Zobacz także
Tamaryndowiec indyjski owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze tamaryndowca indyjskiego
Tamaryndowiec indyjski – tropikalna roślina o wielu zastosowaniach
Tamaryndowiec indyjski to niezwykła roślina o wielu zastosowaniach. Chociaż swoim wyglądem jego owoce mogą wzbudzać różne skojarzenia, to pod omszałą skórką kryje się miąższ, który ceniony jest ...
Flatbread – właściwości, skład i rodzaje flatbreadu
Flatbread – czyli alternatywa dla pizzy
„Flatbread” w języku angielskim oznacza płaski chleb i w sumie trudno do tej definicji coś dodać. Zdaniem archeologów jest to wręcz najwcześniejsza i najbardziej prymitywna forma chleba, do ...
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Orzechy i nasiona to smaczne i zdrowe przekąski, którymi często zajadamy się prosto z opakowania. Zapominamy, że przed spożyciem warto je odpowiednio namoczyć. Mimo że po kontakcie z wodą będą ...
Cebula szalotka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cebuli szalotki
Cebula szalotka – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?
Unikalny smak szalotki przypomina jednocześnie cebulę i czosnek, ale w fantazyjnej, nieco subtelniejszej postaci, bez słynnej ostrej nuty. Prawidłowa naukowa nazwa – czosnek askaloński (Allium ...
Kiełki brokułu – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki brokułu?
Kiełki brokułu – naturalny lek na choroby cywilizacyjne!
Kiełki brokułu to kilkudniowe nasiona, które pod wpływem ciepła i wody wypuściły pędy. Mimo, że moda na kiełkowanie zadomowiła się na dobre w zdrowej kuchni już w latach 70-tych XX w., dopiero po ...
Hamburger – właściwości, skład i rodzaje hamburgera
Hamburger – kulinarny symbol Ameryki
Nie ma chyba innego dania, które tak bardzo kojarzy się z amerykańską kuchnią i kulturą niż hamburger. Nie ma chyba też osoby, która chociaż raz nie spróbowałaby tej kanapki. To prawdziwy ...
Kiełki lucerny – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki lucerny?
Kiełki lucerny ‒ najzdrowszy pokarm świata?
Lucerna to jedna z najstarszych roślin uprawnych przeznaczonych… na paszę dla zwierząt. Pochodząca z południowo-zachodniej Azji, w XVIII wieku została szeroko rozpowszechniona na terytorium obu ...
Kiełbasa – właściwości, skład i rodzaje kiełbasy
Kiełbasa – przysmak warty grzechu?
Kiełbasa jest wynalazkiem czysto praktycznym, służącym przechowywaniu mięsa, przede wszystkim mniejszych i mniej atrakcyjnych kawałków pozostałych po porcjowaniu tuszy. Z definicji jest mieszanką ...
Podpłomyki ‒ właściwości, skład i rodzaje podpłomyków
Podpłomyki, czyli powrót do korzeni
Podpłomyki to danie typowo słowiańskie, które w swojej istocie nawiązuje jednak do typowych dla wielu kultur, prastarych prób okiełznania zmielonych ziaren zbożowych. W najsłynniejszej na świecie, ...
Rokitnik owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rokitnika
Rokitnik - obniża poziom cholesterolu
Nieduże, intensywnie pomarańczowe owoce rokitnika przypominają owoce jarzębiny. Niestety, w przeciwieństwie do tej ostatniej, rokitnika nie tak łatwo spotkać. W Polsce, i w ogóle w Europie, jest ...
Pasaż zakupowy