Zobacz także
Sos ostrygowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu ostrygowego
Sos ostrygowy – kosmiczna historia i kosmiczny smak
Mało brakowało, a sos ostrygowy nigdy by nie powstał. Przypadek jednak sprawił, że od ponad 130 lat ludzkość  może cieszyć się jego wybornym smakiem. Dziś dodaje się go do potraw w Kambodży, ...
Karmel – właściwości, skład i wykorzystanie karmelu
Karmel - tysiącletnia bursztynowa pokusa
Karmel to prawdziwe zjawisko w świecie cukierniczym. Mimo że jest znany i używany od wieków, to wciąż inspiruje kucharzy do nowych sposobów wykorzystywania go w kuchni. Przez większość swojego ...
Mleko – właściwości, skład i rodzaje mleka
Mleko – pić czy nie pić?
Mleko to dzieło ewolucji, które umożliwiło ssakom uzyskanie kontroli nad światem. I choć dziś nikt nie ma wątpliwości, że karmienie niemowląt piersią to najlepsza inwestycja w zdrowie, fakt ...
Wiśnie owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze wiśni
Wiśnie - odchudzają ciało i chronią serce!
Jeśli ktoś do tej pory nie jest do końca przekonany do tych kwaskowych darów natury – pora zmienić zdanie! Letnie, aromatyczne owoce o krwistoczerwonym soku są ogromnym magazynem substancji ...
Mięso – właściwości, skład i rodzaje mięsa
Mięso w diecie człowieka - potrzebne czy nie?
Zdaniem naukowców mięso stało się elementem strawy hominidów – przodków gatunku Homo sapiens – ok. 2.6 miliona lat temu. Badania archeologiczne wskazują, że już w tym okresie stosowane były ...
Kukurydza - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże kukurydza ciekawostki
Kukurydza cenna jak złoto
Zjadamy ją niemal codziennie. Jest w płatkach śniadaniowych, tortilli, oleju, mące, a nawet w piwie czy whiskey. Mimo że kojarzy nam się głównie z pop-cornem, który z dodatkiem soli i masła ...
Arbuz warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze arbuza
Arbuz – niezwykłe właściwości niezwykłego owocu
Arbuz nie bez powodu kojarzy nam się z upalnym latem, orzeźwieniem i słodyczą w ciepłe dni. Duża zawartość wody zaspokaja pragnienie, a naturalny cukier wspaniale pobudza kubki smakowe. Dodatkowo, ...
Mąka ziemniaczana – właściwości, skład i zastosowanie mąki ziemniaczanej
Mąka ziemniaczana – do kuchni i do kosmetyczki
Mąka ziemniaczana to przede wszystkim skrobia o ważnym znaczeniu spożywczym. Używa się jej głównie w Europie, kontynencie, który „wyrósł” na ziemniakach, podczas gdy w Ameryce Północnej podobne ...
Sałata lodowa warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze sałaty lodowej
Sałata lodowa - dla zdrowia i smukłej sylwetki
Sałata lodowa jak wszystkie jej głowiaste siostry pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach, a jej powszechność w Polsce sprawia, że często traktujemy ją ...
Lody – właściwości, skład i rodzaje lodów
Lody – domowe są nazdrowsze!
Lody to najpopularniejszy letni deser na świecie, który liczy sobie już ponad 2 tysiące lat. Prymat w ich konsumpcji wiodą Nowozelandczycy ze średnim rocznym spożyciem ok. 28.4 litra na mieszkańca. ...