Zobacz także
Ekologiczne sprzątanie kuchni za pomocą wody utlenionej
Woda utleniona ma wiele zastosowań. Jak ją wykorzystać?
Woda utleniona to nie tylko skuteczny środek do dezynfekcji ran i skaleczeń. Ta naturalna substancja może się sprawdzić również w domowych porządkach – zwłaszcza w pomieszczeniach, które wymagają ...
Nieśmiertelne staropolskie przyprawy
Poznajcie nieśmiertelne staropolskie przyprawy
Wizytówką staropolskiej jadłodajni, wbrew pozorom, nie są tłuste i ciężkostrawne potrawy mięsne spożywane z ziemniakami, dużą ilością skwarków i miodu pitnego. Tradycyjna kuchnia ojczysta była ...
Przepis na wyciszającą lemoniadę lawendową
Przepis na wyciszającą lemoniadę lawendową
Uczucie niepokoju, zaburzenia nerwicowe i cykliczne ataki paniki to niezwykle powszechne problemy dotyczące zdrowia psychicznego, które odczuwają ludzie na całym świecie. U podstaw każdego z nich ...
Fasola biała warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli białej
Fasola biała – klasyka wśród strączków
Rodzina roślin strączkowych odkrywa przed nami wiele barw, kształtów i rozmiarów. Skuszeni kolorową soczewicą i modną cieciorką, rzadziej sięgamy po klasykę. Warto sobie o niej przypomnieć! W ...
Dlaczego przyciągasz komary?
Dlaczego przyciągasz komary?
Lada moment zacznie się sezon na komary. Wiele osób zadaje sobie pytanie – dlaczego komary na nas lecą, dlaczego te owady chętniej atakują jedne osoby, a inne omijają? Odpowiedź jest prosta − ...
Jak mrozić żywność? - zasady bezpiecznego mrożenia żywności
Jak poprawnie mrozić żywność i jakich błędów przy tym unikać?
Mrożenie żywności to zdecydowanie najzdrowszy sposób konserwacji, pozwalający zachować maksimum witamin i innych cennych dla organizmu związków odżywczych. Temperatura poniżej 0 stopni C nie ...
Szczaw warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczawiu
Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw jest rośliną, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Niektórzy traktują ją wyłącznie jako chwast, inni cenią ze względu na właściwości odżywcze – głównie bardzo wysoką zawartość witaminy C ...
Jedzenie z łąki. Jakie darmowe jedzenie oferuje przyroda?
Poznajcie polne kwiaty i rośliny, które bez obawy można zjeść
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele roślin z otaczającej ich przyrody może znaleźć zastosowanie w ich kuchni. A pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały ...
Karczochy warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze karczochów
Warzywny lek na cukrzycę i nadciśnienie
Karczoch jest warzywem, które zrobiło zawrotną karierę w przemyśle farmaceutycznym. Leki i suplementy zawierające ekstrakt z tej rośliny, ze względu na zawartość cennych przeciwutleniaczy, są ...
Kuchnia marokańska ‒ historia, składniki i dania kuchni marokańskiej
Historia na talerzu. Jaka jest kuchnia marokańska?
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle różnorodna – kuchnia marokańska obfituje w zdrowe i smaczne potrawy, dzięki którym z łatwością podbija serca większości przyjezdnych. Jej bogactwo odzwierciedla ...