Zobacz także
Śliwkomorela owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze śliwkomoreli
Śliwkomorela – udane dziecko owocowych rodziców!
Dla konserwatystów śliwkomorela może wydawać się wynaturzeniem i profanacją odwiecznych ziemskich praw. Dla sadowników, a także wielu konsumentów, nowe, wymyślone przez człowieka owoce otwierają ...
Cytryniec chiński – właściwości, działanie i zastosowanie cytryńca chińskiego
Cytryniec chiński – na wzmocnienie mięśni i intelektu
Przypominające swoim wyglądem jarzębinę czerwone owoce cytryńca chińskiego zdaniem Chińczyków kryją w sobie pięć smaków, a poza tym, mają nieocenione działanie na nasze zdrowie. Pojawiają się one ...
Mule – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie muli
Mule – zdrowie z głębin mórz
Mule cenione są nie tylko za oryginalny i wyrafinowany smak, ale także za cenne właściwości odżywcze. Francuskie moules, niemieckie miesmuscheln, holenderskie mosselen czy hiszpańskie mejillones ...
Tempeh – właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie tempeh
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Pochodzi z egzotycznej Jawy, a wytwarzany jest z ziaren soi.  Od jakiegoś czasu stanowi podstawę diety wegańskiej i wegetariańskiej jako pełnowartościowy zamiennik mięsa i nabiału. Uznawano ...
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, ...
Tłusty Czwartek – ile kalorii ma pączek?
Ile zjeść pączków, by sobie nie zaszkodzić
W Tłusty Czwartek bez zastanowienia sięgamy po pączki, nie pamiętając o tym, że są smażone w głębokim tłuszczu i nie zawierają praktycznie żadnych składników odżywczych. Jaką wartość energetyczną ...
Sos Worcestershire – właściwości, skład i zastosowanie sosu Worcestershire
Sos Worcestershire – specjał o szerokim zastosowaniu
Trudno uwierzyć, ale legendarny sos Worcestershire powstał jako dzieło szczęśliwego zbiegu okoliczności. Otóż w 1835 r. za dwoma chemikami, Johnem Lea i Williamem Perrinsem, pracującymi w ...
Oszpilna jadalna owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze oszpilny jadalnej
Oszpilna jadalna – owoc ukryty w wężowej skórce
Oszpilna jadalna nazywana jest również salakiem albo wężowym owocem. Nic w tym dziwnego, gdyż nazwa tego nietypowego owocu nawiązuje do charakterystycznego wyglądu skórki pokrytej łuskami, łudząco ...
Płaskurka - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże płaskurka ciekawostki
Płaskurka – zboże czyste i zdrowe
Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże to, poza ...
Papryka piri-piri warzywo ‒ właściwości, witaminy i wartości odżywcze papryki piri-piri
Poznajcie ostrą zawodniczkę ‒ papryczkę piri-piri
Cywilizacje prekolumbijskie stosowały ją podczas rytuałów magicznych oraz w celach leczniczych. W skali SHU zdobywa aż 100 tysięcy punktów. Choć papryczkę piri-piri spotyka się głównie w Afryce ...