Zobacz także
Przepis na orzeźwiający kwas chlebowy domowej roboty
Przepis na orzeźwiający kwas chlebowy domowej roboty
Zakwas chlebowy to popularny w Europie Wschodniej napój wytwarzany w procesie fermentacji chleba. Mogłoby się wydawać, że wywodzi się on ze średniowiecznego Księstwa Kijowskiego, jednak jego ...
Rabarbar - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rabarbaru
Rabarbar – obcy znad Wołgi
Przez skojarzenia wizualne można powiedzieć, że rabarbar, inaczej rzewień, to taki smaczniejszy i bardziej kolorowy seler. Podobnie, jak ten ostatni jest warzywem, choć wyjątkowy smak kompotów i ...
Sos słodko-kwaśny – właściwości, skład i zastosowanie sosu słodko-kwaśnego
Sos słodko-kwaśny – sos dla miłośników orientalnych smaków
Sos słodko-kwaśny to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych sosów na świecie. To także uniwersalny dodatek do wielu aromatycznych dań, można go serwować z różnymi rodzajami mięsa, ...
Sok z marchwi – właściwości, skład i zastosowanie soku z marchwi
Sposób na piękną skórę i szczupłą sylwetkę? Wypróbuj sok z marchwi!
Jedni go uwielbiają, inni na samą myśl krzywią się ze wstrętem. Wszyscy za to zgodnie przyznają, że sok marchwiowy należy do najzdrowszych przetworów warzywnych, którego picie zapewnia szereg ...
Jedzenie z łąki. Jakie darmowe jedzenie oferuje przyroda?
Poznajcie polne kwiaty i rośliny, które bez obawy można zjeść
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele roślin z otaczającej ich przyrody może znaleźć zastosowanie w ich kuchni. A pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały ...
Zupa grochowa (grochówka) ‒ właściwości i skład. Przepis na zupę grochową
Tania, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Taka właśnie jest zupa grochówka
Zupa grochowa kojarzy się przede wszystkim z wojskiem i kuchnią polową. Nie ma się co dziwić, bo to jedna z najbardziej treściwych polskich zup, która zapewnia uczucie sytości na bardzo długo. Przy ...
Truskawki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze truskawek
Truskawki - zadbają o linię, umysł i serce
Truskawka, choć jest powszechnie dostępna niemal przez cały rok, wciąż łączona jest z szampanem jako wykwintny owoc dla bogaczy. Szlachetne asocjacje przypisuje się jej nie bez powodu. Jest to ...
Płatki jęczmienne – właściwości, skład i wykorzystanie płatków jęczmiennych
Płatki jęczmienne dobre na zaparcia, odchudzanie, a także odporność
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pierwsze pożywienie powinno być obfite i pełnowartościowe, by dodać energii do działania. Płatki jęczmienne to znakomita propozycja ...
Chleb kukurydziany ‒ właściwości i skład. Przepis na chleb kukurydziany
Chleb kukurydziany – amerykański klasyk na słodko i na słono
Chleb kukurydziany zasadniczo przyjmuje dwie postacie: klasycznych bochnów pieczywa oraz słodkiego ciasta. W Polsce znacznie częściej spotykamy się z tą pierwszą wersją, ale obie są atrakcyjne i ...
Makaron żytni – właściwości, skład i wykorzystanie makaronu żytniego
Makaron żytni – zdrowy zamiennik tradycyjnej pasty
Makron żytni jest produktem bogatym w błonnik pokarmowy. Substancja ta odpowiada za właściwy metabolizm naszego organizmu, reguluję pracę jelit, a tym samym sprzyja odchudzaniu oraz utrzymaniu ...
Pasaż zakupowy