Witamina L1 (kwas antranilowy) – właściwości, działanie i występowanie witaminy L1

Witamina L1 to inaczej kwas antranilowy – związek organiczny o chemicznej formule C7H7NO2. Wpływ witaminy L1 na organizm ludzki nie jest jeszcze do końca zbadany, a mimo to w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy już odpowiednie pigułki. Czy i kto powinien pomyśleć o suplementacji witaminą L1?



Witamina L1 w kapsułkach, fot. shutterstockWitamina L1 w kapsułkach, fot. shutterstock
  1. Witamina L1 - historia odkrycia
  2. Charakterystyka witaminy L1
  3. Wpływ witaminy L1 na laktację
  4. Inne właściwości witaminy L1
  5. Witamina L1 jako suplement diety
  6. Czy witamina L1 może zaszkodzić?
Zacznijmy od tego, że witamina L1 nie jest sensu stricte witaminą. Definicja naukowa jest wprawdzie dość niejednoznaczna i mówi, że witaminami nazywamy związki organiczne, które są niezbędne dla utrzymania procesów metabolicznych na prawidłowym, normalnym poziomie, a jednocześnie nie mogą być syntetyzowane przez organizm. Brak danej witaminy w organizmie skutkuje rozwojem chorób i dysfunkcji.

Ta ogólna charakterystyka sprawiła, że w swoim czasie wiele nowoodkrytych związków organicznych trafiło do szuflady z witaminami, przyjmując kolejno nazwy F, G, H, I, J, itd. Po jakimś czasie naukowcy zrewidowali jednak swe poglądy dotyczące ważności i funkcjonalności poszczególnych substancji i, kolokwialnie mówiąc, „wyrzucili” znaczną ich część z grona witamin – taki właśnie los spotkał witaminę L1.

Witamina L1 - historia odkrycia

W 1934 r. grupa naukowców pod przewodnictwem dr Waro Nakahaka udowodniła istnienie w organizmie związku będącego pochodną kwasu benzoesowego, który rzekomo miał warunkować pobudzanie laktacji u kobiet. Stąd też nazwa nowej witaminy: „L” jak laktacja (z ang. „lactation”). Po dwóch latach ten sam zespół zidentyfikował drugi związek biorący udział w pobudzaniu gruczołów mlecznych i nazwał go witaminą L2 – mowa o adenylotiometylopentozie wyizolowanej z kwasu nukleinowego drożdży. Witamina L1 – inaczej jeszcze kwas 2-aminobenzoesowy – odkryta została w ludzkiej wątrobie.

Charakterystyka witaminy L1

Popularnie zwany witaminą L1, kwas antranilowy jest z chemicznego punktu widzenia aminokwasem aromatycznym. W swojej strukturze posiada grupę karboksylową oraz grupę aminową, które rozdzielone są jednak więcej niż jednym atomem węgla, funkcjonując z tego powodu oddzielnie.

Pod względem fizycznym witamina L1 jest bezwonną, stałą substancją w kolorze białym, czasem żółtym, o krystalicznej strukturze i słodkim smaku. Związek jest łatwopalny i wrażliwy na promieniowanie słoneczne, a także stosunkowo mało trwały.
Witamina L1 czyli kwas antranilowy, fot. shutterstock

Wpływ witaminy L1 na laktację

W eksperymentach prowadzonych na szczurach suplementacja diety kwasem antranilowym wyraźnie poprawiła mleczność samic. Zwierzętom podawano przy tym witaminę L1 wraz z L2.  Przy okazji tych badań odkryto też zależność między witaminą L1 a tryptofanem obecnym m.in. w mleku matki – ten pierwszy związek jest bowiem prekursorem syntezy drugiego.
Dla przypomnienia, tryptofan to bardzo ważny aminokwas biorący udział w budowie białek ludzkich, którego organizm nie potrafi wytwarzać samodzielnie – dobrymi jego źródłami są tymczasem:

