Zobacz także
Orzechy makadamia (macadamia) - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie orzechów makadamia
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Pochodzące z australijskich wybrzeży orzechy makadamia, zostały odkryte w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu zasłynęły jako słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki. Są ekstremalnie ...
Wegetariańskie danie, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym
Wegetariańskie danie, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym
Najnowsze badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z Harvard University dowodzą, że spożywanie curry minimum 3 razy w tygodniu skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, ...
Kasza – właściwości, skład i rodzaje kaszy
Kasza – która najzdrowsza?
Kasze to jadalne nasiona zbóż lub pseudo-zbóż pozbawione łuski lub lekko rozdrobnione. Uważane są za jeden najprymitywniejszych pokarmów i owej prostocie zawdzięczają swą dobroczynność. Można ...
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Jeżeli dopiero wprowadzamy do naszej codziennej diety takie produkty, jak kasza jaglana czy (modny ostatnio) pęczak, mogą nam się zdarzać drobne, acz istotne błędy podczas gotowania. ...
Rokitnik owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rokitnika
Obniża poziom cholesterolu, dobrze wpływa na cerę i wzrok
Nieduże, intensywnie pomarańczowe owoce rokitnika przypominają owoce jarzębiny. Niestety, w przeciwieństwie do tej ostatniej, rokitnika nie tak łatwo spotkać. W Polsce, i w ogóle w Europie, jest ...
Kefir, maślanka, a może jogurt? Co lepsze?
Kefir, maślanka, a może jogurt? Co lepsze?
Prozdrowotne właściwości napojów wytwarzanych ze sfermentowanego mleka są znane ludzkości od wieków. Włączenie ich do codziennej diety doskonale wspiera pracę jelit, działając probiotycznie. Z ...
Sok z aceroli ‒ właściwości, skład i zastosowanie soku z aceroli
Ten sok wiedzie prym pod względem zawartości witaminy C
Sok z aceroli nie jest może powszechnie znany, ale wśród naukowców cieszy się wyjątkową reputacją jako najbardziej zasobny w witaminę C sok owocowy na świecie! Jego spożywanie można przyrównać do ...
Cebula czerwona warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze cebuli czerwonej
Antyoksydantowy dodatek do pit, hamburgerów, tortilli czy pizzy!
Wbrew pozorom czerwona cebula nie jest pojedynczym, odrębnym gatunkiem wyciskających łzy z oczu bulw. Na świecie istnieje bowiem bardzo wiele odmian przynoszących charakterystyczne, ...
Jak zrobić tofu?
Jak zrobić tofu?
Ten przysmak kojarzący się z kuchnią azjatycką jest bogatym źródłem białka, wapnia oraz cennych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Można zamówić gotowy produkt np. w sklepie z ekologiczną ...
Jak smażyć tofu?
Jak smażyć tofu?
Wywodzący się z Azji serek sojowy przyrządza się na dziesiątki sposobów, najczęściej smaży, więc warto wiedzieć, jak zrobić tofu na patelni. O czym pamiętać i z jakich dodatków skorzystać? ...