Zobacz także
Orzechy laskowe - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie orzechów laskowych
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Smak orzechów laskowych zna każdy z nas. Choć nie każdy próbował ich w czystej postaci, a raczej jako składnika czekolad, czekoladek, batoników, wafli, kremów… Orzechy leszczyny pospolitej ...
Bita śmietana – właściwości, skład i wykorzystanie bitej śmietany
Bita śmietana – słodki dodatek do deserów
Bita śmietana to niekwestionowana królowa każdego deseru. Stanowi doskonałe wykończenie wszelkiego rodzaju słodkiej przekąski. Pomimo, że jest delikatna i kremowa w smaku, to czy tak naprawdę ...
Sos ‒ właściwości, skład i rodzaje sosu
Sosy w pigułce
Sos bananowy i grzybowy ketchup? Ludzkość od ponad 2 tysięcy lat raczy się płynnymi lub kremowymi dodatkami do posiłków, które podnoszą walory smakowe, odżywcze, a przed wszystkim dodają suchym ...
Orzechy pekan - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie orzechów pekan
Orzechy pekan - wzmacniają włosy i paznokcie
Wyglądem i smakiem przypominają znane nam doskonale orzechy włoskie. Ale – i tutaj niespodzianka – są od nich jeszcze bogatsze w składniki odżywcze. Pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie dawniej ...
Wyjazd na łono natury najlepszym lekiem na bezsenność
Wyjazd na łono natury najlepszym lekiem na bezsenność
Bezsenność to zaburzenie, które powoli staje się powszechne w naszym społeczeństwie. Jej powodem często jest nadmiar sztucznego światła. Naukowcy z University of Colorado w Boulder przekonują, że, ...
Makaron ryżowy – właściwości, skład i wykorzystanie makaronu ryżowego
Makaron ryżowy – bezglutenowy i lekkostrawny
Gdy przygotowujemy posiłek, często zastanawiamy się, czy dodać do niego ryż, czy makaron. Niezdecydowanym radzimy zapoznać się z makaronem ryżowym, który ma kształt tradycyjnego makaronu, a ...
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki – przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. A możliwości są ogromne – pierogi, sosy, bigos, kapusta zasmażana, kurki zasmażane na maśle ...
Pestki słonecznika - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pestek słonecznika
Pestki słonecznika zamiast suplementów!
Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie były z powodzeniem uprawiane już 3 tysiące lat przed naszą erą. Rdzenni mieszkańcy lądu za Atlantykiem cenili żółte kwiaty nie tylko jako źródło ...
Hot dog – właściwości, skład i rodzaje hot dogów
Hot dog – najsłynniejsza buła na świecie
Z ketchupem albo z musztardą. Z ogórkami kiszonymi albo sałatką. Sposobów na wykonanie hot dogów jest tyle, ile osób, które go przyrządzają. Jednak mało kto wie, że hot dogi powstały ...
Makaron soba ‒ właściwości, skład i wykorzystanie makaronu soba
Makaron soba czyli gryka w orientalnym wydaniu
Makaron soba pojawił się w Japonii na początku okresu Edo (1603-1868) i już pod koniec XVII w. stał się kulinarnym hitem. Tym samym wpisał się na listę trzech słynnych japońskich makaronów, które ...
Pasaż zakupowy