Zobacz także
Lody – właściwości, skład i rodzaje lodów
Lody – domowe są nazdrowsze!
Lody to najpopularniejszy letni deser na świecie, który liczy sobie już ponad 2 tysiące lat. Prymat w ich konsumpcji wiodą Nowozelandczycy ze średnim rocznym spożyciem ok. 28.4 litra na mieszkańca. ...
Samosy – właściwości, skład i wykorzystanie samosów
Samosy – smak Indii w Twoim domu
Mówi się o nich ‒ najpopularniejsze danie indyjskie. Chodzi oczywiście o samosy, czyli o hinduskie pierożki z warzywami i innymi dodatkami. Choć dziś samosy są uznawane za typowo hinduską ...
Przepis na w 100% wegański sos karmelowy z solą
Przepis na w 100% wegański sos karmelowy z solą
Nieco kontrowersyjne połączenie słodyczy z odrobiną soli ma coraz więcej zwolenników. Słony sos ze skarmelizowanego cukru stanowi obecnie jeden z najpopularniejszych dodatków do deseru. Można nim ...
Agrest owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze agrestu
Agrest - owoc, który odpędza nieszczęście
Małe, kwaśne owoce kojarzą się z beztroskim latem z dzieciństwa. Całkiem słusznie! Jeszcze niedawno agrest królował wśród letnich owoców na naszych stołach, a krzaki agrestu znaleźć można było w ...
Porzeczki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze porzeczek
Porzeczka - reguluje poziom cukru we krwi i zbija cholesterol
Każdy właściciel działki lub ogródka powinien znaleźć w nim miejsce na krzak porzeczki. A najlepiej na kilka, by poza znaną wszystkim czarną, móc posadzić obok jeszcze czerwoną i białą. One ...
Przepis na rabarbar – ryż na mleku kokosowym z karmelizowanym rabarbarem
Rabarbarowy początek dnia!
Choć potencjał leczniczy rabarbaru lekarskiego jest naprawdę imponujący, pamiętajmy, że odmiana ogrodowa także zawiera wartości odżywcze. Rabarbar z ogródka to warzywo o właściwościach ...
Dlaczego przyciągasz komary?
Dlaczego przyciągasz komary?
Lada moment zacznie się sezon na komary. Wiele osób zadaje sobie pytanie – dlaczego komary na nas lecą, dlaczego te owady chętniej atakują jedne osoby, a inne omijają? Odpowiedź jest prosta − ...
Groszek zielony warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze groszku zielonego
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory ...
Sos salsa – właściwości, skład i zastosowanie sosu salsa
Sos salsa – dodatek nie tylko do nachosów
Pomidorowy sos salsa zawojował nie tylko meksykańskie stoły, ale także został doceniony w europejskiej kuchni. Znakomicie sprawdza się jako nie tylko dip do przekąsek, ale również jako jeden ze ...
Jagody owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jagód
Jagody – skarby z lasu na zdrowe oczy i nie tylko
Jagody stanowią częsty i lubiany dodatek do wypieków oraz deserów. Popularne są też pierogi i naleśniki z jagodowym nadzieniem. Spośród wszystkich owoców leśnych, to właśnie jagody i maliny ...