Zobacz także
Graviola owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze gravioli
Graviola – potencjalne lekarstwo na raka!
Czym jest graviola? Pod obco brzmiącą nazwą kryją się owoce flaszowca miękkociernistego – niewielkiego zimozielonego drzewa liściastego, typowego dla Ameryki Środkowej. Mogą one osiągać wagę ...
Bambus – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie bambusa
Bambus – z lasów tropikalnych do naszych domów
Bambusy to najszybciej rosnące trawy na świecie. W tropikach stanowią główne pożywienie pand, które zamieszkują lasy bambusowe. Są ekologiczne i mają wszechstronne zastosowania, począwszy od ...
Tapioka – właściwości, skład i zastosowanie tapioki
Tapioka – egzotyczna kasza z manioku
W Polsce na stołach królują ziemniaki, zaś w Ameryce Południowej tapioka jest podstawą każdego obiadu. Nie ma się co dziwić, gdyż jest lekkostrawna, pożywna, nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. ...
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Dla pracujących na pełny etat, a nawet uczniów i studentów śniadanie jest posiłkiem najbardziej problematycznym. Poranna godzina, pośpiech i pusta lodówka często sprawiają, że ma się ochotę ...
Pestki słonecznika - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pestek słonecznika
Pestki słonecznika zamiast suplementów!
Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie były z powodzeniem uprawiane już 3 tysiące lat przed naszą erą. Rdzenni mieszkańcy lądu za Atlantykiem cenili żółte kwiaty nie tylko jako źródło ...
Tamarillo owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze tamarillo
Tamarillo – egzotyczny pomidor
Trudno zaklasyfikować tamarillo w jednej kategorii. To egzotyczny połączenie swoim smakiem i wyglądem przypomina pomidora zmiksowanego ze śliwką. Co prawda nie jest tak słodki i smaczny jak inne ...
Dziki ryż - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże dziki ryż ciekawostki
Jak oswoić dziki ryż?
Pochodzący z bagnistych obszarów Ameryki Północnej dziki ryż to właściwie nasiona wodnej trawy – rośliny z rodziny wiechlinowatych. Jego długie, cienkie ziarna, o ciemnobrązowej barwie, ...
Chałwa – właściwości i rodzaje. Przepis na chałwę
Chałwa – smakołyk o niezwykłych właściwościach
Jedni ją lubią, inni za nią nie przepadają. Ten nieco specyficzny smakołyk jest nie tylko smaczny, ale także niestety i kaloryczny. Jednak od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwilę ...
Cydr jabłkowy – właściwości i rodzaje. Przepis na cydr jabłkowy
Czy warto pić cydr jabłkowy?
Pojęcie cydru jabłkowego nie jest jednoznaczne. W Ameryce Północnej pod tą nazwą rozumie się bezalkoholowy napój z niefiltrowanego soku jabłkowego. W ogromnej części Europy jednak cydr jabłkowy ...
Fasola adzuki warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli adzuki
Fasola adzuki – odchudza, oczyszcza i odżywia
Czerwone ziarenka fasoli adzuki to jeden z charakterystycznych elementów kuchni azjatyckiej. W naszym kraju roślina ta nie cieszy się zbyt dużą popularnością, jednak zaczyna po nią sięgać coraz ...