Zobacz także
Sok brzoskwiniowy - właściwości, skład i zastosowanie soku brzoskwiniowego
Sok brzoskwiniowy, czyli szklanka pełna antyoksydantów!
Sok brzoskwiniowy to dla Polaków swego rodzaju enigma, kojarząca się najczęściej z syropem pozostałym po wyjęciu słodkich owoców z puszki. Jednakże w krajach, gdzie drzewa Prunus persica czują ...
Zupa cebulowa - właściwości i skład. Przepis na zupę cebulową
Zupa cebulowa – najtańszy sposób na wirusy i infekcje
Zupa cebulowa to rarytas kuchni francuskiej. Jednak coraz częściej gości na polskich stołach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej jesteśmy podatni na różne infekcje. Zupa ...
Ryż parboiled - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże ryż parboiled ciekawostki
Nie tylko ładnie wygląda – co warto wiedzieć o ryżu parboiled?
Wśród licznych odmian dostępnych na sklepowych półkach ryż parboiled wyróżnia się konsystencją, łatwością przygotowania i… bogatym wnętrzem. Ale czym tak naprawdę jest ryż paraboliczny i dlaczego ...
Brukiew warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze brukwi
Odchudza i hamuje rozwój nowotworów. Taka właśnie jest brukiew!
Brukiew jest rośliną traktowaną w Polsce po macoszemu. Jej uprawy są rzadkie, a dostanie jej w sklepie graniczy z cudem. O istnieniu tej rośliny wiedzą chyba tylko studenci biologii, wegetarianie ...
Winogrona owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze winogron
Owoce, które przedłużają życie. Co jeszcze dobrego znajdziemy w winogronach?
Zaczniemy od banalnego stwierdzenia: winogrona nie tylko ładnie wyglądają i dobrze smakują, ale są przede wszystkim zdrowe, więc warto je jeść. Na co dzień być może spożywamy więcej produkowanych ...
Otręby orkiszowe ‒ właściwości, skład i wykorzystanie otrębów orkiszowych
Otręby orkiszowe – dla szczupłej sylwetki i zdrowych jelit
Otręby orkiszowe to specjał stosunkowo nieznany, który może być jednak cennym uzupełnieniem codziennej zdrowej diety. Jako produkt uboczny w procesie przetwarzania ziaren orkiszu, gromadzą one w ...
Kuchnia tajska – historia, składniki i dania kuchni tajskiej
Kuchnia tajska - prosta, kolorowa i smaczna!
Bogactwo smaków i kolorów, pikantne i wyraziste przyprawy, słodkie nuty oraz niepowtarzalne receptury - to cechy charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Chociaż nie jest ona tak popularna jak ...
Gruszka owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze gruszki
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy ...
Chłodnik – właściwości i skład. Przepis na chłodnik
Chłodnik – kulinarny ratunek na ciepłe dni
Chłodniki to zupy idealne na lato. Jak sama nazwa wskazuje, podaje się je w wersji wystudzonej. Zimne zupy to znakomite orzeźwienie i ochłodzenie w upalne dni. Chłodniki świetnie sprawdzą się ...
Wyjazd na łono natury najlepszym lekiem na bezsenność
Wyjazd na łono natury najlepszym lekiem na bezsenność
Bezsenność to zaburzenie, które powoli staje się powszechne w naszym społeczeństwie. Jej powodem często jest nadmiar sztucznego światła. Naukowcy z University of Colorado w Boulder przekonują, że, ...
Pasaż zakupowy