Zobacz także
Ogórki kiszone ‒ właściwości i wartości odżywcze. Przepis na ogórki kiszone
Naturalny antybiotyk i eliksir mocy. Dlaczego jeszcze warto jeść ogórki kiszone?
Sezon na kiszenie ogórków  w pełni. Wystarczy poświęcić jeden dzień, by przez cały rok cieszyć się smaczną i zdrową przekąską. Warto wiedzieć, że dzięki  procesowi fermentacji ogórki ...
Ocet jabłkowy przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu jabłkowego
Zmęczenie, kaszel i oparzenia...Na co jeszcze pomaga ocet jabłkowy?
Ocet wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub gdy się oparzymy.
Patison warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze patisona
Pomaga schudnąć, poprawia wzrok, a nawet zapobiega cukrzycy
Dzieła matki natury nierzadko zachwycają i intrygują swoim wyglądem. Jednym z takich „cudów” są z pewnością patisony – warzywa przywodzące na myśl niezidentyfikowany obiekt latający. Spokrewniona ...
Borowik szlachetny - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyb borowik szlachetny ciekawostki
Borowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasu
Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów występujących w polskich lasach. Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” nazwał go pułkownikiem wśród ...
Pigwa owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pigwy
Na przeziębienie, grypę i piękną cerę. Na co jeszcze pomaga pigwa?
Łączy to co najlepsze z jabłoni, gruszy i cytryny. W formie surowej jest twarda i kwaśna. Za to do przetworów nadaje się idealnie. Pigwa zasługuje na uwagę również ze względu na swoje właściwości ...
Melon - właściwości, witaminy i wartości odżywcze melona
Melon – najsłodszy spośród warzyw
Nie, nie, to nie pomyłka – melon to warzywo, choć na tyle słodkie, że uznawane powszechnie za owoc. Kojarzy się nam z egzotyką, ale uprawiany jest także w klimacie umiarkowanym. Nasiona możemy ...
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Dla pracujących na pełny etat, a nawet uczniów i studentów śniadanie jest posiłkiem najbardziej problematycznym. Poranna godzina, pośpiech i pusta lodówka często sprawiają, że ma się ochotę ...
Szałwia lekarska przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie szałwi lekarskiej
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Popularna wśród koneserów włoskiej kuchni szałwia lekarska to nie tylko aromatyczna przyprawa. Nie bez powodu późną wiosną zielarze zbierają liście tej rośliny i przygotowują z nich różne ...
Gruszka owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze gruszki
Słodkie owoce o ciekawej historii. Co jeszcze w o gruszkach?
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy ...
Krajobrazy utracone. Połąga – pierwsze kąpielisko obojga narodów
Połąga – pierwsze kąpielisko obojga narodów
A więc wszechpotężne morze i jego tajemne prądy, które ku utrapieniu żeglarzy, a ku radości „kąpielników”, w tysiącletnim trudzie nanoszą ławice piasku, tworząc nadbrzeżny pas mielizn. Ciągnąca ...