Zobacz także
Maślanka – właściwości, skład i zastosowanie maślanki
Maślanka – poprawia trawienie i odporność
Czym maślanka różni się od kefiru i zsiadłego mleka? Wielu ludzi traktuje te produkty zamiennie, ale w rzeczywistości każdy z nich ma swój unikalny smak i właściwości odżywcze. Najłatwiej ...
Anchois – właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie anchois
Anchois – mała rybka o wielkich właściwościach
Ryby królują na europejskich stołach. Nic dziwnego, bo są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Jedną z nich jest anchois - malutka sardela europejska, która nie tylko znakomicie ...
Tempura – właściwości, skład i rodzaje tempury
Tempura – ciekawy sposób na warzywa i owoce morze
Tempura to tradycyjne japońskie danie, którego geneza paradoksalnie sięga Portugalii. Izolowane od świata wyspy Kraju Kwitnącej Wiśni w XVI w. przeżyły bowiem najazd europejskich katolików i ...
Falafel – właściwości, skład i wykorzystanie falafela
Falafel – wegański przysmak z Bliskiego Wschodu
Falafel, znany od pokoleń w kuchni Bliskiego Wschodu, staje się coraz popularniejszy również w Polsce. Tradycyjnie w skład falafela wchodzi ciecierzyca. Ze względu na brak składników pochodzenia ...
Sos Sriracha – właściwości, skład i zastosowanie sosu Sriracha
Sos Sriracha – gratka dla miłośników chili
Sriracha według niektórych źródeł uważana jest za najpopularniejszy ostry sos na Ziemi! Jak to możliwe, skoro prawdopodobnie nawet o nim nie słyszałeś? Fascynacja ognistym smakiem ...
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Orzechy i nasiona to smaczne i zdrowe przekąski, którymi często zajadamy się prosto z opakowania. Zapominamy, że przed spożyciem warto je odpowiednio namoczyć. Mimo że po kontakcie z wodą będą ...
Baba ganoush – właściwości i skład. Przepisy na Baba ganoush
Baba ganoush – piknikowy przysmak ze Wschodu
Smakuje ci hummus? Jeśli tak, to koneserzy twierdzą, że Baba ganoush jest kolejnym stopniem wtajemniczenia do kulinarnej perfekcji w kategorii aksamitnych dipów. Laikom wyjaśniamy, że oba ...
Budyń – właściwości, skład i wykorzystanie budyniu
Budyń – słodki smak dzieciństwa
Budyń kojarzy się z dzieciństwem. Smakiem tego deseru zajadało się na wakacjach u babci czy w przedszkolu po obiedzie. Budyń uwielbiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nic dziwnego, ...
Sadzą drzewa za polubienia
Sadzą drzewa za polubienia
Z prawej i z lewej docierają do nas informacje o zużywaniu surowców naturalnych naszej planety. Człowiekowi przypisuje się niechybne miano największego dewastatora przyrody w dziejach świata. ...
Sos Aioli – właściwości, skład i zastosowanie sosu Aioli
Sos Aioli – zdrowsza alternatywa dla majonezu
Aioli w dosłownym tłumaczeniu oznacza „czosnek i olej” i chyba trudno znaleźć lepszą definicję tego legendarnego sosu. Zdaniem historyków pierwsza pisemna wzmianka o nim pochodzi z I w. n.e. i ...