Zobacz także
Rukola warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rukoli
Rukola - afrodyzjak czy popularny składnik pizzy?
Ma przyjemny, orzechowy, lekko pieprzny smak i coraz częściej gości na naszych stołach. Rukola – bo o niej mowa – pochodzi z krajów Śródziemnomorskich, ale bez problemu można ją uprawiać również w ...
Imbir przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie imbiru
Lista dolegliwości, jakie jest w stanie załagodzić imbir wydaje się nie mieć końca
Wraz z nadejściem chłodów, warto zaopatrzyć się w jedną z najsilniej rozgrzewających przypraw świata – imbir. Jego lecznicze, kosmetyczne i kulinarne właściwości doceniają obecnie nie tylko ...
Kuchnia irańska ‒ historia, składniki i dania kuchni irańskiej
Kuchnia irańska – gastronomiczny klejnot Bliskiego Wschodu
Kuchnia irańska to pojęcie bardzo szerokie, bo odnoszące się do tysięcy lat tradycji i populacji ponad 80 milionów ludzi o różnym etnicznym pochodzeniu. W potocznym języku kuchnię irańską ...
Algi wakame – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie alg wakame
Algi wakame – azjatyckie „warzywo” z głębin mórz
Algi wakame to popularny składnik azjatyckiej kuchni. Wodorosty coraz częściej też goszczą na naszych talerzach. Nic w tym dziwnego. Algi wakame zawierają szereg korzystnych wartości odżywczych i ...
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Orzechy i nasiona to smaczne i zdrowe przekąski, którymi często zajadamy się prosto z opakowania. Zapominamy, że przed spożyciem warto je odpowiednio namoczyć. Mimo że po kontakcie z wodą będą ...
Sok z winogron ‒ właściwości, skład i zastosowanie soku z winogron
Sok z winogron, czyli zdrowsza alternatywa dla wina?
Sok z winogron większości z nas kojarzy się z winem. Słynny na całym świecie alkoholowy trunek tak naprawdę produkuje się jednak z moszczu, który w 7-23% składa się dodatkowo ze skórek, miąższu i ...
Kuchnia portugalska ‒ historia, składniki i dania kuchni portugalskiej
Kuchnia portugalska – zdecydowanie niedoceniana mozaika prostych smaków!
Kuchnię portugalską najwięksi entuzjaści definiują jako mieszankę ognia i pasji. W swej istocie jest ona bardzo prosta, wręcz uboga, tworząc na bazie kilku łatwo dostępnych na Półwyspie ...
Lemoniada ‒ właściwości i skład. Przepis na lemoniadę
Lemoniada – 5 powodów, dla których warto ją pić codziennie!
Lemoniada, czyli orzeźwiający, pełen owoców napój, kojarzy się najczęściej z latem, wysoką temperaturą, wakacjami i czasem z amerykańskimi filmami, w których uliczna sprzedaż pysznej wody z lodem, ...
Ser Stilton - właściwości, skład i zastosowanie sera Stilton
Ser Stilton – angielski arystokrata wśród serów
Ser Stilton nie jest może tak dobrze znany w Europie jak Roquefort czy Gorgonzola, ale bez wątpienia należy do najszlachetniejszych serów pleśniowych Starego Kontynentu. Niezwykle aromatyczny w ...
Melasa ‒ właściwości, skład i rodzaje melasy
Melasa, czyli Kopciuszek w świecie cukru
Jak wiele innych przysmaków melasa jest dziełem przypadku – a konkretnie zaskakująco atrakcyjnym produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Jej korzenie sięgają Indii, gdzie już 500 lat przed ...
Pasaż zakupowy