Grzyb jak homar. Tajemnice podgrzybnicy gołąbkowej
Grzyb jak homar. Tajemnice podgrzybnicy gołąbkowej
Najcięższym i zdaniem wielu smakoszy najpyszniejszym skorupiakiem świata pozostaje homar amerykański Homarus americanus. Najbardziej sędziwe, liczące niekiedy ponad 100 lat okazy tego ogromnego raka ważą ponad 20 kg! Budową ciała i ekologią przypomina nieco nasze, polskie raki jednak żyje w ...
Żołędnica europejska – prawdziwy leśny wspinacz
Żołędnica europejska – prawdziwy leśny wspinacz
Popielicowate, dawniej pilchy, to przedziwne ssaki, którym warto się bliżej przyglądać. Chociaż w przypadku tych zwierząt, przyglądanie się im z bliska może okazać się niezwykle trudne, bowiem są to prawdziwi leśni wspinacze, którzy praktycznie nie schodzą z koron drzew. Jednym z nich jest ...
Okoń europejski - wszędobylski kosmopolita
Okoń europejski - wszędobylski kosmopolita
Okoń to popularna ryba i pospolita w zbiornikach wodnych. Występuje zarówno w wodach słonych, jak i słodkich, a także w płynących oraz stojących. Ma wysokie zdolności dostosowawcze, co pozwala mu osiągnąć niewątpliwy sukces. Większość gatunków, o których słyszymy w dzisiejszych czasach boryka się z ...
Podgrzybki, czyli borowiki drugiej kategorii
Podgrzybki, czyli borowiki drugiej kategorii
Nie ma drugiego tak kontrowersyjnego rodzaju grzybów jak podgrzybki. Dzięki dostępności badań DNA, pozwalających ustalić rysy ewolucyjne poszczególnych gatunków, na przełomie ostatnich dwóch dekad dokonano zasadniczych przetasowań w taksonomii. W rezultacie podgrzybki stały się borowikami i ...
Zasłonak rudy – grzyb, którego należy unikać jak ognia
Zasłonak rudy – grzyb, którego należy unikać jak ognia
Wystający z runa leśnego czerwonobrązowy kapelusz przykryty cieniem dębu lub brzozy to niemal na pewno zasłonak rudy. Grzyb ten lubi się podszywać pod gąskę, więc jest prawdziwym zagrożeniem dla niedoświadczonych zbieraczy. Mimo że okazy Cortinarius orellanu występują nielicznie na terenie ...
Jadalna czy trująca? Gąska zielonka to przysmak dla odważnych
Jadalna czy trująca? Gąska zielonka to przysmak dla odważnych
Jadalna czy trująca? Gąska zielona to grzyb, który budzi chyba największe kontrowersje w środowisku grzybiarzy i toksykologów. Mimo kilku przypadków zatruć, grzyby te w naszym kraju są wciąż uznawane za zdatne do spożycia. Chociaż nie mają niemal żadnych wartości odżywczych, są cenione ...
Bliskie spotkania z sarną
Bliskie spotkania z sarną
Dość spora grupa zwierząt po okresie godów, zmienia kolory. Ptaki wymieniają pióra, gady robią wylinki, płazy zmieniają kolor, owady gubią swoje stare pancerzyki, a ssaki zrzucają starą sierść. Nie inaczej jest w przypadku sarny − najpospolitszego polskiego ssaka parzystokopytnego. Chociaż ...
Co mamy wspólnego z lemurami? Okazuje się, że bardzo wiele
Co mamy wspólnego z lemurami? Okazuje się, że bardzo wiele
Homo sapiens, przynajmniej co niektóry, do dziś miewa problemy z akceptacją faktu bliskiego pokrewieństwa z małpami. Okazuje się jednak, że jeszcze wcześniej na naszym zacnym drzewie genealogicznym pojawiły się lemury, uważane za jedne z pierwszych naczelnych na świecie. Już ok. 60 milionów ...
Rydze – smaczne, ale tylko niektóre
Rydze – smaczne, ale tylko niektóre
„Rydze” to określenie pospolite, nieprawidłowe z naukowego punktu widzenia. Mowa bowiem o rodzaju botanicznym mleczajów (Lactarius), w ramach którego tylko jeden gatunek  - ten najsmaczniejszy – jest oficjalnie nazywany mleczajem rydzem. Grzybiarze zwyczajowo często odnoszą jednak ową ...
Jak rozwiązać dziki problem?
Jak rozwiązać dziki problem?
„Dzik jest dziki, dzik jest zły, dzik ma bardzo ostre kły. Kto spotyka w lesie dzika, ten na drzewo zaraz zmyka” – przekonywał w wierszu „ZOO” Jan Brzechwa. Niektórzy z nas bardzo dosłownie wzięli sobie do serca te słowa i próbują z dzikami walczyć. Czy słusznie? Trudno ocenić.