Zobacz także
Mąka gryczana – właściwości, skład i zastosowanie mąki gryczanej
Mąka gryczana – specjał dla koneserów wyraźnych smaków
Mąka gryczana towarzyszy ludziom już od bardzo dawna - źródła archeologiczne wskazują, że grykę uprawiano w Finlandii ponad 5000 lat p.n.e. Naturalnie, nie od razu człowiek potrafił mielić ziarna ...
Tradycyjne potrawy Wielkanocne – Wielkanoc naszych przodków
Wielkanoc naszych przodków
Białe kiełbasy, jaja, żurek, babki, serniki oraz mazurki – to głownie można znaleźć na tradycyjnym wielkanocnym stole. A jakie potrawy przyrządza się w innych regionach? Sprawdźmy co jada się w ...
Musaka – właściwości i skład. Przepis na musakę z bakłażanem
Musaka – królowa greckiej kuchni
Kuchnia śródziemnomorska nie ma sobie równych: jest jedną z najsmaczniejszych, ale przede wszystkim najzdrowszych. W zależności od kraju, mieszkańcy zajadają się różnymi pysznościami. Na greckich ...
Cebula czerwona warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze cebuli czerwonej
Cebula czerwona – antyoksydantowa bomba
Wbrew pozorom czerwona cebula nie jest pojedynczym, odrębnym gatunkiem wyciskających łzy z oczu bulw. Na świecie istnieje bowiem bardzo wiele odmian przynoszących charakterystyczne, ...
Pomysły na ekologiczne Święta Wielkiej Nocy
Pomysły na ekologiczne Święta Wielkiej Nocy
Przygotowania do Świąt to często spore wyzwanie dla osób, które chcą żyć w zgodzie z naturą. Natłok obowiązków ogranicza kreatywność i sprawia, że brakuje sił na rozsądne zakupy czy ekologiczny ...
Pascha – właściwości i skład. Przepis na wielkanocną paschę
Pascha – wielkanocny przysmak ze wschodu
Wielkanoc to najważniejsze święto dla wszystkich chrześcijan. Nic w tym dziwnego, że chcą oni hucznie celebrować ten czas. Na stołach znajduje się wiele wyśmienitych potraw, a pośród nich pascha ...
 Wielkanoc – czas niemarnowania
Wielkanoc – czas niemarnowania
Podczas Wielkanocy marnujemy ok. 30 proc. więcej żywności niż w innych miesiącach – szacują Banki Żywności.  Jak zatem zmniejszyć skalę tego problemu i w pełni wykorzystać potencjał ...
Acerola owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze aceroli
Acerola – witaminowa rekordzistka
Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.), wiśnia z Barbados lub po prostu acerola – to maleńki owoc, który ma niezwykłą moc. W 4,5 gramowej aceroli jest tyle witaminy C, co w kilogramie ...
Majonez bez jajek? To proste!
Majonez bez jajek? To proste!
Nie ma to jak majonez domowej roboty. Bazą klasycznego majonezu są żółtka jajek. A co jeżeli wyeliminujemy je z przepisu? Czy jest szansa, że bez jajek majonez nadal będzie smakował jak majonez? ...
Mąka orkiszowa - właściwości, skład i zastosowanie mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa czyli zdrowy powrót do tradycji zbożowej
Mąka orkiszowa może wydawać się zdrowotną nowinką, ale w rzeczywistości należy do podstaw tradycyjnej ludzkiej diety sprzed tysięcy lat. Źródła archeologiczne wskazują, że już w epoce brązu ...