Zobacz także
Makaron pszenny – właściwości, skład i wykorzystanie makaronu pszennego
Makaron pszenny – nie taki straszny, jako go malują!
Makaron pszenny w dzisiejszej postaci to zasługa dwóch wielkich cywilizacji: chińskiej i włoskiej. W Azji powstał pomysł na wyrabianie nitek ze zmielonych ziaren pszenicy, mieszkańcy Italii ...
Ogórek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze ogórka
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
„Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa. Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. Roślina w „zielonym garniturku” jest jednak silnie zakorzeniona ...
Sumak przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie sumaku
Sumak – orientalna przyprawa w kolorze rubinu
Orient coraz częściej zagląda do naszej kuchni. Lubimy poznawać nowe smaki i ochoczo sięgamy po egzotyczne potrawy albo dania doprawione orientalnymi przyprawami. Jedną z nich jest sumak, który ...
Fasolka szparagowa warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa zadba o układ kostny i ochroni przed rakiem!
Jednym z obowiązkowych składników mrożonych warzyw na patelnię jest fasolka szparagowa. W takiej formie możemy się nią cieszyć w czasie zimy. Wczesnym latem jest dostępna w wersji świeżej i ...
Cebula czerwona warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze cebuli czerwonej
Cebula czerwona – antyoksydantowa bomba
Wbrew pozorom czerwona cebula nie jest pojedynczym, odrębnym gatunkiem wyciskających łzy z oczu bulw. Na świecie istnieje bowiem bardzo wiele odmian przynoszących charakterystyczne, ...
Młoda kapusta na 3 sposoby
Młoda kapusta na 3 sposoby
Wiosną zaczyna się sezon na młodą kapustę – bodajże najsmaczniejsze danie, które w tym czasie może pojawić się na naszym stole! Jasnozielone, słodkie i orzeźwiające listki świeżej kapustki ...
Bakłażan owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze bakłażana
Bakłażan – owoc z niespodzianką
Warzywo? Owoc? Z czym to podawać? Tego typu pytania mogą wprawić nas w zakłopotanie, kiedy w centrum zainteresowania pojawia się roślina, której kulinarna historia budzi sprzeczne emocje. ...
Sałata zielona warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze sałaty zielonej
Zielona sałata – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Mody kulinarne ostatnich lat podsuwają nam mnóstwo zieleniny. Na półmiskach królują różne odmiany sałat – roszponka, rukola, cykoria, rzymska. Tymczasem zapomnieliśmy o klasyku gatunku, czyli o ...
Barszcz ukraiński ‒ właściwości i skład. Przepis na barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński – zupa, która zaskakuje smakiem i historią
Zupy są domeną kuchni krajów wschodnioeuropejskich. W naszym kulinarnym menu widnieje cała gama smacznych i pełnowartościowych zup, z których jesteśmy bardzo dumni. Jedną z nich jest barszcz ...
Chleb gryczany – właściwości i skład. Przepis na chleb gryczany
Chleb gryczany – zaskakująco zdrowe pieczywo dla każdego
Chleb gryczany jest jedną z najatrakcyjniejszych propozycji pieczywa bezglutenowego – tak pod względem smakowym, jak i odżywczym. Co istotne, w przeciwieństwie do kukurydzy czy ryżu, gryka jest ...
Pasaż zakupowy