Największe koty na świecie

Połączenie kociej gracji i instynktu zabójcy sprawia, że koty są niesamowitymi zwierzętami. Na świecie jest 38 gatunków kotów, a każdy gatunek jest wyjątkowy, od nieuchwytnych panter śnieżnych, które tropią dzikie owce w górach Afganistanu, po lwy, które polują na gnu w Afryce Subsaharyjskiej. Jest wielu silnych pretendentów do korony największego kota na świecie, ale zwycięzca może być jeden. Oto 10 największych kotów na świecie!



Tygrys to największy gatunek dzikiego kota, fot. shutterstockTygrys to największy gatunek dzikiego kota, fot. shutterstock
  1. Tygrys
  2. Lew
  3. Jaguar
  4. Lampart
  5. Puma
  6. Gepard
  7. Pantera śnieżna
  8. Ryś
  9. Pantera mglista
  10. Karakal stepowy

Tygrys

Tygrys (Panthera tigris) to największy gatunek kota. Te kultowe koty w paski dorastają do 3 metrów długości jak lwy, ale tygrysy są cięższe i mogą ważyć nawet 300 kg. To trzy razy więcej niż waży najcięższa puma. Tygrysy żyją głównie w lasach tropikalnej Azji, w tym w Indiach i Indonezji, chociaż według IUCN można je również znaleźć w chłodniejszym klimacie na dalekim wschodzie Rosji i górach Bhutanu. Tygrysy znajdują się na szczycie łańcucha pokarmowego i polują na zwierzęta, takie jak jelenie i dzikie świnie. Tygrysy miały znacznie większy zasięg i znacznie większą populację, ale ich liczebność znacznie spadła w ciągu ostatnich 100 lat z powodu działalności człowieka, takiej jak kłusownictwo i utrata siedlisk. Według Panthery na wolności pozostało dziś tylko około 3900 tygrysów.
Tygrys azjatycki, fot. shutterstock

Lew

Lew (Panthera leo) est drugim co do wielkości gatunkiem kotów na świecie i są często nazywane „królami zwierząt” lub „królami dżungli”. Są najbardziej towarzyskimi kotami i żyją w tak zwanych grupach rodzinnych. Samce lwów są większe niż samice i mają charakterystyczne grzywy. Według National Zoo, samce mogą osiągnąć 3 metrów długości i ważyć do 250 kg. Populacje lwów maleją, ale można je znaleźć w większości krajów Afryki Subsaharyjskiej, takich jak Botswana, Tanzania i Republika Środkowoafrykańska. Według IUCN istnieje również izolowana populacja lwów azjatyckich żyjących w północno-zachodnich Indiach.
Lew, fot. shutterstock

Jaguar

Jaguar (Panthera onca) to największy duży kot żyjący w obu Amerykach. Mieszka w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, ale według IUCN większość jaguarów można spotkać w amazońskich lasach deszczowych. Ta majestatyczna bestia żyje w różnych typach siedlisk, od gęstych dżungli po lasy przybrzeżne. Poluje na różne zdobycze, od małych aligatorów po jelenie, a nawet leniwce na brzegach rzeki. Jego unikalna cętkowana sierść zapewnia doskonały kamuflaż na tle dżungli. Jaguary osiągają długość od 1,5 do 1,8 m bez ogonów i do 2,7 m z ogonami. Mogą ważyć do 158 kg.
Jaguar amerykański, fot. shutterstock

Lampart

Lamparty (Panthera pardus) to tajemnicze, ale i potężne drapieżniki cętkowane zamieszkujące części Afryki i Azji. Zwykle dorastają do 1,9 metra długości, wyłączając ogony. Według zoo w San Diego mogą również ważyć 75 kg. Naturalnie nieśmiałe i prowadzące nocny tryb życia lamparty spędzają dzień w ukryciu. Są doskonałymi wspinaczami, wykorzystując drzewa do wyszukiwania ofiar i przechowywania świeżych zdobyczy z dala od padlinożerców, takich jak lwy i hieny. Lamparty są czasami atakowane i zabijane przez inne duże koty, w tym lwy w Afryce i tygrysy w Azji, które postrzegają je jako konkurencję w walce o pożywienie. Lamparty zwykle zjadają średniej wielkości zdobycz, w tym małe antylopy i gazele.
Lampart afrykański, fot. shutterstock

Puma

Pumy (Puma concolor) są najbardziej rozpowszechnionymi dużymi kotami w obu Amerykach. Według Panthera, organizacji zajmującej się ochroną kotów, można je znaleźć od południowej Alaski i Kanady w zachodniej części Ameryki Północnej, po południowe Chile na dnie Ameryki Południowej. Kiedyś ich zasięg był znacznie większy, ale zostały wymazane ze wschodniej części Ameryki Północnej przez ludzi, z wyjątkiem niewielkiej populacji, która wciąż mieszka na Florydzie. Podejrzewa się, że wiele populacji pumy zmniejsza się również w Ameryce Środkowej i Południowej z powodu zagrożeń, takich jak utrata siedlisk i nielegalne kłusownictwo. Pumy mogą mieć ponad 2,4 m długości, łącznie z ogonami, i ważyć od 59 do 68 kg. Według IUCN w Ameryce Północnej jedzą głównie jelenie.
Puma płowa, fot. shutterstock

