Zobacz także
Zakwas z buraków – właściwości lecznicze i zastosowanie zakwasu z buraków
Czas na buraczany zakwas!
Kwas z buraków kojarzony jest najczęściej z tradycjami Bożego Narodzenia. Wzmacnia smak i moc tradycyjnego wigilijnego barszczu. Warto spożywać go nie tylko od święta. Zakwas z buraków wykazuje ...
Syrop cukrowy – właściwości, skład i zastosowanie syropu cukrowego
Syrop cukrowy – sekretny składnik deserów i drinków
Cukier ma wiele zastosowań, dodaje się go praktycznie do wszystkiego. Może występować pod postacią stałą oraz płynną, czyli syropem cukrowym. Jest banalnie łatwy w przygotowaniu, a cały proces ...
Kimchi – właściwości, skład i wykorzystanie kimchi
Kimchi – kulinarny symbol Korei Południowej
Koreańskie kimchi to potrawa narodowa, która podczas pobytu w Korei przewinie się przez nasz stół niezliczoną liczbę razy, dodana praktycznie do każdego dania. Kimchi nie jest jednak zwyczajną ...
Skórka pomarańczowa – właściwości, skład i wykorzystanie skórki pomarańczowej
Skórka pomarańczowa – nieznany sprzymierzeniec naszego zdrowia
Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Ich miąższ można wykorzystać na wiele sposobów. A co ze skórka pomarańczy? Zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci. Wiele osób nie zdaje ...
Sos karmelowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu karmelowego
Sos karmelowy – słodka chwila rozkoszy czy pusta przyjemność?
Trudno oprzeć się słodkim deserom, to taka chwila przyjemności w ciągu dnia. Smakołyki na bazie sosu karmelowego jeszcze bardziej oddziałują na nasze receptory smakowe. Jednak wszystkie słodkie ...
Płatki – właściwości, skład i rodzaje płatków
Płatki – nie tylko na śniadanie!
Historia płatków wbrew pozorom nie jest przesadnie długa. Dawne poranne kasze uzyskiwano bowiem przede wszystkim poprzez rozgotowywanie całych lub częściowo rozdrobnionych ziaren zbóż. Dopiero w ...
Risotto – właściwości, skład i rodzaje risotto
Risotto – włoski sposób na ryż
Włoskie specjały nie mają sobie równych. Bo kto może oprzeć się chrupiącej pizzy czy aromatycznym makaronom? Jednak kuchnia włoska to coś znacznie więcej niż pasta czy pieczony placek. Risotto to ...
Włoszczyzna warzywo – właściwości, skład i zastosowanie włoszczyzny
Włoszczyzna – polski pęczek zdrowia
Marchew, pietruszka, por i seler – oto sekret zdrowia. Stanowiąca kulinarny niezbędnik każdej gospodyni, włoszczyzna, poza walorami smakowo-zapachowymi, dostarcza nam również wielu cennych ...
Fasolka po bretońsku – właściwości i skład. Przepis na fasolkę po bretońsku
Fasolka po bretońsku – sycące danie na zimowe dni
Fasolka po bretońsku to popularne danie jednogarnkowe, które przygotowuje się na bazie fasoli, kiełbasy, boczku i pomidorów. Zalicza się je do najpopularniejszych i najbardziej sycących dań polskiej ...
Cykoria warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cykorii
Cykoria zamiast filiżanki kawy
Cykoria jest słynną rośliną, z której przygotowuje się bezkofeinowy substytut kawy. Spożywamy ją też w sałatkach, będących uzupełnieniem obiadu tudzież dodajemy do kanapek. Roślina ta sprawdza ...
Pasaż zakupowy