Zielona herbata - właściwości, działanie i odchudzanie

By Dave Oceano (Own work) [GFDL], via Wikimedia Commons By Dave Oceano (Own work) [GFDL], via Wikimedia Commons

Zielona herbata jest coraz chętniej spożywana przez Polaków. To dobra wiadomość, bowiem zielona herbata redukuje wysokie ciśnienie, obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność organizmu, potencjalnie może obniżać ryzyko zachorowalności na raka i miażdżycę. Ale to tylko niektóre z długiej listy jej walorów. Na czym polega fenomen tego znanego już od ponad 5 000 lat napoju? Ile filiżanek zielonej herbaty należy dziennie pić, aby przyswoić jej korzystne właściwości?


Herbata, to napój uzyskiwany z liści krzewu herbacianego Camellia sinensis L. W zależności od stopnia dojrzałości liści, warunków klimatycznych i sposobu przetwarzania powstają różne rodzaje herbat. Herbata zielona to herbata niefermentowana, suszy się ją zaraz po zebraniu.

Zielona herbata powoli podbija serca Polaków. Powoli, bo nie zawsze jest akceptowalna – jednym smakuje, innym nie. W Azji bez zielonej herbaty nikt się nie obejdzie, mieszkańcy Azji wypijają 5-6 czarek dziennie. – powiedział PAP prof. Ryszard Amarowicz kierownik Zakładu Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności. Na czym polega fenomen tego znanego już od ponad 5 000 lat napoju?

Według medycyny dalekiego wschodu za pomocą zielonej herbaty możemy leczyć aż 61 dolegliwości. W dawnej medycynie chińskiej zielona herbata wykorzystywana była, jako lek poprawiający krążenie, uśmierzający bóle stawów, wzmacniający odporność czy oczyszczający organizm. „Każde lekarstwo jest specyficznym lekiem przeciwko jednej chorobie, ale herbata jest lekiem na wszystkie choroby” ta o zielonej herbacie mówił Chen Zang, farmaceuta dynastii Tang (618 – 907).

Te ludowe przekonania uzupełniają naukowcy. Według badaczy zielona herbata jest źródłem dwóch zasadniczych rodzajów związków. Pierwszy to kofeina, ten sam związek, który występuje w kawie. W odniesieniu do herbaty określany jest jako teina. Druga grupa związków to związki polifenolowe. Związki te stanowią do 30 proc. suchej masy liści. Są to głównie flawanole czyli katechiny.


Moim zdaniem
Pijesz zieloną herbatę
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy