Zobacz także
Chałwa – właściwości i rodzaje. Przepis na chałwę
Chałwa – smakołyk o niezwykłych właściwościach
Jedni ją lubią, inni za nią nie przepadają. Ten nieco specyficzny smakołyk jest nie tylko smaczny, ale także niestety i kaloryczny. Jednak od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwilę ...
Cydr jabłkowy – właściwości i rodzaje. Przepis na cydr jabłkowy
Czy warto pić cydr jabłkowy?
Pojęcie cydru jabłkowego nie jest jednoznaczne. W Ameryce Północnej pod tą nazwą rozumie się bezalkoholowy napój z niefiltrowanego soku jabłkowego. W ogromnej części Europy jednak cydr jabłkowy ...
Fasola adzuki warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli adzuki
Fasola adzuki – odchudza, oczyszcza i odżywia
Czerwone ziarenka fasoli adzuki to jeden z charakterystycznych elementów kuchni azjatyckiej. W naszym kraju roślina ta nie cieszy się zbyt dużą popularnością, jednak zaczyna po nią sięgać coraz ...
Ocet balsamiczny przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu balsamicznego
Ocet balsamiczny – na zdrowie!
Naturalnie gęsty, ciemnobrązowy i bogaty w aromat – taki jest najbardziej wykwintny ocet stosowany w kulinariach – ocet balsamiczny. Wśród octów nie ma sobie równych, zwłaszcza jeśli jest ...
Sałatka z komosy ryżowej i ziół
Sałatka z komosy ryżowej i ziół
Kiedy po zabieganym dniu marzymy o chwili przyjemności, zaparzmy kubek swojej ulubionej herbaty i przygotujmy pyszną, pożywną kolację. Jeśli szukamy propozycji na lekki posiłek, sięgnijmy po ...
Wasabi przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie wasabi
Wasabi – przeciwdziała próchnicy i oczyszcza organizm
Zapewne każdy z nas kojarzy sushi, gwiazdę japońskiej kuchni. Jednak sushi nie istnieje bez charakterystycznej zielonkawej pasty, która słynie ze swojej niezwykłej mocy, czyli bez wasabi. Ten ...
Zsiadłe mleko – właściwości, skład i zastosowanie zsiadłego mleka
Zsiadłe mleko wzmocni zdrowie całej rodziny!
Zsiadłe mleko to poniekąd nostalgiczny produkt z przeszłości – tradycyjnie wyrabia się je bowiem z niepasteryzowanego, świeżego krowiego mleka, którego dziś ze świecą szukać. Istnieje jednak ...
Kiwi owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kiwi
Kiwi – czego jeszcze o nim nie wiesz?
Chiński agrest, jak nazywano kiedyś kiwi, to owoc odkryty stosunkowo niedawno. O jego szybkiej karierze przesądziły cenne wartości odżywcze, właściwości oczyszczające oraz odchudzające. Warto ...
Opuncja figowa owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze opuncji figowej
Opuncja figowa – intrygujący owoc kaktusa
Opuncja figowa została ujarzmiona przez człowieka już ok. 9 tysięcy lat temu. Uważa się, że właśnie wtedy ludność zamieszkująca obszar południowego Meksyku zaczęła świadomie uprawiać rośliny, ...
Wodorosty wakame, czyli przepis na bulion z orientalną nutą
Bulion z orientalną nutą
Glony wakame to popularny składnik w japońskiej kuchni, ale nie tylko. Wakame coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, bo wakame są proste w przyrządzeniu, a poza tym są ...