Zobacz także
Owoce kandyzowane – właściwości, skład i rodzaje owoców   kandyzowanych
Owoce kandyzowane – grzeszny smakołyk na szczególne okazje
Owoce kandyzowane to ogólne pojęcie określające popularną od wieków metodę konserwowania owoców za pomocą cukru. Historycznie uważa się je za praprzodków współczesnych słodyczy, choć dziś ...
Skórka pomarańczowa – właściwości, skład i wykorzystanie skórki pomarańczowej
Nie wyrzucaj jej! Jest wiele sposobów na to, jak ją wykorzystać!
Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Ich miąższ można wykorzystać na wiele sposobów. A co ze skórka pomarańczy? Zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci. Wiele osób nie zdaje ...
Tilapia – właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie tilapii
Tilapia – co to za ryba i czy warto ją jeść?
Jeszcze przed kilkoma dekadami o tilapii nikt w Polsce nie słyszał. Jadaliśmy raczej śledzie, dorsze i pstrągi. Czasy się jednak zmieniły, a globalna rzeczywistość przyzwyczaiła nas do pokarmów z ...
Kutia – właściwości i skład. Przepis na kutię
Kutia – tradycyjny bożonarodzeniowy smakołyk
Według tradycji, na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Jednak nie w każdym domu w ten wieczór goszczą wszystkie dania. Jednym z nich jest kutia, która nadal nie cieszy się ...
Sok z kiszonych buraków – jak pić?
Sok z kiszonych buraków – jak pić?
Wszelkie kiszonki stanowią skarbnicę składników odżywczych, a wśród nich jednym z najbardziej wartościowych produktów jest sok z kiszonych buraków. Ale jak go pić? Czy są jakieś ograniczenia lub ...
Pomelo owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pomelo
Dlaczego warto jeść pomelo?
Pomelo, nazywane także Pumello, Jabong, Lusho, czy pomarańcza olbrzymią jest największym przedstawicielem rodziny cytrusowych. Jest to owoc idealny – nie dość że smaczny, to  traktowane jest ...
Mak przyprawa - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie maku
Nie tylko od święta...Ułatwia zasypianie i wspomaga trawienie
Ta wdzięczna i piękna roślina o dziwo cieszy oko na nieużytkach, terenach jałowych i przy ruderach. Z drugiej strony, pozwala zachwycić się też widokiem upstrzonych przez nią łąk i pól. Mak jest ...
Orzechy pekan - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie orzechów pekan
Orzechy pekan - wzmacniają włosy i paznokcie
Wyglądem i smakiem przypominają znane nam doskonale orzechy włoskie. Ale – i tutaj niespodzianka – są od nich jeszcze bogatsze w składniki odżywcze. Pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie dawniej ...
Bakalie – właściwości, skład i wartości odżywcze bakalii
Najlepszy zamiennik dla słodyczy! Bakalie to zdrowa i pożywna przekąska
Bakalie kojarzą się nam głównie ze świętami Bożego Narodzenia, będąc jednym z ważniejszych składników makowca, keksa czy kutii. Samo słowo pochodzi od tureckiego wyrażenia „bakkal”, które oznacza ...
Mamoncillo owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze mamoncillo
Mamoncillo, czyli hiszpańska limonka
Z zewnątrz wygląda jak limonka, w środku jak liczi – mamoncillo to owoc, który zyskuje na popularności nie tylko dzięki swej anatomicznej oryginalności. Ten karaibski przysmak zdaniem naukowców ...