Zobacz także
Wiśnie owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze wiśni
Wiśnie - odchudzają i chronią serce!
Jeśli ktoś do tej pory nie jest do końca przekonany do tych kwaskowych darów natury – pora zmienić zdanie! Letnie, aromatyczne owoce o krwistoczerwonym soku są ogromnym magazynem substancji ...
Porzeczki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze porzeczek
Porzeczka - reguluje poziom cukru we krwi i zbija cholesterol
Każdy właściciel działki lub ogródka powinien znaleźć w nim miejsce na krzak porzeczki. A najlepiej na kilka, by poza znaną wszystkim czarną, móc posadzić obok jeszcze czerwoną i białą. One ...
Ketchup przyprawa - właściwości, wartości odżywcze i rodzaje ketchupu
Czy ketchup jest zdrowy?
Statystycznie Polacy spożywają ok. 1 kg ketchupu rocznie, aż 80% z nas ma opakowanie tego produktu w swojej lodówce, a co trzeci Polak nie wyobraża sobie przynajmniej jednego posiłku dziennie bez ...
Musztarda przyprawa - właściwości, wartości odżywcze i rodzaje musztardy
Musztarda – uniwersalna i zdrowa przyprawa
Gorczyca i ocet – prosta kombinacja, a daje takie możliwości kulinarne. Bo właśnie na bazie mieszanki tych dwóch składników powstaje jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie – ...
Letni krajobraz Doliny Chochołowskiej 
Letni krajobraz Doliny Chochołowskiej 
Planując tegoroczne wakacje, warto postawić na nasze polskie góry. Jeden z obowiązkowych punktów na mapie południowej części Polski to Dolina Chochołowska. Ten rozległy obszar zlokalizowany na ...
Trawa cytrynowa (cytronela) – właściwości, działanie i zastosowanie trawy cytrynowej
Trawa cytrynowa – coś więcej niż orientalna przyprawa
Większość z nas zna trawę cytrynową z przepisów na dania i napoje kuchni azjatyckiej. Roślina ta w wielu z nich pojawia się jako nieodzowny dodatek, nadający potrawom orzeźwiające, cytrusowe ...
Przepis na masło orzechowo-sezamowe
Przepis na masło orzechowo-sezamowe
Masło orzechowe to popularny do kanapek, naleśników czy placków. W wersji z sezamem będzie stanowić nie tylko smaczną, ale i pożywną przekąskę.
Borówka amerykańska owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska – fioletowa bomba witaminowa z Ameryki Północnej
Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. W latach 70., kiedy nastąpił borówkowy boom, roślina ta zawitała również do Polski. Nic w tym dziwnego, bo borówka jest ...
Ocet ryżowy przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu ryżowego
Ocet ryżowy – odchudza, dodaje energii i wzmacnia serce
Ocet ryżowy to w Polsce produkt egzotyczny i mało używany. A szkoda, bo właściwości zdrowotnych kwaśnego eliksiru z fermentowanego ryżu trudno się doliczyć. Wynaleziony w Chinach przed 3 ...
Jagoda kamczacka owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze jagody kamczackiej
Jagoda kamczacka – bogactwo witaminy C i związków fenolowych
A kto powiedział, że jagody muszą być okrągłe? Pochodząca z Azji jagoda kamczacka zachwyca oryginalnym kształtem i kusi delikatnym smakiem. Obfitujące w antyoksydanty fioletowo-granatowe owoce są ...