Zobacz także
Sos hoisin – właściwości, skład i zastosowanie sosu hoisin
Sos hoisin – tajemnica najsłynniejszego chińskiego sosu
Sos hoisin dosłownie oznacza sos z owoców morza.  To jednak błędne tłumaczenie. Przysmak ten nie zawiera żadnych tego typu składników, a raczej jest podawany jako dodatek do owoców morza. ...
Samopsza - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże samopsza ciekawostki
Samopsza – zboże, które odmładza i dodaje sił witalnych
Ostatnimi czasy coraz więcej dawnych gatunków pszenicy wraca do łask. Na półkach sklepów ekologicznych powoli znajduje się również miejsce dla samopszy, która zdaniem specjalistów może być ...
Pietruszka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pietruszki
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
„Jabłko, gruszka czy pietruszka?” Pietruszka wchodzi w skład nie tylko wyliczanki dla dzieci, lecz także słynnej „włoszczyzny”, jako jedno z uniwersalnych warzyw potrzebnych do przygotowania zupy. ...
Kapusta włoska warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty włoskiej
Kapusta włoska – jedno z najzdrowszych polskich warzyw!
Nazywana królową kapust, jest międzynarodowym kulinarnym hitem, którego historia liczy sobie wszak nie wiele więcej niż 500 lat. Kapusta włoska prawdopodobnie narodziła się na granicy dzisiejszej ...
Orzechy włoskie - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie orzechów włoskich
Orzechy włoskie – na intelekt, serce i urodę
Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? Przyjęło się, że tak właśnie jest. Ale czy to prawda, czy tylko skutek tego, że orzechy te w Polsce dobrze znamy i dużo o nich wiemy? Na pewno ich ...
Kapusta czerwona warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty czerwonej
Kapusta czerwona – główka pełna antyoksydantów
Kapusta czerwona tak naprawdę przybiera bardzo różne kolory – od ciemnoczerwonej, buraczkowej barwy po odcienie bliskie niebieskiemu. A to za sprawą wrażliwości na odczyn pH gleby, która manifestuje ...
Przegrzebki - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie przegrzebków
Przegrzebki - najsmaczniejsze i najzdrowsze owoce morza
Przegrzebki to jedne z najpopularniejszych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców morza. Nazywane także małżami świętego Jakuba, zawierają mnóstwo cennych substancji odżywczych. Chociaż nie ...
Bruschetta – właściwości, skład i rodzaje bruschetty
Bruschetta – przystawka o włoskim rodowodzie
Bruschetta to przysmak o włoskim rodowodzie uwielbiany w swojej ojczyźnie. Nic dziwnego, bo ta przekąska łączy w sobie wspaniały smak z walorami zdrowotnymi. Do dziś historycy spierają się o to, ...
Omlet – właściwości, skład i rodzaje omleta
Omlet – ulubiony przysmak Napoleona Bonaparte
Przez wieki zachwycali się nim możni tego świata. Współcześnie wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez jego obecności. Mowa oczywiście o omlecie, który znany był już w starożytności. Według ...
Imbir przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie imbiru
Imbir - rozgrzewa i leczy
Wraz z nadejściem chłodów, warto zaopatrzyć się w jedną z najsilniej rozgrzewających przypraw świata – imbir. Jego lecznicze, kosmetyczne i kulinarne właściwości doceniają obecnie nie tylko ...
Pasaż zakupowy