Zobacz także
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Jest niewątpliwą i niekwestionowaną królową schyłku lata i jesieni. Na bazarach i targowiskach pojawia się do pierwszych przymrozków. Nic zatem dziwnego, że w restauracja i w naszych domach ...
Kasza bulgur - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza bulgur
Kasza bulgur – z czym to się je?
Kasza bulgur jest jednym z podstawowych surowców kulinarnych wykorzystywanych na Bliskim Wschodzie. To rodzaj kaszy wytwarzanej z pełnego ziarna pszenicy durum (pszenicy twardej, makaronowej), ...
Majonez przyprawa ‒ właściwości, wartości odżywcze i rodzaje majonezu
Majonez ‒ zdrowy czy nie?
Majonez to sos, który podzielił świat na miłośników i zatwardziałych wrogów jajecznej kremowości. Przez lekarzy i dietetyków odsądzany od czci za wysoki poziom cholesterolu, stał się w ...
Sos pieczeniowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu pieczeniowego
Sos pieczeniowy – niezawodny dodatek do dań mięsnych
Sos pieczeniowy jest pewnego rodzaju fenomenem kulinarnym. Tak naprawdę powstaje samoistnie – jest efektem pieczenia mięsa. Potem tylko odpowiednio go doprawiamy, chwilę gotujemy  i podajemy ...
Mąka z pestek dyni – właściwości, skład i zastosowanie mąki z pestek dyni
Mąka z pestek dyni – zdrowie od śniadania po kolację
Mąka z pestek dyni to jeden z ciekawszych pomysłów na wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w sposób prozdrowotny i ekonomiczny. Zwłaszcza w kontekście globalnej sytuacji stale ...
Pierogi – właściwości, skład i rodzaje pierogów
Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi zajmują szczególne miejsce nie tylko na stołach, ale także w polskiej kulturze. Nie ma takiej osoby, która nie słyszałaby o pierogach. To nasza duma narodowa. Turyści z całego świata ...
Majonez bez jajek? To proste!
Majonez bez jajek? To proste!
Nie ma to jak majonez domowej roboty. Bazą klasycznego majonezu są żółtka jajek. A co jeżeli wyeliminujemy je z przepisu? Czy jest szansa, że bez jajek majonez nadal będzie smakował jak majonez? ...
Kutia – właściwości i skład. Przepis na kutię
Kutia – tradycyjny bożonarodzeniowy smakołyk
Według tradycji, na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Jednak nie w każdym domu w ten wieczór goszczą wszystkie dania. Jednym z nich jest kutia, która nadal nie cieszy się ...
Pszenica kamut ‒ opis, właściwości i zastosowanie. Zboże pszenica kamut ciekawostki
Pszenica kamut, czyli stare bywa lepsze!
Pszenica kamut to jedno ze starożytnych zbóż, które odeszło w zapomnienie wskutek masowej komercjalizacji i „udoskonalania” upraw. Dziś, na fali zainteresowania naturalną żywnością, zwracamy się znów ...
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Pewnie zrobiliście już tony świątecznych pierników, waniliowych ciasteczek, orzechowych kruchych, itp. A może właśnie się do tego zabieracie? Tak czy inaczej spieszę donieść, że przetestowałam ...
Pasaż zakupowy