Zobacz także
Owoce leśne – właściwości, skład i rodzaje owoców leśnych
Owoce leśne – letni zastrzyk zdrowia
Owoce leśne to kategoria umowna określająca owoce dziko rosnące w lasach klimatu umiarkowanego. Logicznie więc zalicza się do niej poziomki, czarne jagody, borówki brusznice, maliny i jeżyny, ...
Brzoskwinie owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze brzoskwiń
Brzoskwinia – egzotyczna królewna
Soczysta, delikatna, gładka, aksamitna... Brzoskwinia zawłaszczyła nie tylko sady i ogrody, ale również język, literaturę i malarstwo. Brzoskwiniowa cera stanowiła przez lata niedościgniony ideał, ...
Ośmiornice ‒ właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie ośmiornic
Ośmiornice - jeść czy nie jeść?
Ośmiornice zasadniczo nie pojawiają się w naszej rodzimej kuchni, a jednak, dzięki coraz dalszym podróżom oraz globalizacji sklepowych zamrażalników, i wśród Polaków rośnie już rzesza miłośników ...
Śliwki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze śliwek
Śliwki – fioletowe królowe
Fioletowe, różowe lub żółte, mniejsze, większe, każdy znajdzie coś dla siebie! Nie dość, że różnią się smakiem i kolorem, to również przeznaczeniem. Renklody lubimy surowe, węgierki w powidłach, ...
Spaghetti z kwiatami cukinii
Spaghetti z kwiatami cukinii
W lecie nie mamy za bardzo ochoty stać godzinami przy parujących garach. Szukamy prostych i szybkich przepisów, w których dane nam będzie wykorzystać sezonowe warzywa czy owoce. Ten makaron z ...
Sok z żurawiny – właściwości, skład i zastosowanie soku z żurawiny
Sok z żurawiny – wytrawny przysmak o potencjale zdrowotnym
Sok z żurawiny jest najprawdopodobniej wynalazkiem amerykańskich kolonizatorów, którzy po przybyciu za ocean znaleźli na tamtejszych krzewach dziko rosnące, bardzo kwaśne owoce. Były one nieco ...
Kuchnia hiszpańska – historia, składniki i dania kuchni hiszpańskiej
Kolorowa, prosta i smaczna. Taka właśnie jest kuchnia hiszpańska!
Hiszpania to jedna z najpopularniejszych wakacyjnych destynacji. Turyści przybywają tam nie tylko ze względu na śródziemnomorski klimat, wspaniałą architekturę czy piaszczyste plaże, ale także w ...
Pestki słonecznika - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pestek słonecznika
Pestki słonecznika zamiast suplementów!
Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie były z powodzeniem uprawiane już 3 tysiące lat przed naszą erą. Rdzenni mieszkańcy lądu za Atlantykiem cenili żółte kwiaty nie tylko jako źródło ...
Jeżyny owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jeżyn
Jeżyny - wzmacniają siły witalne i libido
Latem zagajniki i lasy obfitują w jeżyny. Warto zbierać wtedy te słodko-kwaśne owoce, ponieważ pełne są licznych związków bioaktywnych, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Jedząc ...
Kapusta pekińska warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska – doskonałe źródło wapnia i witaminy C!
Jak sama nazwa wskazuje, kapusta pekińska pochodzi z Chin, konkretnie z regionu rzeki Jangcy, gdzie uprawiana była już w XV wieku. Stamtąd powędrowała do Japonii oraz Korei, gdzie stała się ...
Pasaż zakupowy