Zobacz także
Ser halloumi - właściwości, skład i zastosowanie sera halloumi
Ser halloumi – cypryjska duma narodowa
Cypryjczycy pilnie strzegą oryginalnej receptury tego sera. Nic w tym dziwnego, gdyż ser halloumi stanowi dla nich dobro narodowe, które jest szalenie ważnym elementem ich narodowej kuchni. Tylko ...
Pasta miso - właściwości, skład i wykorzystanie pasty miso
Co to jest pasta miso i jak jej używać w kuchni?
Pasta z miso, czyli tajemniczy składnik ze sklepów ze zdrową żywnością lub z kuchniami świata. Pojawia się w przepisach kuchni japońskiej, ale nie tylko, ponieważ jako bardzo zdrowy składnik, jest ...
Makaron z komosy ryżowej – właściwości, skład i wykorzystanie makaronu z komosy ryżowej
Bezglutenowy hit! Dlaczego warto sięgnąć po makaron z komosy ryżowej?
Makaron z komosy ryżowej to produkt dość oryginalny i zdecydowanie nie goszczący często w klasycznych polskich domach. W sklepach ze zdrową żywnością zdobywa jednak coraz większą popularność, ...
Guacamole – właściwości, skład i wykorzystanie guacamole
Guacamole – najzdrowszy dip świata
Guacamole to pasta z awokado, która gości już na stołach całego świata. W samych Stanach Zjednoczonych co roku w dniu wielkiego finału rozgrywek futbolu amerykańskiego, Super Bowl, zjada się ...
Kuchnia skandynawska ‒ historia, składniki i dania kuchni skandynawskiej
Nie tylko dla miłośników ryb! Jaka jest kuchnia skandynawska?
Kuchnia skandynawska to pojęcie bardzo heterogeniczne, bowiem obejmujące zwyczaje kulinarne czterech, bądź co bądź, niezależnych krajów. Łączy je bezsprzecznie podobny klimat i składniki, różne ...
Mąka z ciecierzycy – właściwości, skład i zastosowanie mąki z ciecierzycy
Mąka z ciecierzycy – naucz się z nią gotować!
Mąka z ciecierzycy jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej od setek lat. Uważa się ją wręcz za wspólnym mianownik łączący poszczególne regiony o dość różnej tradycji kulinarnej. Poza ...
Semolina ‒ właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie semoliny
Semolina – nietypowa mąka, którą naprawdę warto mieć w kuchni!
Semolina bywa traktowana jako synonim dla kaszy manny. W rzeczywistości są to dwa bardzo bliskie sobie produkty, ale pochodzące z różnych źródeł. Podczas gdy mannę produkuje się bowiem z ...
Tempeh – właściwości, skład i wykorzystanie tempeh
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Pochodzi z egzotycznej Jawy, a wytwarzany jest z ziaren soi.  Od jakiegoś czasu stanowi podstawę diety wegańskiej i wegetariańskiej jako pełnowartościowy zamiennik mięsa i nabiału. Uznawano ...
Masło migdałowe – właściwości, skład i zastosowanie masła migdałowego
Masło migdałowe – zdrowszy zamiennik tradycyjnego masła
Migdały należą do grupy najzdrowszych, a jednocześnie najsmaczniejszych orzechów na świecie. Wszystko dlatego, że zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nic zatem dziwnego, że pochodne od ...
Jak osiągnąć samodyscyplinę - rzecz o motywacji
Co zrobić by nam się bardziej chciało?
Naukowcy spekulują - 10 tysięcy godzin ćwiczeń da nam mistrzostwo w danej dziedzinie. Znamy teksty, kim byśmy mogli być, gdyby czas poświęcany (a raczej marnotrawiony) na bzdury był dobrze ...
Pasaż zakupowy