Karma dla kota – z czego jest produkowana?
Koty i psy to ulubione zwierzęta domowe Polaków. Według badań prawie 20% mieszkańców naszego kraju mieszka w domu z mruczkiem. Aby zwierzęta były zdrowe i szczęśliwe, niezbędne są regularne wizyty u lekarza, szczepienia, a także prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta. Koty to mięsożercy, dlatego karma powinna składać się w większości z produktów pochodzenia mięsnego. Czy tak jest faktyczne? Z czego produkowana jest karma dla kota?
Dieta kota – na co zwrócić uwagę?
Oferta karm dla kota jest bardzo szeroka, można wybrać mokrą karmę, a także wygodną i łatwą w stosowaniu karmę suchą: https://www.mediaexpert.pl/artykuly-dla-zwierzat. Koty można karmić również surowym lub gotowanym mięsem, wzbogaconym o odpowiednie witaminy i suplementy. Wybierając gotowe karmy dla swojego pupila, należy zwrócić uwagę na ich skład i sprawdzić, jakie składniki do produkcji karm zostały użyte. Koty są zwierzętami mięsożernymi, dlatego podstawą ich codziennej diety powinno być mięso, wzbogacone o różne dodatki tj. owoce, zioła, kwasy omega, przeciwutleniacze. Niestety, nie wszystkie karmy spełniają potrzeby kotów, niektóre produkty pełne są zbędnych składników, które mogą powodować liczne problemy u mruczków. Jakich składników w karmach suchych i mokrych powinni unikać odpowiedzialni właściciele kotów?
Jakie składniki powinny znaleźć się w karmie dla kota?
Koty mają określone potrzeby żywieniowe, o które powinni zadbać właściciele. Rodzaj kociej diety ma ogromny wpływ na stan zdrowia, kondycję i samopoczucie mruczków. Głównym składnikiem karmy powinno być mięso, które jest doskonałym źródłem białka oraz niezbędnych dla zdrowia aminokwasów. Nie można zapomnieć o tłuszczu zwierzęcym, dostarczającym energii oraz dodatkach, które dostarczają do zwierzęcych organizmów potrzebne witaminy i minerały. Ważnym składnikiem suchych i mokrych karm jest błonnik, który wspiera metabolizm oraz poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. W dobrych karmach można znaleźć takie składniki jak:
• Świeże mięso lub ryby np. z kurczaka, wołowina, cielęcina, mięso z królika itp. Takie karmy mają smakowity aromat i dobrą przyswajalność, są lubiane przez koty w każdym wieku. Do produkcji karmy dobrej jakości powinno używać się co najmniej 70% mięsa.
• Żurawina – wspiera pracę układu moczowego.
• Groch i soczewica – są źródłem błonnika, zapewniają uczucie sytości na długi czas.
• Olej z łososia – jest źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają
na dobry stan skóry i układu nerwowego.
• Drożdże piwne – zawierają beta-glukany i mannanooligosacharydy, które pozytywnie wpływają
na odporność i pracę jelit.
• L-karnityna – ma pozytywny wpływ na metabolizm, przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Niezbędne są także witaminy z grupy B, a także cynk, który dba o prawidłowy stan układu nerwowego. W sklepach można kupić dobrej jakości pełnoporcjowe karmy suche oraz pełnoporcjowe karmy mokre, niezbędne do zdrowego żywienia kotów.
Skład karmy dla kota – czego unikać?
Niektórzy producenci oferują karmy, które zamiast wspierać zdrowie, mogą powodować liczne problemy. Składniki, których lepiej unikać w karmach dla domowych pupili to trudno przyswajalne mączki mięsno-kostne, nieokreślony rodzaj produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinne produkty uboczne itp. W karmie dla kotów zbędne są także zboża np. kukurydza i pszenica, a także ziemniaki, które mogą powodować duże wahania cukru we krwi.
Dobrej jakości karma dla kotów, produkowana z odpowiednio skomponowanych, zdrowych składników jest kluczem do zdrowia kotów. Przed zakupem, warto sprawdzić, jak wygląda produkcja karmy, jakie składniki zawiera. Ważna jest kolejność składników, najważniejszych jest pięć pierwszych produktów w składzie. Kot, który ma zapewnioną dobrą karmę, na szanse na długie i szczęśliwe życie.
art. sponsorowany




