Zobacz także
Mleko konopne – właściwości, skład i zastosowanie mleka konopnego
Mleko konopne – najlepsze do kawy!
Mleko konopne powoli wypiera mleko sojowe jako alternatywa dla krowiego nabiału. W Australii popyt na nie rośnie lawinowo, skłaniając rolników do zawierania pierwszych na tym kontynencie ...
Sałatki – najsłynniejsze, najdziwniejsze i najzdrowsze sałatki z całego świata
Sałatki – najsłynniejsze, najdziwniejsze i najzdrowsze propozycje z całego świata
Czym tak naprawdę jest sałatka? Oficjalna definicja mówi, że chodzi o kompozycję kawałków różnych pokarmów, z których przynajmniej jeden jest surowy. Pomysł tak uniwersalny, że aż genialny, ...
Fasola mung warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli mung
Fasola mung – najbardziej uniwersalna z warzyw strączkowych!
Fasola mung, inaczej fasola złota (Vigna radiata), w świetle współczesnej nauki nie jest już uważana za gatunek należący do rodzaju fasoli, ale bobowatych. Przetasowania w taksonomii dokonano co ...
Płaskurka - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże płaskurka ciekawostki
Płaskurka – zboże czyste i zdrowe
Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże to, poza ...
Przepis na masło orzechowo-sezamowe
Przepis na masło orzechowo-sezamowe
Masło orzechowe to popularny do kanapek, naleśników czy placków. W wersji z sezamem będzie stanowić nie tylko smaczną, ale i pożywną przekąskę.
Szałwia lekarska przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie szałwi lekarskiej
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Popularna wśród koneserów włoskiej kuchni szałwia lekarska to nie tylko aromatyczna przyprawa. Nie bez powodu późną wiosną zielarze zbierają liście tej rośliny i przygotowują z nich różne ...
Naturalne czyszczenie pralki
Naturalne czyszczenie pralki
Mimo że pralka należy do najczęściej używanych sprzętów domowych, bywa, że zapominamy o konieczności jej regularnego czyszczenia. We wnętrzu pralki odkłada się kamień, który negatywnie wpływa na ...
Pasta krewetkowa - właściwości, skład i wykorzystanie pasty krewetkowej
Pachnie jak… śmieci latem, ale mimo to trudno jej się oprzeć!
Pasta krewetkowa to unikalny specjał kuchni azjatyckiej, po który coraz częściej sięgają szefowie kuchni na całym świecie. W swojej konwencji nawiązuje ona poniekąd do sosu rybnego jako ...
Owies - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże owies ciekawostki
Owies – odżywia, leczy, oczyszcza i odmładza
Płatki, otręby, kasze, ciastka, batony, napoje - produkty owsiane przebojem podbiły polski rynek. Znajdziemy je nawet w babcinej apteczce. Poza walorami odżywczymi i prozdrowotnymi zboże to ...
Marchew warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze marchwi
Marchew – strażniczka pięknej i zdrowej skóry
Uchodzi za ulubione warzywo gryzoni, jednak szczególne właściwości tej rośliny przekonują, że jej chrupanie nie powinno być jedynie nałogiem królika Bugsa. Marchew jest nie tylko smaczna, ale i ...
Pasaż zakupowy