Zobacz także
Przepis na masło orzechowo-sezamowe
Przepis na masło orzechowo-sezamowe
Masło orzechowe to popularny do kanapek, naleśników czy placków. W wersji z sezamem będzie stanowić nie tylko smaczną, ale i pożywną przekąskę.
Szałwia lekarska przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie szałwi lekarskiej
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Popularna wśród koneserów włoskiej kuchni szałwia lekarska to nie tylko aromatyczna przyprawa. Nie bez powodu późną wiosną zielarze zbierają liście tej rośliny i przygotowują z nich różne ...
Naturalne czyszczenie pralki
Naturalne czyszczenie pralki
Mimo że pralka należy do najczęściej używanych sprzętów domowych, bywa, że zapominamy o konieczności jej regularnego czyszczenia. We wnętrzu pralki odkłada się kamień, który negatywnie wpływa na ...
Pasta krewetkowa - właściwości, skład i wykorzystanie pasty krewetkowej
Pachnie jak… śmieci latem, ale mimo to trudno jej się oprzeć!
Pasta krewetkowa to unikalny specjał kuchni azjatyckiej, po który coraz częściej sięgają szefowie kuchni na całym świecie. W swojej konwencji nawiązuje ona poniekąd do sosu rybnego jako ...
Owies - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże owies ciekawostki
Owies – odżywia, leczy, oczyszcza i odmładza
Płatki, otręby, kasze, ciastka, batony, napoje - produkty owsiane przebojem podbiły polski rynek. Znajdziemy je nawet w babcinej apteczce. Poza walorami odżywczymi i prozdrowotnymi zboże to ...
Marchew warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze marchwi
Marchew – strażniczka pięknej i zdrowej skóry
Uchodzi za ulubione warzywo gryzoni, jednak szczególne właściwości tej rośliny przekonują, że jej chrupanie nie powinno być jedynie nałogiem królika Bugsa. Marchew jest nie tylko smaczna, ale i ...
Wegetariańskie danie, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym
Wegetariańskie danie, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym
Najnowsze badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z Harvard University dowodzą, że spożywanie curry minimum 3 razy w tygodniu skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, ...
Kapusta czerwona warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty czerwonej
Kapusta czerwona – główka pełna antyoksydantów
Kapusta czerwona tak naprawdę przybiera bardzo różne kolory – od ciemnoczerwonej, buraczkowej barwy po odcienie bliskie niebieskiemu. A to za sprawą wrażliwości na odczyn pH gleby, która manifestuje ...
Ser Taleggio - właściwości, skład i zastosowanie sera Taleggio
Ser Taleggio – niedoceniany włoski specjał, delikatny i owocowy!
Ser Taleggio jest jednym z najstarszych włoskich serów miękkich. Jego historia sięga wstecz do czasów średniowiecza, ale podobne sery wyrabiano już okresie rozkwitu Starożytnego Rzymu. Nie zyskał ...
Aromaty spożywcze – właściwości, skład i rodzaje aromatów spożywczych
Aromaty spożywcze, czyli czemu żywność nam smakuje
Aromaty spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu polepszenia jej smaku i zapachu. Nie są one pokarmem samym w sobie, ale zgodnie z obowiązującym prawem powinny być bezpieczne dla ...
Pasaż zakupowy