi alternatywami, monitorowały ich zawartość w produktach spożywczych i edukowały konsumentów.
Wiele krajów już podjęło decyzję o ograniczeniu lub zakazie stosowania tłuszczów trans w pożywieniu. Zakaz taki obowiązuje w Danii, Szwajcarii, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i w Stanach Zjednoczonych.
Ekologia.pl poleca
Smalec - fot. pixabay.com/czesia
Spopularyzowane w latach 50. XX wieku i niegdyś uznawane za zdrową alternatywę dla tłuszczów nasyconych występujących w maśle czy smalcu, tłuszcze trans są odpowiedzialne za ataki serca i udary, ale są również związane ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 i obniżeniem płodności. Mogą być też szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się dziecka.
Kwasy tłuszczowe trans powstają poprzez zmianę struktury molekularnej olejów roślinnych. Proces ten utwardza olej, wydłużając jego okres przydatności do spożycia. Niestety te uwodornione tłuszcze powodują spustoszenie w naszym organizmie. Zdaniem lekarzy i dietetyków dieta bogata w produkty zawierające utwardzone oleje poważnie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, a także cukrzycy.
Ekologia.pl