Większa ilość tłuszczów – dłuższe życie

W ciągu ostatnich 25 lat zwiększenie spożycia tłuszczów roślinnych w znacznym stopniu przyczyniło się do wydłużenia życia Polaków – wykazały badania opublikowane przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻiŻ).



Fot. USDA[CC BY 2.0 ], Flickr.comFot. USDA[CC BY 2.0 ], Flickr.com

„Z analiz naszego Instytutu wynika, że spadła zachorowalność i śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych, które w największym stopniu wpływają na długość życia” – powiedział dyrektor IŻiŻ, prof. Mirosław Jarosz.

Z czego to wynika? W diecie Polaków jest więcej owoców, warzyw i tłuszczów roślinnych. Zdaniem prof. Jarosza w ostatnich latach zwiększyła się zawartość w diecie korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczów (zawartych głównie w tłuszczach roślinnych). A spadło spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, których głównym źródłem są tłuszcze zwierzęce, znajdujące się w maśle, śmietanie, mięsie, jajach oraz serach.

„Im mniejsza zawartość w diecie tłuszczów zwierzęcych, tym dla naszego zdrowia lepiej. Potwierdza to wiele badań i w tej kwestii nie ma kontrowersji” – dodała prof. Barbara Cybulska z Instytutu Żywności i Żywienia.

Specjalistka przyznała, że tłuszcze roślinne również zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, ale jest ich w nich zdecydowanie mniej niż w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Najmniej jest ich w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek, nieco więcej w oleju palmowym i kokosowym. „Dlatego należy unikać używania olejów tropikalnych” – podkreśliła prof. Cybulska.
Smażenie na oleju
Smażenie na oleju - fot. pixabay.com/Lebensmittelfotos


Zdaniem specjalistów najbardziej niebezpieczne są tzw. izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdziemy głównie w jedzeniu typu fast-food, słodyczach, zupach w proszku i produktach smażonych. Regularne spożywanie tych produktów zwiększa ryzyko zawału serca czy udaru mózgu – ostrzegają dietetycy. 

Według Instytutu Żywności i Żywienia na spożycie tłuszczów nie powinno przypadać więcej niż 30-35 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Nie powinno być ono również mniejsze niż 20 proc. potrzeb energetycznych, ponieważ tłuszcze są ważnym budulcem struktur komórkowych i są niezbędne do wchłania niektórych witamin, takich jak witaminy A, D, E i K.

Prof. Jarosz pokreślił, że w Polsce średnie spożycie tłuszczów jest zbyt duże, gdyż przekracza 40 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. „O ile wzrost konsumpcji tłuszczów roślinnych zmniejszył ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, to nadmierna jego zawartość w diecie w znacznym stopniu przyczynia się do wzrostu nadwagi i otyłości wśród Polaków. To nowe zagrożenie dla zdrowia i dalszego wydłużania życia naszych rodaków” – podkreślił.

Wyniki badań przedstawiono podczas konferencji „Tłuszcze w żywieniu człowieka – w poszukiwaniu prawdy”, zorganizowanej przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki warszawskiego IŻiŻ.


Źródło: PAP – Nauka w Polsce, Zbigniew Wojtasiński
Ocena (4.7) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy