Zobacz także
Ryż brązowy - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże ryż brązowy ciekawostki
Ryż brązowy chroni przed cukrzycą i chorobami serca
Brązowy ryż to skrót myślowy oznaczający pełne ziarno rośliny Oryza sativa, tej samej,  z której pochodzi popularny biały ryż. Oczyszcza się je jedynie z zewnętrznej, niejadalnej plewy, ...
Bób warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze bobu
Bób – chroni kości, serce i dba o sylwetkę
Bób to skarbnica wartości odżywczych. Ta roślina strączkowa może pochwalić się dużą zawartością białka, kwasu foliowego czy witamin z grupy B. Jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny i sycący. Warto ...
Tortilla – właściwości, skład i rodzaje tortilli
Tortilla – jeden placek, setki sposobów podania
Tortilla to potrawa, która liczy sobie już ponad 12 tysięcy lat i sięga korzeniami najstarszych społeczeństw Ameryki Południowej.  Tradycyjnie przygotowywana z kukurydzy, była podstawowym ...
Masa kajmakowa – właściwości, skład i wykorzystanie masy kajmakowej
Masa kajmakowa – słodki składnik deserów
Kajmak, zwany również masą korówkową albo masą kajmakową, to popularny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Słodka, gęsta masa powstaje na bazie masła i schłodzonego mleka. Kajmak najczęściej ...
Pasta Marmite - właściwości, skład i wykorzystanie pasty Marmite
Marmite – kontrowersyjna drożdżowa pasta
„Marmite” to słowo, które budzi w sercach większości Brytyjczyków to, co Polacy czują na myśl o bigosie czy wigilijnym barszczu. Nietypowy przysmak ma niewiele ponad 100 lat, a w kulturze ...
Przepis na masło orzechowo-sezamowe
Przepis na masło orzechowo-sezamowe
Masło orzechowe to popularny do kanapek, naleśników czy placków. W wersji z sezamem będzie stanowić nie tylko smaczną, ale i pożywną przekąskę.
Bergamotka owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze bergamotki
Bergamotka– pyszny cytrus na trądzik, wysypki, bóle gardła
Pomarańcza bergamotka (Citrus bergamia) to ciekawy cytrus należący do rodziny rutowatych, który większości świata znany jest przede wszystkim jako popularna nuta zapachowa w perfumach i wodach ...
Ogórek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze ogórka
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
„Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa. Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. Roślina w „zielonym garniturku” jest jednak silnie zakorzeniona ...
Sos tatarski – właściwości, skład i zastosowanie sosu tatarskiego
Sos tatarski – europejski przysmak na polskich stołach
Sos tatarski to jeden z najpopularniejszych sosów w Europie. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiają się już w XVIII-wiecznych angielskich książkach kucharskich. Informacje dotyczące sosu ...
Harira – właściwości i skład. Przepis na harirę
Harira – tyle zdrowia w jednej aromatycznej misce
Harira to niezwykła marokańska zupa, którą je się przede wszystkim w trakcie Ramadanu. Oryginalne połączenie smaków i składników idzie w parze z sytością, co uzasadnia olbrzymią popularność ...