Zobacz także
Kefir - właściwości, skład i zastosowanie kefiru
Kefir - naturalny i odżywczy napój z mleka
Pochodzący z Kaukazu kefir to zdecydowanie najbardziej odżywczy spośród wszystkich mlecznych produktów fermentowanych. Jest też jednym z najstarszych tego typu wyrobów tradycyjnych. Kefir syci, ...
Algi wakame – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie alg wakame
Algi wakame – azjatyckie „warzywo” z głębin mórz
Algi wakame to popularny składnik azjatyckiej kuchni. Wodorosty coraz częściej też goszczą na naszych talerzach. Nic w tym dziwnego. Algi wakame zawierają szereg korzystnych wartości odżywczych i ...
Kiełki rzodkiewki – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?
Kiełki rzodkiewki – odmładzają, wzmacniają i oczyszczają
Kiełki to produkt znany już od czasów starożytnych. Ich cenne właściwości nie były wówczas tak znane i był to raczej produkt poboczny związany z uprawą różnego rodzaju roślin. Obecnie wiemy o ...
Sok pomarańczowy – właściwości, skład i zastosowanie soku pomarańczowego
Co się kryje w szklance soku pomarańczowego?
Sok pomarańczowy od wielu lat jest najpopularniejszym sokiem owocowym w skali globalnej! Niestety, to właśnie owa masowa skala sprawiła, że produkt w pomyśle zdrowy i atrakcyjny, stał się jednym ...
Faworki – właściwości, skład i rodzaje faworków
Faworki – łatwy przysmak na Tłusty Czwartek
Faworki, chrust śląski, róże karnawałowe – wszystkie te określenia sygnalizują dwie rzeczy: koniec karnawału oraz wielkie obżarstwo. Wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa ...
Koncentrat pomidorowy – właściwości, skład i wykorzystanie koncentratu pomidorowego
Koncentrat pomidorowy – sekretny składnik dań i zup
Pomidory zaliczają się do jednych z najzdrowszych warzyw, nie ma co do tego wątpliwości. Jednak spożywanie przetworzonych pomidorów dostarcza wielu cennych składników odżywczych, których nie ...
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, ...
Jak zrobić domek dla bezdomnego kota?
Jak zrobić domek dla kota?
Wystarczy trochę dobrych chęci, styropianowe pudełka, mocne taśmy pakowe, skrzyneczki po owocach, koce termiczne, nieprzemakalne plandeki, ceraty lub grube folie malarskie i domek dla kota gotowy. ...
Ogórki konserwowe ‒ właściwości i wartości odżywcze. Przepis na ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe – czy warto je jeść?
Przetwory warzywne odgrywają dużą rolę w polskiej kuchni, a najpopularniejsze z nich to ogórki. Doceniamy nie tylko ich wyjątkowy smak, ale także właściwości prozdrowotne. Istnieje wiele rodzajów ...
Płatki gryczane ‒ właściwości, skład i wykorzystanie płatków gryczanych
Płatki gryczane - ciekawa alternatywa dla owsianki!
Płatki gryczane jest zdecydowanie łatwiej pokochać niż kaszę – mają bowiem mniej intensywny smak i bardziej uniwersalne zastosowanie. Wraz z rozwojem rynku zdrowej żywności zyskują one coraz ...
Pasaż zakupowy