Zobacz także
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Jeżeli dopiero wprowadzamy do naszej codziennej diety takie produkty, jak kasza jaglana czy (modny ostatnio) pęczak, mogą nam się zdarzać drobne, acz istotne błędy podczas gotowania. ...
Jak zrobić spaghetti z warzyw? Pomysł na warzywne spaghetti z dyni, cukinii i marchewki
Spaghetti z dyni lub cukini? Żaden problem!
Wegański makaron bez glutenu? To propozycja nie tylko dla wegan i osób z celiakią, ale dla wszystkich tych, którzy lubią zdrowe eksperymentowanie w kuchni. Dowiedz się jak uzyskać i przyrządzić ...
Samochody napędzane wiatrem
Uwaga! Mamy tanie, ekologiczne paliwo
Uwaga! Koniec z gazem, koniec z klekotem diesla, mamy tanie, ekologiczne paliwo. Zupełnie darmowe, którego nikt nam nie opodatkuje, nie obłoży akcyzą, nie zamknie w dystrybutorze. Niemożliwie? ...
Serwatka – właściwości, skład i zastosowanie serwatki
Serwatka – poprawia sprawność fizyczną i stan umysłu
Ludzkość zna i wykorzystuje serwatkę już od ponad 2 tysięcy lat. Sam ojciec medycyny, Hipokrates, polecał ją swoim pacjentom jako serum dla ogólnego wzmocnienia zdrowia. Tak naprawdę serwatka ...
Sos Tabasco – właściwości, skład i zastosowanie sosu Tabasco
Sos Tabasco – gwiazda w kuchni i na ekranie
Choć pochodzenie sosu Tabasco do dzisiaj nie zostało jednoznacznie wyjaśnione jedno jest pewne – to jeden z najbardziej charakterystycznych dla kultury zachodniej dodatek do dań. Wyróżnia się nie ...
Śliwkomorela owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze śliwkomoreli
Śliwkomorela – udane dziecko owocowych rodziców!
Dla konserwatystów śliwkomorela może wydawać się wynaturzeniem i profanacją odwiecznych ziemskich praw. Dla sadowników, a także wielu konsumentów, nowe, wymyślone przez człowieka owoce otwierają ...
Cytryniec chiński – właściwości, działanie i zastosowanie cytryńca chińskiego
Cytryniec chiński – na wzmocnienie mięśni i intelektu
Przypominające swoim wyglądem jarzębinę czerwone owoce cytryńca chińskiego zdaniem Chińczyków kryją w sobie pięć smaków, a poza tym, mają nieocenione działanie na nasze zdrowie. Pojawiają się one ...
Mule – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie muli
Mule – zdrowie z głębin mórz
Mule cenione są nie tylko za oryginalny i wyrafinowany smak, ale także za cenne właściwości odżywcze. Francuskie moules, niemieckie miesmuscheln, holenderskie mosselen czy hiszpańskie mejillones ...
Tempeh – właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie tempeh
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Pochodzi z egzotycznej Jawy, a wytwarzany jest z ziaren soi.  Od jakiegoś czasu stanowi podstawę diety wegańskiej i wegetariańskiej jako pełnowartościowy zamiennik mięsa i nabiału. Uznawano ...
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, ...