Największe ptaki na świecie

Wiele ptaków, które spotykamy na co dzień, są niewielkie i często ważą zaledwie kilka gramów. Ale niektóre gatunki są zaskakująco duże, prześcigając wzrostem ludzi. Większość największych ptaków na świecie jest nielotna, co pozwala im mieć gęstsze kości i cięższe ciała. Ale za to wyewoluowały inne cechy, które pozwalają im bronić się przed drapieżnikami, takie jak silne mięśnie nóg, i ostre pazury. Oto 10 największych ptaków na świecie!



Strusie uważane są za największe ptaki na świecie, fot. shutterstockStrusie uważane są za największe ptaki na świecie, fot. shutterstock
  1. Struś czerwonoskóry
  2. Struś szaroskóry
  3. Kazuar hełmiasty
  4. Kazuar jednokoralowy
  5. Emu
  6. Pingwin cesarski
  7. Nandu szare
  8. Kazuar mniejszy
  9. Indyk zwyczajny
  10. Nandu plamiste

Struś czerwonoskóry

Strusie to największe żyjące ptaki na świecie, o średniej masie 104 kg i średniej wysokości do 210 cm. Największym masowo ptakiem na świecie jest struś pospolity (Struthio camelus), który żyje na równinach Afryki i Arabii. Samce mogą osiągnąć wysokość 2,8 m i ważyć ponad 156 kg. Z kolei samica składają największe jaja spośród wszystkich ptaków. Uważa się również, że strusie mają największe oczy o średnicy 50 mm ze wszystkich kręgowców lądowych. Strusie pochodzą z Afryki, ale hodowane są na całym świecie, szczególnie ze względu na ich pióra, jaja i mięso
Struś czerwonoskóry, fot. shutterstock

Struś szaroskóry

Ten gatunek to ogromny, nielotny ptak, którego samce osiągają nawet 275 cm! Samce szmają niebiesko-szarą szyję i nogi, ale dziób i przód nóg stają się różowe podczas okresu godowego. Samice mają matowe cieliste nogi i szyję. Strusie występują w różnych suchych siedliskach, w tym na łąkach i półpustyniach. Są bardzo podobne do strusia pospolitego, ale samce różnią się niebieskimi nogami i szyją oraz brakiem białego pierścienia u podstawy szyi. Struś szaroskóry (Struthio molybdophanes) do 2014 r. był uważany za podgatunek strusia zwyczajnego (Stuthio camelus), który oddzielił się od wszystkich innych gatunków ptaków 72,8 mln lat temu.
Struś szaroskóry, fot. shutterstock

Kazuar hełmiasty

Kazuar hełmiasty (Casuarius casuarius), ze średnią wagą 45 kg i wysokością dochodzącą do 155 cm, jest tylko nieznacznie większy od swojego kuzyna, kazuara północnego. Kazuary występują w północno-wschodniej Australii, Indonezji i Nowej Gwinei. Oprócz tego, że są jednymi z największych ptaków na świecie, często określane są mianem najniebezpieczniejszych. Palce ptaków wyposażone są w sztyletowate pazury i kostny wyrostek na głowie. Obie te cechy, w połączeniu z agresywnym zachowaniem kazuara, czynią z niego wyjątkowo groźne zwierzę. Poza tym kazuar jest nielotem, bardzo szybo biega i bardzo dobrze pływa. Skacze na wysokość do 1,5 m.
Kazuar chełmiasty, fot. shutterstock

Kazuar jednokoralowy

Kazuary jednokoralowe (Casuarius unappendiculatus) są nieco mniejsze od Casuarius casuarius, mając średnią wagę 44 kg i przeciętną długość 149 cm. Są powszechne i endemiczne dla przybrzeżnych bagien i nizinnych lasów deszczowych północnej Nowej Gwinei oraz wysp Yapen, Batanta i Salawati. Podobnie jak inne gatunki kazuarów, Casuarius unappendiculatus jest ptakiem nielotnym. Pomimo krępej budowy, kazuar jednokoralowy – może biec w z prędkością 50 kilometrów na godzinę. Casuarius unappendiculatus jest ptakiem nieśmiałym i samotnym. Jego dieta składa się głównie z jagód, owoców i małych zwierząt, takich jak myszy, szczury, żaby, węże, jaszczurki, mniejsze ptaki oraz różne małe owady i ślimaki.
Kazuar jednokoralowy, fot. shutterstock

Emu

Emu (Dromaius novaehollandiae) to największy nielotny ptak Australii. Osiąga do 2 m wysokości i waży do 60 kg. Zamieszkuje sawanny i lasy Australii. Emu żywi się roślinami, nasionami, owocami, jaszczurkami i innymi owadami. Emu ewoluowały, aby biegać szybko i pomimo tego, że nie mogą latać, mają szczątkowe skrzydła, którymi machają, by ustabilizować pozycję podczas biegu. Przystosowany do wędrówek i biegu ma bardzo długie i silnie umięśnione nogi, które pomagają im osiągnąć maksymalną prędkość 50 km/h. Emu tworzą pary w sezonie letnim i rozmnażają się w chłodniejszej porze roku. W Polsce istnieją hodowle emu. Pierwsze hodowle powstawały w Australii. Później chów tego wielkiego ptaka zaczął upowszechniać się w innych krajach. Udomowione osiągają wagę większą, niż te żyjące na wolności.
Emu, fot. shutterstock

