Maślaki, czyli śliskie smakołyki
Maślaki, czyli śliskie smakołyki
Maślaki nie cieszą się tą samą estymą, co prawdziwki czy nawet podgrzybki. Ale są to smaczne i lubiane grzyby, doceniane w wielu krajach Europy i nie tylko. Na dzień dzisiejszy opisano 99 gatunków maślaków, z których niektóre, np. maślak syberyjski wpisane są na listę grzybów zagrożonych ...
Jeleń szlachetny – arystokrata wśród przeżuwaczy
Jeleń szlachetny – arystokrata wśród przeżuwaczy
Wrzesień to bardzo intensywny czas w świecie przyrody. Wiele zwierząt gromadzi wówczas zapasy na zimę, korzystając z dostępnych jeszcze owoców, kwiatów czy owadów lub ich larw. Każdy wtedy się ściga, by uszczknąć coś dla siebie. W świecie dużych oraz nieco mniejszych ssaków ostatni miesiąc ...
Gołąbek cukrówka - rzadki specjał grzybowy
Gołąbek cukrówka - rzadki specjał grzybowy
Gołąbek cukrówka nie figuruje w powszechnym rejestrze zainteresowań przeciętnego grzybiarza ze względu na niebezpiecznie wyglądające blaszki oraz pokrewieństwo z wieloma trującymi gatunkami. Koneserzy przekonują jednak, że szkoda jest zostawiać w lesie grzyby, które są prawdziwą rozkoszą dla ...
Hurtnica czarna - symbol pracowitości i zaradności
Hurtnica czarna - symbol pracowitości i zaradności
„Pracowity jak mrówka”, „mrówcza praca”, „mrówka niewielka, a góry kopie” – można by tak jeszcze długo wymyślać powiedzenia na temat tego owada. Czego one dowodzą? Jednego! Mrówka to istny pracuś. Zwierzę to działa niczym zaprogramowany robot, i chociaż z pozoru wydaje się, że wykonywane ...
Goryczak żółciowy czyli gorzkie rozczarowanie grzybiarza
Goryczak żółciowy czyli gorzkie rozczarowanie grzybiarza
Goryczak żółciowy nie jest grzybem trującym i nie ma również nic wspólnego z szatanem, poza tym, że oba gatunki należą do rodziny borowikowatych. Te „pomówienia” wynikają w dużej mierze z braków w edukacji mykologicznej, które nie zniechęcają nas jednak wcale od chodzenia na grzyby. ...
Opieńka miodowa – pyszny grzyb późnej jesieni
Opieńka miodowa – pyszny grzyb późnej jesieni
Miodowa w barwie i rosnąca na pniu – taka w skrócie jest opieńka miodowa (Armillaria mellea), którą w Polsce znamy również pod nazwami pierścianka, podpieniek czy bedłka opieńka. Jedną z jej największych zalet dla smakoszy jest okres występowania – opieńki miodowe rozpieszczają bowiem nasze ...
Podgrzybek zajączek, czyli najpospolitszy z borowików
Podgrzybek zajączek, czyli najpospolitszy z borowików
Podgrzybek zajączek nie jest już de facto podgrzybkiem! Jak to możliwe? Otóż we wciąż zmieniającej się taksonomii grzybów został przeniesiony z rodzaju podgrzybków do rodzaju borowików, a jego oficjalna łacińska nazwa zmieniona została z Xerocomus subtomentosus na Boletus subtomentosus. ...
Łasica ‒ mały drapieżnik o walecznym sercu
Łasica ‒ mały drapieżnik o walecznym sercu
Kiedy łasica pojawia się w okolicy, hodowcy drobiu powinni się mieć na baczności. Ssak ten mimo swoich niewielkich rozmiarów jest w stanie powalić na ziemię o wiele większe od siebie ofiary. Nie dość, że należy do zwierząt walecznych, to jeszcze jest niezwykle szybka. Mrugniesz okiem, a jej ...
Pieczarka łąkowa – równie dobra jak kupna!
Pieczarka łąkowa – równie dobra jak kupna!
Pieczarka łąkowa jest dziką krewną pieczarek uprawnych, sprzedawanych w supermarkecie. Kiedyś grzyb powszechny, dziś spotykana jest coraz rzadziej z racji na malejące połacie sprzyjającego środowiska oraz masowe zastosowanie chemicznych środków ochrony roślin.  Pieczarki łąkowe to ...
Olszówka czyli krowiak podwinięty – grzyb na cenzurowanym
Olszówka czyli krowiak podwinięty – grzyb na cenzurowanym
Olszówka to grzyb oficjalnie zaliczany do gatunków trujących, a więc zakazanych do spożycia. Niestety, przez wiele lat uważano ją za jadalną, więc i dziś niektórzy grzybiarze mają swoje zdanie. Trudno uwierzyć, ale nawet Polska Encyklopedia Powszechna wydawnictwa PWN z 1984 r., podaje, że ...
Pasaż zakupowy