Zobacz także
Szczaw warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczawiu
Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw jest rośliną, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Niektórzy traktują ją wyłącznie jako chwast, inni cenią ze względu na właściwości odżywcze – głównie bardzo wysoką zawartość witaminy C ...
Romanesco warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze romanesco
Romanesco – logarytm zdrowia
Jeśli szukamy warzywa o wyglądzie łączącym cechy kalafiora i brokułu, a jednocześnie chcemy zamienić charakterystyczną dla nich goryczkę w słodycz, romanesco będzie dla nas propozycją doskonałą. ...
Kiełki grochu – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki grochu?
Kiełki grochu – wegetariański przysmak z ciekawym zielonym wariantem
Kiełki grochu nie cieszą się tak olbrzymią popularnością jak kiełki soi czy soczewicy, ale zyskują coraz większe uznanie na świecie w swej doroślejszej postaci - jako zielone pędy do ...
Szpinak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze  szpinaku
Szpinak – zielona bomba witaminowa
Choć szpinak na trwałe już zakorzenił się w polskiej kuchni, jego historia sięga dalekiej Azji. Uważa się, że ok. IX wieku Maurowie przywieźli aromatyczne zielone liście z Persji na Sycylię. Do dnia ...
Glutaminian sodu – właściwości, działanie i zastosowanie glutaminianu sodu
Przyprawa, która zrewolucjonizowała przemysł spożywczy
Glutaminian sodu cieszy się złą sławą wśród zwolenników zdrowego stylu życia. Traktowany powszechnie jako niebezpieczna chemia dodawana do żywności ma w rzeczywistości także swoje pozytywne ...
Sok z bzu czarnego – właściwości, skład i zastosowanie soku z bzu z czarnego
Sok z bzu czarnego – fioletowy skarb na jesień i zimę!
Sok z czarnego bzu pozwolił opanować epidemię grypy, która wybuchła w 1995 r. w Panamie. Drobne fioletowo-czarne owoce cieszą się jednak leczniczą renomą od długich wieków, a ponieważ nie powinny ...
Jak usunąć nieprzyjemny zapach z lodówki?
Jak usunąć nieprzyjemny zapach z lodówki?
Mięso, warzywa, nabiał ‒ często to, co przechowujemy w lodówce wydziela zapachy, które mieszając się ze sobą, zamieniają się w dość nieprzyjemną woń. Nie warto sięgać po chemiczne preparaty, ...
Kapusta włoska warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty włoskiej
Kapusta włoska – jedno z najzdrowszych polskich warzyw!
Nazywana królową kapust, jest międzynarodowym kulinarnym hitem, którego historia liczy sobie wszak nie wiele więcej niż 500 lat. Kapusta włoska prawdopodobnie narodziła się na granicy dzisiejszej ...
Marynaty ‒ właściwości, skład i rodzaje marynat
Marynaty – czyli jak zrobić dobry użytek z warzyw i owoców!
Marynaty całkiem słusznie kojarzą się nam z octem. Choć kwaśność jest ich esencją, w tradycyjnych przetworach tkwi jednak znacznie więcej korzyści i przyjemnych niespodzianek. Poznaj sekrety ...
Kiełki czerwonej kapusty – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki czerwonej kapusty?
Kiełki czerwonej kapusty – jeszcze zdrowsze od rzeżuchy!
Kiełki czerwonej kapusty zaczęły być popularne dopiero od niedawna, wraz z ogólnym rozwojem mody na microgreens, czyli kilkudniowe roślinki otrzymane z nasion popularnych warzyw. Zdaniem ...
Pasaż zakupowy