Witamina T – właściwości, działanie i występowanie witaminy T

Karnityna to związek chemiczny, który nazywany jest również witaminą T, witaminą Bt czy witaminą O. Ze względu na to, że organizm ludzki potrafi ją samodzielnie wytwarzać, karnitynę w wielu środowiskach nie uznaje się za klasyczną witaminę, a za substancję witaminopodobną. Witamina T zwykle jest syntetyzowana przez organizm, ale w wyjątkowych przypadkach niezbędne jest podawanie jej pacjentowi. Jajka, drób, ziarna czy awokado to tylko niektóre źródła witaminy T w pożywieniu. Poznajmy lepiej karnitynę.



Wołowina i pieczarki to dwa źródła witaminy T, fot. pixabay.comWołowina i pieczarki to dwa źródła witaminy T, fot. pixabay.com

Witamina T - charakterystyka

Witamina T to związek chemiczny, który w nomenklaturze naukowej występuje pod kilkoma nazwami. Najczęściej witaminę T określa się witaminą O, witaminą B11, witaminą Bt lub karnityną. Karnityna jest 4-rzędowym związkiem amoniowym zaangażowanym w metabolizm większości ssaków, roślin i niektórych bakterii. Witamina T może występować w dwóch izomerach oznaczonych literą D i L. W temperaturze pokojowej czysta karnityna jest białym proszkiem rozpuszczalnym w wodzie. Witamina T jest rozpuszczalna w tłuszczach i jest odporna na działanie temperatury.

Witamina T  należy do specjalnej klasy składników odżywczych określanych jako quasi-witaminy lub „warunkowo niezbędne” składniki odżywcze. Te składniki obejmują również taurynę, kwas liponowy i cholinę. Zwykle są syntetyzowane przez organizm ssaków, ale mogą być konieczne do spożycia w nietypowych okolicznościach, na przykład podczas długotrwałego żywienia pozajelitowego, przez pacjentów hemodializowanych czy przez wcześniaki.

Witaminę T po raz pierwszy wyizolowano z mięśni i to właśnie od łacińskiego słowa „caro, carnis” oznaczającego mięso, pochodzi jej nazwa. Witamina ta odgrywa ważną rolę w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie, m.in. w produkcji energii.

Historia karnityny

Zdaniem dwóch badaczy, Fraenkela i Friedmana historię badań nad karnityną można podzielić na cztery etapy. Pierwszym z nich był okres jej równoczesnego odkrycia przez Gulewitscha i Krimberga oraz przez Kutschera w 1905 roku. Następnie około 1927 roku ustalono jej strukturę chemiczną. W latach 1935-65 wytyczono główne funkcje witaminy T.

Badania nad rolą metaboliczną witaminy T rozpoczęły się w latach 40. za sprawą badań Fraenkela na temat wymagań żywieniowych owadów. To, czym żywią się owady jest interesujące nie tylko z czysto naukowych pobudek, ale również ma ogromne znaczenie dla rolnictwa. Dzięki tej wiedzy łatwiej można znaleźć sposób na skuteczną ochronę roślin przed atakiem szkodników.


Karnityna występuje we wszystkich zbożach, fot. pixabay.com
Ocena (4.8) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy