Zobacz także
Fast food – właściwości, skład i rodzaje fast foodów
Fast food – czy rzeczywiście jest tak szkodliwy?
Fast food to z definicji gotowy posiłek podawany w restauracji, barze lub na stoisku, bez konieczności długiego czekania i w formie łatwej do zjedzenia, nawet w drodze. Zazwyczaj fast foody są też ...
Desery – właściwości, skład i rodzaje deserów
Grzeszne desery ‒ skąd się wzięły na naszych stołach?
Słowo „deser” jest zaskakująco międzynarodowym pojęciem rozumianym dobrze w języku angielskim, niemieckim, hiszpańskim… Oryginalnie pochodzi ono jednak z Francji, od wyrazu „desservir” ...
Pestki dyni - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pestek dyni
Pestki dyni - cudowne ziarenka
Pestki dyni mają długą historię w  lecznictwie naturalnym. W praktyce wykorzystywano je częściej niż miąższ, którego wartości były raczej ignorowane. Stosowano je, jako środek w leczeniu ...
Margaryna – właściwości, skład i wykorzystanie margaryny
Margaryna – najbardziej kontrowersyjny tłuszcz na świecie?
Historia margaryny jest dosłownie pełna wzlotów i upadków. Opracowana jako tańszy substytut dla masła, była przez pewien czas uznawana za wielkiego obrońcę układu krążenia i serca, aby potem ...
Kiełki buraka – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki buraka?
Sa kolorowe i bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć kiełki buraka do naszej diety?
Kiełki buraka należą do mniej znanych kiełków, nie hodowanych z nasion warzyw strączkowych. Wiele źródeł zalicza je wręcz do kategorii „microgreens”, czyli stadium pośredniego między faktycznym ...
Kasza orkiszowa – właściwości i wartości odżywcze. Przepis kasza orkiszowa
Kasza orkiszowa – rozgrzewa i reguluje poziom cholesterolu
Sklepowe półki uginają się od różnych odmian kasz i ziaren zbóż. Pośród nich znajdziemy znaną od tysiącleci, ale nieco zapomnianą kaszę orkiszową. Teraz powraca do łask i zyskuje coraz większe grono ...
Chleb bananowy – właściwości i skład. Przepis na chleb bananowy
Chleb bananowy – słodki pomysł na śniadanie
Chleb bananowy nie jest w rzeczywistości klasycznym chlebem, ale raczej rodzajem babkowatego ciasta. Wymyślony w Stanach Zjednoczonych, wbrew pozorom nie jest wcale tak historycznym wypiekiem, ...
Fasola tonka – właściwości, działanie i zastosowanie fasoli tonka
Fasola tonka – wygląda niepozornie, ale może być bardzo niebezpieczna
W dzisiejszych czasach lubimy eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Coraz częściej sięgamy po niedostępne i mało nam znane egzotyczne produkty. Jednym z nich jest fasola tonka, która ...
Kleik ryżowy – właściwości i skład. Przepis na kleik ryżowy
Masz problemy z trawieniem? Sięgnij po kleik ryżowy domowej roboty
Kleik ryżowy nie jest zbyt lubiany, przede wszystkim dlatego, że ma nijaki smak i kojarzy się z przykrymi dolegliwościami żołądkowymi. To nic innego jak rozgotowany ryż z dodatkiem soli. Można ...
Cytrusy (owoce cytrusowe) – właściwości, skład i rodzaje cytrusów
Te owoce powinny regularnie pojawiać się w jadłospisie całej rodziny
Cytrusy to rodzaj botaniczny, do którego zalicza się ponad 50 gatunków soczystych owoców, typowych dla ciepłego klimatu. W Polsce znamy jedynie te najpopularniejsze, eksportowane do wszystkich ...
Pasaż zakupowy