Zobacz także
Płatki drożdżowe – właściwości, skład i wykorzystanie płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe – dodadzą Ci energii, pomogą urodzie!
Płatki drożdżowe to produkt znany przede wszystkim weganom. W diecie bezmięsnej bywa stosowany jako substytut sera – zarówno w kontekście smakowym, jak i odżywczym. Co ciekawe, drożdże w różnych ...
Rurki cannoli – właściwości i skład. Przepis na rurki cannoli
Rurki cannoli – sycylijski deser w Twoim domu
Rurki cannoli to włoski przysmak, wokół którego narosło wiele opowieści i legend łączących w sobie wpływy arabskie i chrześcijańskie. Niejasna historia rurek cannoli nie przeszkodziła jednak w ...
Mąka kukurydziana – właściwości, skład i zastosowanie mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana – bezglutenowe źródło zdrowia
Mąka kukurydziana cieszy się coraz większą popularnością. To doskonały zamiennik tradycyjnej mąki z glutenem, na którą ma uczulenie wiele osób. Poza tym, mąka kukurydziana zawiera wiele cennych ...
Gruszka owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze gruszki
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy ...
Baobab owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze baobabu
Baobab – superfood prosto z Afryki
Baobab to drzewo niezwykłej postury, kojarzące się nam przede wszystkim z krajobrazem afrykańskim i powieścią „W pustyni i w puszczy”.  Afrykańskie legendy głoszą, że to bogowie (według ...
Spaghetti z kwiatami cukinii
Spaghetti z kwiatami cukinii
W lecie nie mamy za bardzo ochoty stać godzinami przy parujących garach. Szukamy prostych i szybkich przepisów, w których dane nam będzie wykorzystać sezonowe warzywa czy owoce. Ten makaron z ...
Pietruszka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pietruszki
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
„Jabłko, gruszka czy pietruszka?” Pietruszka wchodzi w skład nie tylko wyliczanki dla dzieci, lecz także słynnej „włoszczyzny”, jako jedno z uniwersalnych warzyw potrzebnych do przygotowania zupy. ...
Kalarepa warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kalarepy
Kalarepa - lepsza od pomarańczy
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej rośliny pokazuje jednak, że dzieje się to niesłusznie. Kalarepa ...
Borowik szlachetny - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyb borowik szlachetny ciekawostki
Borowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasu
Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów występujących w polskich lasach. Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” nazwał go pułkownikiem wśród ...
Brzoskwinie owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze brzoskwiń
Brzoskwinia – egzotyczna królewna
Soczysta, delikatna, gładka, aksamitna... Brzoskwinia zawłaszczyła nie tylko sady i ogrody, ale również język, literaturę i malarstwo. Brzoskwiniowa cera stanowiła przez lata niedościgniony ideał, ...
Pasaż zakupowy