Zobacz także
Żurawina owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze żurawiny
Żurawina – dlaczego warto ją jeść?
Wizerunek czerwonych, jędrnych owoców żurawiny gości na wielu produktach dostępnych w sklepach w okresie zimowym. To wtedy chętnie pijemy żurawinowe herbatki i wspomagamy się sokiem z żurawiny. ...
Kasztany - właściwości i zastosowanie kasztanów
Kasztany w kulinariach, medycynie i kosmetyce
Kasztanowce lubimy głównie za kasztany – ciemnobrązowe, koliste nasiona o gładkiej i lśniącej powierzchni, z wyraźnie odcinającą się plamką, tak zwanym hilum. Chyba każdy, kto zobaczy leżącego na ...
Naturalne konserwowanie żywności
Naturalne konserwowanie żywności
Sztuczne środki konserwujące potrafią znacznie wydłużać okres przydatności produktów, jednak, spożywane w nadmiarze, szkodzą naszemu zdrowiu. Naturalne konserwanty nie mają aż tak silnego ...
Orzechy włoskie - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Orzechy włoskie – na intelekt, serce i urodę
Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? Przyjęło się, że tak właśnie jest. Ale czy to prawda, czy tylko skutek tego, że orzechy te w Polsce dobrze znamy i dużo o nich wiemy? Na pewno ich ...
Głóg owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze głogu
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że ...
Luksusowa, ekologiczna buda dla psa
Luksusowa, ekologiczna buda dla psa
Koncepcja zielonego, zrównoważonego budownictwa ma zastosowanie nie tylko w skali budownictwa mieszkaniowego. Doggy’s Dreamhouse, to ekologiczna „buda” dla psa, która jest czymś więcej niż tylko ...
Bulion - właściwości i skład. Jak przygotować domowy bulion?
Bulion - najzdrowsza zupa świata
Rosół, inaczej bulion, ma bardzo proste pochodzenie, bo wywodzi się bezpośrednio… z potrzeby! Czemu bowiem wyrzucać kości zwierzęce, skoro można z nich ugotować posilającą zupę? Już przed 2,5 ...
Jarzębina owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jarzębiny
Jarzębina – roślina o niespodziewanych właściwościach
Pomarańczowo-czerwone, mięsiste i drobne owoce jarzębu pospolitego co roku urozmaicają nam estetycznie jesienny czas. Ale jarzębina jest interesująca także z perspektywy zdrowia. Bliżej powinien ...
Kasza manna (grysik) - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza manna
Manna – lekkostrawny przysmak nie tylko dla dzieci
Kto zna Biblię, ten wie, że manna to pokarm z nieba. Wedle Starego Testamentu Izraelici uciekający z Egiptu cierpieli na straszliwy głód podczas wędrówki przez pustynię, a Bóg zlitował się nad ...
Hummus z soczewicy
Hummus z soczewicy – łatwo i smacznie!
Żółta, pomarańczowa, czerwona, zielona, brązowa i czarna – tyle kolorów i odmian oferuje nam soczewica.  Poza niewątpliwymi walorami estetycznymi i smakowymi i zdrowotnymi soczewica ma wiele ...