Gdzie żyją niedźwiedzie polarne?

Na biegunie północnym można spotkać kilka dosyć charakterystycznych zwierząt. Jednym z nich jest największy lądowy drapieżnik Ursus maritimus. Dziś odpowiemy na pytanie, gdzie żyją niedźwiedzie polarne. W Polsce mieszkają tylko w niewoli. W naszym kraju, poza ogrodami zoologicznymi, nie zobaczymy tego wyjątkowego misia (oczywiście nie umniejszając białemu osobnikowi, którego można spotkań na zakopiańskich Krupówkach). Dlatego też gatunek ten wzbudza w wielu z nas spore zainteresowanie.



gdzie mieszka niedźwiedź polarnyNiedźwiedzie polarne można znaleźć wokół bieguna północnego, fot. Vaclav Sebek/Shutterstock
  1. Gdzie występuje niedźwiedź polarny?
  2. Czym wyróżnia się niedźwiedź polarny?
Warto od razu podkreślić, iż niedźwiedzie polarne nie mieszkają wyłącznie na wspomnianym biegunie północnym. Region ich występowania jest nieco szerszy, ale o tym za chwilę. Ursus maritimus wyróżnia się grubym futrem w białym kolorze. Mimo iż jest on ssakiem lądowym, to sporo czasu spędza pod wodą, ponieważ jest doskonałym pływakiem. Co ciekawe, zwierzęta te (w przeciwieństwie do innych przedstawicieli gatunku) raczej nie zapadają w sen zimowy, polując przez cały rok.

Gdzie występuje niedźwiedź polarny?

Ssaki o grubym futrze są przystosowane do życia w trudnych warunkach, w których temperatura spada nawet poniżej -30 stopni Celsjusza. A więc, gdzie mieszka niedźwiedź polarny? Występuje przede wszystkim w rejonie koła podbiegunowego – na Alasce, w Kanadzie, Norwegii (w tym na wyspie Svalbard), Rosji, a także na Grenlandii (w części należącej do Danii) oraz w niektórych regionach Islandii. Należy jednak podkreślić, że ponad połowa światowej populacji tego gatunku żyje głównie w kanadyjskiej Zatoce Hudsona oraz Zatoce Jamesa. Warto również wspomnieć, że mimo iż Arktyka i Antarktyda są dosyć podobnymi siedliskami, pod względem panujących tam warunków, to gatunek Ursus maritimus nie występuje na południowym kontynencie.

Mimo iż niedźwiedzie polarne przychodzą na świat na lądzie, to większość czasu spędzają w wodzie. Zwierzęta żyją głównie na arktycznym lodzie morskim lub pływających na oceanie wyspach lodowych. Wynika to oczywiście z dostępu do ich ulubionego pożywienia, którym są foki (w szczególności nerpy), młode morsy oraz ptactwo i gryzonie. Ciekawostką jest to, że białe misie każdego roku pokonują nawet 15 tysięcy kilometrów, szukając jedzenia (zdecydowanie jest to ich podstawowym zajęciem).

Czym wyróżnia się niedźwiedź polarny?

Gatunek Ursus maritimus znacznie różni się od pozostałych niedźwiedzi m.in. brunatnych, mieszkających choćby w Polsce. Zwierzę to nie zapada w sen zimowy i dzięki sporej ilości zgromadzonego tłuszczu doskonale radzi sobie w trudnych warunkach pogodowych. Przez większość roku misie polarne wędrują wzdłuż skutych lodem brzegów. Preferują również tereny lodowe z licznymi pagórkami i szczelinami.

To, gdzie żyje lub okresowo występuje niedźwiedź polarny, jest często zależne od warunków panujących w danym regionie. Niestety wraz z globalnym ociepleniem, które powoduje zanikanie lodów morskich, zmniejsza się szansa przetrwania tego niezwykłego gatunku. Ponadto na Arktyce dochodzi do niszczenia środowiska naturalnego przez człowieka, co również może wpłynąć na zmniejszanie się liczebności tych lądowych drapieżników. Aktualnie ich populacja jest szacowana na 20–25 tysięcy osobników.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

1. Andersen M., Lie E., Derocher A., E., Belikov S., E., Bernhoft A., Boltunov A., N., Garner G., W., Skaare J., U., Wiig O., 2001. Geographic variation of PCB congeners in polar bears (Ursus maritimus) from Svalbard east to the Chukchi Sea. Polar Biol. 24, 231-238.
2. Derocher A. E., 2012. Polar bears. A complete guide to their biology and behaviour. Baltimore, MD, Johns Hopkins University Press.

Ocena (3.0) Oceń: