Zobacz także
Truskawki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze truskawek
Truskawki - zadbają o linię, umysł i serce
Truskawka, choć jest powszechnie dostępna niemal przez cały rok, wciąż łączona jest z szampanem jako wykwintny owoc dla bogaczy. Szlachetne asocjacje przypisuje się jej nie bez powodu. Jest to ...
Płatki jęczmienne – właściwości, skład i wykorzystanie płatków jęczmiennych
Płatki jęczmienne dobre na zaparcia, odchudzanie, a także odporność
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pierwsze pożywienie powinno być obfite i pełnowartościowe, by dodać energii do działania. Płatki jęczmienne to znakomita propozycja ...
Chleb kukurydziany ‒ właściwości i skład. Przepis na chleb kukurydziany
Chleb kukurydziany – amerykański klasyk na słodko i na słono
Chleb kukurydziany zasadniczo przyjmuje dwie postacie: klasycznych bochnów pieczywa oraz słodkiego ciasta. W Polsce znacznie częściej spotykamy się z tą pierwszą wersją, ale obie są atrakcyjne i ...
Makaron żytni – właściwości, skład i wykorzystanie makaronu żytniego
Makaron żytni – zdrowy zamiennik tradycyjnej pasty
Makron żytni jest produktem bogatym w błonnik pokarmowy. Substancja ta odpowiada za właściwy metabolizm naszego organizmu, reguluję pracę jelit, a tym samym sprzyja odchudzaniu oraz utrzymaniu ...
Sok pomidorowy – właściwości, skład i zastosowanie soku pomidorowego
Sok pomidorowy – nie tylko dla sercowców!
W 2017 roku na świecie wyprodukowano prawie 6 milionów ton soku pomidorowego, przy czym liderami w tym rankingu są Chiny, Indie, Turcja i Stany Zjednoczone. W Europie zaszczytne miejsce ...
Sałata rzymska warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze sałaty rzymskiej
Sałata rzymska – pyszna, trwała i bardzo zdrowa
Sałata rzymska w brytyjskim angielskim bywa nazywana sałatą z Kos – istnieją bowiem sugestie, że popularne zielone warzywo narodziło się jako chwast na greckiej wyspie Kos. Do Europy Zachodniej ...
Pietruszka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pietruszki
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
„Jabłko, gruszka czy pietruszka?” Pietruszka wchodzi w skład nie tylko wyliczanki dla dzieci, lecz także słynnej „włoszczyzny”, jako jedno z uniwersalnych warzyw potrzebnych do przygotowania zupy. ...
Botwina warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze botwiny
Botwina ‒ odkwasza organizm i dba o naszą skórę
Zdrowa skóra, dobre samopoczucie, równowaga kwasowo-zasadowa - to tylko część argumentów, które przekonują, że botwinka powinna częściej gościć na naszych stołach. Właściwości, jakie kryje w ...
Otręby – właściwości, skład i rodzaje otrębów
Otręby, czyli mnóstwo zdrowia w jednej łyżce!
Najogólniej mówiąc, otręby są produktem ubocznym procesu przemiału zbóż. Przemysł spożywczy największą wagę przywiązuje oczywiście do wyrobu mąk, a w dalszej kolejności kasz, czyli podstaw ...
Ser camembert – właściwości, skład i zastosowanie sera camembert
Popularny przysmak nie dla wszystkich. Co warto wiedzieć o camembercie?
Bez wątpienia ser camembert jest jednym z najpopularniejszych francuskich serów na świecie. Wieść niesie, że jego wyjątkowy smak zachwycił samego cesarza Napoleona III. Dziś charakterystyczne ...
Pasaż zakupowy