Zobacz także
Budyń – właściwości, skład i wykorzystanie budyniu
Budyń – słodki smak dzieciństwa
Budyń kojarzy się z dzieciństwem. Smakiem tego deseru zajadało się na wakacjach u babci czy w przedszkolu po obiedzie. Budyń uwielbiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nic dziwnego, ...
Sadzą drzewa za polubienia
Sadzą drzewa za polubienia
Z prawej i z lewej docierają do nas informacje o zużywaniu surowców naturalnych naszej planety. Człowiekowi przypisuje się niechybne miano największego dewastatora przyrody w dziejach świata. ...
Sos Aioli – właściwości, skład i zastosowanie sosu Aioli
Sos Aioli – zdrowsza alternatywa dla majonezu
Aioli w dosłownym tłumaczeniu oznacza „czosnek i olej” i chyba trudno znaleźć lepszą definicję tego legendarnego sosu. Zdaniem historyków pierwsza pisemna wzmianka o nim pochodzi z I w. n.e. i ...
Bataty warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze batatów
Bataty - wspierają wzrok i wzmacniają skórę
Mimo że rodzimy ziemniak jest jednym z podstawowych składników wielu polskich dań, powoli na naszych stołach pojawia się również jego słodsza alternatywa – batat. Wbrew powszechnej opinii, owo ...
Burek – właściwości i skład. Przepis na burek
Burek – przysmak rodem z Turcji
Burek to niezwykle popularny w świecie arabskim i na Bałkanach fast food. Według jednej z hipotez początki burka sięgają czasów starożytnej kuchni tureckiej. Potrawa ta to ciasto nadziewane ...
Ser paneer – właściwości, skład i zastosowanie sera paneer
Ser paneer – indyjski ser, który możesz przygotować w domu
Popularność sera paneer w Indiach jest bezpośrednią pochodną tamtejszej kultury – większość społeczeństwa od wieków optuje za strawą wegetariańską. Mleko krów, uważanych za zwierzęta święta, jest ...
Kolorowe sałatki na grill party
Kolorowe sałatki na grill party
Powoli zaczyna się sezon grillowy. Mimo że na ruszt wrzucamy głównie mięso i ryby, warto pamiętać o istotnych dodatkach do grillowanych potraw. Czym byłaby porcja mięsa bez kolorowej i zdrowej ...
Karczoch w kuchni – torciki z karczochami i ricottą
Karczoch w kuchni – torciki z karczochami i ricottą
Karczoch był znany już starożytnym Egipcjanom 5000 lat p.n.e. Pełnił funkcje dekoracyjne wśród  zamożnych Rzymian. Jego lecznicze właściwości zaczęto doceniać dopiero w XVI wieku. Po dziś ...
Tapenada – właściwości i skład. Przepisy na tapenadę
Tapenada – wspaniała alternatywa dla pesto!
Tapenada to przysmak pochodzący ze słonecznej Prowansji i wykorzystujący to, czego ów francuski region ma pod dostatkiem i to w najlepszej jakości – oliwki, kapary i oliwę z oliwek. Jak to z ...
Pierogi manty - właściwości i skład. Przepis na manty
Pierogi manty - smaczny i sycący przysmak z Turcji
Pierogi manty to klasyczne domowe danie szeroko rozpowszechnione od Anatolii, przez Kaukaz, aż po Środkową Azję. Idea zawijania mięsnego farszu w miękkie elastyczne ciasto, jak widać, jest bliska nie ...