Zobacz także
Kuchnia hiszpańska – historia, składniki i dania kuchni hiszpańskiej
Kolorowa, prosta i smaczna. Taka właśnie jest kuchnia hiszpańska!
Hiszpania to jedna z najpopularniejszych wakacyjnych destynacji. Turyści przybywają tam nie tylko ze względu na śródziemnomorski klimat, wspaniałą architekturę czy piaszczyste plaże, ale także w ...
Pestki słonecznika - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pestek słonecznika
Pestki słonecznika zamiast suplementów!
Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie były z powodzeniem uprawiane już 3 tysiące lat przed naszą erą. Rdzenni mieszkańcy lądu za Atlantykiem cenili żółte kwiaty nie tylko jako źródło ...
Jeżyny owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jeżyn
Jeżyny - wzmacniają siły witalne i libido
Latem zagajniki i lasy obfitują w jeżyny. Warto zbierać wtedy te słodko-kwaśne owoce, ponieważ pełne są licznych związków bioaktywnych, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Jedząc ...
Kapusta pekińska warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska – doskonałe źródło wapnia i witaminy C!
Jak sama nazwa wskazuje, kapusta pekińska pochodzi z Chin, konkretnie z regionu rzeki Jangcy, gdzie uprawiana była już w XV wieku. Stamtąd powędrowała do Japonii oraz Korei, gdzie stała się ...
Nektarynki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze nektarynek
Nektarynki – letnie owoce napakowane witaminami i minerałami
Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej, to co je wyróżnia, to delikatna, cienka skórka, gładka powierzchnia owocu i bardziej soczysty miąższ... Zachęcające, prawda? Nektarynki są też słodsze ...
Kalarepa warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kalarepy
Kalarepa odtruje organizm i ochroni nas przed rakiem
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej rośliny pokazuje jednak, że dzieje się to niesłusznie. Kalarepa ...
Rukiew wodna warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rukwi wodnej
Najzdrowsze warzywo na świecie? Rukiew wodna!
O rukwi wodnej ostatnimi czasy zrobiło się głośno na świecie. Roślina, której niesamowite właściwości doceniano w minionych wiekach, obecnie wygrywa wszystkie rankingi superżywności i stała się ...
Mleko sojowe ‒ właściwości, skład i zastosowanie mleka sojowego
Mleko sojowe ‒ dlaczego budzi tyle kontrowersji?
Mleko sojowe zajmuje coraz więcej miejsca w naszej diecie. Trudno się dziwić, soja jest świetnym źródłem białka i zawiera odpowiedni dla człowieka zestaw aminokwasów. Dodatkowo ma dużo zdrowych ...
Otręby kukurydziane ‒ właściwości, skład i wykorzystanie otrębów kukurydzianych
Otręby kukurydziane – spożywać, ale z umiarem!
Otręby kukurydziane są produktem ubocznym przetwórstwa kukurydzy (Zea mays), najczęściej produkowanego zboża na świecie, którego globalna wartość wyniosła w 2018 r. prawie 34 miliardy dolarów. ...
Pasternakowe frytki zapiekane z parmezanem
Zdrowe pasternakowe frytki z parmezanem
Zdrowe frytki?  Niemożliwe?  A jednak!  Choć trudno zastąpić tradycyjne frytki z ziemniaków smażone na głębokim oleju, to  frytki z korzenia pasternaku  mogą stanowić ...
Pasaż zakupowy