Zobacz także
Syrop ryżowy – właściwości, skład i zastosowanie syropu ryżowego
Syrop ryżowy – zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru?
Coraz częściej odchodzimy od używania tradycyjnego cukru. Szukamy różnych zamienników, które nie tylko osłodzą nasze dania czy napoje, ale także dostarczą nam tyle samo energii. Jednym z takich ...
Grzyby mun – opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby mun ciekawostki
Grzyby mun – egzotyczne i swojskie zarazem
Grzyby mun to niezwykły chiński specjał, który… rośnie powszechnie w całej Polsce! Co ciekawe, należące do rodzaju uszaków grzyby ceni się w Azji nie tyle ze względu na smak – są go wszak prawie ...
Ogórki małosolne –  superfood w polskim wydaniu
Ogórki małosolne – superfood w polskim wydaniu
Ostatnimi czasy kiszonki robią ogromną furorę. Nic w tym dziwnego, ponieważ są zdrowe i smaczne - można powiedzieć, że zaliczają się do polskich superfood. Jednym z nich są ogórki małosolne, ...
Płatki ryżowe ‒ właściwości, skład i wykorzystanie płatków ryżowych
Płatki ryżowe – fenomenalnie uniwersalne!
Pomysł na płatki ryżowe przywędrował do nas z Indii, gdzie od tysięcy lat przetwarza się ziarenka trawy Oryza sativa na wiele różnych sposobów – od gniecenia po ekstrudowanie. Wszystko po to, aby ...
Curry przyprawa – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie curry
Curry – przyprawa, która rozgrzewa i leczy
Curry to słowo, które wywołuje w świecie gastronomii wiele kontrowersji – przede wszystkim z powodu swego niejasnego znaczenia. Zdaniem niektórych teoretyków kuchni żółty proszek sprzedawany w ...
Ser parmezan - właściwości, skład i zastosowanie sera parmezanu
Ser parmezan – najtrwalszy i najsłynniejszy z żółtych serów
Tak jak „gouda” czy „feta”, parmezan stał się w potocznym języku nazwą rodzajową sera, czasem nadużywaną przez producentów. Ale prawdziwy Parmigiano Reggiano jest jeden i pochodzi z jednej z pięciu ...
Toffi – grzeszny smakołyk, który łatwo przygotować w domu!
Toffi – grzeszny smakołyk, który łatwo przygotować w domu!
Wbrew pozorom toffi nie jest tożsame ani z karmelem, ani z kajmakiem, ani z krówkami. Jego historia nie jest też przesadnie długa, choć dzisiejszym czterdziestolatkom i starszym pokoleniom na ...
Płatki kukurydziane ‒ właściwości, skład i wykorzystanie płatków kukurydzianych
Płatki kukurydziane – chrupać czy nie chrupać?
Ponoć na świecie nie ma dwóch identycznych płatków kukurydzianych. Jest to fakt o tyle imponujący, że sama tylko marka Kellogg’s, której zawdzięczamy pomysł na chrupiące żółte śniadanie, ...
Chleb żytni - właściwości, skład i rodzaje chleba żytniego
Chleb żytni - najlepsza alternatywa dla białego pieczywa?
Zdaniem historyków chleb żytni w czasach średniowiecza był… chlebem powszednim. Polska należy przy tym do krajów bardzo silnie związanych z uprawą żyta ze względu na panujące w północno- ...
Kluski śląskie – właściwości, skład i wykorzystanie klusek śląskich
Kluski śląskie – ziemniaczany przysmak ze Śląska
Kluski śląskie to ziemniaczany, tradycyjny przysmak wywodzący się ze Śląska. Chociaż to popularne danie pochodzi z tamtego regionu naszego kraju, to cieszy się ogromną popularnością w całej ...
Pasaż zakupowy