Zobacz także
Szaszłyk – właściwości, skład i rodzaje szaszłyka
Szaszłyk – danie nie tylko dla mięsożerców
Szaszłyk to łatwa w wykonaniu, szybka, a przede wszystkim smaczna i bogata w składniki odżywcze potrawa. Mogą ją jeść zarówno miłośnicy mięsa, jak i wegetarianie – wszystko zależy od składników, ...
Sok ‒ właściwości, skład i rodzaje soku
Zalety i wady soku owocowego i warzywnego
Samo pojęcie soku wywodzi się z języka starofrancuskiego z okresu XIV w. i pierwotnie oznaczało sos, wywar, a nawet zupę. Z czasem słowo „jus” ewoluowało do zawężonego określenia wodnistej części ...
Rukola warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rukoli
Rukola - afrodyzjak czy składnik pizzy?
Ma przyjemny, orzechowy, lekko pieprzny smak i coraz częściej gości na naszych stołach. Rukola – bo o niej mowa – pochodzi z krajów Śródziemnomorskich, ale bez problemu można ją uprawiać również w ...
Drzewo w domu czy dom na drzewie?
Drzewo w domu czy dom na drzewie?
Kto z nas, będąc dzieckiem, nie marzył o domku na drzewie? Niektórzy z nas nadal to marzenie mają gdzieś z tyłu głowy. Niestety dla większości domek na drzewie pozostanie tylko fantazją, utopią z ...
Kiełki – właściwości, skład i rodzaje kiełków
Kiełki – kondensacja cennych składników odżywczych.
Już ponad 5 tysięcy lat temu starożytni Chińscy znachorzy zalecali swym pacjentom spożywanie kiełków jako lek na szereg dolegliwości oraz formę ogólnej prewencji. Także inne dawne społeczeństwa, ...
Walentynkowe ekoprezenty
Walentynkowe prezenty w nurcie eko
Sezon walentynkowy obfituje w rozmaite pluszaki, kartki, sztuczne kwiatki, lizaki i czekoladowe serca, które, ni stąd ni zowąd, zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach. Szał kupowania ...
Syrop ryżowy – właściwości, skład i zastosowanie syropu ryżowego
Syrop ryżowy – zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru?
Coraz częściej odchodzimy od używania tradycyjnego cukru. Szukamy różnych zamienników, które nie tylko osłodzą nasze dania czy napoje, ale także dostarczą nam tyle samo energii. Jednym z takich ...
Grzyby mun – opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby mun ciekawostki
Grzyby mun – egzotyczne i swojskie zarazem
Grzyby mun to niezwykły chiński specjał, który… rośnie powszechnie w całej Polsce! Co ciekawe, należące do rodzaju uszaków grzyby ceni się w Azji nie tyle ze względu na smak – są go wszak prawie ...
Ogórki małosolne ‒ właściwości i wartości odżywcze. Przepis na ogórki małosolne
Ogórki małosolne – superfood w polskim wydaniu
Ostatnimi czasy kiszonki robią ogromną furorę. Nic w tym dziwnego, ponieważ są zdrowe i smaczne - można powiedzieć, że zaliczają się do polskich superfood. Jednym z nich są ogórki małosolne, ...
Płatki ryżowe ‒ właściwości, skład i wykorzystanie płatków ryżowych
Płatki ryżowe – fenomenalnie uniwersalne!
Pomysł na płatki ryżowe przywędrował do nas z Indii, gdzie od tysięcy lat przetwarza się ziarenka trawy Oryza sativa na wiele różnych sposobów – od gniecenia po ekstrudowanie. Wszystko po to, aby ...
Pasaż zakupowy