Zobacz także
Nieśmiertelne staropolskie przyprawy
Nieśmiertelne staropolskie przyprawy
Wizytówką staropolskiej jadłodajni, wbrew pozorom, nie są tłuste i ciężkostrawne potrawy mięsne spożywane z ziemniakami, dużą ilością skwarków i miodu pitnego. Tradycyjna kuchnia ojczysta była ...
Letni krajobraz Doliny Chochołowskiej 
Letni krajobraz Doliny Chochołowskiej 
Planując tegoroczne wakacje, warto postawić na nasze polskie góry. Jeden z obowiązkowych punktów na mapie południowej części Polski to Dolina Chochołowska. Ten rozległy obszar zlokalizowany na ...
Wegańskie brownie z jagodami
Wegańskie brownie z jagodami
To flagowe danie kuchni amerykańskiej podbija podniebienia Polaków. Jest mocno czekoladowe, słodkie, kremowe w środku i chrupiące z wierzchu. Brownie na pierwszy rzut oka jest płaskie i kojarzy ...
Mleko kozie – właściwości, skład i zastosowanie mleka koziego
Mleko kozie zamiast krowiego?
Według mitologii greckiej kozim mlekiem wykarmiony został sam Zeus, oddany przez swą matkę pod opiekę boskiej kozie Almatei. I choć starożytni prawdopodobnie nie wiedzieli tyle o zaletach koziego ...
Pestki słonecznika - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pestek słonecznika
Pestki słonecznika zamiast suplementów!
Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie były z powodzeniem uprawiane już 3 tysiące lat przed naszą erą. Rdzenni mieszkańcy lądu za Atlantykiem cenili żółte kwiaty nie tylko jako źródło ...
Winogrona owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze winogron
Owoce, które przedłużają życie. Co jeszcze dobrego znajdziemy w winogronach?
Zaczniemy od banalnego stwierdzenia: winogrona nie tylko ładnie wyglądają i dobrze smakują, ale są przede wszystkim zdrowe, więc warto je jeść. Na co dzień być może spożywamy więcej produkowanych ...
Śliwki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze śliwek
Śliwki – fioletowe królowe
Fioletowe, różowe lub żółte, mniejsze, większe, każdy znajdzie coś dla siebie! Nie dość, że różnią się smakiem i kolorem, to również przeznaczeniem. Renklody lubimy surowe, węgierki w powidłach, ...
Jak należy przechowywać zioła?
Jak należy przechowywać zioła?
Mimo że cenimy zioła za ich przyprawowe i prozdrowotne właściwości, nie zawsze pamiętamy o tym, by przechowywać je we właściwy sposób. Okazuje się bowiem, że pozostawienie ich w zawiązanej gumką ...
Zupa kalafiorowa – właściwości i skład. Przepis na zupę kalafiorową
Smaczna i zdrowa. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę kalafiorową?
Zupy od zawsze zajmowały ważne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni, dlatego możemy poszczycić się ich dużą różnorodnością. Najlepiej smakują w sezonie jesienno-zimowym, bo doskonale rozgrzewają, ...
Kalarepa warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kalarepy
Kalarepa - odtruje organizm i ochroni nas przed rakiem
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej rośliny pokazuje jednak, że dzieje się to niesłusznie. Kalarepa ...