Zobacz także
Borowik szlachetny - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyb borowik szlachetny ciekawostki
Borowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasu
Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów występujących w polskich lasach. Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” nazwał go pułkownikiem wśród ...
Kiełki dyni ‒ właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki dyni?
Kiełki dyni – zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki!
Kiełki dyni to pomysł, jak uczynić pestki dyni jeszcze zdrowszymi i cenniejszymi pod względem odżywczym. Rzadko spotykane w sklepach, są niezwykle łatwe do samodzielnego wyhodowania w warunkach ...
Dynia warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze dyni
Dynia – boskie warzywo
Dynia zrobiła ogromną karierę w popkulturze. Kiedy z drzew lecą liście, jest zimno i pada deszcz, zaczyna się prawdziwa moda na to warzywo. Oprócz amerykańskiej tradycji Halloween, w kawiarniach ...
Trybula przyprawa ‒ właściwości, działanie i zastosowanie trybuli
Zdrowie zaklęte w zielonych listkach. Co jeszcze wiemy o trybuli
Zioła i przyprawy nie tylko nadają  smaku i aromatu naszym potrawom, ale także mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jedną z takich roślin jest trybula, która nie jest zbyt popularna w ...
Sok z kapusty kiszonej - właściwości, skład i zastosowanie soku z kapusty kiszonej
Sok z kapusty kiszonej - pomaga czy szkodzi?
Sok z kiszonej kapusty popularny jest zwłaszcza w środkowo-wschodniej części Europy, choć sam zwyczaj fermentowania kapusty pochodzi oryginalnie z Chin. Jako element sokoterapii, czyli pomysłu na ...
Owoce kandyzowane – właściwości, skład i rodzaje owoców   kandyzowanych
Owoce kandyzowane – grzeszny smakołyk na szczególne okazje
Owoce kandyzowane to ogólne pojęcie określające popularną od wieków metodę konserwowania owoców za pomocą cukru. Historycznie uważa się je za praprzodków współczesnych słodyczy, choć dziś ...
Otręby owsiane ‒ właściwości, skład i wykorzystanie otrębów owsianych
Otręby owsiane – odchudzający produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni!
Otręby owsiane zyskały sobie największą sławę i popularność pośród wszystkich rodzajów otrąb. W uproszczeniu można powiedzieć, że zawierają wszystko, co w ziarnie owsa najlepsze i jeszcze ...
Aronia owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze aronii
Mini owoc o wielkiej mocy. Dlaczego warto jeść aronię?
Ma w sobie więcej antocyjanów niż czarny bez i stanowi istną bombę witaminową. Co więcej, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o jej uprawę. Aronia to nasza narodowa duma, ponieważ jej ...
Ziemniaki warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze ziemniaków
Numer1 wśród warzyw? Ziemniaki!
Ziemniak jest obecnie najpopularniejszym warzywem na świecie. Możemy go spotkać w wielu formach i odmianach. Kryją go w sobie frytki podawane w barach szybkiej obsługi, chrupiące placki, ...
Kuchnia francuska ‒ historia, składniki i dania kuchni francuskiej
Co ma do zaoferowania kuchnia francuska?
Francja kojarzy się z elegancją, luksusem i wytwornością. Nic zatem dziwnego, że kuchnia francuska słynie z wyszukanych smaków i niespotykanych połączeń kulinarnych. Dania z tego kraju cenione są ...
Pasaż zakupowy