Zobacz także
Kiełki ciecierzycy – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki ciecierzycy?
Kiełki ciecierzycy – pożywne i bogate w białko oraz minerały
Kiełki ciecierzycy to zaskakujące rozwiązanie problemu ciężkostrawnych warzyw strączkowych, które u wielu z nas wywołują znaczny dyskomfort żołądkowo-jelitowy. Ciecierzyca jest wszak tak smacznym ...
Kasza pszenna – właściwości i wartości odżywcze. Przepis kasza pszenna
Kasza pszenna to zdrowszy zamiennik dla mąki pszennej
Kasza pszenna to pojęcie nie do końca jednoznaczne. Oprócz produktu sprzedawanego pod tą właśnie nazwą gatunkową, mamy bowiem także inne rodzaje kasz, które łączy wspólne zbożowe pochodzenie. W ...
Barszcz czerwony – właściwości i skład. Przepis na barszcz czerwony
Barszcz czerwony – polska zupa z historią i tradycją
Specjalnością Europy Wschodniej są wszelkiego rodzaju zupy. Jedną z nich jest barszcz czerwony, który jest obowiązkowym daniem spożywanym w trakcie wigilijnej wieczerzy. Jednak barszcz czerwony ...
Szczaw warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczawiu
Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw jest rośliną, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Niektórzy traktują ją wyłącznie jako chwast, inni cenią ze względu na właściwości odżywcze – głównie bardzo wysoką zawartość witaminy C ...
Chleb owsiany ‒ właściwości i skład. Przepis na chleb owsiany
Chleb owsiany zaskakuje smakiem i konsystencją
Półki w sklepach i piekarniach uginają się od różnych rodzajów chleba, do wyboru jest cała gama wypieków. Jednak nie ma to jak samodzielnie upieczony chleb, bez żadnych sztucznych dodatków i ...
Płatki żytnie – właściwości, skład i wykorzystanie płatków żytnich
Tajna broń w walce o płaski brzuch? Płatki żytnie!
Można zaryzykować stwierdzenie, że prawie każdy, kto stara się zrzucić zbędne kilogramy, prędzej czy później ma okazję docenić ich wyjątkowe właściwości. Płatki żytnie są też bardzo lubiane przez ...
Kapusta warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty
Kapusta nie bez powodu nazywana jest królową warzyw
Kapusta jest warzywem niedrogim i ogólnie dostępnym w sklepach i na straganach niemal przez cały rok. Kuchnia polska ma kapuściane tradycje, które sięgają średniowiecza. Popularny bigos to danie ...
Kasza owsiana – właściwości i wartości odżywcze. Przepis kasza owsiana
Kasza owsiana – niedoceniany hit dietetyczny!
Kasza owsiana to stosunkowa rzadkość na półkach sklepów spożywczych, pozostająca w zdecydowanym cieniu kaszy jęczmiennej czy gryczanej. Nie chodzi bowiem o owsiankę przygotowywaną z bardzo ...
Sok jabłkowy – właściwości, skład i zastosowanie soku jabłkowego
Sok jabłkowy – zdrowie zaklęte w wyjątkowym smaku
Owoce powinniśmy jadać minimum pięć razy dziennie. Jeśli akurat nie mamy na nie ochoty, albo możliwości dobrze jest sięgnąć po szklankę soku owocowego. Sok jabłkowy to jeden z najpopularniejszych ...
Chleb pszenny - właściwości i skład. Przepis na chleb pszenny
Chleb pszenny – delikatny i puszysty. Ale czy na pewno zdrowy?
Przez wieki był luksusem dostępnym tylko dla najbogatszych warstw społecznych. Obecnie chleb pszenny przez wielu ludzi jest utożsamiany z tzw. chlebem białym i przez to uważany za tuczący i ...
Pasaż zakupowy