Zobacz także
Ćwikła – właściwości, skład i wykorzystanie ćwikły
Ćwikła – dobra nie tylko od święta
W polskiej literaturze ćwikła po raz pierwszy została opisana w XVI wieku przez Mikołaja Reja w jego ‘’Żywocie człowieka poczciwego’’. Od tamtej pory to dobrze znany w Polsce dodatek do mięs i ...
Kasztany - właściwości i zastosowanie. Na co pomagają kasztany?
Dlaczego warto zbierać kasztany?
Kasztanowce lubimy głównie za kasztany – ciemnobrązowe, koliste nasiona o gładkiej i lśniącej powierzchni, z wyraźnie odcinającą się plamką, tak zwanym hilum. Chyba każdy, kto zobaczy leżącego na ...
Felinoterapia − doktor kot dobry na wszystko?
Felinoterapia − dr kot dobry na wszystko?
Masz stresującą pracę? Dopada cię jesienna chandra? Nie masz humoru, energii i motywacji do działania? Zastosuj felinoterapię! Terapia z udziałem kotów podobno działa cuda.
Smażone ziemniaki w opakowaniu z ziemniaków
Smażone ziemniaki w opakowaniu z ziemniaków
Ekologiczne opakowanie na frytki zrobione z obierków od ziemniaków – na taki pomysł wpadła grupa włoskich projektantów - Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile i Pietro Gaeli – którzy postanowili ...
Serek homogenizowany – właściwości, skład i zastosowanie serka homogenizowanego
Serek homogenizowany szkodliwy dla zdrowia?
Serek homogenizowany dla wielu osób stanowi podstawę każdego śniadania. Można go jeść na słodko, w wersji wytrawnej, albo też wkomponować w niego ulubione dodatki. Charakteryzuje się on lekką i ...
Tacos ‒ właściwości i skład. Przepis na meksykańskie tacos
Tacos - co to takiego?
Tacos to najpopularniejsze danie kuchni meksykańskiej, które stało się swoistym symbolem tego kraju. Stanowi rodzaj przekąski, którą zjada się "na raz". To popularne jedzenie dostępne jest w ...
Pszenica frikeh - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże pszenica frikeh ciekawostki
Frikeh – najzdrowsza forma pszenicy
Frikeh to tradycyjne zboże, które wraca do łask na fali zainteresowania dietą etniczną i zdrową żywnością. Pomimo egzotycznej nazwy nie mówimy jednak o dawno zapomnianym gatunku, ale o ...
Fasola czarne oczko warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli czarne oczko
Fasola czarne oczko – egzotyczna roślina strączkowa
Fasola czarne oczko zwana bywa też groszkiem czarne oczko ze względu na swój dość nietypowy kształt. Angielską nazwę tego strączkowego warzywa – Black Eyed Peas – rozsławiła pod koniec XX w. ...
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Dla pracujących na pełny etat, a nawet uczniów i studentów śniadanie jest posiłkiem najbardziej problematycznym. Poranna godzina, pośpiech i pusta lodówka często sprawiają, że ma się ochotę ...
Kasza jęczmienna (perłowa, pęczak) - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza jęczmienna
Perłowa czy pęczak? Poznaj zalety kaszy jęczmiennej
Według badania przeprowadzonego w 2016 r. przez Federację Branżowych Producentów Rolnych, aż 70% polskich mam chętnie gotuje rodzinie kaszę jęczmienną jako dodatek do obiadu. W tym rankingu kasza ...