Zobacz także
Algi wakame – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie alg wakame
Algi wakame – azjatyckie „warzywo” z głębin mórz
Algi wakame to popularny składnik azjatyckiej kuchni. Wodorosty coraz częściej też goszczą na naszych talerzach. Nic w tym dziwnego. Algi wakame zawierają szereg korzystnych wartości odżywczych i ...
 Pierzga pszczela – skuteczny sposób na odporność i nowotwory!
Pierzga pszczela – skuteczny sposób na budowanie odporności
Na razie wciąż cieszymy się letnią opalenizną i staramy się nie myśleć o zbliżającej się jesieni i zimie, ale okres przeziębień i grypy zbliża się nieubłaganie. Jeśli zależy nam na uniknięciu w ...
Ser parmezan - właściwości, skład i zastosowanie sera parmezanu
Ser parmezan – najtrwalszy i najsłynniejszy z żółtych serów
Tak jak „gouda” czy „feta”, parmezan stał się w potocznym języku nazwą rodzajową sera, czasem nadużywaną przez producentów. Ale prawdziwy Parmigiano Reggiano jest jeden i pochodzi z jednej z pięciu ...
Szpinak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze  szpinaku
Szpinak – zielona bomba witaminowa
Choć szpinak na trwałe już zakorzenił się w polskiej kuchni, jego historia sięga dalekiej Azji. Uważa się, że ok. IX wieku Maurowie przywieźli aromatyczne zielone liście z Persji na Sycylię. Do dnia ...
Granat owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze granatu
Granat – rajski owoc miłości i długowieczności
Jeśli mowa jest o rajskim owocu, to do głowy wcale nie powinno przychodzić nam jabłko, ale właśnie granat – wychwalany od czasów glinianych tabliczek i papirusu. Na swoją sławę zasłużył dzięki ...
Jabłko owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jabłka
Jabłko – powszechne, zdrowe i przydatne w kuchni
Jabłka znane są z tego, że zbawiennie wpływają na pracę układu trawiennego. Pomagają przyspieszyć metabolizm i schudnąć. Ale oprócz tego chronią przed rakiem, przeciwdziałają miażdżycy i innym ...
Ajwar – właściwości, skład i zastosowanie ajwaru
Ajwar – legendarna pasta z papryki, którą możesz przyrządzić sam
Słowo ajwar pochodzi od tureckiego określenia hayvar i oznacza ni mniej, ni więcej tylko… kawior. Na Bałkanach, skąd pochodzi aromatyczna pasta z papryki, ajwar jest bowiem rzeczywiście specjałem ...
Ser halloumi - właściwości, skład i zastosowanie sera halloumi
Ser halloumi – cypryjska duma narodowa
Cypryjczycy pilnie strzegą oryginalnej receptury tego sera. Nic w tym dziwnego, gdyż ser halloumi stanowi dla nich dobro narodowe, które jest szalenie ważnym elementem ich narodowej kuchni. Tylko ...
Cukinia warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cukinii
Cukinia – uniwersalna kuzynka dyni
Jest łagodna w smaku, lekkostrawna, a zarazem pełna witamin i minerałów. Cukinia na stałe zagościła w polskiej kuchni. Możemy jeść ją na surowo, smażyć, dusić i zapiekać. Warto docenić cukinię z ...
Czekolada i czarna porzeczka – idealne połączenie!
Czekolada i czarna porzeczka – idealne połączenie!
Późną jesienią i zimą ciężko znaleźć świeże owoce. Co zrobić, by cieszyć się ich smakiem i zdrowotnymi właściwościami dłużej? Wystarcz zamknąć je w słoiczkach. Czas nas godni, więc pora zapełnić ...