Zobacz także
Z czym łączyć sok z buraka?
Z czym łączyć sok z buraka?
Choć buraki bywają często niedoceniane, to są smaczne, a także bogate w najróżniejsze składniki odżywcze. Można z nich robić surówki, sałatki, carpaccio, wyjątkowe ćwikły, jak również napoje. ...
Olej lniany – właściwości i działanie. Jak stosować olej lniany?
Dlaczego warto dodać olej lniany do świątecznych potraw?
Regularne spożywanie oleju lnianego ma niebagatelny wpływ na zdrowie. I to wpływ pozytywny. Pod warunkiem, że wiemy, jaki olej lniany jest najlepszy i gdzie warto go kupować. Olej ten to ...
Świąteczne tradycje kulinarne ze świata z garścią słodkich przepisów
Świąteczne tradycje kulinarne ze świata z garścią słodkich przepisów
Boże Narodzenie w różnym zakresie obchodzi się nawet w 160 krajach świata. W wielu kulturach owa tradycja jest tak głęboko zakorzeniona, że łączy się z bogatym i zaskakująco zróżnicowanym ...
Mak przyprawa - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie maku
Nie tylko od święta...Ułatwia zasypianie i wspomaga trawienie
Ta wdzięczna i piękna roślina o dziwo cieszy oko na nieużytkach, terenach jałowych i przy ruderach. Z drugiej strony, pozwala zachwycić się też widokiem upstrzonych przez nią łąk i pól. Mak jest ...
Makowiec – właściwości i skład. Przepis na makowiec
Makowiec – makowy specjał na wigilijnym stole
Wigilia to szczególny dzień, kiedy gromadzimy się z rodziną przy wspólnym stole i celebrujemy ten czas. Wtedy także zajadamy się tradycyjnymi potrawami, które przygotowujemy specjalnie na tę ...
Mandarynki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze mandarynek
Oczyszczają organizm z toksyn i zapobiegną kumulowaniu się w nim tłuszczu
Uwielbiają je dzieci, bo łatwo się do nich dobrać i są słodkie. Na kilka sztuk mandarynek, mniejszych sióstr pomarańczy, zawsze znajdzie się miejsce w plecaku lub w torebce. To przekąska idealna ...
Anyż gwiazdkowy przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie anyżu gwiazdkowego
Przeciw grzybom, bakteriom i wirusom. Do czego jeszcze można wykorzystać anyż?
Niewiele przypraw doczekało się własnych łacińskich pseudonimów. Anyż przed wiekami okrzyknięto wszak zacnie brzmiącą nazwą Solamen Intestinorum, która w dosłownym tłumaczeniu jest nieco mniej ...
Zapachy, które stworzą bożonarodzeniową aurę
Zapachy, które stworzą bożonarodzeniową aurę i wzmocnią nasze zdrowie!
Boże Narodzenie to magiczny czas, na który wszyscy czekamy z niecierpliwością. Te grudniowe dni napełniają umysł spokojem i sprawiają, że nasze siły witalne zaczynają się regenerować. Na ...
Bigos – właściwości, skład i rodzaje bigosu
Bigos – król polskiej kuchni
Tego dania nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. To bez wątpienia jedna z najpopularniejszych polskich potraw, z której jesteśmy bardzo dumni. Bigos, to proste połączenie kapusty, mięsa i ...
Skórka pomarańczowa – właściwości, skład i wykorzystanie skórki pomarańczowej
Skórka pomarańczowa – nieznany sprzymierzeniec naszego zdrowia
Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Ich miąższ można wykorzystać na wiele sposobów. A co ze skórka pomarańczy? Zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci. Wiele osób nie zdaje ...