Zobacz także
Rzodkiew biała - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rzodkwi białej
Rzodkiew biała – lepsza wersja rzodkiewki
Rzodkiew niejedno ma imię, kolor, kształt i smak. A jednak w polskiej kuchni najbardziej przyjęła się mała, intensywnie różowa rzodkiewka. O pozostałych odmianach niewiele się mówi. Nadszedł ...
Grzyby shimeji – opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby shimeji ciekawostki
Grzyby shimeji – azjatycki sekret długowieczności
Grzyby specjalnie nie cieszyły się dobrą sławą, jednak coraz częściej włączamy je do naszego codziennego menu. Nic w tym dziwnego, bo poza oryginalnym smakiem, grzyby posiadają wiele cennych ...
Syrop z agawy – właściwości, skład i zastosowanie syropu z agawy
Syrop z agawy – smaczny, słodki i niekoniecznie najzdrowszy
Syrop z agawy to jeden z najpopularniejszych słodzików zastępujących cukier. Zawdzięczamy go, jak się łatwo domyśleć, agawom – amerykańskim sukulentom, których liście przed samym kwitnieniem są ...
Jabłko owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jabłka
Jabłko – powszechne, zdrowe i przydatne w kuchni
Jabłka znane są z tego, że zbawiennie wpływają na pracę układu trawiennego. Pomagają przyspieszyć metabolizm i schudnąć. Ale oprócz tego chronią przed rakiem, przeciwdziałają miażdżycy i innym ...
Sos pieczarkowy ‒ właściwości, skład i zastosowanie sosu pieczarkowego
Sos pieczarkowy, czyli łatwy sposób na pyszny obiad
Sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych grzybowych sosów. Dzieje się tak prawdopodobnie ze względu na szeroką dostępność pieczarek i ich przystępną cenę. Polacy upodobanie do jedzenia ...
Mleko konopne – właściwości, skład i zastosowanie mleka konopnego
Mleko konopne – najlepsze do kawy!
Mleko konopne powoli wypiera mleko sojowe jako alternatywa dla krowiego nabiału. W Australii popyt na nie rośnie lawinowo, skłaniając rolników do zawierania pierwszych na tym kontynencie ...
Pigwa owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pigwy
Pigwa – na przeziębienie, grypę i piękną cerę
Łączy to co najlepsze z jabłoni, gruszy i cytryny. W formie surowej jest twarda i kwaśna. Za to do przetworów nadaje się idealnie. Pigwa zasługuje na uwagę również ze względu na swoje właściwości ...
Ćwikła – właściwości, skład i wykorzystanie ćwikły
Ćwikła – dobra nie tylko od święta
W polskiej literaturze ćwikła po raz pierwszy została opisana w XVI wieku przez Mikołaja Reja w jego ‘’Żywocie człowieka poczciwego’’. Od tamtej pory to dobrze znany w Polsce dodatek do mięs i ...
Kasztany - właściwości i zastosowanie. Na co pomagają kasztany?
Dlaczego warto zbierać kasztany?
Kasztanowce lubimy głównie za kasztany – ciemnobrązowe, koliste nasiona o gładkiej i lśniącej powierzchni, z wyraźnie odcinającą się plamką, tak zwanym hilum. Chyba każdy, kto zobaczy leżącego na ...
Panna cotta – właściwości i skład. Przepis na panna cottę
Panna cotta – słodka prostota prosto z Włoch
Któż z nas nie zna tego włoskiego deseru, obecnego współcześnie w niemal każdej polskiej kawiarni? Panna cotta, bo o niej mowa, wcale jednak nie ma włoskich korzeni. Miała zostać jedynie ...
Pasaż zakupowy