Zobacz także
Masło – właściwości, skład i zastosowanie masła
Masło – zdrowe, jeśli jedzone z umiarem!
Wszystko wskazuje na to, że masło było znane ludzkości już dwa tysiące lat przed naszą erą. Istnieją kamienne tablice z doby starożytnego Egiptu, które obrazują proces produkcji mlecznego ...
Mirabelki owoce – właściwości, witaminy i wartości odżywcze mirabelek
Mirabelki – śliwki, które warto docenić
Mirabelki są owocowym symbolem Lotaryngii, regionu położonego na północy Francji. Nigdzie indziej nie darzy się małych słodkich śliwek tak wielkim szacunkiem. Co roku, w sierpniu, stolica regionu, ...
Jak zrobić kefir wegański?
Jak zrobić dobry, wegański kefir?
Wydaje się, że kefir, to coś o czym weganie mogą tylko pomarzyć. Jednak dzięki połączeniu mleka roślinnego i grzybka tybetańskiego można otrzymać napój o delikatnym, kwaskowym smaku, po który bez ...
Dlaczego warto używać srebrnych sztućców?
Dlaczego warto używać srebrnych sztućców?
Srebrna zastawa stołowa to nie tylko ozdoba. Poza aspektem estetycznym, pełni ona także rolę prozdrowotną. Srebro działa bowiem dezynfekująco, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i grzybobójczo. Im ...
Figi owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fig
Figi - na obniżenie ciśnienia i zdrowe serce
Figowiec jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. O jego zdrowotnych właściwościach doskonale wiedzieli nasi przodkowie wiele wieków przed naszą erą. Figi, zarówno te świeże ...
Stewia przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie stewii
Stewia − zdrowa i ponad 200 razy słodsza od cukru
Jest słodsza od cukru, a nie ma kalorii. Stewia – bo o niej mowa – to słodzikowy hit, naturalny, słodki, a przy tym niskokaloryczny. Stewia nie zawiera węglowodanów, nie podnosi poziomu cukru we ...
Dobre samopoczucie od natury
Dobre samopoczucie od natury
Czy przestrzeganie zasad dietetycznych jest jednoznaczne z pozbawieniem się ulubionych smaków? Nic bardziej błędnego! Zdrowa dieta ma na celu dostarczać nam niezbędnych wartości, a dopełnieniem ...
Mangostan – właściwości, witaminy i wartości odżywcze mangostanu
Mangostan – prawdopodobnie najsmaczniejszy owoc świata
Mangostan to jeden z najbardziej cenionych tajskich owoców, który cieszy się na azjatyckich rynkach wielką estymą i jest chętnie eksportowany. Wbrew powszechnemu mniemaniu nie ma jednak nic ...
Śmietana – właściwości, skład i zastosowanie śmietany
Śmietana – grzeszna, ale odżywcza
Śmietana w popularnym mniemaniu kojarzy się z tucznością i zbytkiem – śmietanka towarzyska to wręcz społeczna elita. Te asocjacje nie są przypadkowe i odnoszą się do wysokiego poziomu tłuszczu ...
Ocet jabłkowy przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy – eliksir zdrowia, urody i szczupłej sylwetki
Ocet wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub gdy się oparzymy.