Gepard

Gepardy (Acinonyx jubatus) są najszybszymi zwierzętami lądowymi na Ziemi i mogą biec z prędkością do 112 km/h. Są to duże koty, które mogą urosnąć do 2,3 m długości, łącznie z ogonem. Gepardy zwykle ważą od 34 do 57 kg. Gepardy występują głównie w Afryce północnej, wschodniej i południowej. Żyją również w Azji, ale gatunek jest tam prawie wymarły, z wyjątkiem niewielkiej populacji w Iranie. Zwykle polują na małą lub średnią zdobycz, w tym głównie gazele. Gigantyczne gepardy kiedyś wędrowały po Ziemi i były znacznie większe niż gepardy żyjące współcześnie.
Gepard grzywiasty, fot. shutterstock

Pantera śnieżna

Według Snow Leopard Trust, organizacji non-profit zajmującej się ochroną panter śnieżnych, pantery śnieżne (Panthera uncia) to nieuchwytne koty żyjące w górach Azji Środkowej, w tym w Afganistanie i Chinach. Pantery śnieżne dorastają do 1,3 m długości od głowy do zadu, ale ich ogony mogą dodać kolejny metr do całkowitej długości ciała. Mogą ważyć do 54 kg. Pantery śnieżne wolą polować na dzikie owce i inne gatunki żyjące w klifach. Jednak działalność człowieka zmniejszyła liczbę ich siedlisk, więc duże koty czasami polują na zwierzęta domowe, takie jak kozy. To doprowadza do konfliktu z lokalnymi pasterzami, którzy zabijają lamparty w odwecie.
Pantera śnieżna, fot. shutterstock

Ryś

Ryś to dziki kot z czarnymi kępkami futra na uszach i krótkimi ogonami. Występują w Ameryce Północnej, Europie i Azji. Ryś rudy (Lynx rufus), najmniejszy z czterech gatunków rysi, jest tylko około dwa razy większy od domowego kota domowego, ale inne rysie mogą być znacznie większe. Ryś euroazjatycki (Lynx lynx) jest największym gatunkiem rysia i może mieć 1,3 m długości i ważyć do 36 kg, zgodnie z University of Michigan Animal Diversity Web (ADW). Ryś zjada różne zdobycze w całym swoim zasięgu, w tym gryzonie, ptaki i jelenie.
Ryś euroazjatycki z młodymi, fot. shutterstock

Pantera mglista

Pantery mgliste (Neofelis nebulosa) są mniejsze niż lamparty i inne duże koty. Według zoo w San Diego pantery mgliste mogą dorastać do 1 metra długości i ważyć do 25 kilogramów. Populacja pantery mglistej rozciąga się od Nepalu, przez Azję Południowo-Wschodnią, aż do Chin. Jednak ich populacja jest rozdrobniona i zmniejsza się z powodu działalności człowieka, takiej jak wylesianie i nielegalne polowania. Żywią się różnymi zdobyczami, w tym lorisami (gatunek małych naczelnych) i małymi jeleniami.
Pantera mglista, fot. shutterstock

Karakal stepowy

Średniej wielkości karakale (Lynx caracal), zwane także rysiami stepowymi, nie mają plam ani pasków, mają dłuższe nogi i smuklejsze ciało niż prawdziwy ryś. Najbardziej zauważalną cechą karakala są długie, czarne kępki włosów lub frędzle na uszach. Te niezwykłe uszy mają ponad 20 mięśni, które obracają się jak talerze satelitarne, aby wykrywać dźwięki. Waga dorosłych samców waha się między 13 – 18 kg, samice ważą mniej około 12 kg, a ich długość wynosi od 60 do 90 cm. Populacja karakali rozciąga się od Afryki i Bliskiego Wschodu do Indii. Karakal jest doskonale przystosowany do potencjalnie surowych środowisk sawanny, półpustyni, suchych lasów, stepów i surowych gór. Karakale są oportunistycznymi drapieżnikami, polującymi na wszystko, co mogą znaleźć, w tym ptaki, gryzonie, mangusty, góralki, a nawet małe małpy. Pomimo skrytych nawyków, karakale są częścią ludzkiego życia od setek lat. W Indiach i Persji używano ich do polowania na ptaki. Współcześnie niestety większość azjatyckich populacji karakali gwałtownie spada i trzeba znaleźć nowe sposoby, aby ludzie mogli żyć z tym tajemniczym kotem.
Karakal stepowy, fot. shutterstock
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. “The Biggest Cats in the World”; travel4wildlife.com; 2021-11-17
  2. Akanksha Ghansiyal; “Where Can You Find The Biggest Cats In The World?”; travel.earth; 2021-11-17
  3. “The Largest Cats in the World”; swedishnomad.com; 2021-11-18
  4. “Big cat guide: how to identify each species and where to see”; discoverwildlife.com; 2021-11-18
  5. National Geographic; “Big Cats”; nationalgeographic.com; 2021-11-17
  6. “List of Big Cats ”; bigcatswildcats.com; 2021-11-18
Ocena (3.0) Oceń: