Zobacz także
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Jest niewątpliwą i niekwestionowaną królową schyłku lata i jesieni. Na bazarach i targowiskach pojawia się do pierwszych przymrozków. Nic zatem dziwnego, że w restauracja i w naszych domach ...
Makowiec – właściwości i skład. Przepis na makowiec
Makowiec – makowy specjał na wigilijnym stole
Wigilia to szczególny dzień, kiedy gromadzimy się z rodziną przy wspólnym stole i celebrujemy ten czas. Wtedy także zajadamy się tradycyjnymi potrawami, które przygotowujemy specjalnie na tę ...
Pierogi – właściwości, skład i rodzaje pierogów
Pierogi – niekwestionowany hit polskiej kuchni
Pierogi zajmują szczególne miejsce nie tylko na stołach, ale także w polskiej kulturze. Nie ma takiej osoby, która nie słyszałaby o pierogach. To nasza duma narodowa. Turyści z całego świata ...
Śmietana sojowa ‒ właściwości, skład i zastosowanie śmietany sojowej
Śmietana sojowa, czyli urozmaicenie diety, niekoniecznie wegańskiej!
Śmietana sojowa jest jednym z szerokiego asortymentu produktów oferowanych jako zamienniki dla klasycznego nabiału z mleka krowiego. Skierowana przede wszystkim do wegan, okazuje się być jednak ...
Majonez bez jajek? To proste!
Majonez bez jajek? To proste!
Nie ma to jak majonez domowej roboty. Bazą klasycznego majonezu są żółtka jajek. A co jeżeli wyeliminujemy je z przepisu? Czy jest szansa, że bez jajek majonez nadal będzie smakował jak majonez? ...
Kuchnia czeska ‒ historia, składniki i dania kuchni czeskiej
Smaczna i sycąca! Jaka naprawdę jest kuchnia czeska?
Mimo bliskości geograficznej i wspólnych słowiańskich korzeni, kuchnia czeska w zasadniczy sposób różni się od rodzimej kuchni polskiej. Najbardziej typowym jej symbolem, oprócz wybornego piwa, ...
Kutia – właściwości i skład. Przepis na kutię
Kutia – tradycyjny bożonarodzeniowy smakołyk
Według tradycji, na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Jednak nie w każdym domu w ten wieczór goszczą wszystkie dania. Jednym z nich jest kutia, która nadal nie cieszy się ...
Sok z jagód ‒ właściwości, skład i zastosowanie soku z jagód
Na poprawę sprawności umysłowej. Na co jeszcze pomaga sok z jagód?
Sok z jagód cieszy się popularnością przede wszystkim dzięki niepodważalnej renomie czarnych owoców Vaccinium myrtillus, ogłoszonych przez naukowców super-pokarmem ze względu na niezwykle wysoki ...
Bakalie – właściwości, skład i wartości odżywcze bakalii
Bakalie – najlepszy zamiennik dla słodyczy!
Bakalie kojarzą się nam głównie ze świętami Bożego Narodzenia, będąc jednym z ważniejszych składników makowca, keksa czy kutii. Samo słowo pochodzi od tureckiego wyrażenia „bakkal”, które oznacza ...
Kasza kuskus - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza kuskus
Kasza kuskus – idealna dla sercowców i osób na diecie
Kasza kuskus nie wymaga gotowania, wystarczy zalać ją wrzątkiem i poczekać aż napęcznieje, zwiększając tym samym swoją objętość. Kuskus stanowi źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, ...
Pasaż zakupowy