Zobacz także
Rzeżucha warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rzeżuchy
Rzeżucha - poprawia przemianę materii, dobrze wpływa na włosy i cerę
Pieprzyca siewna, zwana powszechnie rzeżuchą, kojarzona jest głównie z Wielkanocą. W tym okresie pojawia się na naszych stołach, jako świąteczna dekoracja. Ale moglibyśmy z niej uczynić coś ...
Sok z kapusty kiszonej - właściwości, skład i zastosowanie soku z kapusty kiszonej
Sok z kapusty kiszonej - pomaga czy szkodzi?
Sok z kiszonej kapusty popularny jest zwłaszcza w środkowo-wschodniej części Europy, choć sam zwyczaj fermentowania kapusty pochodzi oryginalnie z Chin. Jako element sokoterapii, czyli pomysłu na ...
Kuchnia rosyjska ‒ historia, składniki i dania kuchni rosyjskiej
Kuchnia rosyjska – niedoceniany skarbiec przepisów
O kuchni rosyjskiej mówi się, że jest bogata w historię i węglowodany. Prosta, wręcz chłopska w swoich korzeniach, ewoluowała wraz arystokracją do najbardziej wyszukanych form, które budzą podziw ...
Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?
Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?
Niestety, dostępne na rynku owoce i warzywa są opryskiwane różnego rodzaju chemicznymi preparatami, które mają za zadanie odstraszać szkodniki i zapewniać żywności określony wygląd. Z tego ...
Pierniki ‒  właściwości, skład i rodzaje pierników
Pierniki – polskie katarzynki czy szwedzkie pepparkaror?
Pierniki w większości regionów świata są dziś przysmakiem typowo świątecznym. Ich historia i kulturalne znaczenie są jednak znacznie szersze niż tylko celebracja Bożego Narodzenia, a sama sztuka ...
Cebula szalotka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cebuli szalotki
Cebula szalotka – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?
Unikalny smak szalotki przypomina jednocześnie cebulę i czosnek, ale w fantazyjnej, nieco subtelniejszej postaci, bez słynnej ostrej nuty. Prawidłowa naukowa nazwa – czosnek askaloński (Allium ...
Makaron kukurydziany – właściwości, skład i wykorzystanie makaronu kukurydzianego
Makaron kukurydziany, czyli zdrowa żywność w przyjaznej formie
Makaron kukurydziany to jeden z najapetyczniej wyglądających produktów mącznych. Słoneczno-żółte nitki i świderki nie tracą swej barwy po ugotowaniu, zaś pod względem smakowym oraz zdrowotnym ...
Cykoria warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cykorii
Cykoria zamiast filiżanki kawy
Cykoria jest słynną rośliną, z której przygotowuje się bezkofeinowy substytut kawy. Spożywamy ją też w sałatkach, będących uzupełnieniem obiadu tudzież dodajemy do kanapek. Roślina ta sprawdza ...
Kotlety warzywne wzbogacone orzechami
Warzywne mielone wzbogacone orzechami
Często brakuje nam pomysłów na nietuzinkowy obiad, zwłaszcza, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Kotlety warzywne z dodatkiem orzechów piniowych i sezamu to prosty sposób na ...
Orkisz - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże orkisz ciekawostki
Orkisz – szlachetne zboże, które wspomaga niemal każdą dietę
Orkisz należy do pradawnego gatunku zboża, które na nowo wraca do łask. Rosnąca świadomość społeczna związana ze zdrowym odżywianiem i trendem na produkty ekologiczne spowodowała, że na rynku ...
Pasaż zakupowy