Zobacz także
Czereśnie owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze czereśni
Czereśnie – wartościowe owoce
Dlaczego warto jeść czereśnie?  Bo czereśnie to idealna przekąska na lato −  apetycznie wyglądają, rewelacyjnie pachną, cudnie smakują, są bardzo orzeźwiające i posiadają właściwości ...
Tapas – właściwości i skład. Przepisy na przekąski tapas
Tapas – kulinarna wizytówka Hiszpanii
Hiszpanie wymyślili wiele przepysznych wariacji kulinarnych, ale najlepszą z nich bez wątpienia są tapas, czyli małe przekąski, które przybierają różne kształty, smaki, kolory i konsystencje. Nic ...
Wegańskie brownie z jagodami
Wegańskie brownie z jagodami
To flagowe danie kuchni amerykańskiej podbija podniebienia Polaków. Jest mocno czekoladowe, słodkie, kremowe w środku i chrupiące z wierzchu. Brownie na pierwszy rzut oka jest płaskie i kojarzy ...
Maliny owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze malin
Maliny w walce z rakiem i candidią
„Polskie dziewczyny są jak Maliny”, nic dziwnego! Słodkie owoce kojarzą się z latem i słońcem, maliny w naszym kraju zbiera się przecież właśnie w miesiącach letnich. Czerwono–różowe owoce kryją ...
Pyszne kotlety mielone z… bobu
Pyszne kotlety mielone z… bobu
Chcesz zaproponować bliskim lekkie, pożywne, a zarazem wartościowe drugie danie? Polecamy pyszne kotlety… z bobu. To wyjątkowe danie będzie dużym zaskoczeniem dla naszych domowników i na pewno ...
Żelatyna – właściwości, skład i wykorzystanie żelatyny
Żelatyna – praktyczna, wielofunkcyjna i zdrowa!
Żelatyna, obok proszku do pieczenia i cukru waniliowego, jest dziś podstawowym wyposażeniem każdej kuchni, gdzie desery goszczą na porządku dziennym. Zawdzięczamy jej jednak nie tylko klasyczne ...
Langosz – właściwości i skład. Przepis na tradycyjnego langosza
Langosz – specjał węgierskiej kuchni
Węgierska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z gulaszem i daniami  na bazie ostrej papryki. Jednak to właśnie langosz aktualnie robi kulinarną furorę w tym kraju. Traktowany jako lokalny ...
Ryż brązowy - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże ryż brązowy ciekawostki
Ryż brązowy chroni przed cukrzycą i chorobami serca
Brązowy ryż to skrót myślowy oznaczający pełne ziarno rośliny Oryza sativa, tej samej,  z której pochodzi popularny biały ryż. Oczyszcza się je jedynie z zewnętrznej, niejadalnej plewy, ...
Bób warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze bobu
Bób – chroni kości, serce i dba o sylwetkę
Bób to skarbnica wartości odżywczych. Ta roślina strączkowa może pochwalić się dużą zawartością białka, kwasu foliowego czy witamin z grupy B. Jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny i sycący. Warto ...
Tortilla – właściwości, skład i rodzaje tortilli
Tortilla – jeden placek, setki sposobów podania
Tortilla to potrawa, która liczy sobie już ponad 12 tysięcy lat i sięga korzeniami najstarszych społeczeństw Ameryki Południowej.  Tradycyjnie przygotowywana z kukurydzy, była podstawowym ...