Sroka – inteligentna złodziejka
Sroka – inteligentna złodziejka
„Jesteś jak sroka, bo ciągnie Cię do błyskotek!” – mówią do siebie znajomi. I takich porównań związanych ze sroką jest mnóstwo w naszym języku. A ptak ten trochę sam sobie na to zapracował, trochę pomogły mu ludowe legendy oraz opowiadania, by uzyskać przydomek sroki „złodziejki”, bowiem w ...
Wróbel i mazurek – prawie jak bracia
Wróbel i mazurek – prawie jak bracia
 „Popatrz wróbel leci. Mało ostatnio tych wróbli tutaj jest” – słyszę od znajomego. Wróbli rzeczywiście mało, ale to akurat nie był wróbel. Właściwie nie wyprowadzałem z błędu mojego znajomego, bowiem gdyby spojrzeć na nazwę łacińską tego gatunku, ów błąd błędem nie był. Zarówno ...
Rydze – smaczne, ale tylko niektóre
Rydze – smaczne, ale tylko niektóre
„Rydze” to określenie pospolite, nieprawidłowe z naukowego punktu widzenia. Mowa bowiem o rodzaju botanicznym mleczajów (Lactarius), w ramach którego tylko jeden gatunek  - ten najsmaczniejszy – jest oficjalnie nazywany mleczajem rydzem. Grzybiarze zwyczajowo często odnoszą jednak ową ...
Smardze - rzadki przysmak dla ludzi… nielubiących grzybów
Smardze - rzadki przysmak dla ludzi… nielubiących grzybów
Smardze to grzyby wyjątkowe pod każdym względem. Niezwykła, bajkowa wręcz morfologia idzie w parze z wyjątkowo szlachetnym smakiem oraz rzadkim w Polsce występowaniem. Smardze są również zaskakująco wartościowe pod względem odżywczym i na dodatek wykazują dość ciekawe połączenie saprotrofowego ...
Koźlarze – kolorowe kapelusze, wyborne do suszenia!
Koźlarze – kolorowe kapelusze, wyborne do suszenia!
Koźlarze, zwane też kozakami, to dość popularne grzyby należące do rodziny borowikowatych. Na całym świecie opisano ich ponad 80 gatunków, przy czym niektóre źródła mówią nawet o ponad stu. Co najciekawsze, koźlarze to bardzo szczególny rodzaj botaniczny, do którego nie należą absolutnie ...
Zięba zwyczajna - nasz nadzwyczajny śpiewak
Zięba zwyczajna - nasz nadzwyczajny śpiewak
W Europie występuje prawie wszędzie, aż do północnego koła podbiegunowego, czyli za wyjątkiem najbardziej wysuniętych na północ części Skandynawii. W Azji zajmuje większość wschodniej części Rosji oraz północny Kazachstan, w Afryce zasiedla jedynie obszar na południe od Sahary i na Wyspach ...
Muchomory – femme fatale wśród grzybów!
Muchomory – femme fatale wśród grzybów!
Nie wszystkie muchomory są trujące! W tym liczącym ponad 600 gatunków rodzaju botanicznym znajdują się również grzyby jadalne, ale ze względów bezpieczeństwa większość źródeł odradza ich zbieranie. I trudno się dziwić – szacuje się, że aż 95% wszystkich śmiertelnych zatruć grzybami to ...
Gołąbki, czyli niedoceniany przysmak
Gołąbki, czyli niedoceniany przysmak
Do rodzaju gołąbków zaliczamy ok. 750 gatunków grzybów, z tym, że ich różnorodność jest tak wielka, że wciąż opisywane są nowe, podczas gdy inne gatunki są scalane. Jako grzyby blaszkowate budzą one zrozumiały respekt wśród zbierających, którzy boją się pomyłki z trującymi odmianami. ...
Chrońmy pustułki, są potrzebne!
Chrońmy pustułki, są potrzebne!
Jak myślę o pustułce, to oczyma wyobraźni sięgam po obraz piskląt, które zostały zabrane rodzicom. Często pokryte jeszcze białym puchem, przebywające na naszych balkonach z wielkimi oczami, jakby proszącymi o „coś”. W rzeczywistości one proszą, ale nie nas ludzi, tylko swoich rodziców o ...
Podgrzybki, czyli borowiki drugiej kategorii
Podgrzybki, czyli borowiki drugiej kategorii
Nie ma drugiego tak kontrowersyjnego rodzaju grzybów jak podgrzybki. Dzięki dostępności badań DNA, pozwalających ustalić rysy ewolucyjne poszczególnych gatunków, na przełomie ostatnich dwóch dekad dokonano zasadniczych przetasowań w taksonomii. W rezultacie podgrzybki stały się borowikami i ...
Pasaż zakupowy