Zobacz także
Ser halloumi - właściwości, skład i zastosowanie sera halloumi
Ser halloumi – cypryjska duma narodowa
Cypryjczycy pilnie strzegą oryginalnej receptury tego sera. Nic w tym dziwnego, gdyż ser halloumi stanowi dla nich dobro narodowe, które jest szalenie ważnym elementem ich narodowej kuchni. Tylko ...
Cukinia warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cukinii
Cukinia – uniwersalna kuzynka dyni
Jest łagodna w smaku, lekkostrawna, a zarazem pełna witamin i minerałów. Cukinia na stałe zagościła w polskiej kuchni. Możemy jeść ją na surowo, smażyć, dusić i zapiekać. Warto docenić cukinię z ...
Czekolada i czarna porzeczka – idealne połączenie!
Czekolada i czarna porzeczka – idealne połączenie!
Późną jesienią i zimą ciężko znaleźć świeże owoce. Co zrobić, by cieszyć się ich smakiem i zdrowotnymi właściwościami dłużej? Wystarcz zamknąć je w słoiczkach. Czas nas godni, więc pora zapełnić ...
Jarzębogrusza – gruszka na okrągło
Jarzębogrusza – gruszka na okrągło
Jarzębogrusza (Sorbopyrus auricularis) stanowi hybrydę jarząba mącznego i gruszki jadalnej. Wbrew pozorom - nie jest to nowość na rynku – ta wyjątkowa gruszka o okrągłych owocach występuje w ...
Jęczmień - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże jęczmień ciekawostki
Jęczmień na promienny wygląd i zdrowe serce
Jęczmień to roślina, o której ostatnimi czasy zrobiło się głośno za sprawą popularnych suplementów na utratę wagi. Zboże to jednak przynosi szereg korzyści dla naszego wyglądu i zdrowia nie tylko ...
Winogrona owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze winogron
Winogrona - owoce, które przedłużają życie
Zaczniemy od banalnego stwierdzenia: winogrona nie tylko ładnie wyglądają i dobrze smakują, ale są przede wszystkim zdrowe, więc warto je jeść. Na co dzień być może spożywamy więcej produkowanych ...
Drugie życie ziemniaczanych obierków
Nie wyrzucaj ziemniaczanych obierków
Rocznie Polacy marnują 9 milionów ton jedzenia. Czyli w koszu ląduje 1/3 tego co kupujemy. Nawet obierając ziemniaki marnujmy żywność. A szkoda – obierki, zamiast wyrzucić do kosza, można ...
Dżakfrut owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze dżakfruta
Dżakfrut – największy owoc na świecie!
Nazwa „dżakfrut” lub „jackfruit” to określenie międzynarodowe, które przyjęło się także w Polsce, choć niestety nie możemy cieszyć się dostępnością tego owocu. Rośnie on wyłącznie w krajach ...
Pomidory koktajlowe warzywa – właściwości, witaminy i wartości odżywcze pomidorów koktajlowych
Pomidorki koktajlowe – skarbnica witamin w małym rozmiarze
Pomidorki koktajlowe (lub zwane inaczej cherry) cieszą się coraz większą popularnością. Mniejsza odmiana tradycyjnych pomidorów jest nie tylko łatwiejsza w uprawie, ale także zdecydowanie lepiej ...
Karczochy warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze karczochów
Karczoch – naturalny lek na cukrzycę i nadciśnienie
Karczoch jest warzywem, które zrobiło zawrotną karierę w przemyśle farmaceutycznym. Leki i suplementy zawierające ekstrakt z tej rośliny, ze względu na zawartość cennych przeciwutleniaczy, są ...