Zobacz także
Tłusty Czwartek – ile kalorii ma pączek?
Ile zjeść pączków, by sobie nie zaszkodzić
W Tłusty Czwartek bez zastanowienia sięgamy po pączki, nie pamiętając o tym, że są smażone w głębokim tłuszczu i nie zawierają praktycznie żadnych składników odżywczych. Jaką wartość energetyczną ...
Sos Worcestershire – właściwości, skład i zastosowanie sosu Worcestershire
Sos Worcestershire – specjał o szerokim zastosowaniu
Trudno uwierzyć, ale legendarny sos Worcestershire powstał jako dzieło szczęśliwego zbiegu okoliczności. Otóż w 1835 r. za dwoma chemikami, Johnem Lea i Williamem Perrinsem, pracującymi w ...
Oszpilna jadalna owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze oszpilny jadalnej
Oszpilna jadalna – owoc ukryty w wężowej skórce
Oszpilna jadalna nazywana jest również salakiem albo wężowym owocem. Nic w tym dziwnego, gdyż nazwa tego nietypowego owocu nawiązuje do charakterystycznego wyglądu skórki pokrytej łuskami, łudząco ...
Płaskurka - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże płaskurka ciekawostki
Płaskurka – zboże czyste i zdrowe
Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże to, poza ...
Papryka piri-piri warzywo ‒ właściwości, witaminy i wartości odżywcze papryki piri-piri
Poznajcie ostrą zawodniczkę ‒ papryczkę piri-piri
Cywilizacje prekolumbijskie stosowały ją podczas rytuałów magicznych oraz w celach leczniczych. W skali SHU zdobywa aż 100 tysięcy punktów. Choć papryczkę piri-piri spotyka się głównie w Afryce ...
Sushi – historia, właściwości i rodzaje sushi
Wszystko co musisz wiedzieć o sushi
O powstaniu sushi w japońskim folklorze krąży urocza legenda. Otóż pewna bardzo stara kobieta w obawie, że złodzieje będą kraść jej jedzenie, zwykła chować garnki z ryżem w gniazdach rybołowów. ...
Baklava – pochodzenie i skład. Przepis na baklavę
Baklava – słodka podróż przez Bałkany
Kto będąc na Półwyspie Bałkańskim lub w krajach Bliskiego Wschodu nie skosztował baklavy, ten nie doświadczył ich prawdziwego smaku. Baklava jest bowiem najpopularniejszym deserem tamtejszego ...
Feronia słoniowa owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze feronii słoniowej
Feronia słoniowa - indyjski przysmak o walorach leczniczych
Feronia słoniowa to mało znany w Europie owoc, nazywany też „wood-apple”, czyli zdrewniałym jabłkiem lub małpim owocem. Gatunek w stanie dzikim występuje w Indiach, na Sri Lance, w Myanmarze oraz ...
Mandragora korzeń - właściwości, działanie i zastosowanie korzenia mandragory
Mandragora – trucizna czy lekarstwo?
Korzeń mandragory jest bardzo mocno wpisany w kulturę Europy. Możemy się na niego natknąć przeglądając średniowieczne bestiariusze, czytając Biblię, a nawet dramaty Szekspira. Jego kształt, który ...
Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie i zdrowe śniadanie
Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie przekąski sylwestrowe
Pasty do kanapek to produkty, który doskonale sprawdzą się nie tylko jako imprezowa przekąska, lecz także jako element szybkiego i pożywnego śniadania, które możemy przygotować w kilka chwil. ...