Zobacz także
Smażone ziemniaki w opakowaniu z ziemniaków
Smażone ziemniaki w opakowaniu z ziemniaków
Ekologiczne opakowanie na frytki zrobione z obierków od ziemniaków – na taki pomysł wpadła grupa włoskich projektantów - Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile i Pietro Gaeli – którzy postanowili ...
Serek homogenizowany – właściwości, skład i zastosowanie serka homogenizowanego
Serek homogenizowany szkodliwy dla zdrowia?
Serek homogenizowany dla wielu osób stanowi podstawę każdego śniadania. Można go jeść na słodko, w wersji wytrawnej, albo też wkomponować w niego ulubione dodatki. Charakteryzuje się on lekką i ...
Tacos ‒ właściwości i skład. Przepis na meksykańskie tacos
Tacos - co to takiego?
Tacos to najpopularniejsze danie kuchni meksykańskiej, które stało się swoistym symbolem tego kraju. Stanowi rodzaj przekąski, którą zjada się "na raz". To popularne jedzenie dostępne jest w ...
Pszenica frikeh - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże pszenica frikeh ciekawostki
Frikeh – najzdrowsza forma pszenicy
Frikeh to tradycyjne zboże, które wraca do łask na fali zainteresowania dietą etniczną i zdrową żywnością. Pomimo egzotycznej nazwy nie mówimy jednak o dawno zapomnianym gatunku, ale o ...
Fasola czarne oczko warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli czarne oczko
Fasola czarne oczko – egzotyczna roślina strączkowa
Fasola czarne oczko zwana bywa też groszkiem czarne oczko ze względu na swój dość nietypowy kształt. Angielską nazwę tego strączkowego warzywa – Black Eyed Peas – rozsławiła pod koniec XX w. ...
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Dla pracujących na pełny etat, a nawet uczniów i studentów śniadanie jest posiłkiem najbardziej problematycznym. Poranna godzina, pośpiech i pusta lodówka często sprawiają, że ma się ochotę ...
Kasza jęczmienna (perłowa, pęczak) - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza jęczmienna
Perłowa czy pęczak? Poznaj zalety kaszy jęczmiennej
Według badania przeprowadzonego w 2016 r. przez Federację Branżowych Producentów Rolnych, aż 70% polskich mam chętnie gotuje rodzinie kaszę jęczmienną jako dodatek do obiadu. W tym rankingu kasza ...
Nektarynki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze nektarynek
Nektarynki – samo zdrowie!
Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej, to co je wyróżnia, to delikatna, cienka skórka, gładka powierzchnia owocu i bardziej soczysty miąższ... Zachęcające, prawda? Nektarynki są też słodsze ...
Bułka tarta ‒ właściwości, skład i wykorzystanie bułki tartej
Dlaczego bułka tarta powinna się znaleźć w każdej kuchni?
Bułka tarta to niezbędny produkt w każdej polskiej kuchni. Choć nazywa się ją „bułką”, może być przygotowywana z różnego rodzaju pieczywa. Kojarzona przede wszystkim z panierką do tradycyjnych ...
Popcorn – właściwości i skład. Przepis na popcorn
Popcorn – nie taki straszny, jak go malują!
Popcorn większości z nas kojarzy się z kinem i fast foodem. Tak naprawdę jest to jednak zaskakująco zdrowa przekąska, którą mieszkańcy starożytnego Meksyku znali już ok. 3600 lat p.n.e.! ...
Pasaż zakupowy