Dodatki zwierzęce w jedzeniu dla wegetarian

fot. dreamstime fot. dreamstime

Tysiące produktów na półkach sklepowych ma etykiety, które trudno rozszyfrować. W dodatku wiele z tych E-niespodzianek jest pochodzenia zwierzęcego, czyli ich uzyskanie jest bezpośrednio lub pośrednio związane ze śmiercią zwierząt. Otóż wydawałoby się, że wystarczy przecież przeczytać listę składników na etykiecie. Jednak sprawa nie jest jednak taka prosta. Istnieje wiele substancji pochodzenia zwierzęcego, które są sprytnie maskowane nazwami, nawiązującymi do skomplikowanych wzorów chemicznych. Jak się zorientować wśród tych wszystkich dodatków do żywności: słodzików, konserwantów, witamin, czy barwników?  


Weganie i wegetarianie na zakupach

Wegetarianie nie jedzą mięsa i ryb, spożywają natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, sery, jaja. Z kolei weganie dopuszczają jedynie produkty roślinne. Dlatego niektóre produkty, takie jak nabiał, mogą być odpowiednie dla wegetarian, ale już nie dla wegan. Na jakie produkty powinni zwracać uwagę veganie i wegetarianie?

Mleko i produkty mleko-pochodne są dodawane do bardzo wielu wyrobów spożywczych. Osoby, które ze swojej diety wyłączyły nabiał w każdej postaci, powinny zwracać uwagę na produkty takie jak jak np.: wyroby piekarskie (chleb, bułki, ciasta), zbożowe mieszanki śniadaniowe, puree ziemniaczane typu instant, zupy w proszku i napoje śniadaniowe instant, margaryny, sosy sałatkowe, cukierki i inne przekąski, mieszanki do przygotowania naleśników, biszkoptów i ciast, suplementy żywności w proszku. Dlaczego? Bo mogą one zawierać niewielkie ilości laktozy czyli cukru mlecznego. Laktoza jest także stosowana jako podstawowy składnik w lekarstwach dostępnych na receptę i tych bez recepty. Laktozę można także spotkać w preparatach regulujących kwasowość żołądka czy zapobiegającym wzdęciom.

Żelatyna wieprzowa w jogurcie? Jak najbardziej, znajduje się w tak wielu produktach przemysłowych, że życie bez niej wydaje się niemożliwe. Żelatyny nie jedzą zarówno veganie jak i wegetarianie, bo jak wiadomo wytwarza się ją z naturalnego białka zwierzęcegokolagenu, które otrzymywane jest z produktów ubocznych uboju zwierząt rzeźnych (z kości, chrząstek, skóry, kopyt czy piór). Na jakie produkty należy zwrócić uwagę?

Żelatyna jest składnikiem galaretek, żelek, lodów, cukierków i wyrobów czekoladowych, ciast, jogurtów, preparowanej bitej śmietany, a nawet soków jarzynowych. Jest wykorzystywana także w przemyśle farmaceutycznym do produkcji kapsułek, tabletek, a także preparatów witaminowych i kosmetycznych. Na szczęście na rynku dostępne są całkiem dobre roślinne substancje żelujące i zagęszczacze, którymi żelatynę można zastąpić. Alternatywą może być agar-agar czyli suszone w niskich temperaturach czerwone algi, naturalna pektyna owocowa lub karagen, który wytwarzany jest z irlandzkiego mchu.


Żelatyna występuje m. in. z żelkach. Fot. pixabay.com
Moim zdaniem
Zawsze czytasz etykiety produktów spożywczych?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy