Zobacz także
Wegańskie brownie z jagodami
Wegańskie brownie z jagodami
To flagowe danie kuchni amerykańskiej podbija podniebienia Polaków. Jest mocno czekoladowe, słodkie, kremowe w środku i chrupiące z wierzchu. Brownie na pierwszy rzut oka jest płaskie i kojarzy ...
Pasty kanapkowe – właściwości, skład i rodzaje past kanapkowych
Pasty kanapkowe – przepisy na pyszne i zdrowe śniadania
Chleb z masłem i serem? O ileż ciekawszą alternatywą są pasty kanapkowe pełne kolorów, aromatów, a nierzadko i niespodzianek. Co zaś najważniejsze, dla Polaków, którzy od lat jedzą kanapki na ...
Gruszka owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze gruszki
Słodkie owoce o ciekawej historii. Co jeszcze w o gruszkach?
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy ...
Marchew warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze marchwi
Marchew – strażniczka pięknej i zdrowej skóry
Uchodzi za ulubione warzywo gryzoni, jednak szczególne właściwości tej rośliny przekonują, że jej chrupanie nie powinno być jedynie nałogiem królika Bugsa. Marchew jest nie tylko smaczna, ale i ...
Dachy, które redukują upał
Dachy, które redukują upał
Pokryte zieloną roślinnością zadaszenie pełni nie tylko funkcję dekoracyjną. Najnowsze badania wykazały bowiem, że obecność roślin na szczytach budynków sprawia, że temperatura w dużym mieście ...
Maliny owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze malin
Maliny w walce z rakiem i candidią
„Polskie dziewczyny są jak Maliny”, nic dziwnego! Słodkie owoce kojarzą się z latem i słońcem, maliny w naszym kraju zbiera się przecież właśnie w miesiącach letnich. Czerwono–różowe owoce kryją ...
Wiśnie owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze wiśni
Odchudzają ciało i chronią serce! Jakie jeszcze właściwości mają wiśnie?
Jeśli ktoś do tej pory nie jest do końca przekonany do tych kwaskowych darów natury – pora zmienić zdanie! Letnie, aromatyczne owoce o krwistoczerwonym soku są ogromnym magazynem substancji ...
Kuchnia wietnamska ‒ historia, składniki i dania kuchni wietnamskiej
Kuchnia wietnamska - kolorowa i aromatyczna
Kuchnia wietnamska jest doskonałym odzwierciedleniem historii narodu, który w ciągu ostatnich dwóch tysięcy lat doświadczył wielu przeciwieństw losu. Poniekąd pokrewna z kuchnią tajską i kambodżańską, ...
Jagody owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jagód
Jagody pomogą przy problemach trawiennych
Jagody stanowią częsty i lubiany dodatek do wypieków oraz deserów. Popularne są też pierogi i naleśniki z jagodowym nadzieniem. Spośród wszystkich owoców leśnych, to właśnie jagody i maliny ...
Nektarynki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze nektarynek
Nektarynki – letnie owoce napakowane witaminami i minerałami
Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej, to co je wyróżnia, to delikatna, cienka skórka, gładka powierzchnia owocu i bardziej soczysty miąższ... Zachęcające, prawda? Nektarynki są też słodsze ...