Zobacz także
Pita – właściwości, skład i rodzaje pity
Pita – chlebek w egzotycznym wydaniu
Chlebek (lub placek) pita jest jednym z najstarszych rodzajów chleba. Jest on podstawowym elementem w kuchni wielu krajów basenu Morza Śródziemnego, m.in. w Grecji, Turcji, Egipcie czy Maroko. ...
Kwaśnica – właściwości i skład. Przepis na kwaśnicę
Kwaśnica – tajemnica tradycyjnego dania kuchni podhalańskiej
Każdy region danego kraju może pochwalić się jakimś tradycyjnym daniem. Na Podhalu szczycą się kwaśnicą – bardzo kwaśną, sycącą, rozgrzewającą i bogatą w składniki zupą. Nie można jej zaliczyć do ...
Krem z dyni poprawi humor i rozgrzeje
Ta zupa z dyni poprawi humor i rozgrzeje
Niska temperatura, a także szybko zapadający zmrok to czynniki, które niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Podczas przesilenia jesienno-zimowego  możemy odczuwać senność i problemy ...
Focaccia – właściwości, skład i rodzaje focaccii
Focaccia – na przekąskę włoska klasyka
Starożytny chlebek przypominający swoją fakturą spód od pizzy? Ten warunek spełnia focaccia, przekąska kojarzona z kuchnią włoską. Według historyków focaccia powstała na długo przed powstaniem ...
Jarmuż warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jarmużu
Jarmuż – kultowe warzywo
Jarmuż jest rośliną, która zrobiła niesamowitą karierę w XXI wieku. Jest obowiązkowym składnikiem diety wegańskiej i wegetariańskiej, a słynne smoothie jarmużowe możemy zamówić w każdej kawiarni ...
Guacamole – właściwości, skład i wykorzystanie guacamole
Guacamole – najzdrowszy dip świata
Guacamole to pasta z awokado, która gości już na stołach całego świata. W samych Stanach Zjednoczonych co roku w dniu wielkiego finału rozgrywek futbolu amerykańskiego, Super Bowl, zjada się ...
Dyniowe babeczki z wyraźną nutą korzennych przypraw
Dyniowe babeczki z korzenną nutą
Dynia kojarzona jest często z przełomem października i listopada, ale tak naprawdę sezon na nią rozpoczyna się już z końcem sierpnia. Jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i składników ...
Zupa miso - właściwości i skład. Przepis na zupę miso
Leczniczy potencjał zupy miso
Miso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni japońskiej. Pasta na bazie sfermentowanej soi nie tylko jest smaczna i pożywna, lecz także uchodzi za sekret długowieczności ...
Orzechy laskowe - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie orzechów laskowych
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Smak orzechów laskowych zna każdy z nas. Choć nie każdy próbował ich w czystej postaci, a raczej jako składnika czekolad, czekoladek, batoników, wafli, kremów… Orzechy leszczyny pospolitej ...
Bita śmietana – właściwości, skład i wykorzystanie bitej śmietany
Bita śmietana – słodki dodatek do deserów
Bita śmietana to niekwestionowana królowa każdego deseru. Stanowi doskonałe wykończenie wszelkiego rodzaju słodkiej przekąski. Pomimo, że jest delikatna i kremowa w smaku, to czy tak naprawdę ...
Pasaż zakupowy