Zobacz także
Patison warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze patisona
Patison – warzywo z odległej galaktyki
Dzieła matki natury nierzadko zachwycają i intrygują swoim wyglądem. Jednym z takich „cudów” są z pewnością patisony – warzywa przywodzące na myśl niezidentyfikowany obiekt latający. Spokrewniona ...
Wędliny ‒ właściwości, skład i rodzaje wędlin
Apetyczne, ale groźne! Co jeszcze wiemy o wędlinach?
Wędliny obecne są we większości polskich domów, a jednocześnie nie schodzą z ust dietetyków przestrzegających przed konsumpcją przetworzonej żywności. Słone i zazwyczaj wędzone, te zimne ...
Musli ‒ właściwości, skład i rodzaje musli
Dlaczego warto zaczynać dzień od musli?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pierwsze danie powinno być pożywne, zdrowe i smaczne. Doskonałym pomysłem na takie śniadanie jest musli, które charakteryzuje się dużą zawartością ...
Zupy ‒ właściwości, skład i rodzaje zup
Zupy z całego świata - popularne i te mniej znane
Trudno o prostsze i tańsze danie niż zupa. I choć ogromną jej większość stanowi woda, to dodatki do niej decydują o smakach, aromatach, a także walorach odżywczych. A te obejmują wszystko od ...
Porzeczki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze porzeczek
Porzeczka - reguluje poziom cukru we krwi i zbija cholesterol
Każdy właściciel działki lub ogródka powinien znaleźć w nim miejsce na krzak porzeczki. A najlepiej na kilka, by poza znaną wszystkim czarną, móc posadzić obok jeszcze czerwoną i białą. One ...
Kapusta włoska warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty włoskiej
Kapusta włoska – jedno z najzdrowszych polskich warzyw!
Nazywana królową kapust, jest międzynarodowym kulinarnym hitem, którego historia liczy sobie wszak nie wiele więcej niż 500 lat. Kapusta włoska prawdopodobnie narodziła się na granicy dzisiejszej ...
Bób warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze bobu
Bób – chroni kości, serce i dba o sylwetkę
Bób to skarbnica wartości odżywczych. Ta roślina strączkowa może pochwalić się dużą zawartością białka, kwasu foliowego czy witamin z grupy B. Jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny i sycący. Warto ...
Sok z ananasa ‒ właściwości, skład i zastosowanie soku z ananasa
Egzotyczny zastrzyk zdrowia. Dlaczego warto pić sok z ananasa?
W krajach tropikalnych świeżo wyciskany sok ananasowy jest niezwykle popularnym napojem, doskonale zaspokajającym pragnienie i skutecznie pobudzającym zmysły. Owa popularność skłoniła przemysł ...
Mleko w proszku – właściwości, skład i zastosowanie mleka w proszku
Czy mleko w proszku jest dobre czy złe dla twojego zdrowia?
Mleko w proszku zazwyczaj kojarzone jest z pokarmem, które podaje się małym dzieciom. W rzeczywistości na co dzień każdy z nas ma z nim do czynienia - znajduje się w wielu produktach, o czym nie ...
Langusty ‒ właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie langust
Langusty – morska alternatywa dla raków
Langusty to jadalne morskie skorupiaki, cieszące się olbrzymią popularnością na całym świecie. Wyglądem przypominają homary i faktycznie należą do tego samego rzędu dziesięcionogich, choć tak ...
Pasaż zakupowy