Zobacz także
Kiełbasa – właściwości, skład i rodzaje kiełbasy
Kiełbasa – przysmak warty grzechu?
Kiełbasa jest wynalazkiem czysto praktycznym, służącym przechowywaniu mięsa, przede wszystkim mniejszych i mniej atrakcyjnych kawałków pozostałych po porcjowaniu tuszy. Z definicji jest mieszanką ...
Podpłomyki ‒ właściwości, skład i rodzaje podpłomyków
Podpłomyki, czyli powrót do korzeni
Podpłomyki to danie typowo słowiańskie, które w swojej istocie nawiązuje jednak do typowych dla wielu kultur, prastarych prób okiełznania zmielonych ziaren zbożowych. W najsłynniejszej na świecie, ...
Rokitnik owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rokitnika
Rokitnik - obniża poziom cholesterolu
Nieduże, intensywnie pomarańczowe owoce rokitnika przypominają owoce jarzębiny. Niestety, w przeciwieństwie do tej ostatniej, rokitnika nie tak łatwo spotkać. W Polsce, i w ogóle w Europie, jest ...
Ser mozzarella - właściwości, skład i zastosowanie sera mozzarella
Ser mozzarella – źródło zdrowia i witalności
Mozzarella kojarzona jest głównie z włoską kuchnią. To właśnie ten rodzaj sera jest podstawowym składnikiem niemal każdej włoskiej pizzy czy sałatki, ale doskonale komponuje się także z ...
Sos musztardowy - właściwości, skład i zastosowanie sosu musztardowego
Sos musztardowy - jako go przyrządzić i do czego podać?
Sos musztardowy to w wielkim skrócie sposób na kulinarne ujarzmienie musztardy. O ile bowiem przyprawę ze słoiczka można dość łatwo wplatać do sałatek czy kanapek, o tyle cieszenie się jej ostrym ...
Zupa fasolowa - właściwości i skład. Przepis na zupę fasolową
Zupa fasolowa – sposób na sycący obiad
W okresie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po treściwe i rozgrzewające potrawy. Nic w tym dziwnego, gdyż pogoda za oknem nie rozpieszcza. Jednym z takich dań jest zupa fasolowa, która jest nie ...
Jajko bez jajka?
Jajko bez jajka?
Można z nich zrobić omlet, jajecznicę czy klasyczny kogel-mogel! Amerykańska firma opracowała wegańskie jajka, które ścinają się tak samo jak te tradycyjne, i podobnie smakują. 
Makaron razowy – właściwości, skład i wykorzystanie makaronu razowego
Makaron razowy – zdrowy zamiennik tradycyjnej pasty
Przez wiele lat makaron nie cieszył się dobrą sławą - uważany był za produkt kaloryczny i tuczący. Dzisiaj jednak wiadomo, że nie każdy przyczynia się do tycia. Makaron razowy zalicza się do ...
Kiełki fasoli mung – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki fasoli mung?
Kiełki fasoli mung poprawiają wygląd i odmładzają
Kiełki to inaczej bardzo młode pędy roślin. Są dostępne na rynku przez cały rok i nie należą do drogich produktów. To sprawia, że coraz częściej je spożywamy. A warto to robić, ponieważ poza ...
Gnocchi – właściwości, skład i rodzaje gnocchi
Gnocchi – kopytka we włoskim wydaniu
Włosi są szalenie dumni z własnej kuchni. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest ona urozmaicona, a wszystkie potrawy są po prostu pyszne. Gnocchi, chociaż nieco mniej popularne od pizzy czy makaronów, są ...
Pasaż zakupowy