Pingwin cesarski

Największym pingwinem na świecie jest pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri), który występuje w całej Antarktyce. Te pingwiny mogą osiągnąć wysokość 1,35 m i wagę 46 kg. Są zarówno najwyższymi, jak i najcięższymi pingwinami na świecie i podobnie jak wszystkie inne pingwiny nie potrafią latać. Pingwin cesarski jest jedynym pingwinem, który rozmnaża się podczas antarktycznej zimy i pokonuje dystans do 120 km po lodzie, by dotrzeć do kolonii lęgowych zawierających kilka tysięcy ptaków. Samce pingwina cesarskiego w okresie lęgowym tracą do 15 kg, chroniąc jaja przed ekstremalnym chłodem przez ponad 2 miesiące.
Pingwiny cesarskie, fot. shutterstock

Nandu szare

Ważące 20–27 kilogramów nandu szare (Rhea americana), to największy południowoamerykański (Argentyna, Boliwia, Brazylia, Paragwaj i Urugwaj) nielotny ptak. Pokrojem przypomina strusia, choć jest od niego mniejszy. Nogi są długie, mocne, zakończone trzema palcami. Podobnie jak w przypadku wielu ptaków z tej listy, nandu jest nielotny i szybki, może osiągnąć prędkość do 60 km/h. Chociaż ich duże skrzydła są bezużyteczne do lotu, służą do utrzymania równowagi i zmiany kierunku podczas biegu. Ten zamieszkujący łąki gatunek Rhea americana jest wszystkożerny. Oprócz roślin lubi jeść koniki polne, jaszczurki, żaby, małe ptaki i niektóre węże. Jest gatunkiem bliskim zagrożenia (kategoria NT na liście IUCN). Jego jaja oraz mięso są spożywane, z piór wytwarza się miotełki do kurzu, a ze skóry wyrabiana jest odzież.
Nandu szare, fot. shutterstock

Kazuar mniejszy

Najmniejszy z gatunków kazuarów, ale wciąż wystarczająco duży, by znaleźć się na tej liście, kazuar mniejszy (Casuarius bennetti) osiąga długość ciała 100–110 cm i może ważyć do 17,6 kg. Kazuary karłowate można znaleźć tylko w lasach górskich do wysokości 3300 metrów w Nowej Gwinei, Nowej Brytanii i na wyspie Yapen. Jak wszystkie kazuary jest typem samotnika, w pary łączy się tylko w okresie godowym. Kazuar mniejszy był kilka lat temu uważany za gatunek bliski zagrożenia, ale w 2015 roku został sklasyfikowany jako gatunek najmniejszej troski.
Kazuar mniejszy, fot. shutterstock

Indyk zwyczajny

Indyk zwyczajny (Meleagris gallopavo) to największy gatunek ptaka, który potrafi latać. Waży średnio 13,5 kg, a jego długość dochodzi do 24 cm. Pomimo swoich rozmiarów są zwinnymi lotnikami, które trzymają się blisko ziemi i latają na odległości nie dłuższe niż 400 metrów. Indyk pochodzi z Ameryki Północnej, ale swoją nazwę zawdzięcza indykowi domowemu, który został błędnie zidentyfikowany jako niespokrewniony gatunek importowany do Europy przez tureckich kupców. Udomowione indyki nie potrafią latać, ponieważ są za grube, a ich mięso jest białe, w przeciwieństwie do indyków dzikich, których mięso jest ciemne i smakuje bardziej jak dziczyzna.
Indyk, fot. shutterstock

Nandu plamiste

Nandu plamiste (Rhea pennata) występujący na nizinnych sawannach środkowej Ameryki Południowej nandu jest jednym z największych ptaków na świecie. A jeśli chodzi o półkulę zachodnią, żaden inny ptak nie może się z nim równać pod względem wagi i długości ciała. Te nielotne olbrzymy mogą ważyć ponad 25 kg – około 800 razy więcej niż wróbel – i mierzyć do 1 metra długości. Ta wysokość daje nandu dobry widok na otwarte tereny, na których żyją, pomagając im dostrzec drapieżniki. Polowanie, w połączeniu z utratą siedlisk, są głównymi czynnikami wpływającymi na spadek populacji nandu plamistego, a gatunek jest obecnie uważany za bliski zagrożenia.
Nandu plamiste, fot. shutterstock
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. Sara Rigby; “Top 10: The world’s largest birds”; sciencefocus.com; 2021-11-26
  2. Safaris Africana; “The Biggest Birds In The World”; safarisafricana.com; 2021-11-25
  3. BirdSpot; “The 10 Biggest Birds In The World”; birdspot.co.uk; 2021-11-25
  4. Ivan Phillipsen; “The Biggest Birds in the World – Past and Present”; wildlatitudes.com; 2021-11-24
  5. Elaina Zachos; “The Biggest Bird That Ever Lived and 5 More Bird Superstars”; nationalgeographic.com; 2021-11-24
Ocena (4.6) Oceń: