Zobacz także
Glutaminian sodu – właściwości, działanie i zastosowanie glutaminianu sodu
Przyprawa, która zrewolucjonizowała przemysł spożywczy
Glutaminian sodu cieszy się złą sławą wśród zwolenników zdrowego stylu życia. Traktowany powszechnie jako niebezpieczna chemia dodawana do żywności ma w rzeczywistości także swoje pozytywne ...
Sok z bzu czarnego – właściwości, skład i zastosowanie soku z bzu z czarnego
Sok z bzu czarnego – fioletowy skarb na jesień i zimę!
Sok z czarnego bzu pozwolił opanować epidemię grypy, która wybuchła w 1995 r. w Panamie. Drobne fioletowo-czarne owoce cieszą się jednak leczniczą renomą od długich wieków, a ponieważ nie powinny ...
Jak usunąć nieprzyjemny zapach z lodówki?
Jak usunąć nieprzyjemny zapach z lodówki?
Mięso, warzywa, nabiał ‒ często to, co przechowujemy w lodówce wydziela zapachy, które mieszając się ze sobą, zamieniają się w dość nieprzyjemną woń. Nie warto sięgać po chemiczne preparaty, ...
Kapusta włoska warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty włoskiej
Kapusta włoska – jedno z najzdrowszych polskich warzyw!
Nazywana królową kapust, jest międzynarodowym kulinarnym hitem, którego historia liczy sobie wszak nie wiele więcej niż 500 lat. Kapusta włoska prawdopodobnie narodziła się na granicy dzisiejszej ...
Marynaty ‒ właściwości, skład i rodzaje marynat
Marynaty – czyli jak zrobić dobry użytek z warzyw i owoców!
Marynaty całkiem słusznie kojarzą się nam z octem. Choć kwaśność jest ich esencją, w tradycyjnych przetworach tkwi jednak znacznie więcej korzyści i przyjemnych niespodzianek. Poznaj sekrety ...
Kiełki czerwonej kapusty – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki czerwonej kapusty?
Kiełki czerwonej kapusty – jeszcze zdrowsze od rzeżuchy!
Kiełki czerwonej kapusty zaczęły być popularne dopiero od niedawna, wraz z ogólnym rozwojem mody na microgreens, czyli kilkudniowe roślinki otrzymane z nasion popularnych warzyw. Zdaniem ...
Kapusta warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty
Kapusta nie bez powodu nazywana jest królową warzyw
Kapusta jest warzywem niedrogim i ogólnie dostępnym w sklepach i na straganach niemal przez cały rok. Kuchnia polska ma kapuściane tradycje, które sięgają średniowiecza. Popularny bigos to danie ...
Szparagi warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szparagów
Najlepszy afrodyzjak wśród warzyw? Szparagi!
Zazieleniło się! Nie tylko na skwerach i łąkach – także na straganach. I to dosłownie – właśnie teraz na wyciągnięcie ręki są szparagi! Szparagi grillowane, gotowane, blanszowane, przesmażane, ...
Groszek zielony warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze groszku zielonego
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory ...
Kalafior warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kalafiora
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Dla większości z nas jedną z ulubionych potraw w okresie dzieciństwa był gotowany kalafior posypany chrupiącą bułką tartą. Obecnie, wiedząc, jak cenne dla zdrowia wartości zawiera w sobie to ...
Pasaż zakupowy