Zobacz także
Tempeh – właściwości, skład i wykorzystanie tempeh
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Pochodzi z egzotycznej Jawy, a wytwarzany jest z ziaren soi.  Od jakiegoś czasu stanowi podstawę diety wegańskiej i wegetariańskiej jako pełnowartościowy zamiennik mięsa i nabiału. Uznawano ...
Masło migdałowe – właściwości, skład i zastosowanie masła migdałowego
Masło migdałowe – zdrowszy zamiennik tradycyjnego masła
Migdały należą do grupy najzdrowszych, a jednocześnie najsmaczniejszych orzechów na świecie. Wszystko dlatego, że zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nic zatem dziwnego, że pochodne od ...
Jak osiągnąć samodyscyplinę - rzecz o motywacji
Co zrobić by nam się bardziej chciało?
Naukowcy spekulują - 10 tysięcy godzin ćwiczeń da nam mistrzostwo w danej dziedzinie. Znamy teksty, kim byśmy mogli być, gdyby czas poświęcany (a raczej marnotrawiony) na bzdury był dobrze ...
Burrito – właściwości i skład. Przepis na burrito
Burrito – sycące danie prosto z Meksyku
Burrito to charakterystyczna i szalenie popularna potrawa pochodząca z Meksyku. Swoją popularność zyskała również poza granicami tego kraju. Chociaż burrito zaliczane jest do jedzenia typu fast ...
Co możesz zrobić z choinką po świętach?
Co możesz zrobić z choinką po świętach?
Od jakiegoś czasu twoja choinka cicho migocze, ozdobiona olśniewającymi bombkami, które tak starannie umieściłeś na gałęziach. Ale święta minęły, prezenty zniknęły, igły zaczęły spadać na podłogę, ...
Ryż czarny - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże ryż czarny ciekawostki
Jest zdrowszy niż brązowy! Dlaczego warto sięgnąć po ryż czarny?
Czarny ryż zwyczajowo nazywany jest „ryżem Cesarza” lub „zakazanym ryżem”. Mowa bowiem o pokarmie, który przez długie wieki był zarezerwowane wyłącznie dla chińskiej rodziny cesarskiej oraz ...
Kwas chlebowy – właściwości, skład i wykorzystanie kwasu chlebowego
Kwas chlebowy – doskonale nawadnia i gasi pragnienie
Jego nazwa może odstraszać, ale aktualnie kwas chlebowy powraca do łask. Napój ten znany był i doceniany już tysiąc lat temu. Ceniony jest nie tylko za swoje właściwości prozdrowotne, ale także ...
Skórka cytrynowa – właściwości, skład i wykorzystanie skórki cytrynowej
Skórka cytrynowa – smaczna i praktyczna!
Skórka z cytryny tak naprawdę składa się z dwóch warstw. Ta spodnia, zwana profesjonalnie albedo, to biała błona charakterystyczna dla większości cytrusów. Zasadniczo jej unikamy, ponieważ ...
Fasola biała warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli białej
Fasola biała – klasyka wśród strączków
Rodzina roślin strączkowych odkrywa przed nami wiele barw, kształtów i rozmiarów. Skuszeni kolorową soczewicą i modną cieciorką, rzadziej sięgamy po klasykę. Warto sobie o niej przypomnieć! W ...
Mandarynki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze mandarynek
Mandarynki – zdrowie w miniaturze
Uwielbiają je dzieci, bo łatwo się do nich dobrać i są słodkie. Na kilka sztuk mandarynek, mniejszych sióstr pomarańczy, zawsze znajdzie się miejsce w plecaku lub w torebce. To przekąska idealna ...
Pasaż zakupowy