Złote mleko ‒ remedium na wiele dolegliwości

pixabay.com pixabay.com

Złote mleko ‒ pod tą enigmatyczną nazwą kryje się napój o wielu wspaniałych właściwościach. Głównie dzięki kurkuminie, która działa antybakteryjnie i przeciwbólowo, łagodzi bóle stawów, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.


Złote mleko to dzieło ajurwedy, czyli indyjskiej koncepcji zdrowia i terapii znanej od starożytności. Głównym składnikiem jest kurkuma, która wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Zawarta w kurkumie żółto-pomarańczowa substancja zwana kurkuminą jest silnym przeciwutleniaczem z grupy polifenoli, która działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, nie powodując przy tym żadnych skutków ubocznych. Kurkumina usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników, regeneruje komórki i poprawia prace neuronów. Przez Hindusów kurkuma stosowana jest przy problemach z żołądkiem i na trudno gojące się rany.

Nie trzeba być kulinarnym mistrzem, by przygotować złote mleko. Przyrządzenie tego leczniczego napoju jest banalnie proste i nie pochłania dużo czasu.

Składniki:

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać a następnie podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania. Złote mleko można doprawić wedle uznania, ale nigdy nie może w nim zabraknąć kurkumy. Warto do mieszaniny dodać odrobinę oleju kokosowego, z racji tego, że kurkumina najlepiej rozpuszcza się w tłuszczach. Dodatek pieprzu z kolei zwiększa przyswajalność związków obecnych w kurkumie.

Złote mleko oprócz tego, że podnosi odporność, łagodzi bóle stawów, zwalcza infekcje, działa także relaksująco i wyciszająco. Poprawia nastrój i łagodzi stany depresyjne. Dlatego jest idealnym napojem na szare, jesienne dni.

Ekologia.pl


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy