Alergia na orzechy – prażone gorsze niż surowe
Spożywanie prażonych orzeszków ziemnych może powodować ostrzejszą reakcję alergiczną niż spożywanie orzechów surowych. – informuje „Journal of Allergy and Clinical Immunology”.
Orzechy ziemne należą do pokarmów najczęściej powodujących reakcje alergiczne. Tylko dlaczego prażone orzeszki wywołują ostrzejsze reakcje alergiczne?
Zdaniem naukowców decydującym czynnikiem jest temperatura. Prażenie orzeszków w temperaturze 160-170 st. C powoduje modyfikacje występujących w nich białek, co wywołuje reakcje naszego systemu odpornościowego. Zdaniem prof. Quentina Sattentau z Oxford University, to właśnie prażenie wyzwala w naszym organizmie reakcję alergiczną.
Wyniki badań mogą tłumaczyć sporadyczne występowanie alergii w Azji, gdzie najczęściej podaje się surowe lub smażone orzechy. Podczas gdy w Europie i w Stanach Zjednoczonych je się głównie orzechy w wersji prażonej.
Źródło: „Dry roasting could help trigger peanut allergy” (https://www.ox.ac.uk/news/2014-09-22-dry-roasting-could-help-trigger-peanut-allergy)
Warto włączyć je do diety:)