Zobacz także
Płatki pszenne ‒ właściwości, skład i wykorzystanie płatków pszennych
Dlaczego warto jeść płatki pszenne?
Płatki pszenne to jedne z najpopularniejszych śniadaniowych przekąsek. Czy warto po nie sięgać? Z pewnością tak, ponieważ  są źródłem błonnika, wielu witamin i składników odżywczych. Oprócz ...
Ser kozi – właściwości, skład i zastosowanie sera koziego
Ser kozi – zalety zdrowotne i najważniejsze gatunki
Hodowla kóz towarzyszy ludzkości już od ponad 10 tysięcy lat jako źródło mięsa, skór, mleka, a nawet paliwa, które pozyskiwano ze zwierzęcych odchodów. Ser kozi prawdopodobnie po raz pierwszy ...
Co zrobić, by przypalony garnek wyglądał jak nowy?
Co zrobić, by przypalony garnek wyglądał jak nowy?
Są takie dni, kiedy domowe gotowanie staje się prawdziwym wyzwaniem. Pośpiech, zmęczenie i dekoncentracja sprzyjają kulinarnym wpadkom. Najłatwiej w takich warunkach potrawę przesolić, ...
Ser – właściwości, skład i rodzaje sera
Ser – zdrowy, pyszny i inspirujący!
Legenda głosi, że ser jest dziełem przypadku – jednego ze szczęśliwszych, jeśli chodzi o rozwój ludzkiej diety. Otóż dawne plemiona wędrowne zwykły przewozić mleko w workach zrobionych z ...
Miłka abisyńska (teff) - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże miłka abisyńska (teff) ciekawostki
Miłka abisyńska (teff) – bezglutenowe afrykańskie zboże
Teff czy też miłka abisyńska to roślina trawiasta będąca podstawą wyżywienia w Afryce północno-wschodniej. Jest tam uprawiana od ponad 4 tys. lat i ciągle opiera się niekorzystnym warunkom ...
Spaghetti – właściwości, skład i rodzaje spaghetti
Spaghetti – czy można mu się oprzeć?
Tuż obok pizzy, najpopularniejszym daniem włoskiej kuchni jest spaghetti. Danie to robi furorę na całym świecie. Chyba nie ma takiej osoby, która pogardziłaby makaronem z sosem pomidorowym, nawet ...
Żyto - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże żyto ciekawostki
Żyto – zboże, które poprawi trawienie i obniży cholesterol
Żyto nie zawsze było przez ludzkość uznawane za zboże. Na początku kariery określano je mianem szkodliwego chwastu. Z czasem jednak przekonano się do tej plennej i odpornej na choroby rośliny. ...
Chipsy – właściwości, skład i rodzaje chipsów
Chipsy – samo zło?
Chipsy to bez wątpienia niezastąpiony dodatek każdej imprezy czy spotkania towarzyskiego. W sklepach dostępnych jest wiele smaków i rodzajów tej przekąski. Wyglądają niepozornie, ale tak naprawdę ...
Płaskurka - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże płaskurka ciekawostki
Płaskurka – zboże czyste i zdrowe
Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże to, poza ...
Mąka razowa – właściwości, skład i zastosowanie mąki razowej
Jak oswoić mąkę razową?
Mąka razowa to kategoria bardzo ogólna, nie odnosząca się do żadnego konkretnego zboża, ale do stopnia przemiału. W popularnym mniemaniu kojarzy się ze zdrowymi, ciemnymi wypiekami i, faktycznie, ...
Pasaż zakupowy