Zobacz także
Fasola czerwona warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli czerwonej
Czerwona fasola zamiast mięsa?
Fasola czerwona wbrew pozorom nie jest oddzielnym gatunkiem. Jako warzywo strączkowe pochodzi z pnącza fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris), które w zależności od odmiany produkuje płody o ...
Kiełki pszenicy – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki pszenicy?
Co jest zdrowsze i smaczniejsze niż sama pszenica? Kiełki pszenicy!
Kiełki pszenicy (Triticum aestivum) zyskują na ogromnej popularności wśród dietetyków, choć tak naprawdę konsumowane są przez społeczeństwa Wschodu już od wielu stuleci. W latach 80-tych ...
Pomidory koktajlowe warzywa – właściwości, witaminy i wartości odżywcze pomidorów koktajlowych
Pomidorki koktajlowe – skarbnica witamin w małym rozmiarze
Pomidorki koktajlowe (lub zwane inaczej cherry) cieszą się coraz większą popularnością. Mniejsza odmiana tradycyjnych pomidorów jest nie tylko łatwiejsza w uprawie, ale także zdecydowanie lepiej ...
Borówka amerykańska owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska – fioletowa bomba witaminowa z Ameryki Północnej
Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. W latach 70., kiedy nastąpił borówkowy boom, roślina ta zawitała również do Polski. Nic w tym dziwnego, bo borówka jest ...
Ryż jaśminowy - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże ryż jaśminowy ciekawostki
Pachnący ryż z Tajlandii – co warto wiedzieć o ryżu jaśminowym?
Choć jego ojczyzną jest Tajlandia, cieszy się popularnością na całym świecie, a ze względu na swoje unikalne walory bywa nazywany ryżowym „arystokratą”. Czym wyróżnia się ryż jaśminowy i jakim ...
Sok grejpfrutowy – właściwości, skład i zastosowanie soku grejpfrutowego
Sok grejpfrutowy – wykwintny przysmak, ale nie dla wszystkich!
Sok z grejpfruta należy do pięciu najpopularniejszych soków świata, rywalizując w rankingu globalnej produkcji o trzecią pozycję z sokiem ananasowym, a ustępując jedynie sokowi pomarańczowemu oraz ...
Mirabelki owoce – właściwości, witaminy i wartości odżywcze mirabelek
Mirabelki – śliwki, które warto docenić
Mirabelki są owocowym symbolem Lotaryngii, regionu położonego na północy Francji. Nigdzie indziej nie darzy się małych słodkich śliwek tak wielkim szacunkiem. Co roku, w sierpniu, stolica regionu, ...
Groszek cukrowy warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze  groszku cukrowego
Groszek cukrowy – słodka przekąska prosto z ogródka
Groszek cukrowy, na szczęście, poza słodyczą, nie ma z cukrem nic wspólnego. Nie dostarcza nam pustych kalorii ani nie powoduje nadciśnienia,  a smakuje wspaniale. Warzywo to było niegdyś ...
Mahlab przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie mahlabu
Mahlab – przyprawa inna niż wszystkie
Ta aromatyczna przyprawa jest bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu, jednak w Polsce wciąż niewiele osób kojarzy choćby jedną z licznych nazw, pod którymi występuje. Czym właściwie jest ...
Ser brie – właściwości, skład i zastosowanie sera brie
Ser brie – najlepszy francuski ser?
Brie nazywany bywa królem francuskich serów i serem francuskich królów. Nazwa przysmaku pochodzi od historycznego regionu Brie położonego w północnej Francji, nieopodal Paryża. Jako specjał ...
Pasaż zakupowy