Zobacz także
Ser manchego – właściwości, skład i zastosowanie sera manchego
Ser manchego – hiszpański smakołyk z La Manchy
Z czym najbardziej kojarzy się hiszpański region Kastylia La Mancha? Chyba każdy zna słynną powieść Cervantesa o dzielnym, ale z wybujałą wyobraźnią rycerzu Don Kichocie. To właśnie tam szlachcić ...
Czosnek niedźwiedzi - właściwości, skład i zastosowanie czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi – zdrowie z lasu
Legendy głoszą, że czosnek niedźwiedzi jest pierwszą rośliną, którą niedźwiedzie zjadają po przebudzeniu. Nic w tym dziwnego. Podobno czosnek ten jest źródłem nadludzkiej, niedźwiedziej siły.  ...
Sos pesto – właściwości, skład i zastosowanie sosu pesto
Pesto – włoski sos na kilka sposobów
Pesto to wyjątkowy sos włoski, który w zależności od osoby go przygotowującej może przybierać inną formę. Każda włoska rodzina ma swój własny, wyjątkowy przepis na ten przysmak. Mieszkańcy Genui, ...
Sos remoulade ‒ właściwości, skład i zastosowanie sosu remoulade
Sos remoulade ‒ pomysł na urozmaicenie przyjęć
Klasyczny sos remoulade uważany jest powszechnie za wynalazek francuski, ale tak naprawdę pojawia się on w różnych częściach świata, w nieco innych wariantach. Wspólną ich cechą jest majonezowa ...
Papryka jalapeño warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze papryki jalapeño
Jalapeño - papryka, która działa cuda
Na świecie istnieje wiele odmian papryczek, jednak nie wszystkie mogą poszczycić się takimi właściwościami jak jalapeño. Z całą pewnością wzbudza ona wiele kontrowersji - jedni jej nienawidzą, ...
Lazania – właściwości, skład i rodzaje lazanii
Lazania – włoski sposób na sycący obiad
Lazania to danie o włoskim rodowodzie, które na stałe zagościło również w kuchni polskiej. Przyrządzana z płatów makaronu zwanego także lazanią przekładanego warstwą mięsa oraz sosu i dodatku ...
Ratatouille – właściwości, skład i wykorzystanie ratatouille
Ratatouille – zdrowe i kolorowe urozmaicenie jadłospisu
Niestety, większości młodych ludzi ratatouille kojarzy się dziś przede wszystkim z animowanym filmem wytwórni Pixar o sympatycznym szczurze i jego kuchennych przygodach. A szkoda, bo to klasyczne ...
Kasza kukurydziana (polenta) – właściwości i wartości odżywcze. Przepis kasza kukurydziana
Kasza kukurydziana – międzynarodowa kasza dla każdego
Przetwory z kukurydzy i sama kukurydza sprawdzają się ostatnio w diecie bezglutenowej i lekkostrawnej. Chętnie sięgają po nie alergicy oraz rodzice małych dzieci. Wśród produktów powstających z ...
Mleko sojowe ‒ właściwości, skład i zastosowanie mleka sojowego
Mleko sojowe ‒ dlaczego budzi tyle kontrowersji?
Mleko sojowe zajmuje coraz więcej miejsca w naszej diecie. Trudno się dziwić, soja jest świetnym źródłem białka i zawiera odpowiedni dla człowieka zestaw aminokwasów. Dodatkowo ma dużo zdrowych ...
Ekologiczne sprzątanie kuchni za pomocą wody utlenionej
Ekologiczne sprzątanie kuchni za pomocą wody utlenionej
Woda utleniona to nie tylko skuteczny środek do dezynfekcji ran i skaleczeń. Ta naturalna substancja może się sprawdzić również w domowych porządkach – zwłaszcza w pomieszczeniach, które wymagają ...