Zobacz także
Sok z aceroli ‒ właściwości, skład i zastosowanie soku z aceroli
Ten sok wiedzie prym pod względem zawartości witaminy C
Sok z aceroli nie jest może powszechnie znany, ale wśród naukowców cieszy się wyjątkową reputacją jako najbardziej zasobny w witaminę C sok owocowy na świecie! Jego spożywanie można przyrównać do ...
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Jeżeli dopiero wprowadzamy do naszej codziennej diety takie produkty, jak kasza jaglana czy (modny ostatnio) pęczak, mogą nam się zdarzać drobne, acz istotne błędy podczas gotowania. ...
Kiełki czerwonej fasoli – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki czerwonej fasoli?
Kiełki czerwonej fasoli – smakołyk, który poprawia jakość snu
Kiełki czerwonej fasoli to kolejna popularna propozycja kuchni opartej na warzywach strączkowych. Mowa o nasionach fasoli nerkowatej, będącej odmianą zwykłej fasoli (Phaseolus vulgaris), mylonej ...
Zupa z dyni idealna na jesienne chłody
Zupa z dyni idealna na jesienne chłody
Olbrzymia, pomarańczowa i przede wszystkim zdrowa. Jak się okazuje dynia nie służy tylko do zamieniania jej w karocę dla kopciuszka. Idealnie sprawdza się do przygotowania  pysznej i pożywnej ...
Mąka z płaskurki ‒ właściwości, skład i zastosowanie mąki z płaskurki
Jak wyeliminować z diety białą mąkę pszenną bez kompromisów kulinarnych
Mąka z płaskurki w wykorzystaniu nie różni się specjalnie od mąki pszennej – jest uniwersalna i smaczna, pozwala realizować setki różnych przepisów. Jej popularność wynika przede wszystkim z ...
Zupa krem jarzynowa na jesienne chłody
Zupa krem jarzynowa na jesienne chłody
Idealnym rozwiązaniem na jesienne chłody są rozgrzewające, pożywne zupy. Tym razem proponujemy przepis na sycący krem jarzynowy.
Co zrobić, by przypalony garnek wyglądał jak nowy?
Co zrobić, by przypalony garnek wyglądał jak nowy?
Są takie dni, kiedy domowe gotowanie staje się prawdziwym wyzwaniem. Pośpiech, zmęczenie i dekoncentracja sprzyjają kulinarnym wpadkom. Najłatwiej w takich warunkach potrawę przesolić, ...
Kasza bulgur - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza bulgur
Kasza bulgur – z czym to się je?
Kasza bulgur jest jednym z podstawowych surowców kulinarnych wykorzystywanych na Bliskim Wschodzie. To rodzaj kaszy wytwarzanej z pełnego ziarna pszenicy durum (pszenicy twardej, makaronowej), ...
Ulluco (olluco) warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze ulluco
Ulluco – peruwiańska alternatywa dla ziemniaka
Ulluco, znane również jako olluco, to warzywo, którego popularność w Ameryce Południowej dorównuje ziemniakom! Co ciekawe, podczas gdy bulwy rośliny są faktycznie idealnym, jeśli nie atrakcyjniejszym, ...
Kawa zamiast viagry?
Kawa zamiast viagry?
Kawa postawi Cię na nogi – dosłownie i w przenośni. Mężczyźni, którzy piją jedną albo dwie filiżanki kawy dziennie są obciążeni w mniejszym stopniu ryzykiem zaburzeń erekcji.