Zobacz także
Sok z malin – właściwości, skład i zastosowanie soku z malin
Sok z malin – przeciwzapalny smakołyk
Sok malinowy nie zalicza się do rankingu najpopularniejszych soków świata, a mimo to cieszy się wielka estymą ze względu na tradycyjne wykorzystanie lecznicze. W Polsce, która jest po Rosji i USA ...
Rokitnik owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rokitnika
Obniża poziom cholesterolu, dobrze wpływa na cerę i wzrok
Nieduże, intensywnie pomarańczowe owoce rokitnika przypominają owoce jarzębiny. Niestety, w przeciwieństwie do tej ostatniej, rokitnika nie tak łatwo spotkać. W Polsce, i w ogóle w Europie, jest ...
Sok z aronii – właściwości, skład i zastosowanie soku z aronii
Sok z aronii – wyjątkowy składnik domowej apteczki
Sok z aronii od lat już cieszy się renomą specyfiku, który pije się przede wszystkim dla zdrowia, podobnie jak sok z czarnego bzu czy rokitnika. Trudno się dziwić, że ciemny napój spotykać można ...
Mąka owsiana – właściwości, skład, zastosowanie mąki owsianej
Nie jest ani droga, ani nietypowa, ma za to wiele cennych właściwości
Mąka owsiana należy do mniej znanych surowców piekarskich, choć nie jest ani droga, ani nietypowa, jeśli chodzi o właściwości fizyczne. Co ciekawe, bardziej niż my doceniają ją nawet Chińczycy, ...
Kawa żołędziówka – właściwości, działanie i zastosowanie kawy  żołędziówki
Tę kawę można pić bez ograniczeń. Nie zawiera kofeiny, a dodaje energii
Kawa żołędziówka stanowi jeden z ciekawszych zamienników tradycyjnej kawy. Pijał ją sam Szopen, a na Bałkanach do dziś pieką z niej chleb. O dobroczynnych właściwościach prażonej mieszanki z ...
Kawa – właściwości, działanie i zastosowanie kawy
Diabelski wymysł, boskie właściwości
Kawa pięknie pachnie, znakomicie regeneruje, sprawdza się towarzysko, a do tego wydłuża życie. Dzień bez kawy, to dla wielu z nas dzień stracony – nie tylko dla0,tego, że dzięki kawie odżywamy, ale ...
Cebula warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cebuli
Panaceum na wiele dolegliwości! Cebula pomoże na katar, kaszel czy osłabienie
Katar, kaszel, osłabienie, bóle gardła, głowy i mięśni − początek wiosny, to okres kiedy obserwuje się zwiększoną ilość infekcji wirusowych. Gdy wystąpią pierwsze objawy przeziębienia, warto ...
Cydr jabłkowy – właściwości, skład i rodzaje cydru jabłkowego
Czy warto pić cydr jabłkowy?
Pojęcie cydru jabłkowego nie jest jednoznaczne. W Ameryce Północnej pod tą nazwą rozumie się bezalkoholowy napój z niefiltrowanego soku jabłkowego. W ogromnej części Europy jednak cydr jabłkowy ...
Jak przyrządzić dynię? Przepis na danie z dynią Hokkaido
Dyniowa zapiekanka – prosta i smaczna!
Jesienią króluje kolor pomarańczowy. To za sprawą dyni, która rozpycha się na straganach i sklepowych półkach. Polacy śmiało sięgają po dynię, przyrządzając ją na wiele sposobów.
Ziemniaki warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze ziemniaków
Numer1 wśród warzyw? Ziemniaki!
Ziemniak jest obecnie najpopularniejszym warzywem na świecie. Możemy go spotkać w wielu formach i odmianach. Kryją go w sobie frytki podawane w barach szybkiej obsługi, chrupiące placki, ...