Zobacz także
Hummus z soczewicy
Hummus z soczewicy – łatwo i smacznie!
Żółta, pomarańczowa, czerwona, zielona, brązowa i czarna – tyle kolorów i odmian oferuje nam soczewica.  Poza niewątpliwymi walorami estetycznymi i smakowymi i zdrowotnymi soczewica ma wiele ...
Kotlety warzywne wzbogacone orzechami
Warzywne mielone wzbogacone orzechami
Często brakuje nam pomysłów na nietuzinkowy obiad, zwłaszcza, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Kotlety warzywne z dodatkiem orzechów piniowych i sezamu to prosty sposób na ...
Kurki - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby kurki ciekawostki
Czas na kurki
Mimo, iż sezon dopiero przed nami, to również latem możemy cieszyć się smakiem i zapachem świeżych grzybów. Czerwiec to czas kurzych stópek czyli popularnych kurek, które porastają czarcim ...
Sos sojowy przyprawa – właściwości, skład i rodzaje sosu sojowego
Sos sojowy – wzmacnia serce i układ odpornościowy
Sos sojowy należy do najstarszych chińskich przypraw – źródła historyczne wskazują, że tradycja wytwarzania fermentowanych sosów liczy sobie już nawet 2 tysiące lat. Ale tak naprawdę, dopiero w ...
Algi wakame – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie alg wakame
Algi wakame – azjatyckie „warzywo” z głębin mórz
Algi wakame to popularny składnik azjatyckiej kuchni. Wodorosty coraz częściej też goszczą na naszych talerzach. Nic w tym dziwnego. Algi wakame zawierają szereg korzystnych wartości odżywczych i ...
 Pierzga pszczela – skuteczny sposób na odporność i nowotwory!
Pierzga pszczela – skuteczny sposób na budowanie odporności
Na razie wciąż cieszymy się letnią opalenizną i staramy się nie myśleć o zbliżającej się jesieni i zimie, ale okres przeziębień i grypy zbliża się nieubłaganie. Jeśli zależy nam na uniknięciu w ...
Na stacjach Orlen zjesz wegańskiego hot doga
Na Orlenie zjesz wegańskiego hot doga
To dobra wiadomość dla wegetarian i wegan. Na niektórych stacjach Orlen sprzedawane będą wegańskie hot dogi.
Ser parmezan - właściwości, skład i zastosowanie sera parmezanu
Ser parmezan – najtrwalszy i najsłynniejszy z żółtych serów
Tak jak „gouda” czy „feta”, parmezan stał się w potocznym języku nazwą rodzajową sera, czasem nadużywaną przez producentów. Ale prawdziwy Parmigiano Reggiano jest jeden i pochodzi z jednej z pięciu ...
Szpinak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze  szpinaku
Szpinak – zielona bomba witaminowa
Choć szpinak na trwałe już zakorzenił się w polskiej kuchni, jego historia sięga dalekiej Azji. Uważa się, że ok. IX wieku Maurowie przywieźli aromatyczne zielone liście z Persji na Sycylię. Do dnia ...
Granat owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze granatu
Granat – rajski owoc miłości i długowieczności
Jeśli mowa jest o rajskim owocu, to do głowy wcale nie powinno przychodzić nam jabłko, ale właśnie granat – wychwalany od czasów glinianych tabliczek i papirusu. Na swoją sławę zasłużył dzięki ...