Zobacz także
Dlaczego przyciągasz komary?
Dlaczego przyciągasz komary?
Lada moment zacznie się sezon na komary. Wiele osób zadaje sobie pytanie – dlaczego komary na nas lecą, dlaczego te owady chętniej atakują jedne osoby, a inne omijają? Odpowiedź jest prosta − ...
Nieśmiertelne staropolskie przyprawy
Nieśmiertelne staropolskie przyprawy
Wizytówką staropolskiej jadłodajni, wbrew pozorom, nie są tłuste i ciężkostrawne potrawy mięsne spożywane z ziemniakami, dużą ilością skwarków i miodu pitnego. Tradycyjna kuchnia ojczysta była ...
Chłodnik idealny na upalne dni - najlepsze przepisy na chłodnik
O tej porze roku smakuje najlepiej!
Kiedy słupki rtęci sięgają 30 st. C nie mamy apetytu na tłuste, ciężkie potrawy. Zatem co jeść gdy żar leje się z nieba? Chłodnik – oto strzał w dziesiątkę! O tej porze roku smakuje najlepiej.
Truskawki – smaczne propozycje na sałatki z truskawkami
Pyszne przepisy na truskawkowe wariacje
Truskawki, to witaminowa bomba, której właściwości odżywcze są nie do przecenienia. Są zdrowe, piękne i smaczne. Ich zapach zwiastuje nadchodzące lato, a wygląd sprawia, że trudno oderwać od nich ...
Przepis na rabarbar – ryż na mleku kokosowym z karmelizowanym rabarbarem
Rabarbarowy początek dnia!
Choć potencjał leczniczy rabarbaru lekarskiego jest naprawdę imponujący, pamiętajmy, że odmiana ogrodowa także zawiera wartości odżywcze. Rabarbar z ogródka to warzywo o właściwościach ...
Lukrecja – właściwości, działanie i zastosowanie lukrecji
Lukrecja – to brzmi słodko
Lukrecja gładka należy do roślin z rodziny motylkowatych. Jej nazwa rodzajowa – glycyrrhiza glabra – oznacza mniej więcej tyle, co „słodki korzeń”. I rzeczywiście – korzeń lukrecji to jeden z ...
Jiaogulan – alternatywa dla zielonej herbaty?
Jiaogulan – alternatywa dla zielonej herbaty?
Jiaogulan, czyli gynostemma, to roślina powszechnie stosowana w medycynie chińskiej. Jako surowiec leczniczy występuje zazwyczaj w formie naparu. W Europie wciąż jest mało znana, jednak Azjaci są ...
Truskawkowa kuchnia sezonowa
Truskawkowa kuchnia sezonowa
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Wreszcie krajowe owoce są dostępne w sklepach i na straganach, co sprawia, że możemy jeść je garściami, a nie tylko w formie wykwintnego dodatku do szampana. ...
Czekając na ciastka mamy – o Irenkach opowieść
Czekając na ciastka mamy – o Irenkach opowieść
Pamięć smaków ociepla nasze wspomnienie o domu. Kto pamięta chrupkość domowych ciasteczek wypiekanych tylko kilka razy do roku,ten cząstkę ciepła nosi zawsze ze sobą. Niech nie martwi się ten, ...
Szybki makaron ze szparagami i pieczarkami
Szybki makaron ze szparagami i pieczarkami
Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Pomysłów na przyrządzenie tych warzyw jest wiele Tworzą wyśmienitą bazę zup, kremów, zapiekanek oraz makaronów oraz sałatek. Szparagi uwielbiają towarzystwo ...