Zobacz także
Co jeść w podróży? Zdrowe przekąski na drogę
Co jeść w podróży? Zdrowe przekąski na drogę
Wybierając się w podróż najczęściej tak kompletujemy prowiant, aby był wysokokaloryczny i smaczny, a jednocześnie zajmował niewiele miejsca w plecaku. Niestety, zaaferowani wyjazdem, zwykle nie ...
Bób na lato – zdrowy, pyszny i sycący
Bób – chroni kości, serce i dba o sylwetkę
Bób to skarbnica wartości odżywczych. Ta roślina strączkowa może pochwalić się dużą zawartością białka, kwasu foliowego czy witamin z grupy B. Jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny i sycący. Warto ...
Wegański budyń z jagodami
Wegański budyń z jagodami
Nie znam osób, które by nie lubiły jagód. Teraz jest ich czas - jagody spożywamy pod każdą postacią. Pierogi z jagodami, jagody ze śmietaną i cukrem, jagody prosto z krzaka… A może tak dla ...
Sławne kanapki: Pyszne panini, czyli włoskie inspiracje
Włoskie panini – smaczne i proste
Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Eksperymentuj – kanapki wcale nie muszą być nudne! Spróbuj przygotowywać je na rozmaite sposoby, czerpiąc inspiracje z różnych kultur. Podążając szlakiem ...
Groszek cukrowy warzywo - właściwości, wartości odżywcze i kalorie groszku cukrowego
Groszek cukrowy – słodka przekąska prosto z ogródka
Groszek cukrowy, na szczęście, poza słodyczą, nie ma z cukrem nic wspólnego. Nie dostarcza nam pustych kalorii ani nie powoduje nadciśnienia,  a smakuje wspaniale. Warzywo to było niegdyś ...
Czemu marchewka jest pomarańczowa?
Czemu marchewka jest pomarańczowa?
Dlaczego marchewka jest taka pomarańczowa? Odpowiedź na to pytanie znaleźli naukowcy, którym udało się odczytać DNA marchwi.
Rukiew wodna warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rukwi wodnej
Rukiew wodna – roślina przyszłości
O rukwi wodnej ostatnimi czasy zrobiło się głośno na świecie. Roślina, której niesamowite właściwości doceniano w minionych wiekach, obecnie wygrywa wszystkie rankingi superżywności i stała się ...
Agrest owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze agrestu
Agrest - owoc, który odpędza nieszczęście
Małe, kwaśne owoce kojarzą się z beztroskim latem z dzieciństwa. Całkiem słusznie! Jeszcze niedawno agrest królował wśród letnich owoców na naszych stołach, a krzaki agrestu znaleźć można było w ...
Koperek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze koperku
Koperek – aromatyczny lek na problemy gastryczne
Wyjątkowo smaczny dodatek do ziemniaków, ryb i sałatek, czyli nać kopru ogrodowego, to przyprawa w Polsce powszechnie znana. Koperek stanowi również popularny suplement, ze względu na swoje ...
Smacznego Dnia Falafela!
Smacznego Dnia Falafela!
Falafela znają wszyscy ‒ weganie, wegetarianie i mięsożercy. Smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, bobu lub grochu można zamówić na mieście albo zrobić samodzielnie w domu. Te ...