Zobacz także
Jarzębogrusza – gruszka na okrągło
Jarzębogrusza – gruszka na okrągło
Jarzębogrusza (Sorbopyrus auricularis) stanowi hybrydę jarząba mącznego i gruszki jadalnej. Wbrew pozorom - nie jest to nowość na rynku – ta wyjątkowa gruszka o okrągłych owocach występuje w ...
Jęczmień - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże jęczmień ciekawostki
Jęczmień na promienny wygląd i zdrowe serce
Jęczmień to roślina, o której ostatnimi czasy zrobiło się głośno za sprawą popularnych suplementów na utratę wagi. Zboże to jednak przynosi szereg korzyści dla naszego wyglądu i zdrowia nie tylko ...
Winogrona owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze winogron
Winogrona - owoce, które przedłużają życie
Zaczniemy od banalnego stwierdzenia: winogrona nie tylko ładnie wyglądają i dobrze smakują, ale są przede wszystkim zdrowe, więc warto je jeść. Na co dzień być może spożywamy więcej produkowanych ...
Drugie życie ziemniaczanych obierków
Nie wyrzucaj ziemniaczanych obierków
Rocznie Polacy marnują 9 milionów ton jedzenia. Czyli w koszu ląduje 1/3 tego co kupujemy. Nawet obierając ziemniaki marnujmy żywność. A szkoda – obierki, zamiast wyrzucić do kosza, można ...
Dżakfrut owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze dżakfruta
Dżakfrut – największy owoc na świecie!
Nazwa „dżakfrut” lub „jackfruit” to określenie międzynarodowe, które przyjęło się także w Polsce, choć niestety nie możemy cieszyć się dostępnością tego owocu. Rośnie on wyłącznie w krajach ...
Pomidory koktajlowe warzywa – właściwości, witaminy i wartości odżywcze pomidorów koktajlowych
Pomidorki koktajlowe – skarbnica witamin w małym rozmiarze
Pomidorki koktajlowe (lub zwane inaczej cherry) cieszą się coraz większą popularnością. Mniejsza odmiana tradycyjnych pomidorów jest nie tylko łatwiejsza w uprawie, ale także zdecydowanie lepiej ...
Karczochy warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze karczochów
Karczoch – naturalny lek na cukrzycę i nadciśnienie
Karczoch jest warzywem, które zrobiło zawrotną karierę w przemyśle farmaceutycznym. Leki i suplementy zawierające ekstrakt z tej rośliny, ze względu na zawartość cennych przeciwutleniaczy, są ...
Tykwa warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze tykwy
Tykwa – ciekawa kuzynka dyni
Badania archeologiczne wskazują, że tykwa była jedną z pierwszych roślin „udomowionych” przez człowieka - zaczęto ją uprawiać w Azji już przed 10 tysiącami lat! Zupełnie niezależnie, tykwa ...
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii. Odmiany i właściwości zdrowotne gruszy
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy ...
Ciasto czekoladowe z dodatkiem… czekolady
Ciasto czekoladowe z dodatkiem czekolady
Zbawienny wpływ gorzkiej czekolady na zdrowie jest znany od dawna – obniża ciśnienie, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniając, zawiera także sporo antyoksydantów, które spowalniają proces ...