Zobacz także
Sos beszamelowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu beszamelowego
Sos beszamelowy – przepis, który musi znać miłośnik kuchni
Sos beszamelowy jest tym dla kuchni francuskiej, czym sos pomidorowy dla Włochów. Nazwany przez Francuzów „Matką wszystkich sosów” stał się bazą dla dziesiątek przepisów, które dziś stanowią ...
Kiwano owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kiwano
Kiwano – afrykański ogórek do zadań specjalnych
Zarówno sama nazwa, jak i jego wygląd są mocno egzotyczne. Kiwano, bo o nim mowa, to tropikalna roślina, która swoim wnętrzem przypomina ogórka. Ale na tym podobieństwa się kończą, bo jego smak ...
Mąka pszenna – właściwości, skład i rodzaje mąki pszennej
Mąka pszenna – zdrowa czy nie?
Choć mąka pszenna wydaje się nam najprostszym i najbardziej podstawowym ze składników pokarmowych, tak naprawdę ludzie żyli dziesiątki tysięcy lat bez umiejętności wypiekania chleba czy placków. ...
Sos winegret – właściwości, skład i zastosowanie sosu winegret
Sos winegret – zdrowie na telerzu
Składników, na bazie których przygotowuje się sos winegret, używali już starożytni Rzymianie. Jednak prawdziwa moda na jego jedzenie pojawiła się dopiero w XIX wieku we Francji. Dziś sosem ...
Sos imbirowy –  właściwości, skład i zastosowanie sosu imbirowego
Sos imbirowy – uniwersalna egzotyczna przyprawa
Pomysł na sos imbirowy powstał w Tajlandii – kraju o bardzo bogatej tradycji kulinarnej, w której intensywne smaki łączy się w zaskakujące kompozycje. Tajowie dodają imbir praktycznie do każdego ...
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Jeżeli dopiero wprowadzamy do naszej codziennej diety takie produkty, jak kasza jaglana czy (modny ostatnio) pęczak, mogą nam się zdarzać drobne, acz istotne błędy podczas gotowania. ...
Jak zrobić spaghetti z warzyw? Pomysł na warzywne spaghetti z dyni, cukinii i marchewki
Spaghetti z dyni lub cukini? Żaden problem!
Wegański makaron bez glutenu? To propozycja nie tylko dla wegan i osób z celiakią, ale dla wszystkich tych, którzy lubią zdrowe eksperymentowanie w kuchni. Dowiedz się jak uzyskać i przyrządzić ...
Samochody napędzane wiatrem
Uwaga! Mamy tanie, ekologiczne paliwo
Uwaga! Koniec z gazem, koniec z klekotem diesla, mamy tanie, ekologiczne paliwo. Zupełnie darmowe, którego nikt nam nie opodatkuje, nie obłoży akcyzą, nie zamknie w dystrybutorze. Niemożliwie? ...
Serwatka – właściwości, skład i zastosowanie serwatki
Serwatka – poprawia sprawność fizyczną i stan umysłu
Ludzkość zna i wykorzystuje serwatkę już od ponad 2 tysięcy lat. Sam ojciec medycyny, Hipokrates, polecał ją swoim pacjentom jako serum dla ogólnego wzmocnienia zdrowia. Tak naprawdę serwatka ...
Sos Tabasco – właściwości, skład i zastosowanie sosu Tabasco
Sos Tabasco – gwiazda w kuchni i na ekranie
Choć pochodzenie sosu Tabasco do dzisiaj nie zostało jednoznacznie wyjaśnione jedno jest pewne – to jeden z najbardziej charakterystycznych dla kultury zachodniej dodatek do dań. Wyróżnia się nie ...