Zobacz także
Konserwy – właściowści, skład i rodzaje konserw
Konserwy – przekleństwo diety czy wybawienie w czasach epidemii?
Czym tak naprawdę są konserwy? W powszechnym mniemaniu pod tym pojęciem rozumie się puszki z żywnością gotową do spożycia – od sardynek w oleju po różnorakie zupy. Ale oficjalna definicja konserw ...
Mąka z żołędzi – właściwości, skład i zastosowanie mąki z żołędzi
Bezglutenowa i wysokotłuszczowa, mąka z żołędzi jest cennym dodatkiem do podręcznej spiżarni!
Mąka z żołędzi była jednym z podstawowych elementów diety Indian Północnoamerykańskich, którzy nie znali jeszcze pszenicy. Dziś jako klasyczna zdrowa żywność cieszy się coraz większym ...
Orzechy włoskie - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie orzechów włoskich
Na intelekt, serce i urodę. Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy?
Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? Przyjęło się, że tak właśnie jest. Ale czy to prawda, czy tylko skutek tego, że orzechy te w Polsce dobrze znamy i dużo o nich wiemy? Na pewno ich ...
Salsefia warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze salsefii
Salsefia – zdrowe i smaczne warzywo na zimową porę
Salsefia, znana również jako kozibród porolistny, to śródziemnomorskie warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym. W praktyce bywa często mylona z innymi jadalnymi korzeniami, zwłaszcza ...
Sok z żurawiny – właściwości, skład i zastosowanie soku z żurawiny
Uchroni nas przed przed infekcjami pęcherza czy wysokim ciśnieniem
Sok z żurawiny jest najprawdopodobniej wynalazkiem amerykańskich kolonizatorów, którzy po przybyciu za ocean znaleźli na tamtejszych krzewach dziko rosnące, bardzo kwaśne owoce. Były one nieco ...
Surówki – historia, rodzaje i przepisy na surówki
Surówki, czyli jak realizować postulaty dietetyków
Surówki to sałatki przygotowane ze świeżych warzyw i owoców. Wiele języków nie rozróżnia tej specyfiki odrębnym terminem, ale w Polsce od dekad do obiadów podaje się właśnie chrupką, soczystą i ...
Olej palmowy – właściwości i działanie. Jak stosować olej palmowy?
Kontrowersyjny olej palmowy – wszystko, co trzeba o nim wiedzieć
Olej palmowy zdominował przemysł. Jego egzotyczna nazwa może mylić, ale substancja ta znajduje się w wielu produktach spożywczych, które na co dzień jemy, z czego nie zawsze zdajemy sobie sprawę. ...
Sok z pigwy ‒ właściwości, skład i zastosowanie soku z pigwy
Sok z pigwy – naturalny lek na żołądek i jelita
Sok z pigwy pojawił się w ofercie sklepów ze zdrową żywnością jako alternatywa dla ekologicznych napojów tłoczonych na zimno z innych owoców. Faktycznie, coraz więcej badań naukowych wskazuje, że ...
Pestki dyni - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pestek dyni
Sprzyjają płodności, poprawiają wygląd cery. Jakie właściwości mają pestki dyni
Pestki dyni mają długą historię w  lecznictwie naturalnym. W praktyce wykorzystywano je częściej niż miąższ, którego wartości były raczej ignorowane. Stosowano je, jako środek w leczeniu ...
Pasta miso - właściwości, skład i wykorzystanie pasty miso
Co to jest pasta miso i jak jej używać w kuchni?
Pasta z miso, czyli tajemniczy składnik ze sklepów ze zdrową żywnością lub z kuchniami świata. Pojawia się w przepisach kuchni japońskiej, ale nie tylko, ponieważ jako bardzo zdrowy składnik, jest ...