Na dzień dzisiejszy witamina L1 jest oficjalnie uznawana za związek mogący stymulować laktację u kobiet po porodzie. Przełożenie, jakie może mieć wysoka podaż witaminy L1 na poziom tryptofanu w mleku matki oraz ogólne samopoczucie karmiącej, nie jest jednak znane.
Diagram przedstawiający potencjalne właściwości terapeutyczne witaminy L1; opracowanie własne

Inne właściwości witaminy L1

Jako związek blisko związany z tryptofanem, witamina L1 w badaniach okazuje się również brać udział w procesie syntezy serotoniny, co odsłoniło nowe potencjalne zastosowania dla witaminy L1.
Serotonina jest związkiem chemicznym produkowanym przez komórki nerwowe. Jej celem jest przewodzenie sygnałów między neuronami, a tryptofan jest jej głównym budulcem, z tą poprawką, że jego synteza odbywa się właśnie za pomocą witaminy L1. Jeśli tryptofanu jest w organizmie za mało, pojawia się niedobór serotoniny, który może powodować zatwardzenia, depresje, nudności, osłabienie struktury kości, a także obniżenie libido. Stąd serotonina zwana jest hormonem szczęścia – jej odpowiedni poziom jest w bezpośredni sposób związany z dobrym samopoczuciem.

W logiczny sposób więc witaminę L1 zaczęto polecać przede wszystkim przy stanach silnego stresu, niepokoju, a także depresji. Teoria medycyny zakłada, że poprzez zwiększenie podaży prekursora tryptofanu w organizmie pojawi się więcej cennego aminokwasu, a, co za tym idzie, podwyższony zostanie poziom serotoniny w mózgu.

To jednak nie wszystko! Tryptofan bierze bowiem udział w procesie budowy białek, które odgrywają kluczową rolę dla zdrowia skóry i włosów. Jego niedobór powoduje często choroby i zaburzenia objawiające się długotrwałymi problemami ze stanami zapalnymi skóry oraz złą kondycją włosów. Witamina L1 ma być odpowiedzią również na te problemy, ograniczając podrażnienia i wspierając prawidłową budowę białek.
Witamina L1 może sprzyjać zdrowiu skóry oraz włosw, fot. shutterstock

Witamina L1 jako suplement diety

O witaminie L1 wiemy jednak wciąż stosunkowo mało. Wydaje się, że jego niedobory wśród społeczeństwa są stosunkowo rzadkie, ale brakuje listy konkretnych produktów spożywczych dostarczających laktacyjnej witaminy – ponoć bogata w nią ma być wątroba wołowa.
W aptekach znajdziemy tymczasem suplement diety w postaci tabletek do dziennego stosowania w ilości 0.5 -1 g na dobę. Jest to ilość dość arbitralna, bowiem jak dotąd nie opracowano standardowej normy zapotrzebowania na witaminę L1. Z badań wiemy jednak, że ewentualna suplementacja przynosi lepsze efekty w połączeniu z witaminą B6, witaminą C oraz antydepresantami i lekami uspokajającymi.

Jako ciekawostkę warto dodać, że witamina L1 obecny jest w furosemidzie – substancji należącej do sulfonamidów i wykorzystywanej w medycynie jako lek moczopędny i redukujący nadciśnienie.

Czy witamina L1 może zaszkodzić?

Na dzień dzisiejszy witamina L1 uważana jest za całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Brakuje doniesień o jego potencjalnej toksyczności, a zarazem nie zaobserwowano negatywnych skutków przedawkowania. Z tego punktu widzenia, nie ma przeciwskazań, żeby nie wypróbować skuteczności witaminy L1 zwłaszcza przy problemach z laktacją czy zaburzeniach psychologicznych.
Agata Pavlinec

Bibliografia

  1. Human Metabolome Database; “2-Aminobenzoic acid”; data dostępu: 2019-08-08
  2. Institute of Physical and Chemical Research, Tokyo ; “Identification of Vitamin L1 (Anthraniic Acid)” Waro NAKAHAKA I in.”; data dostępu: 2019-08-08
  3. Toxicology Data Network; “Anthranilic acid”; data dostępu: 2019-08-08
  4. Daily Health Magazine; “L1 Vitamin”; data dostępu: 2019-08-08
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy