Zobacz także
Pszenica kamut ‒ opis, właściwości i zastosowanie. Zboże pszenica kamut ciekawostki
Pszenica kamut, czyli stare bywa lepsze!
Pszenica kamut to jedno ze starożytnych zbóż, które odeszło w zapomnienie wskutek masowej komercjalizacji i „udoskonalania” upraw. Dziś, na fali zainteresowania naturalną żywnością, zwracamy się znów ...
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Pewnie zrobiliście już tony świątecznych pierników, waniliowych ciasteczek, orzechowych kruchych, itp. A może właśnie się do tego zabieracie? Tak czy inaczej spieszę donieść, że przetestowałam ...
Mandarynki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze mandarynek
Mandarynki – zdrowie w miniaturze
Uwielbiają je dzieci, bo łatwo się do nich dobrać i są słodkie. Na kilka sztuk mandarynek, mniejszych sióstr pomarańczy, zawsze znajdzie się miejsce w plecaku lub w torebce. To przekąska idealna ...
Bakalie – właściwości, skład i wartości odżywcze bakalii
Bakalie – najlepszy zamiennik dla słodyczy!
Bakalie kojarzą się nam głównie ze świętami Bożego Narodzenia, będąc jednym z ważniejszych składników makowca, keksa czy kutii. Samo słowo pochodzi od tureckiego wyrażenia „bakkal”, które oznacza ...
Fasola pinto – właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli pinto
Fasola pinto – zdrowie w artystycznym wydaniu
Fasola, niezależnie od rodzaju, jest cennym warzywem, które dostarcza naszemu organizmowi szereg ważnych składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i białka, dlatego stanowi ...
Sos chili – właściwości, skład i zastosowanie sosu chili
Sos chili – podkręci metabolizm i smak potraw
Sos chili to obowiązkowy dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Kojarzony jest z restauracjami i barami serwującymi azjatyckie jedzenie, bez niego trudno sobie wyobrazić standardowego „chińczyka”. ...
Wiórki kokosowe – właściwości, skład i wykorzystanie wiórków kokosowych
Wiórki kokosowe – egzotyczny dodatek do deserów
Wiórki kokosowe to produkt otrzymywany z egzotycznego kokosa. Kojarzone są przede wszystkim jako dodatek do wielu słodkich ciast i deserów. Jak się okazuje, wiórki kokosowe są nie tylko smaczne, ...
Bibimbap ‒ właściwości, skład i rodzaje bibimbap
Bibimbap, czyli co można zrobić z miską ryżu
Bibimbap w języku koreańskim to po prostu „mieszany ryż” i, faktycznie, trudno wyobrazić sobie lepszą nazwę dla tej szalenie prostej, acz niezwykle popularnej potrawy. Paradoksalnie, bibimbap ...
Pomarańcza owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pomarańczy
Pomarańcza - reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność
Spośród wszystkich cytrusów, pomarańcze są najbardziej powszechne oraz cenione. Słodyczą pokonują grejpfruty i cytryny. Świeże mają zniewalający zapach. Zawierają do tego wiele substancji ...
Mąka z amarantusa – właściwości, skład i zastosowanie mąki z amarantusa
Mąka z amarantusa – najzdrowsza mąka na świecie?
Mąka z amarantusa to produkt, który podbił sklepowe półki w związku z zataczającą coraz szersze kręgi modą na dietę bezglutenową. Szarłat (Amaranthus), podobnie jak gryka, nie jest jednak ...
Pasaż zakupowy