Zobacz także
Spaghetti z kwiatami cukinii
Spaghetti z kwiatami cukinii
W lecie nie mamy za bardzo ochoty stać godzinami przy parujących garach. Szukamy prostych i szybkich przepisów, w których dane nam będzie wykorzystać sezonowe warzywa czy owoce. Ten makaron z ...
Groszek zielony warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze groszku zielonego
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory ...
Borówka amerykańska owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze borówki amerykańskiej
Działa przeciwzapalnie i usuwa toksyny z organizmu. Całkiem sporo, jak na tak mały owoc
Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. W latach 70., kiedy nastąpił borówkowy boom, roślina ta zawitała również do Polski. Nic w tym dziwnego, bo borówka jest ...
Syrop grenadyna – właściwości, skład i zastosowanie syropu grenadyna
Grenadyna – kwintesencja egzotycznego smaku
Ma ją w swoim składzie kilka soczystych, kultowych drinków. Jednak nazwać grenadynę zwykłym syropem barmańskim, to jak porównać owoc granatu z nadpsutym jabłkiem. Prawdziwa grenadyna nie ma sobie ...
Burak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze buraka
Chroni nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Mimo niezbyt pochlebnej frazeologii, burak jest bardzo chętnie spożywanym warzywem i ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez jego towarzystwa. Znany jako sprzymierzeniec anemików, wykazuje ...
Fasolka szparagowa warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa zadba o układ kostny i ochroni przed rakiem!
Jednym z obowiązkowych składników mrożonych warzyw na patelnię jest fasolka szparagowa. W takiej formie możemy się nią cieszyć w czasie zimy. Wczesnym latem jest dostępna w wersji świeżej i ...
Chłodnik – właściwości i skład. Przepis na chłodnik
Chłodnik – kulinarny ratunek na ciepłe dni
Chłodniki to zupy idealne na lato. Jak sama nazwa wskazuje, podaje się je w wersji wystudzonej. Zimne zupy to znakomite orzeźwienie i ochłodzenie w upalne dni. Chłodniki świetnie sprawdzą się ...
Cukinia warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cukinii
Odkwasza organizm i wspiera odchudzanie. Co jeszcze dobrego oferuje cukinia?
Jest łagodna w smaku, lekkostrawna, a zarazem pełna witamin i minerałów. Cukinia na stałe zagościła w polskiej kuchni. Możemy jeść ją na surowo, smażyć, dusić i zapiekać. Warto docenić cukinię z ...
Owoce leśne – właściwości, skład i rodzaje owoców leśnych
Poziomki, czarne jagody, maliny i jeżyny… teraz jest ich czas!
Owoce leśne to kategoria umowna określająca owoce dziko rosnące w lasach klimatu umiarkowanego. Logicznie więc zalicza się do niej poziomki, czarne jagody, borówki brusznice, maliny i jeżyny, ...