Zobacz także
Kalafior warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kalafiora
To warzywo wzmocni pamięć i obroni przed rakiem
Dla większości z nas jedną z ulubionych potraw w okresie dzieciństwa był gotowany kalafior posypany chrupiącą bułką tartą. Obecnie, wiedząc, jak cenne dla zdrowia wartości zawiera w sobie to ...
Kapusta warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty
Kapusta nie bez powodu nazywana jest królową warzyw
Kapusta jest warzywem niedrogim i ogólnie dostępnym w sklepach i na straganach niemal przez cały rok. Kuchnia polska ma kapuściane tradycje, które sięgają średniowiecza. Popularny bigos to danie ...
Kiełki brokułu – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki brokułu?
Kiełki brokułu – naturalny lek na choroby cywilizacyjne!
Kiełki brokułu to kilkudniowe nasiona, które pod wpływem ciepła i wody wypuściły pędy. Mimo, że moda na kiełkowanie zadomowiła się na dobre w zdrowej kuchni już w latach 70-tych XX w., dopiero po ...
Mandragora korzeń - właściwości, działanie i zastosowanie korzenia mandragory
Mandragora – trucizna czy lekarstwo?
Korzeń mandragory jest bardzo mocno wpisany w kulturę Europy. Możemy się na niego natknąć przeglądając średniowieczne bestiariusze, czytając Biblię, a nawet dramaty Szekspira. Jego kształt, który ...
Naturalne czyszczenie pralki
Naturalne czyszczenie pralki
Mimo że pralka należy do najczęściej używanych sprzętów domowych, bywa, że zapominamy o konieczności jej regularnego czyszczenia. We wnętrzu pralki odkłada się kamień, który negatywnie wpływa na ...
Cebula szalotka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cebuli szalotki
Cebula szalotka – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?
Unikalny smak szalotki przypomina jednocześnie cebulę i czosnek, ale w fantazyjnej, nieco subtelniejszej postaci, bez słynnej ostrej nuty. Prawidłowa naukowa nazwa – czosnek askaloński (Allium ...
Kiełki buraka – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki buraka?
Sa kolorowe i bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć kiełki buraka do naszej diety?
Kiełki buraka należą do mniej znanych kiełków, nie hodowanych z nasion warzyw strączkowych. Wiele źródeł zalicza je wręcz do kategorii „microgreens”, czyli stadium pośredniego między faktycznym ...
Natka pietruszki warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze natki pietruszki
Natka pietruszki na nerki, zdrową skórę i dobry wzrok
Natka pietruszki to niezastąpiona przyprawa nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez ...
Jajka przepiórcze – właściwości, skład i zastosowanie jajek przepiórczych
Dlaczego warto jeść przepiórcze jajka?
Jaja przepiórcze w wielu częściach świata uznawane są za nie mniejszy rarytas gastronomiczny niż kawior. Ale mało kto wie, że przypisuje się im także niezwykłe właściwości terapeutyczne. W 1978 r. ...
Baranek wielkanocny – symbolika i znaczenie. Jak zrobić baranka wielkanocnego?
Baranek wielkanocny – swoisty symbol Wielkanocy
Wielkanoc niesie ze sobą wiele symboli, ale to właśnie baranek wielkanocny zajmuje honorowe miejsce zarówno na stole, jak i w koszyczku ze święconką. Cukrowy, z ciasta,  czekolady czy ...