Maślaki, czyli śliskie smakołyki
Maślaki, czyli śliskie smakołyki
Maślaki nie cieszą się tą samą estymą, co prawdziwki czy nawet podgrzybki. Ale są to smaczne i lubiane grzyby, doceniane w wielu krajach Europy i nie tylko. Na dzień dzisiejszy opisano 99 gatunków maślaków, z których niektóre, np. maślak syberyjski wpisane są na listę grzybów zagrożonych ...
Smardze - rzadki przysmak dla ludzi… nielubiących grzybów
Smardze - rzadki przysmak dla ludzi… nielubiących grzybów
Smardze to grzyby wyjątkowe pod każdym względem. Niezwykła, bajkowa wręcz morfologia idzie w parze z wyjątkowo szlachetnym smakiem oraz rzadkim w Polsce występowaniem. Smardze są również zaskakująco wartościowe pod względem odżywczym i na dodatek wykazują dość ciekawe połączenie saprotrofowego ...
Goryczak żółciowy czyli gorzkie rozczarowanie grzybiarza
Goryczak żółciowy czyli gorzkie rozczarowanie grzybiarza
Goryczak żółciowy nie jest grzybem trującym i nie ma również nic wspólnego z szatanem, poza tym, że oba gatunki należą do rodziny borowikowatych. Te „pomówienia” wynikają w dużej mierze z braków w edukacji mykologicznej, które nie zniechęcają nas jednak wcale od chodzenia na grzyby. ...
Podgrzybek zajączek, czyli najpospolitszy z borowików
Podgrzybek zajączek, czyli najpospolitszy z borowików
Podgrzybek zajączek nie jest już de facto podgrzybkiem! Jak to możliwe? Otóż we wciąż zmieniającej się taksonomii grzybów został przeniesiony z rodzaju podgrzybków do rodzaju borowików, a jego oficjalna łacińska nazwa zmieniona została z Xerocomus subtomentosus na Boletus subtomentosus. ...
Żołędnica europejska – prawdziwy leśny wspinacz
Żołędnica europejska – prawdziwy leśny wspinacz
Popielicowate, dawniej pilchy, to przedziwne ssaki, którym warto się bliżej przyglądać. Chociaż w przypadku tych zwierząt, przyglądanie się im z bliska może okazać się niezwykle trudne, bowiem są to prawdziwi leśni wspinacze, którzy praktycznie nie schodzą z koron drzew. Jednym z nich jest ...
Czubajka kania – zbierać czy nie zbierać?
Czubajka kania – zbierać czy nie zbierać?
Czubajki kanie w języku angielskim nazywane są grzybami parasolami, zaś w potocznej polszczyźnie funkcjonują dość podobne określenia: parasolnik, bedłka parasolowata czy deszczochron. Wszystko to za sprawą imponującego kapelusza, który niczym koronkowa czasza rozpościera się poziomo wokół. ...
Opieńka miodowa – pyszny grzyb późnej jesieni
Opieńka miodowa – pyszny grzyb późnej jesieni
Miodowa w barwie i rosnąca na pniu – taka w skrócie jest opieńka miodowa (Armillaria mellea), którą w Polsce znamy również pod nazwami pierścianka, podpieniek czy bedłka opieńka. Jedną z jej największych zalet dla smakoszy jest okres występowania – opieńki miodowe rozpieszczają bowiem nasze ...
Zima pod edredonem
Zima pod edredonem
Każda zima nad morzem nie może obejść się bez obserwacji tzw. kaczek morskich. Wśród nich lodówki, markaczki, uhle, podgorzałki, ogorzałki i one…edredony. Przepiękne kaczki o charakterystycznej głowie, sylwetce oraz pierzu, który docenia cały świat. Edredony są także stałymi gośćmi nad ...
Olszówka czyli krowiak podwinięty – grzyb na cenzurowanym
Olszówka czyli krowiak podwinięty – grzyb na cenzurowanym
Olszówka to grzyb oficjalnie zaliczany do gatunków trujących, a więc zakazanych do spożycia. Niestety, przez wiele lat uważano ją za jadalną, więc i dziś niektórzy grzybiarze mają swoje zdanie. Trudno uwierzyć, ale nawet Polska Encyklopedia Powszechna wydawnictwa PWN z 1984 r., podaje, że ...
Gawron ‒ inteligentny zbieracz
Gawron ‒ inteligentny zbieracz
Niemal siedem lat spędziłem na liczeniu gniazd w koloni gawronów w moim rodzinnym mieście. Wszyscy narzekali, że ptaki załatwiają swoje potrzeby gdzie popadnie i ich głów też nie oszczędzają. Muszę przyznać, że moją oszczędziły, mimo że chodziłem od drzewa do drzewa i pod drzewem, gdzie ...
Pasaż zakupowy